Op de redactie zijn veel tips ontvangen naar aanleiding van het redactioneel stukje van Ultreia 148. Over voedzaam en lekker eten tijdens de tocht, maar ook over mogelijkheden om een taalcursus te volgen. Eigenlijk in het verlengde hiervan wil ik toch de website van het Genootschap weer even onder de aandacht brengen: www.santiago.nl
Veel informatie voor pelgrims is hierop terug te vinden, van ‘op weg’ tot ‘terug naar huis’ en alles wat daar tussenin zit. Ook zijn er drie informatiecentra (Utrecht, Vessem en Sint Jacobiparochie) die je kan bezoeken of waar je je vragen telefonisch kan stellen.
Ook zijn op de website de pagina’s van de regio’s te vinden. De regio’s zijn zeer actief, maken eigen nieuwsbrieven, organiseren activiteiten en ontmoetingen waarbij natuurlijk ook ervaringen worden gedeeld en informatie kan worden uitgewisseld. En als je zeer specifieke vragen hebt zal er niet altijd direct een panklaar antwoord klaar liggen, maar word je zeker op weg geholpen.
Mijn pelgrim vertrekt volgende week richting Spanje om met zijn maat de Camino Primitivo te lopen. Een uitdagende route. Ik wens hen en allen die onderweg zijn of gaan:
¡Buen camino!
Louise de Bont
Het Emmausklooster in Velp nodigt je uit deel te nemen aan een informatieve wandeling door het pittoreske landschap van Velp en Grave. Tijdens deze bijzondere tocht verken je niet alleen het Emmausklooster zelf, maar ook de prachtige natuurlijke omgeving die bekend staat als ‘de drie-eenheid’ in Velp, bestaande uit twee kloosters en een oud Romaans kerkje.
Deze wandelingen maken onderdeel uit van ‘Ons Kloosterpad’. De route is ongeveer 11 kilometer en start bij het Emmausklooster, Basiulus van Bruggelaan 4 in Velp. Daarna voert de route je onder andere langs het Vincentiuskerkje, het Sint Alphonsusklooster, voormalig klooster De Wijnberg, de Sint-Elisabethkerk, een voormalige synagoge, de Begijnenkerk en nog veel meer.
Wanneer
Er zijn in totaal vier wandelingen op zaterdagen gepland dit jaar: 25 mei, 6 juli, 24 augustus en 12 oktober. Elke wandeling wordt begeleid door ervaren gidsen van het Emmausklooster.
Programma
Het dagprogramma begint om 10.00 uur met een warm welkom en koffie en/of thee in de refter van het Emmausklooster. Vervolgens wordt een rondleiding door het klooster gegeven, gevolgd door een speciale kloosterlunch. Daarna start de wandeling, waarbij er tijd en ruimte is voor natuurbeleving, bezinning en reflectie. De dag eindigt rond 17.00 uur weer in het Emmausklooster met een afsluitend drankje.
Aanmelden
Uiterlijk 14 dagen voor de betreffende zaterdag (voor het ommetje van 25 mei dus vóór 11 mei) via onderstaande button o.v.v. ‘kloosterommetje’, de gewenste datum en het aantal deelnemers.
Deelname aan deze dag kost € 35 per persoon.
Voor meer informatie: klik op de betreffende button.
De werkgroep Aandacht en Spiritualiteit maakte een impressie van de voorjaarsbijeenkomst op 16 maart jl. in Utrecht.
Santiago, is dat je doel? Er blijken vele redenen te zijn om op pad te gaan naar Santiago.
De impressie is te bekijken op YouTube via onderstaande button:
De vrijwilligers van de Huiskamer van de Lage Landen zijn vanaf 1 april jl. weer aanwezig om pelgrims te ontvangen. De Huiskamer is dagelijks geopend tussen 9.00 uur en 17.00 uur.
Adres: Pelgrimsbureau, Rua Carretas 33, Santiago de Compostela. Per e-mail bereikbaar, zie onderstaande button.
U wacht een warm welkom!
Stukje uit het boek ‘Alles komt goed’ van Menrike Veldhuizen:
‘Als ik het kantoortje (pelgrimsbureau) uitloop zie ik een groot bord staan met ‘Huiskamer van de Lage Landen’ erop. Zij vangen pelgrims uit Nederland en België op met een kopje koffie, drop en biscuitjes. Ik loop naar ze toe. Een wat ouder echtpaar zit in de Hollands ingerichte huiskamer. Vriendelijk heten ze me welkom en stellen zich voor als Marianne en Jan en al gauw zit ik met Marianne te praten. Ze hebben zelf ook meerdere keren een camino gelopen. Ik vind het wel prettig om mijn verhaal te doen en even Nederlanders om me heen te hebben. Als Marianne ineens vraagt hoe ik het heb gehad beginnen de tranen, die nogal aan de oppervlakte zitten, zomaar te stromen. Het maakt me niet uit en ik begin te vertellen over mijn te korte camino die nu al zoveel met me heeft gedaan, eigenlijk zonder dat ik het zelf goed besefte onderweg.’
Hoe vind ik een herberg om te hospitaleren?
Het is altijd een lastig begin.
Vragen als:
Een antwoord vinden op deze vragen en hulp bij het inschrijven is een onderdeel van de werkgroep Hospitaleren. Om dit te realiseren biedt de werkgroep de aspirant hospitaleros (m/v) aan om op 24 mei 2024 hen te helpen bij het opstarten naar het zoeken van die herberg. Dit is een extra bijeenkomst, wees er snel bij.
Waar: het Huis van Sint Jacob. Janskerkhof 28A, 3512 BN Utrecht
Tijd: 11.45 uur – 13.00 uur
Aanmelden en informatie: voor 10 mei a.s. via onderstaande button
De Via Tenera sluit aan op de Nederlandse Jakobswegen Thuredrecht en Amsvorde. Je kan dus starten in Bergen op Zoom of in Breda. Zijn naam ontleent de Via Tenera aan de rivier de Dender. Tenera is de Latijnse benaming van de rivier en stamt af van het Keltische Tanare. Verwijzingen naar pelgrims die van Dendermonde via Ath naar Frankrijk trokken, vinden we al terug in de middeleeuwen. In Aalst, Lessen en Ath waren er broederschappen van Sint-Jakob en pelgrims konden in het gasthuis van Ath overnachten. Langs de Via Tenera vind je afbeeldingen van Sint-Jakob, onder meer in Dendermonde, Aalst, Lessen en Ath. Allemaal getuigen van een rijk pelgrimsverleden langs de Dender.
Als je meer wilt weten over deze route, kijk dan op de website van het Vlaamse Compostelagenootschap via onderstaande button. Daar vind je informatie over het traject en een digitale kaart.
Wie op zoek is naar een plek om even stil te worden kan terecht bij de Pater Karel Kapel in Munstergeleen. Deze kapel is gewijd aan de heilige Pater Karel, een Nederlandse pater van de Passionisten, die bekend stond om zijn genezende gaven en zijn nederigheid. Hij werd geboren in Munstergeleen in 1821. Sinds zijn heiligverklaring in 2007 is zijn geboortehuis getransformeerd tot kapel en bedevaartsoord.
Jaarlijks trekken duizenden pelgrims, wandelaars en ander bezoekers die behoefte hebben aan stilte, onthaasten, reflectie en meditatie naar de Pater Karel Kapel om even stil te worden, een kaarsje op te steken en rust en inspiratie te vinden.
Mensen worden geraakt door deze rustige en stille plek aan de Geleenbeek en door de persoon van Pater Karel. De man die halverwege de 19e eeuw bekend kwam te staan als “de mens met de helende handen” vormt voor zowel dorpelingen als pelgrims nog steeds een steun en toeverlaat. Het is een stempelpunt voor je pelgrimspaspoort. Naast de kapel van Pater Karel, is er een intiem bezoekerscentrum met winkel te vinden, een klein museum én een ontmoetings- en stiltetuin.
De Via Coriovallum is een pelgrimsroute in Zuid Limburg van 110 km lang die onderdeel is van de route naar Santiago en Rome.
Als je meer wilt weten over de Via Coriovallum, kijk op dan op de website waar je alle informatie vindt over de route, de geschiedenis, de begeleiding en de praktische zaken.
Er zijn weer nieuwe podcasts van Johanna Kroon verschenen:
In de aflevering van 18 januari heeft Hans de Jong verteld over pelgrimsinitiatieven in Friesland. Op 3 april is een vervolgaflevering verschenen waarin Fokko Bosker en Lammert de Hoop nog meer vertellen over dit prachtige initiatief.
Op 21 april verschijnt een aflevering over pelgrim David Hordijk die zijn piano liet opsturen naar Finisterre terwijl hij zelf ging lopen. Op de rotsen heeft hij toen een concert gegeven. Deze aflevering is door David voorzien van pianomuziek die hij zelf gecomponeerd en ingespeeld heeft.
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcasts en via onderstaande button.
Wil je, na lezing van het artikel over alleengaande vrouwen in Jacobsstaf #141 ook eens luisteren naar vrouwen die alleen op pad gingen? Dat kan met een podcast van Johanna Kroon. Een greep uit het veel grotere aanbod: Leonie Joosting Bunk liep in haar eentje van Leidschendam naar Santiago. Jana Ierschot (19) liep alleen, net als Magda die haar tocht moest onderbreken vanwege de lockdown en in twee podcasts vertelt over hoe dat ging en hoe het het daarna verder ging. Tessie Lijbaart (geboren met een halfzijdige verlamming) liep ook alleen en Mara liep haar camino als afstudeerproject en liftte terug met een vrachtwagenchauffeur die ze kende van een eerder studieproject. Advocate Laura Fresco liep 2.500 km over overwoekerde paden door Italië en kwam oog in oog te staan met een vervaarlijke stier. Catherine Michot had iets te weinig getraind voor haar fietstocht naar Santiago, wat haar in situaties bracht waarvoor ze al haar gêne opzij moest zetten. Sigrid liep de Camino Invierno in bijna volstrekte eenzaamheid en legde op weinig meer dan droog brood en Snickers tot wel 40 km per dag af. Ook Annette liep in volstrekte eenzaamheid, maar dan op de Via de la Plata.
Zo vind je ze:
Mogelijk werkt het op jouw apparaat nét iets anders. Kom je er niet uit, ga dan naar onderstaande button. Daar heb je geen app voor nodig en vind je iedereen met de zoekfunctie.
Week 30, 21 tot 28 juli 2024, wordt een bijzondere week. Naast de pelgrims die onderweg zijn, nodigen we zeven mensen uit om in onze herberg l’Esprit du Chemin te verblijven voor een inspirerende TEKENWEEK! Nee, niet eentje rond die beruchte beestjes, die je onderweg ook zomaar kunt tegenkomen. De herberg dompelt zich onder in een creatieve week voor pelgrims die het verlangen hebben om, als ze onderweg zijn, meer te gaan tekenen. Dagboek tekenen, dus. Wil je hier meer over weten kijk dan op de website via onderstaande button.
Wil je hiervoor uitgenodigd worden, laat het ons snel weten!
Hartelijke groeten,
Arno en Huberta
13 rue de la Voie Romaine
Le Chemin, 58800 Anthien, France
tel. +33 (0)3 86 22 02 85
info@espritduchemin.org
Onlangs las ik een boek dat ik van harte wil aanbevelen. De titel is ‘Dicht bij de hemel maar eerst iets eten’ en de schrijver is Etienne van Camp, ‘filosoof Phd en compostellaganger uit Antwerpen’, zoals hij het zelf zegt.
De titel wekte meteen mijn belangstelling: ik hou van mensen die me het gevoel geven dat ze met aandacht leven, misschien zelfs met oog voor spiritualiteit, maar die tegelijk met beide benen stevig op de grond staan. En vanaf het allereerste begin maakt de schrijver die verwachtingen scheppende titel waar.
Hij neemt je in het boek mee op de vijf etappes waarin hij van Vézelay naar Roncesvalles loopt. De ondertitel luidt: een filosoof naar Compostella – Deel 1 Frankrijk.
Daarbij komen alle herkenbare ongemakken, bijzondere en alledaagse belevenissen van de camino voorbij en dan ook nog opgeschreven in aangenaam Vlaams. Maar daar laat Van Camp het niet bij.
Het boek graaft een stuk dieper dan het doorsnee verslag van een camino terwijl het toch ook heel lichtvoetig en humoristisch is. Door de gedachten en filosofische beschouwingen die hij met de lezer deelt, word je zelf ook aan het denken gezet. Hij geeft geen antwoorden en dat maakt het juist zo mooi. Vul het zelf maar in, denk erover na. Ik kan niet wachten op deel 2 en tot die tijd ga ik deel 1 zeker nog een keer lezen.
Francine van den Bergh
Titel: Dichtbij de hemel maar eerst iets eten
Pocketboek 192 pagina’s
Auteur: Etienne van Camp
Uitgever: Grands Boulevards
Prijs: € 19,90
Tip: bestel het via (de website van) je eigen boekhandel
Pelgrimsoord Klooster Wittem aan de Wittemer Allee 34, 6286 AB in Wittem organiseert zaterdag 11 mei a.s. ‘De dag van de Pelgrim’.
Meer informatie en aanmelden via onderstaande button:
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, Nederlands Genootschap van Sint Jacob | Facebook, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Louise de Bont
Redactieadviseur: Nelleke Boel
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: de Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien je kopij in Word, maximaal 300 woorden, platte tekst zonder opmaak graag voor de 15e, bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken en zien je bijdrage graag tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Let op: indien anders dan bovenstaand aangeleverd behouden wij ons het recht toe de kopij passend aan te passen!
Foto’s: voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Vertrouwenspersoon: het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of voor een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/vertrouwenspersoon/vertrouwenspersonen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146