De herfst is begonnen, de scholen ook. Voor mij komen in september de herinneringen boven aan mijn eerste en tweede camino. Elke dag bespreken mijn vriendin en ik waar wij op deze dag 8 respectievelijk 7 jaar geleden waren in Spanje. Wie en wat we tegenkwamen op deze dag en waar we uiteindelijk onderdak vonden. We weten nog opmerkelijk veel details en pakken zonodig de credencials en foto’s erbij.
Ik kan geen camino meer lopen, maar ik hoop met de fiets het alsnog een keer te kunnen volbrengen. Wel jammer dat het Pelgrimsbureau in Santiago e-bikeberijders geen Compostela meer wil geven. Alsof een e-bike een luxe is als je een spierziekte of andere lichamelijke gebreken hebt. Ik ben fanatiek zitvlees aan het kweken. Na 35 km voel ik mijzelf al een hele held, maar mijn zitvlak protesteert duidelijk. Ik ben de wondere wereld van de fietskleding ingedoken om de meest comfortabele fietsbroek met zeem te vinden. Wie weet helpt dat een beetje. Met kleine stapjes vecht je jezelf terug naar de camino. Eerst maar eens kijken of ik het Pieterpad kan bedwingen.
Vanochtend bracht ik mijn fiets terug naar de winkel voor een eerste servicebeurt na 600 km. Ik moest daarvoor met de fiets het centrum van Amsterdam in. Zelfs na de ochtendspits is dat een hele uitdaging. Toeristen die zonder enig besef van gevaar fietspaden op lopen. Medefietsers die met koptelefoon op en telefoon in de hand in hun eigen wereldje dwars overal doorheen rijden. En dan zal ik maar niets zeggen over de fameuze fatbikes. De gemeente Amsterdam breekt op dit moment zo ongeveer alle doorgaande routes op voor wegwerkzaamheden. En fietsers in Amsterdam trekken zich niets aan van omleidingsroutes. Kortom een ervaring die de nodige stress kan opleveren. Maar ik heb goede hoop dat fietsen naar Santiago veel minder stressvol zal zijn.
Ik wens u allen een mooie herfst met veel wandelplezier, misschien wel helemaal naar Santiago!
Gabriël van de Luitgaarden
14 september is tijdens de Open Monumentendag de stempelpost in de Dagkapel van de Tolbergse Schuurkapel, gelegen aan de Damastberg 108 in Roosendaal (NB), officieel in gebruik genomen. Het was voorzitter Theo de Munnick van Open Monumentendag Roosendaal die de eerste stempel in het pelgrimspaspoort heeft geplaatst. Diverse voormalige caminogangers woonden dit bijzondere gebeuren bij. Voor de toegang van de Kapel is een stoeptegel aangebracht met het verwijslogo van de Camino. Hopelijk zullen veel pelgrims de weg via Roosendaal weten te vinden.
Het adres waar de stempelpost is te vinden is: Tolbergse Schuurkapel, Damastberg 108, 4708 DE Roosendaal.
De dagkapel is dagelijks geopend van 09.30 uur tot 16.00 uur.
Voor verdere informatie over deze locatie wordt verwezen naar de website.
2021
2024
Toeval? Vanmorgen kwam Hans binnen; een opmerkelijke verschijning. Stoere kop, prachtige verhalen en een bewogen leven. Hij bleef lekker lang zitten en hij ging behoorlijk de diepte in. Hij had de nodige Camino’s gelopen en kwam nu terug van de route van Padre Sarmiento. Deze vond hij wat tegenvallen. Heerlijk op de praatstoel begon hij een verhaal te vertellen over iets wat hem in september 2021 is overkomen.
Op weg naar huis moest hij zijn rugzak op het vliegveld inchecken. De koker met zijn compostela zit in de zijkant van zijn rugzak. Bij aankomst op Schiphol blijkt de koker helaas verdwenen. Hans krijgt contact met een Spaanse die hem belooft alles in het werk te stellen om voor hem een vervangende compostela te regelen. Lang verhaal kort, natuurlijk geen compostela. Op een gegeven moment krijgt hij een telefoontje van een dame die zijn koker op Schiphol heeft gevonden en naar zijn kroeg in Erica kwam afreizen om hem persoonlijk de koker te overhandigen. Hij vertelt ons vol trots en verbazing dit onwaarschijnlijke verhaal.
Op dezelfde vlucht van Hans zit een Nederlandse vrouw die de koker vindt en die er van alles aan doet om de eigenaar op te sporen. Dit is niet zo eenvoudig aangezien het Genootschap natuurlijk met privacyregels te maken heeft. De dame echter laat zich niet uit het veld slaan en zoekt verder. Ze vindt de eigenaar en op 21 december 2021 reist de dame af naar Erica om de compostela te overhandigen aan de gelukkige Hans.
Terwijl Hans ons dit verhaal vertelt begint Siny met haar ogen te draaien en laat haar handen wapperen. Want – dit bedenk je niet – de dame in kwestie is ”onze” Siny. Siny, die hier nu in de Huiskamer zit. Haar eerste dag in de Huiskamer! Hans had in die dagen lang haar. Haar dat hij aan een goed doel heeft geschonken. En Siny had een kort donker koppie. Hoe is het mogelijk dat die twee elkaar hier ontmoeten. Dan blijkt toch maar weer dat toeval niet bestaat…
In de aanloop naar de Camino Francés is er keuze tussen twee passen over de Pyreneeën. Eén daarvan, de Col du Somport tussen Oloron-Sainte-Marie en Jaca, is momenteel niet meer bruikbaar. Door zeer heftige stortregens is op 7 september j.l. net voorbij Urdos de N134 compleet weggeslagen. De route naar de Col du Somport is daardoor voor alle verkeer volledig geblokkeerd. Naar verwachting gaat het herstel maanden duren. Dit betekent dat zowel fietsers als wandelaars op weg naar Santiago voorlopig aangewezen zijn op de Roelandspas bij Roncesvalles, te bereiken via Saint-Jean-Pied-de-Port.
Voor de fietsers die nu op weg zijn op de route “Langs Oude Wegen” is er een uitweg: Traject 7 uit het boekje “Langs Oude Wegen deel 2” is een alternatieve route van 70 km die het eindpunt van Langs Oude Wegen (Oloron-Sainte-Marie) verbindt met Saint-Jean-Pied-de-Port, het eindpunt van Jacobsweg 2. Daar kunnen fietsers op de Oude Wegen de Jacobsweg deel 3 oppakken.
De informatie over traject 7 maakt deel uit van het routeboekje “Langs Oude Wegen deel 2” en de track is opgenomen in de tracks van “Langs Oude Wegen 2”.
In het informatiecentrum van het Genootschap Santiago in Utrecht kan iedereen terecht voor advies en informatie door ervaren vrijwilligers wanneer je een camino wilt gaan lopen of fietsen.
Het informatiecentrum is elke dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 13.30 uur tot 15.30 uur. Elke tweede en vierde zaterdag van de maand is het informatiecentrum geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Het is erg leuk om mede- of toekomstige pelgrims op weg te helpen.
Voor de dinsdag, vrijdag en zaterdag worden informanten gevraagd. Lijkt het je wat, ben je lid van het Genootschap, heb je recentelijk de camino gelopen of gefietst en woon je in de buurt van Utrecht, neem dan contact op. Zowel voor meer informatie als om je op te geven, kun je de knop hieronder gebruiken.
Kijk je op een bijeenkomst van het Genootschap om je heen, dan zie je het meteen: het gemiddelde genootschapslid is 55+ en als het over bestuurs-/vrijwilligersfuncties gaat, dan zijn mannen in de meerderheid.
In ons beleidsplan 2023-2026 staat dat we willen werken aan vergroting van de diversiteit. Wat zou het mooi zijn als we ons rijke gedachtegoed konden delen met een generatie die hierin veel minder is grootgebracht dan de ouderen onder ons. De spiritualiteit, de ontmoeting, de inspirerende plekken en plaatsen, het onderweg zijn: jonge mensen staan hier vast en zeker voor open – zoekende als ze vaak zijn – maar weten ze ons ook te vinden?
Daarnaast: we zijn als vereniging uitstekend in balans als het gaat om de verhouding leden man/vrouw: 50/50; hoe kan het dan dat het bestuur, werkgroepen en commissies overwegend worden bevolkt door mannen?
Op de bestuursvergadering van 10 september j.l. is besloten dat bestuurslid Janneke Schievink en beoogd bestuurslid/voorzitter Piet van Adrichem aan de slag gaan met dit vraagstuk.
Wil je meedenken? Heb je ervaring met diversiteit, of vind je het gewoon leuk en belangrijk? Mail dan naar Janneke of Piet.
Voor het eerst hebben wij op verzoek van de organisatie Open Monumentendag Utrecht met de 38e editie op zaterdag 14 september meegedaan. De grote Monumentendagvlag hebben we buiten gehangen en de badges opgedaan. Met 6 informanten hebben we ruim 450 bezoekers mogen ontvangen in het Huis van Sint Jacob. Een onverwacht groot succes! Behalve uitleg over het pand, waarvan we niet van alle details op de hoogte waren, hebben we heel veel informatie en antwoorden gegeven op vragen van geïnteresseerde bezoekers over de camino.
Veel bezoekers hadden wel van het Genootschap van Sint Jacob gehoord, maar wisten niet dat wij als informatiecentrum op dit adres wekelijks open zijn. Al met al een zeer leuke en nuttige dag met zoveel belangstellenden.
De zomer is weer voorbij. Menig pelgrim is weer teruggekeerd van zijn of haar tocht. Velen zijn nog onderweg en anderen maken al plannen voor een pelgrimstocht in 2025! Voor mensen die deze zomer op tocht zijn geweest of plannen hebben voor volgend jaar organiseert pelgrimsherberg Kafernaüm in Vessem voorbereidings- en terugkomweekenden met een overnachting in de herberg. Ervaar de sfeer van de Camino in een echte pelgrimsherberg.
VOORBEREIDEN
Als je van plan bent om volgend jaar een pelgrimstocht te gaan lopen, heb je mogelijk veel vragen over hoe dit voor te bereiden. Welke route te nemen, wat mee te nemen, waar te overnachten, etc.
Ervaren coaches, die zelf op pelgrimstocht geweest zijn, verzorgen een programma voor mensen die het plan hebben om op pad te gaan. Zij laten je kennis maken met de vele facetten van zo’n tocht en er wordt er een fundament gelegd om jouw tocht de diepgang te geven die hem zo speciaal maakt.
Tijdens het weekend is er tijd voor praktische voorbereidingszaken, maar ook voor meer diepgang of de spiritualiteit van een pelgrimstocht en natuurlijk voor een wandeling.
THUISKOMEN
Na jouw pelgrimstocht ben je ‘vol’ van de vele indrukken en de bijzondere ontmoetingen, die zich onderweg wellicht hebben voorgedaan.
Hoe verwerk je al jouw indrukken van de tocht die je maakte? Wil en kun je jouw verhaal kwijt? Deel het met ons en andere pelgrims tijdens een Thuiskomweekend. Tijdens het weekend is er ruimte voor het delen van verhalen, maar ook voor een wandeling in de prachtige omgeving van de herberg. Komende maanden organiseert Pelgrimsherberg Kafernaüm verschillende voorbereidings- en thuiskom-weekenden. Kijk voor data en meer informatie op de website.
Aan het eind van een smalle pijpela aan het Haagse Noordeinde 14A ligt het proeflokaal van brouwerij de Haagsche Broeder. Even genieten in een oase van rust in een drukke winkelstraat. Het lokaal is geopend op vrijdag- en zaterdagmiddag. Er is een directe relatie met het direct daarachter gelegen Stadsklooster van de Broeders van Sint Jan in de Oude Molstraat. Het prachtige gebrandschilderde roosvenster boven het altaar in hun kapel siert ook het bierviltje in het proeflokaal. Er wordt hier kloosterbier gebrouwen vanaf 2014.
Ter gelegenheid van de naamdag van de patroonheilige van Den Haag en Santiago de Compostela op 25 juli, die in het teken stond van wandelen en pelgrimage, werd dit speciale kloosterbiertje in beperkte oplage van 200 flessen gebrouwen en boven het doopvont gehouden. Het bier smaakt nog eens zo lekker na het wandelen van een mini-Sint Jacobsroute door het centrum van de stad.
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, Nederlands Genootschap van Sint Jacob | Facebook, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Gabriël van de Luitgaarden (vervangt Louise de Bont)
Redactieadviseur: Nelleke Boel
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: de Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien je kopij in Word, maximaal 300 woorden, platte tekst zonder opmaak graag voor de 15e, bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken en zien je bijdrage graag tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Let op: indien anders dan bovenstaand aangeleverd behouden wij ons het recht voor de kopij aan te passen!
Foto’s: voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Algemene informatie: het mailadres ultreia@santiago.nl is uitsluitend bedoeld voor kopij! Wijzigingen in het lidmaatschap kun je zelf via je persoonlijke account op www.santiago.nl regelen. Voor vragen over de vereniging of anderszins kun je een mailtje sturen naar info@santiago.nl
Vertrouwenspersoon: het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of voor een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/vertrouwenspersoon/vertrouwenspersonen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146