Iedereen die lid is van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob kan hospitaleren in Roncesvalles.
Het mooiste is als je zelf ervaren hebt hoe het is om als pelgrim naar Santiago te lopen of te fietsen. Dan kun je makkelijker in de huid kruipen van de pelgrim die in Roncesvalles verblijft en kun je hem of haar ook – vanuit jouw eigen ervaringen – goed adviseren wat te doen om de tocht succesvol te maken.
Het is prettig als je naast Nederlands, een of meer talen verstaat of spreekt omdat je te maken krijgt met een zeer internationaal gezelschap. En je moet redelijk fit zijn om de klussen te kunnen klaren die onderdeel uitmaken van je werk.
Als hospitalero in Roncesvalles hoef je niet te betalen voor huisvesting, eten en drinken. Terrasverbruik in vrije uren is wel voor eigen rekening.
Je bent de gastheer of gastvrouw die aankomende pelgrims hartelijk begroet en wegwijs maakt. Je bemant de receptie en verzorgt de inschrijving van pelgrims als de receptioniste van het klooster afwezig is. Of je verwijst nieuw aangekomenen naar de inschrijfbalie.
Als pelgrims ingeschreven zijn, maak je hen wegwijs in de herberg en de regels van het huis. Je beantwoordt hun vragen over eetgelegenheden, pelgrimsmis, volgende etappes, etc. en helpt hen bij problemen. ‘s Morgens wek je de pelgrims en zwaai je hen uit bij vertrek.
Maar dat is niet alles. In deze grote herberg zorgen hospitalero’s ook grotendeels voor het schoonhouden van de slaapzalen, de etages, de trappenhuizen en de wasserij. Dit werk – het schoonmaken van de bedden, het verzorgen van de was van de pelgrims en nog vele andere klussen – vereisen, zoals hiervoor gezegd, wel een redelijk goede lichamelijke conditie.
Buiten dit schoonmaakwerk is er natuurlijk genoeg ruimte voor boeiende ontmoetingen met pelgrims uit een groot deel van de wereld. Hoe je werkdag er in grote lijnen uitziet, lees je hier.
In principe hospitaleer je twee weken; hospitaleren is immers hard werken! Je werkt in een groep van vier tot acht personen, afhankelijk van de drukte in die periode van het jaar. In de groep worden de werkzaamheden in onderling overleg verdeeld. Het is belangrijk hierbij rekening te houden met ieders vaardigheden en wensen. Het werk dient evenredig verdeeld te worden. Getracht wordt de groepen zo samen te stellen dat minimaal één hospitalero enigszins Spaans spreekt om de contacten met het klooster te onderhouden.
Een essentieel onderdeel van het hospitaleren is het functioneren in groepsverband. Het vraagt om flexibiliteit, inlevingsvermogen en het in alle redelijkheid accepteren van gedrag van anderen. Jezelf gedurende die twee weken ondergeschikt maken aan het groepsgebeuren. Dit allemaal om een optimale samenwerking te realiseren zodat de dienstverlening aan pelgrims en aan het Colegiata zo vlekkeloos mogelijk verloopt.
Het klooster/Colegiata wil dat iemand van het team als leider hospitalero wordt aangesteld. Deze ‘Jefe’ verdeelt de werkzaamheden en heeft de leiding bij calamiteiten.
Op deze manier realiseren we een optimale samenwerking zodat de dienstverlening aan pelgrims zo vlekkeloos mogelijk verloopt.
Elk jaar bundelen we de de ervaringen van hospitaleros in een Libro d’Oro. Daarin staan onder andere de ervaringen over de werkzaamheden, het werken in de groep, maar ook de bijzondere momenten met elkaar en met de pelgrims.
Diedrick Jansen
Janine Verhaaf - Maaskant
An Pikker - Salari
Hans Perik
Bert de Stigter (aspirant planner)
Peter Stoks
Noortje Spekman - Waasdorp
Herman Velvis
Lijkt het je leuk om twee weken als vrijwilliger in Roncesvalles te werken of wil je meer informatie over wat het inhoudt? Neem dan contact met ons op via dit contactformulier.
De werkgroep Hospitaleren Roncesvalles (WHR) neemt vervolgens contact met je op. Wil je samen met iemand anders hospitaleren die geen lid is van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob? Dan dient hij of zij ook lid van ons te worden.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146