De website is de plek waar Sint Jacob en de pelgrims elkaar ontmoeten. Van de voorbereiding tot de verhalen na terugkomst, van religie en spiritualiteit tot de ultieme uitrusting voor de fietser, van de route naar Santiago de Compostela tot het Jacobalium.
De werkgroep onderhoudt de website, zowel qua vorm als qua inhoud. Iedere redacteur heeft een eigen aandachtsgebied. De werkgroep stelt zich tot doel kwaliteit te leveren, zowel wat betreft de inhoud als de vorm. Er mag geen onzin op staan en het moet er goed uitzien. Dat laatste geldt met name ook voor het gebruikte Nederlands.
Op een landelijke bijeenkomst in het jaar 2002 of 2003 deed de toenmalige secretaris Theo van Dijk een belangrijke mededeling. Een aantal leden in de regio Den Haag wilde een website maken voor het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Ed Boon, die professioneel over de juiste kennis beschikte had een proef-website gemaakt en zocht naar vrijwilligers om de site verder vorm te geven. Kort daarna nodigde Theo een aantal mensen uit voor een oprichtingsvergadering in Amersfoort. De eerste opzet van Ed bestond uit een menu met vijf onderdelen: ‘Het Genootschap’, ‘Geschiedenis en Achtergronden’, ‘Pelgrimstocht’, ‘Routes’, ‘FAQ’s’ en ‘Contact’. Tot in 2013 is dat menu (met wijzigingen) in gebruik geweest.
Van de eerste vrijwilligers bleven na verloop van tijd nog drie leden over, die de eerste pagina’s hebben gevuld. De grootste bijdrage was een bijna letterlijke vertaling van de FAQ’s van de website van onze Engelse zustervereniging en een bewerking van de pelgrimsstatistieken, die op de site van het aartsbisdom Santiago de Compostela stonden. Daarbij geholpen door de Duitse vertaling van een van de Duitse zusterverenigingen. Ook kwam er een lijst van zusterverenigingen met links naar hun pagina’s.
Al spoedig ontbrandde er een discussie of wij een linkpagina moesten openen. Er bestond al een landelijke Santiago.startpagina.nl. (Tegenwoordig: camino-de-santiago.startpagina.nl). Daarmee wilden we niet concurreren. Links zouden onze bezoekers meteen weer van onze pagina af brengen, terwijl we ze juist met boeiende en nuttige informatie wilden vasthouden.
Meteen daarop kwam er een discussie of wij de informatie, die het Genootschap in de loop der jaren had verzameld, zo maar gratis moesten weggeven aan willekeurige bezoekers van de website. De ledenservice wilde liever dat we ze alleen maar doorverwezen naar de spreekuren, die we in die tijd in Utrecht net hadden gestart.
Alleen als je lid werd kon je die informatie, zoals het boekje ‘Praktisch Pelgrimeren’ en de Pelgrimspas, verkrijgen. Een soortgelijke discussie herhaalde zich later toen de Jacobsstaf integraal op de website werd geplaatst. Alleen oude nummers mochten beschikbaar worden gesteld.
De hmtl-site werd in 2006 vervangen door een gebruiksvriendelijkere versie in een content management systeem (Movable Types). De website werd flink uitgebreid. Leden konden via ‘Zoekertjes’ op zoek naar reisgenoten, de Jacobalia werden steeds makkelijker bereikbaar en er kwam een besloten domein voor alleen kaderleden.
Toen ook deze MT-site ‘uit zijn jasje groeide’ werd een vernieuwingstraject gestart dat in 2013 geleid heeft tot een volwassen website waar voor iedere (aanstaande) pelgrim wel wat te vinden was. Een fraai menu met een professionele lay-out.
Tot ook deze site weer niet aan de eisen van de tijd voldeed.
In 2019 werd besloten de website opnieuw aan een ‘metamorfose’ te onderwerpen. Uit onderzoek was gebleken dat er behoefte was aan een website waar de informatie simpeler en meer toegankelijk werd gepresenteerd. Daarbij is het met name ook de jonge generatie die we willen aanspreken zonder daarbij de grote groep oudere leden over het hoofd te willen zien. Dat heeft ertoe geleid, dat we nu onderscheid maken tussen de doelgroepen informatie- en bezinningszoekers, loopbaanbeëindigers en jongeren.
In 2020 is de nieuwe website live gegaan.
Leo Eumelen (webmaster)
Han Lasance (techniek)
Han Pronker (techniek)
Carla Möring (content)
Tonnie Klein Hemmink (Office365 en e-mail)
Fons Boink (hoofdredacteur)
Francine van den Bergh (eindredacteur)
Ton Janssen (redacteur 'nieuws' en 'op weg')
Leo Jacobs (redacteur 'foto en film', 'spiritualteit')
Harry Rullman (redacteur 'foto en film')
Ingeborg Schuitema (redacteur 'fietsers')
Roswitha van Wersch (redacteur 'fietsers')
Gabriël van de Luitgaarden (webshop, ledenadministratie, techniek)
Dick van der Klaauw (content)
De website is groot en de werkgroep realiseert zich dan ook, dat niet alles perfect kan zijn. Daarom rekenen we ook op je hulp. Kom je iets tegen wat niet klopt? Of mis je informatie? Neem contact met ons op via dit contactformulier.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146