Ridderorden
In de Jacobsstaf 104(dec 2014) staat een artikel van Herman Holtmaat: ‘Langs Spaanse Wegen, Beschermers van pelgrims, Ridderorden en hun sporen langs de Camino Francés’. Voor een uitgebreidere versie leest u hier verder.
De gids voor de Pelgrim
In een nieuwe, geactualiseerde vertaling beschikbaar!
De gids voor de Pelgrim is een 12e eeuws document dat verhaalt over het pelgrimeren naar het graf van de heilige Jacobus in Santiago de Compostela.
Het is een levendige tekst, opgenomen in de Codex Calixtinus, met fascinerende details, geestig, met toespelingen en parodieën, en met groot ontzag voor heiligen en hun relieken. Het leest als een propagandaboek voor het pelgrimeren naar het graf van Jacobus in Santiago de Compostela. In een elftal hoofdstukken leest u over de wegen vanuit Frankrijk naar Santiago, over dagetappes in Spanje, over dorpen en steden langs de routes, over opvangcentra, rivieren en regio’s, hun bewoners en hun eigenaardigheden. En natuurlijk over de stad Santiago, het graf van Jacobus aldaar, de kathedraal en over hoe de pelgrims ontvangen moeten worden.
De tekst van de gids voor de pelgrim, in een vertaling van Jan van Herwaarden, is voorzien van een inleiding en een aantal beschouwingen over specifieke onderwerpen, onder meer het pelgrimeren in de 12e eeuw, de wegen naar Santiago, de heiligen en hun relieken langs de route, de Codex Calixtinus en de (kerk)politieke context in Spanje van de 12e eeuw.
Een aantrekkelijk en ruim vormgegeven boek met mooie foto’s en kaarten. Je kunt het boek bestellen in de webshop. Leden ontvangen het boek tegen een gereduceerde prijs, indien zij als lid ingelogd hebben op deze website.
Onderstaand twee artikelen van Albrecht Ploum. De werkgroep neemt in deze geen stelling in, maar wil door het beschikbaar stellen van deze artikelen wel bijdragen aan het voortduren van de discussie.
Het reliëf van Silos: Jezus en de Emmaüsgangers
Het klooster van Santo Domingo de Silos is bekend doordat de monniken er zo mooi zingen. Het ligt een 60 km ten zuiden van Burgos. Voor de meeste pelgrims te voet iets te ver van de route, maar voor fietsers mogelijk niet.
In dit klooster is een afbeelding van Jezus en de Emmaüsgangers te zien, waarbij Christus een schoudertas draagt met een schelp. Christus wordt hier gezien als een vroege pelgrim naar Jacobus. Dit roept vragen op en de werkgroep Geschiedenis & Cultuur geeft aan Albrecht Ploum de gelegenheid zijn visie in deze in een door hem geschreven artikel naar voren te brengen. Zie ook de website van de auteur.
Het groen-witte stokje in de iconografie van Jacobus
Wie al langer lid is van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob kan zich mogelijk een jaarvergadering herinneren, waar Mireille Madou een interessante inleiding verzorgde over Jacobus en het twijgje. In de Jacobsstaf 1996 nr. 32 heeft zij daar een artikel over geschreven. De betekenis en de oorsprong van dit twijgje in de iconografie van Jacobus is nog niet geheel opgehelderd en daarom geeft de werkgroep Geschiedenis & Cultuur aan Albrecht Ploum de gelegenheid zijn visie in een door hem geschreven artikel naar voren te brengen.
Hans Garritsen
Geert Julicher
Edwin van Gerwen
Heb je vragen of wil je contact opnemen met de werkgroep? Maak dan gebruik van dit contactformulier.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146