Allereerst dank aan Gabriël van de Luitgaarden en Ellen Eumelen die de januari editie van de Ultreia voor hun rekening namen.
Ik zat even in de lappenmand met een gebroken been door een flinke misstap. Dus het werd zes weken gips en been omhoog. Een tijdelijke blessure is te overzien, maar ben nu echt wel dankbaar dat ik weer mijn eigen dingen kan doen, zoals het maken van deze Ultreia. Een volle Ultreia!
Zoals de landelijke voorjaarsbijeenkomst met een mooi en zeer gevarieerd programma. In deze Ultreia vind je de aanmeldmogelijkheid. Komt allen! Verder onder andere aankondigingen van activiteiten, verslagen van activiteiten, oproepen tot meedoen en -denken en zelfs een recept voor het maken van Caminokoekjes.
Van de week zag ik ergens op een lokale zender een korte uitzending over de vorst van deze week. Wij Nederlanders zijn natuurlijk enorme schaatsfanaten en als het één nacht vriest wordt er al druk gespeculeerd over ‘de tocht der tochten’. De laatste was in 1997. Twee mannen stonden hoopvol te staren naar een opgespoten plasje en toen zei één van de mannen dat hij niet meer geloofde in ‘de tocht der tochten’. Hij had ‘m ingeruild voor de Camino de Santiago, want die gaat altijd door! Hoe mooi is dat.
Hier thuis staat er sowieso een camino in de planning, maar het is nog onduidelijk welke het wordt. Maar: eerst nog een weekje naar de wintersport. En nee, ik ga zeker niet skiën!
Louise de Bont
foto: Jacobikerk
Camino, weg van je leven
Op zaterdag 15 maart wordt de landelijke voorjaarsbijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob gehouden in de Jacobikerk in Utrecht en een tweetal nabijgelegen locaties in de Domstad. De dag is georganiseerd door de werkgroep Ledenbijeenkomsten.
Het thema van de bijeenkomst is ‘Camino, weg van je leven’. Op basis van de inbreng van de werkgroepen van het genootschap heeft de werkgroep Ledenbijeenkomsten een gevarieerd programma opgesteld met lezingen, workshops, presentaties en een informatiemarkt. Daarnaast is er voldoende gelegenheid voor ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen.
Aanmelden voor deze ledenbijeenkomst is mogelijk van 8 februari tot 2 maart a.s. Het programma en het aanmeldingsformulier voor de bijeenkomst vind je via onderstaande button.
Voorafgaand aan de aanmelding, dien je te zijn ingelogd op onze website.
Pelgrims houden van ervaringen delen. De werkgroep Aandacht en spiritualiteit wil een platform zijn voor bijzondere ervaringen van leden van het genootschap. Dat kan bijvoorbeeld tijdens de workshop ‘Het Camino-effect’. Hier hoor je de verhalen van anderen, wordt met aandacht geluisterd en waan je je soms weer even op de camino.
Voor mensen die graag de weg naar binnen bewandelen bieden we de Labyrint-workshop aan. Via onderstaande button is een video te zien met reacties van pelgrims die meededen aan een van onze workshops.
Mogen we jou ook eens begroeten? Misschien op de landelijke voorjaarsbijeenkomst in Utrecht? We nodigen je van harte uit!
De werkgroep Aandacht en spiritualiteit
Kom je een kijkje nemen bij onze website-stand?
Met de werkgroep Website staan we tijdens de voorjaarsbijeenkomst klaar om je te helpen met alles wat met de website te maken heeft. Loop gerust langs voor:
Een andere belangrijke reden dat we bij de bijeenkomst aanwezig zijn is dat we ook contact willen maken met leden die ons verder kunnen helpen.
Ben je handig met computers en websites? Binnen het genootschap kunnen we op heel veel plaatsen digitaal vaardige vrijwilligers gebruiken. Kom even langs om te horen wat de mogelijkheden zijn. En voor onze webredacteuren: we hebben leuk nieuws over nieuwe website-onderdelen. Benieuwd? Kom dan zeker even bijpraten!
Heb je nu al vragen of onderwerpen die je wilt bespreken? Stuur gewoon een berichtje via de onderstaande button.
Tot ziens bij onze stand!
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob heeft 18 werkgroepen, die zich bezighouden met een specifiek onderdeel, zoals: Pelgrimeren voor de Jeugd, Hospitaleren, Jacobike, Ledenservice, Informanten, Redactie Jacobsstaf, enz. Ook aan het genootschap gelieerde stichtingen kun je hierbij rekenen (Camino Cultura en de Camino Academie).
Op zaterdag 1 februari 2025 is in Delft de jaarlijkse bijeenkomst voor de werkgroepen gehouden. Vrijwel alle werkgroepen waren vertegenwoordigd, evenals het landelijke bestuur. Het werd een fijne, interessante en inspirerende bijeenkomst.
Aan de orde kwamen de wijzigingen in de financiële administratie van de werkgroepen. Ook de stand van zaken rond Camino Cultura, de nieuwe werkgroepen Young Camino en Diversiteit, het beleidsplan en de vernieuwing van het handboek voor Vrijwilligers werd besproken. Tenslotte werden de activiteiten rond het veertigjarig jubileum in 2026, zoals die nu al voorbereid worden, toegelicht, net als de vorderingen rond het zoeken naar een nieuwe behuizing voor ons Utrechtse Huis van Jacob.
Vooral inspirerend en leuk was het onderdeel waarbij elke werkgroep kort vertelde waar ze dit jaar vooral mee bezig is, waarna er gelegenheid was om elkaar te spreken om te kijken of betere samenwerking en synergie te behalen zou kunnen zijn. Dat bleek het geval: vele samenwerkingszaadjes zijn geplant. Zie de foto’s.
De dag eindigde met een pelgrimsborrel, waarbij oud-voorzitter Peter Hesseling ook nog even aansloot om afscheid te nemen van de werkgroepleden en zij van hem. Daarna ging iedereen goed geïnformeerd en geïnspireerd naar huis.
Er was grote belangstelling voor een studiedag in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther op 25 januari jl.
Thema van de dag was ‘Ontmoeting – gastvrijheid – dienstbaarheid’. Hospitaleros, voornamelijk actief in pelgrimsherbergen in Frankrijk en Spanje, en gastvrouwen/gastheren van de Huiskamer van de Lage Landen luisterden geboeid naar een lezing door Norbertijn Joost Jansen, zelf pelgrim en hospitalero. Met diepgang en de nodige humor wist Joost de aanwezigen te boeien en aan te zetten tot onderling gesprek rond vragen als: ‘Waar haal ikzelf mijn inspiratie vandaan?’, ‘Ben ik gastvrouw/gastheer of therapeut?’ en ‘Is er wel eens een engel binnengekomen?’
Tijdens de eucharistieviering ging Joost Jansen – hij was de voorganger – ook in op het thema ‘gastvrijheid’.
Een zinvolle dag, geïnitieerd door de Werkgroep Hospitaleren, de Werkgroep Hospitaleren in Roncesvalles en de Werkgroep Huiskamer van de Lage Landen. De organisatie was in handen van twee inmiddels oud-werkgroepvoorzitters: Wim Nabuurs (WH) en Henk Trimbach (WHR).
‘Wat beweegt de pelgrim?’
De pelgrimage kent veel verschillende vormen en pelgrims zijn er in alle soorten en maten, maar wat alle pelgrims hoe dan ook gemeen hebben: ze zijn in beweging. En dat niet alleen: pelgrims worden ook bewogen. Over het letterlijk in beweging zijn van de pelgrim heeft de Camino Academie in 2024 een symposium georganiseerd. Het bewogen worden, de soms ingrijpende ervaringen die worden opgedaan, willen we in 2025 belichten.
De sprekers tijdens het symposium zijn: Theo Bovens, Margreet Sanders, Wielie Elhorst, Lonneke Hermans, Bert Roebben en Henk Erinkveld.
Datum: Vrijdag 11 april van 10.30 – 15.30 uur.
Plaats: Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 5211 VD ‘s-Hertogenbosch
Kosten: € 35, inclusief koffie/thee en lunch.
Informatie over de sprekers en de onderwerpen kan via de button hiernaast, zo ook het aanmelden en betalen voor dit symposium. De limiet van het aantal aanmeldingen ligt op 87.
In samenwerking met het koor El Orfeón Jacobeo nodigt de werkgroep Aandacht en Spiritualiteit iedereen graag uit een poëtische Bespiegeling in te sturen. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het genootschap wil het koor een bijzondere muzikale voorstelling uitvoeren en zoekt daarvoor tekst en muziek.
Wij nodigen u uit om poëtische Bespiegelingen in te sturen. Van een selectie zullen componisten worden gezocht om het op muziek te zetten. Dit is een unieke kans om uw woorden door de stemmen van El Orfeón Jacobeo te laten klinken.
Richtlijnen voor inzending
Hou je van tekenen, ben je er goed in en zou je alle lezers van de Jacobsstaf willen laten meegenieten van wat jij op papier weet te krijgen? Bijvoorbeeld als illustratie bij een column, een artikel of een pelgrimsonderwerp in het algemeen?
Dan willen we heel graag iets van je horen en zien. Via de button hiernaast kun je ons een mail sturen met informatie over jezelf, je ervaring en liefst ook een of twee voorbeelden van je werk als bijlage daarbij.
Ben je zelf geen tekenaar, maar weet je wel een familie- of medegenootschapslid dat in aanmerking komt? Deel dan deze oproep met diegene!
Redactie Jacobsstaf
‘Hoe kom jij met trein of bus op je bestemming of weer thuis?’
‘Omdat de cijfers niet altijd helder zijn, soms zelfs vertekend, is moeilijk te zeggen hoe vervuilend de luchtvaart echt is. Wat je wel met zekerheid kunt zeggen: duurzaam vliegen bestaat niet en wat er nu als milieutoeslag op de prijs van een ticket komt, stelt niets voor.’
‘Als je die schade zou incalculeren in de prijs, dan zou een ticket naar Santiago minstens € 70 (enkele reis) duurder moeten zijn. Waarmee je uiteraard de luchtvervuiling niet oplost, alleen de milieuschade “afkoopt”’, aldus Ing. Paul Peeters, universitair hoofddocent Duurzaam Transport en Toerisme aan de Universiteit van Breda, in Jacobsstaf 138.
Het is dan ook heel erg verheugend dat steeds meer pelgrims en hospitaleros kiezen voor andere vormen van vervoer dan het vliegtuig.
Voor de een is het heel gemakkelijk om uit te vinden wat het beste alternatief voor het vliegtuig is, de ander heeft daar meer moeite mee.
Die laatste groep medepelgrims en hospitaleros zou enorm geholpen zijn met reisadviezen van jou als ervaringsdeskundige. Daarom deze oproep om zoveel mogelijk informatie over jouw reis per bus of trein naar jouw startpunt of van je eindpunt naar huis te delen.
Het doel is hiermee een reeks reisadviezen op te nemen in de rubriek veel gestelde vragen op onze website.
Als pelgrims zijn we reizigers met – eenmaal op de fiets of lopend onderweg – een relatief kleine ecologische voetafdruk. Hoe mooi is het als we dat ook kunnen laten gelden voor onze heen- en terugreis.
Stuur jouw reiservaring – via de knop hiernaast – naar de werkgroep website. Alvast bedankt namens Moeder Aarde.
Ken jij de pelgrimsherberg van Antwerpen?
Heb je daar ooit overnacht?
Of heb je er gehospitaleerd?
Dan zouden we het heel fijn vinden als je je ervaringen met ons wilt delen.
Neem daarvoor contact op met de redactie Jacobsstaf via onderstaande button.
Wist je dat …
je op santiago.nl ook allerlei achtergrondinformatie over pelgrimsroutes kunt vinden, zoals bijvoorbeeld een artikel in de Jacobsstaf over die route of plaats?
Dat kan via de button hiernaast.
Op de kaart zijn de pelgrimsroutes en -bestemmingen en daarmee verbonden thema’s weergegeven met groene markers voor wandelroutes; bruine markers voor fietsroutes; blauwe markers voor bestemmingen en gele markers voor thema’s.
Als er over één route of thema meerdere verhalen zijn, dan wordt dit aangegeven met een rondje en het aantal. Meer informatie over een route, bestemming of thema wordt zichtbaar als je in de kaart op de betreffende marker klikt.
Als je links op de kaart klikt op het laagjessymbool (zie illustratie), verschijnt een menu met vier categorieën (wandelroutes, fietsroutes, bestemmingen en thema’s). Klik je vervolgens op een van de categorieën dan verschijnt een uitklapmenu met mogelijkheden om door te klikken naar een bron van achtergrondinformatie in de gekozen categorie.
Op de bijgaande schermafbeelding zie je slechts een deel van de interactieve kaart. Door te schuiven of uit te zoomen, krijg je ook routes verder weg in beeld.
Werkgroep Website
Er zijn weer nieuwe afleveringen verschenen in Camino NL:
Jaco Berveling heeft een studie gemaakt van het verschijnsel ‘wereldwandelaars’, dat in het eerste kwart van de 20ste eeuw heel populair was, ook in ons land. De wereldwandelaars reisden verbazingwekkend ver en wisten onderweg nog in hun onderhoud te voorzien ook.
Wetenschapper Ineke Albers bestudeerde de camino en andere pelgrimages en vertelt over haar ontdekkingen.
Kjelda Glimmerveen fietste het Pieterpad door Friesland. Ze is ook vrijwilliger geweest bij de Stichting Olde Fryske tsjerken, waar we in de podcast al eerder aandacht aan besteed hebben.
Koen Hol vertelt hoe hij zonder geld op zak en wildkamperend via Santiago naar Lissabon is gefietst.
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcasts en via onderstaande button op camino.buzzsprout.com.
presenteert twee nieuwe activiteiten:
Op-Weg-Zending, vertrekceremonie
29 maart en 5 april 2025: De net startende pelgrim is welkom voor een gezamenlijke Op-Weg-Zending. Er is gelegenheid aan te sluiten bij een bijeenkomst om jezelf te bevestigen in de keuze een pelgrimstocht te starten met een doel ver weg of dichter bij huis.
Met een vertrekritueel ga je intenser beleven waar je, bewust of onbewust, aan gaat beginnen. Een samenkomst waarbij je je extra bewust wordt van jouw bijzondere tocht die je gaat afleggen. Het zal je goed doen andere maatgenoten nu al tegen te komen.
Camini: Hoe vind je jouw / dé weg?
4 – 6 april 2025: De eerste Camini van 2025. Voor beginnende pelgrims, maar ook voor de wandelaar die verdere stappen wil maken en kennis wil maken met een meerdaagse wandeling. Niet per se verder van huis, maar wel uitdagender en beter voorbereid. Je kunt ervan leren en je kunt ontdekken wat jou ligt.
In dit weekend vertellen ervaren wandelaars/pelgrims hoe zij onderweg gaan, met welke hulpmiddelen, met welke voorbereiding. We wandelen samen, we overleggen samen, we ontdekken samen. We vertellen graag, daar kun je van leren, maar we oefenen ook. Als je op tijd inschrijft kunnen we overleggen over de manier waarop je in Vessem komt.
We besteden aandacht aan navigeren met je telefoon, vertellen welke apps je kunt gebruiken en welke voorzorgsmaatregelen je dan moet nemen.
Pelgrimsherberg Kafarnaüm Vessem nodigt je uit voor het bijwonen van deze activiteiten. Deze (en andere) activiteiten zijn, op volgorde van datum van de bijeenkomsten, te boeken via de button hiernaast.
Evenementen van 20 maart – 25 juli – Pelgrimsherberg Kafarnaüm Vessem
Ontdek het Kloosterommetje bij het Emmausklooster in Velp! Ben je op zoek naar een unieke, inspirerende ervaring? Kom dan meewandelen met het Kloosterommetje in het pittoreske Velp, bij Grave.
Het Emmausklooster organiseert jaarlijks deze bijzondere wandelingen door de prachtige natuur en rijke geschiedenis van de regio. Tijdens het Kloosterommetje verken je niet alleen het sfeervolle klooster zelf, maar ontdek je ook de verborgen schatten van het omliggende landschap, bekend als de ‘drie-eenheid’ van Velp: twee kloosters en het oude Romaanse Vincentiuskerkje.
Dit jaar staan drie wandelingen gepland: 14 juni, 20 september en 18 oktober.
Wil je deze unieke ervaring niet missen? Meld je dan uiterlijk 14 dagen voor de gewenste
wandelingsdatum aan via onderstaande button, onder vermelding van ‘kloosterommetje’ en de datum van je keuze.
Informatie Kloosterommetje Emmausklooster
Nicoline van Tiggelen, auteur van Op Stapstenen heeft vijftien boeken op haar naam staan, waaronder Haast Niets over haar Camino Francés. Door deze tocht kreeg zij de smaak te pakken en besloot ze de route vanuit Sevilla naar Santiago de Compostela, ofwel de Via de la Plata, te lopen.
Voor wie de steeds drukker wordende Camino Francės wil vermijden en toch een bijzondere camino wil bewandelen is de Via de la Plata (1007 km) wellicht een goed alternatief. En dit boek een aanbeveling waard. Het is vooral een reisgids, waarin verslag wordt gedaan van eindeloze paden, stevige beklimmingen en povere voorzieningen. Ook schrijft zij over bijzondere mensen die zij ontmoet, de slaapplekken en diverse tegenslagen die zij moet overwinnen. Tijdens haar eerste poging in 2023 om Santiago te bereiken, valt ze na twaalf dagen ongelukkig, breekt haar pols en kneust een aantal ribben. Er zit niets anders op dan naar huis te gaan.
Ze duwt de tijd voort om zo snel mogelijk weer te kunnen beginnen. En na 360 dagen is het zover. Vol energie en goede moed start zij daar waar zij moest stoppen en na 32 pittige en mooie wandeldagen wacht haar man haar als verrassing op op het Praza do Obradoiro voor de kathedraal van Santiago.
Redenen om dit boek te lezen: je beschikt ermee over een korte beschrijving van de route, mogelijke slaapplekken en ontberingen; je ontdekt een mooi alternatief voor de drukke Camino Francés; vele foto’s geven een beeld van wat je te wachten staat; het stimuleert om de Via de la Plata ook eens te proberen.
Redenen om dit boek te laten liggen: er zijn alternatieve informatiebronnen voor deze route (onder andere de Outdoor-reeks, nummer 116); ondanks haar vlotte pen, mis ik toch enige emotionele diepgang.
Het boek is te verkrijgen via Bol.com
Peter Stoks
Marjolein van der Vlugt verraste de deelnemers aan de najaarsbijeenkomst van de regio Bollenstreek / Rijnland met caminokoekjes. Ook regio Amsterdam maakte er inmiddels al kennis mee en voor liefhebbers in andere regio’s deelt ze met plezier het recept.
Ingrediënten voor ongeveer 25 koekjes:
225 gram roomboter
150 gram witte basterdsuiker
1 eetlepel vanille-essence
1 eierdooier
280 gram bloem
Snuf zout
uitsteekvorm schelp
glazuur (zelf gemaakt of gekocht)
Instructie bereiding:
Mix de boter, suiker en vanille-essence tot een romig geheel. Voeg de eierdooier toe en mix tot deze helemaal is opgenomen. Als laatste voeg je bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg.
Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast om te laten rusten.
Na het rusten kneed je het snel nog even en rol het met een deegroller uit tot een plak deeg van ongeveer ½ cm dik.
Druk nu met de vorm koekjes uit het deeg.
Leg de koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik en bak de koekjes op 180 °C in de oven, tot de randen goudbruin kleuren.
Laat de koekjes enkele minuten op de bakplaat afkoelen. Als de koekjes hard zijn geworden (koekjes net uit de oven zijn altijd zacht), maak dan met het glazuur mooie strepen op de schelp om het motief te accenturen.
Laat alles goed afkoelen en eet smakelijk!!
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina Nederlands Genootschap van Sint Jacob | Facebook, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Louise de Bont
Redactieondersteuning: Ellen Eumelen
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: de Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien je kopij in Word, maximaal 300 woorden, platte tekst zonder opmaak graag voor de 15e, bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken en zien je bijdrage graag tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Let op: indien anders dan bovenstaand aangeleverd behouden wij ons het recht voor de kopij aan te passen!
Foto’s: voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Algemene informatie: het mailadres ultreia@santiago.nl is uitsluitend bedoeld voor kopij! Wijzigingen in het lidmaatschap kun je zelf via je persoonlijke account op www.santiago.nl regelen. Voor vragen over de vereniging of anderszins kun je een mailtje sturen naar info@santiago.nl
Vertrouwenspersoon: het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die je kunt benaderen indien er sprake is van ongewenst gedrag of voor een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/genootschap/vertrouwenspersonen/
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146