Deze uitgave is Louise van een welverdiende vakantie aan het genieten en neem ik het stokje over.
In deze editie bijzondere ervaringen van pelgrims en we hebben een paar oproepen voor nieuwe vrijwilligers. Ons Genootschap bestaat en leeft dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers. Dat is niet altijd zichtbaar maar er wordt achter de schermen door vrijwilligers hard en belangeloos gewerkt. We hebben een trouwe groep die iedere maandag in Utrecht bijeenkomt om alle bestellingen via onze webshop, inclusief aanmeldingen van nieuwe leden uit te leveren; dat zijn er duizenden per jaar. Zichtbaarder zijn de vrijwilligers die onze informatiecentra bemensen en de vrijwilligers die in Roncesvalles pelgrims aan een onderdak helpen. En de 16 regiocommissies die onze gemeenschap van pelgrims levend houden in iedere regio. En zo zijn er nog veel meer.
We zoeken een nieuwe voorzitter voor ons Genootschap, een nieuwe voorzitter voor de werkgroep Hospitaleren Roncesvalles en een lid voor de commissie communicatie. Heb je zelf belangstelling of ken je iemand die dat goed zou kunnen doen, meld je dan aan. Het kost (veel) tijd maar geeft heel veel voldoening en je werkt samen met leuke en unieke pelgrims.
Gabriël van de Luitgaarden
19 april: Symposium “Vandaag ben ik gaan lopen”
Waarom lopen we zo graag?; noemen vooral wandelaars hun tochten zo graag een pelgrimage?; beschrijven hardlopers hun ervaringen in religieuze termen? Wat doet dat lopen met ons? Tijdens dit symposium laten vijf sprekers vanuit verschillende perspectieven hun licht schijnen op de effecten van (langdurig) lopen op de mens.
Aldo Houterman: Wij zijn ons lichaam
Ons lichaam is belangrijker dan ooit, we hebben met nog nooit zo veel gesport en letten nauwkeurig op onze voeding. Tegelijk lijkt ons lichaam steeds minder nodig. Houterman laat zien dat de relatie tussen de mens en de ons omringende wereld niet bestaat uit onze gedachtes maar uit onze beweging en lichamelijkheid.
Dr. Marieke van Heuvelen: Laat je brein niet indutten, beweeg!
Deze spreker gaat in op effecten van bewegen op het denkvermogen en het geheugen van oudere mensen; met specifieke aandacht voor het effect van wandelen, al dan niet gecombineerd met spierversterkende oefeningen.
Drs. Jule Zuiderbaan: Bewegen op muziek
Jule Zuiderbaan onderzoekt het effect van muziek op het lopen.
Eric Brinckmann: Wandelen en de ontdekking van de wereld
Landschapsfilosoof Eric Brinckmann legt verband tussen wandelen en wetenschap, maar neemt je ook mee op reis met boeren uit de middeleeuwen, die al struinend hun landschap vormgaven in een wereld van ‘gebeurtenissen’. Daarvan leren maakt het wandelen tot een andere beleving dan we gewend zijn.
Hans Koeleman: De perfecte storm: De stilte, de nacht en de hardloper
Wat gebeurt er als een groep hardlopers in zeer langzaam tempo, ’s nachts, zonder enig kunstlicht, vier uur lang gaan rennen in de desolaatheid van duin, bos en strand? Het blijkt ‘heel veel’ want op zo’n run komen er op zeker moment ‘binnenin’ processen op gang die de loper een magische kracht geven.
Datum: 19 april 2024, plaats: Thiemeloods, Leemptstraat 34, 6512 EN Nijmegen, tijd: 10.30-15.30
Kosten: €25, inclusief lunch
Onze voorzitter Peter Hesseling heeft te kennen gegeven dat hij in november 2024 zal terugtreden. Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zoekt dan ook een nieuwe voorzitter en roept kandidaten op voor deze functie:
VOORZITTER (V/M)
We zoeken een ervaren bestuurder die de tijd én de energie heeft om ons Genootschap in zowel binnen- als buitenland te vertegenwoordigen. De nieuwe voorzitter is goed bekend met pelgrimeren en met onze gemeenschap van (ex-)pelgrims.
De ideale voorzitter heeft ervaring met een organisatie van én door vrijwilligers, is communicatief vaardig, kan goed verbinden en heeft affiniteit met onze doelstellingen en organisatie. Als tijdsbesteding moet je rekenen op gemiddeld 2 dagen per week.
Planning is om de beoogd voorzitter vanaf juli 2024 te laten meedraaien in het bestuur, waarna de Algemene Ledenvergadering (ALV) hem/haar in november 2024 op voordracht van het bestuur kan benoemen voor een periode van 3 jaar.
Ben je geïnteresseerd in deze mooie, onbezoldigde vrijwilligersfunctie? Dan is er tot begin april 2024 bij de Werving & Selectiecommissie bestaande uit vertegenwoordigers van bestuur, regio’s, werkgroepen én ALV een uitgebreide profielbeschrijving beschikbaar via bestuurslid Edwin van Gerwen via e-mail (zie button hieronder) of mobiel 06-23268591.
Neem contact op met Edwin van GerwenDe werkgroep Hospitaleren in Roncesvalles verzorgt tijdens het pelgrimsseizoen van begin maart tot en met begin november de bezetting van de pelgrimsherberg in Roncesvalles.
De voorzitter van de werkgroep is voornemens zich in de loop van 2024 terug te trekken en daarom zoeken wij een:
Voorzitter
De werkzaamheden van de voorzitter bestaan uit:
Daarvoor verwachten wij de volgende vaardigheden en eigenschappen:
Geïnteresseerd? Voor meer informatie: stuur je vragen per e-mail (zie button hieronder) naar Janine Verhaaf, secretaris van de werkgroep.
Wil je solliciteren? Dan graag een e-mail (zie button hieronder) voorzien van een kort CV en motivatie.
Procedure
Na ontvangst van de sollicitatie heb je een gesprek met enkele werkgroepleden. Als blijkt dat er een klik is, wordt de kandidaat voor benoeming voorgedragen bij het bestuur van het Genootschap.
Op 27 december jl. overleed prof dr Jan van Herwaarden, emeritus hoogleraar Middeleeuwen en Renaissance aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Hij was een man van grote waarde voor de geschiedschrijving over pelgrimeren en de Camino in het bijzonder. Ook voor ons Genootschap heeft hij veel betekend. Het jaarverslag 1987 van ons Genootschap vermeldt bijvoorbeeld dat genootschapslid Dr. Jan van Herwaarden benoemd is tot adviseur van het Europees project ‘Wegen naar Compostela Cultureel Erfgoed’.
Van Herwaarden vertaalde ooit boek vijf van de Codex Calixtinus, de Gids voor de pelgrim. Toen bij gelegenheid van de schenking van het prachtige Jacobusbeeld in Ons Huis de Werkgroep Geschiedenis en Cultuur het idee kreeg Van Herwaardens vertaling opnieuw uit te geven, stelde hij met veel plezier en om niet zijn vertaling beschikbaar. In november 2021 kreeg hij uit handen van voorzitter Peter Hesseling het eerste exemplaar van de hernieuwde en bewerkte uitgave van de Gids voor de Pelgrim uitgereikt.
Een uitgebreid In Memoriam zal te vinden zijn in Jacobsstaf #141 die eind maart uitkomt.
In de Veertigdagentijd
Elke woensdagmorgen van Aswoensdag tot Pasen maakt pater Henk Erinkveld een bezinningswandeling van 12 tot 14 km in de omgeving van Wittem. Iedereen die mee wil wandelen is welkom. De eerste wandeling is op Aswoensdag, 14 februari.
Wie wil kan er een sponsortocht van maken voor de Vastenactie, dit jaar voor kleine boeren in Zimbabwe. Koop in dat geval bij de kloosterreceptie een sponsorkaart voor € 10 (bedrag gaat geheel naar de Vastenactie) waarop u na elke wandeling een pelgrimsstempel kunt laten zetten.
Maar ook zonder sponsorkaart kunt u meewandelen.
Elke week gaat de tocht naar een ‘heilig plekje’ (kapelletje, kerk of wegkruis) en langs een andere route weer terug. Onderweg zijn er steeds enkele bezinningsmomenten.
De tocht begint om 8.00 uur met het morgengebed in de Clemenskapel van Wittem (maar op Aswoensdag een eucharistieviering met askruisje). Daarna wordt samen ontbeten (zelf een boterham meenemen – koffie/thee is beschikbaar) en gaan de pelgrims samen op weg. Rond 12.30 uur bent u terug in Wittem.
In Wittem liggen foldertjes met het complete programma van week tot week, maar dat is ook te lezen op de website van het klooster.
Een jarenlange reünie van pelgrims is voortgekomen uit wisselende ontmoetingen op de Via de la Plata in het voorjaar van 2015. Zeven echtparen komen sindsdien jaarlijks ergens in Duitsland bij elkaar. Drie uit Duitsland, één uit België en drie uit Nederland. Toevallige ontmoetingen onderweg, maar vooral in de pelgrimshuizen brachten deze pelgrims langzaam bij elkaar. Zelden dat we allemaal in Spanje bij elkaar waren, maar er werd wel naar elkaar geïnformeerd. Twee echtgenotes waren niet op die Camino aanwezig, maar hebben wel Camino-ervaringen. Het jaar 2020 kende door de lockdown geen bijeenkomst.
De eerste reünie in 2015 was meteen een schot in de roos. Veel, heel veel herinneringen werden opgehaald en natuurlijk veel gelachen en ook gedronken. Deze eerste succesvolle ontmoeting vroeg om herhaling en zo ging dat door. Na een paar keer in de Eifel, werd De Harz en de laatste jaren het Teutoburgerwoud als ontmoetingsplaats gekozen om de fysieke afstand voor de deelnemers eerlijker te verdelen.
Ook werden er onderling wel bezoekjes afgelegd, die de onderlinge band extra verstevigden. Maar hoe lang gaan die jaarlijkse bijeenkomsten nu nog door? Voor mij persoonlijk mocht het wel stoppen, want sommige leeftijden zijn de tachtig gepasseerd. Na de laatste weer succesvolle reünie (steeds in de herfst) van 2023 is meteen weer voor dit jaar vastgelegd en kijkt toch iedereen er weer naar uit, met de uitroep: ‘Zo lang we gezond zijn’. Naast gezamenlijk koken wordt er ook buitenshuis gegeten. Overdag wordt er ook gewandeld, museum of een stadje bezocht. Na drie dagen zijn we op elkaar uitgekeken en gaat ieder weer naar huis, nog steeds met een goed gevoel. Waar de Camino al niet goed voor is. Naar huidige pelgrimservaringen van enkelen, die nog lopen wordt slechts mondjesmaat geïnformeerd.
Paul Burm
Januari 2024 loop ik met mijn dochter van dertien, tweehonderdvijftien kilometer van de Camino Francés van Ponferrada naar Santiago de Compostela. Zij heeft hiervoor bijzonder verlof van de middelbare school. Het leren gaat al een tijd lastig, en ik hoop dat de buitenlucht en beweging goed doen. Ik ben van oorsprong een buitensporter en klimmer met genoeg winter loopervaring. Het lopen van een pelgrimsroute is helemaal nieuw voor ons beiden en een last minute ingreep. Vooraf krijgen we nog net onze pelgrimspas opgestuurd met een lieve boodschap van de afdeling in Utrecht voor haar. Dit is een start van een menselijke ervaring die ik niet zag aankomen. Het lopen van een pelgrimsroute is heel anders dan een bergtocht. Andere lopers bieden aan haar tas te dragen, in winkeltjes krijgt ze spontaan speldjes cadeau en de eigenaar van een hostel rijdt ons in de middag voor Kings Day langs twee orthodontisten als de beugel stuk gaat. Pelgrimeren zou wel eens een nieuwe verslaving kunnen worden. Niet alleen de mensen zijn hartelijk en solidair met elkaar, de ‘weg’ zelf is ook anders dan welk gelopen bergpad ooit. De weg is oud, heel oud en dat voel je in alles. De prachtige holle wegen, waar je je in de Gouw van Tolkien waant, zijn al eeuwenlang uitgeslepen door voeten van pelgrims, de karrenwielen en het afvloeien van water.
Het is januari en bij O Cebreiro is het onder de nul graden. We lopen drie dagen door de sneeuw en genieten intens. Onderweg zijn de vele auberges, bars en restaurants vooral dicht en lopen we dagen lang alleen. Dit seizoen vergt, zeker met een tiener, een goede planning voor overnachtingen en voeding. Bars die op Google als open staan, blijken bij aankomst vaak dicht, even opwarmen gaat niet. Met een klein brandertje zetten we snel thee of noodles soep. Onderweg lopen we boven de wolken, zien vele roofvogels en vossensporen om het over te hebben. De gesprekken zijn bijzonder, net als de hele tocht samen. Ik verbaas me over de flexibiliteit bij wijzigingen in rustdagen of dichte supermarkten. Als we aankomen krijgen we van een lieve Engelse dame onze officiële papieren uitgereikt en ik een zakdoek. Onze credential is vol, ik ga hem koesteren. Ik zou elke jongere in Nederland toe wensen om een tocht als deze te maken en te ontdekken dat je de wereld aan kan.
Sanne
Op 13 maart 2013 zouden Gerard, Annelies en ik
naar Roncesvalles vertrekken… de eerste ploeg van het nieuwe seizoen, wij gingen de tent weer openen. Maar…sneeuwstormen en ander ongerief in het Zuiden hielden ons nog even thuis. Maar goed ook, in Noord-Frankrijk stonden mensen meer dan 24 uur in de file!
Twee dagen later stonden wíj bij Lille 2 uur stil, maar eenmaal op de snelweg naar Parijs konden we wat beter opschieten… alhoewel de vrachtwagens nog steeds in een vrijwel ononderbroken rij, kop aan kont, van Lille naar Parijs, op de vluchtstrook stonden.
’s Anderendaags begonnen de problemen voor ons ook echt toen we halverwege de berg naar Roncesvalles waren. We troffen steeds meer sneeuw, de weg werd allengs gladder en Gerard bleek op zorgeloos-versleten zomerbanden te rijden! Annelies en ik dus ook!
Vooral het laatste, steile stuk omhoog naar het kerkje op de top, werd spannend. Slippend. glijdend, schots en scheef over de weg slingerend, lukte het toch om, met natte ruggen, boven te geraken. Daar lag de sneeuw meer dan kniediep.
We moesten onze spulletjes, op gympen, want de wandelkistjes lagen ergens onvindbaar achterin, wadend door die halve meter, via de oprijlaan, langs de kerk, naar de voordeur van de herberg sjouwen. De sneeuw lag opgewaaid tegen de gevel, tot aan de bovenramen. Van onderen zeiknat kwamen we binnen.
En daar, verrassing, had Pablo de kachel al aangemaakt.
We waren gered! En we hebben nog dagen sneeuw geruimd.
Pieter van de Ven
Op zaterdag 16 maart wordt de landelijke voorjaarsbijeenkomst gehouden in de Sint Janskerk te Utrecht en een tweetal nabijgelegen locaties in de Domstad. De dag is georganiseerd door de werkgroep Ledenbijeenkomsten van het NGSJ. Het thema van de bijeenkomst is “Santiago, is dat je doel?”. Op basis van de inbreng van de werkgroepen van het genootschap heeft de werkgroep een gevarieerd programma opgesteld met lezingen, workshops en een informatiemarkt. Daarnaast is er voldoende gelegenheid voor ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen.
Het programma en het aanmeldingsformulier voor de bijeenkomst vind je in de agenda op onze website. Om te kunnen aanmelden, dien je te zijn ingelogd.
Het is nog vroeg, koud en vochtig als ik op de fiets stap richting Dax. De schemer is net ingeruild voor een verlegen zon en de dauw dwarrelt doelloos over het natte wegdek.
Even verderop ligt midden op de weg een grote poes. “Die kan ik daar niet zo laten liggen”, denk ik. “Remmen, afstappen en bezien of er nog leven in zit”, zeg ik hardop tegen mijzelf. Maar ja, voor het diploma heldhaftigheid ben ik gezakt en voor de opleiding tot held werd ik door mijn premature vluchtneigingen niet toegelaten. Stapje voor stapje en met bonkend hart nader ik de ongelukkige poes. Ik zie dat een oog uit zijn oogkas bengelt, een tong uit zijn bek hangt en dat de uit sijpelende darmen de grond rood kleuren. “Die is er geweest, geen twijfel aan”, denk ik als een volleerd forensisch amateur.
Even later zit ik weer op de fiets, tevreden over mijn daad dat ik die dode poes, met zijn losse onderdelen, in de berm heb gelegd en daaroverheen met bladeren heb bedekt. Wel zielig, wie is zijn baas, had die jonkies en wordt die gemist, of was het een wilde poes zonder een vaste woon- en verblijfplaats. Who knows?
In de verte zie ik een fietspelgrim mijn kant op komen. We stoppen en houden een praatje.
Zij heet Sylvian en komt uit Normandië. Een ietwat verlegen dame die pover is met haar woorden, maar groots in haar daden. Zij fietst door heel Europa. Nu komt zij vanaf Santiago en fietst weer richting haar huis. Vijf maanden is zij onderweg en al die kilometers samen met haar twee poezen. Eentje voorop in het mandje en eentje achterop. Ze heeft niets met mensen, maar alles met poezen. Die zijn haar leven. Ze vertelt dat zij onlangs een dode poes op de weg zag liggen en daar heftige nachtmerries door heeft gekregen. We nemen afscheid en wensen elkaar nog een veilige tocht.
Ik kijk haar na en zie haar doorfietsen op de plek waar de dode poes op de weg heeft gelegen.
Vandaag ben ik een beetje tevreden met mijzelf.
Peter Stoks
Wie komt de communicatiecommissie versterken?
Het Genootschap wil meer samenhang brengen in de interne en externe communicatie. Daarvoor heeft het bestuur de commissie communicatie in het leven geroepen. Deze commissie bestaat nu nog uit drie leden, maar zoekt versterking. Wie heeft hier ideeën over en wil die graag inzetten voor een nog betere communicatie van het Genootschap? De commissie zoekt naast leden met algemene communicatiekennis, mensen die verstand hebben van communiceren via de sociale media en leden die weten hoe ze met name jongeren kunnen bereiken.
De commissie vergadert zoveel mogelijk in Utrecht en komt eens per maand bij elkaar. De eerste taak is het maken van een communicatieplan, voor zowel de interne als externe communicatie en de daaruit voortvloeiende uitvoerende werkzaamheden.
Heb je belangstelling voor deze commissie of weet je iemand die de benodigde kennis in huis heeft, stuur dan een mailtje.
De commissie communicatie
Nelleke Boel (voorzitter), Liesbeth Oosterhagen
een bijzondere plek langs de Via Coriovallum
Wie op zoek is naar een plek om even stil te worden kan terecht bij de Pater Karel Kapel in Munstergeleen. Deze kapel is gewijd aan de heilige Pater Karel, een Nederlandse pater van de Passionisten, die bekend stond om zijn genezende gaven en zijn nederigheid. Hij werd geboren in Munstergeleen in 1821. Sinds zijn heiligverklaring in 2007 is zijn geboortehuis getransformeerd tot kapel en bedevaartsoord.
Jaarlijks trekken duizenden pelgrims, wandelaars en ander bezoekers die behoefte hebben aan stilte, onthaasten, reflectie en meditatie naar de Pater Karel Kapel om even stil te worden, een kaarsje op te steken en rust en inspiratie te vinden.
Mensen worden geraakt door deze rustige en stille plek aan de Geleenbeek en door de persoon van Pater Karel. De man die halverwege de 19e eeuw bekend kwam te staan als “de mens met de helende handen” vormt voor zowel dorpelingen als pelgrims nog steeds een steun en toeverlaat. Het is een stempelpunt voor je pelgrimspaspoort.
Naast de kapel van Pater Karel, is er een intiem bezoekerscentrum met winkel te vinden, een klein museum én een ontmoetings- en stiltetuin.
De Via Coriovallum is een pelgrimsroute in Zuid Limburg van 110 km lang die onderdeel is van de route naar Santiago en Rome. Deze wandelroute biedt ook een prachtig uitzicht op het landschap van Zuid-Limburg en loopt door glooiende heuvels, langs kabbelende beekjes en schilderachtige dorpjes. Onderweg kom je langs vele historische bezienswaardigheden, waaronder kastelen, kerken en vakwerkhoeven. Het is een geweldige manier om de rijke geschiedenis en cultuur van deze regio te ontdekken in een spirituele sfeer.
Als je meer wilt weten over de Via Coriovallum, kijk op de website waar je alle informatie vindt over de route, de geschiedenis, de begeleiding en de praktische zaken.
Jan Lautenslager, voorzitter stichting Via Coriovallum
Op zaterdag 16 maart organiseert de regio Den Bosch van het Nederlands Genootschap van Sint Jakob een speciale dag die bedoeld is voor mensen onder de 45 jaar, die interesse hebben in het wandelen van een pelgrimstocht, of dit al hebben ervaren en graag hun ervaring delen. ’s Middags zullen we gezamenlijk een wandeling van 10 kilometer maken door Den Bosch en ‘t Bossche Broek, gevolgd door een gezellige tapasavond.
We verzamelen om 14.45 uur bij het Mariapaviljoen in Den Bosch. Vooraf kun je hier op eigen gelegenheid nog wat drinken en gebruik maken van het toilet. Vervolgens zullen we om 15.00 uur starten met onze wandeling van 10 kilometer. Onderweg wordt gezorgd voor koffie of thee en wat lekkers.
Om 18.00 uur zijn we weer terug bij het Mariapaviljoen en staat ons een heerlijk tapasdiner te wachten. Bij het tapasdiner zijn de eerste twee drankjes gratis, hierna zijn deze voor eigen rekening.
Adres: Mariapaviljoen, Burgemeester Loeffplein 70a, 5211 RX ‘s-Hertogenbosch
Kosten: Deelname aan de dag bedraagt slechts € 20,- per persoon. Als je alleen wilt meewandelen, is dit gratis.
Aanmelden: Geïnteresseerden onder de 45 jaar, die graag in contact komen met andere jonge pelgrims kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen via onderstaande button.
Dit wordt niet zomaar een wandeling; het wordt een dag vol inspiratie, gezelligheid en culinaire verwennerij. Ben jij nieuwsgierig hoe het is om een pelgrimstocht te lopen of deel je graag jouw ervaringen met anderen? Kom en beleef het met ons op zaterdag 16 maart!
Op elke pagina van onze website santiago.nl staat onder aan de pagina een Foto-van-de-dag afgebeeld. Met daaronder een uitnodiging (Jouw foto ook hier?) een eigen foto in te sturen.
Op het formulier voor het insturen https://www.santiago.nl/inzendformulier-fotos/ is een aantal aanwijzingen/regels opgenomen die daarbij gelden.
De redactie heeft geen klagen over het aantal foto’s dat ingezonden wordt. Wel is het zo dat de eerste aanwijzing “Als de foto geen duidelijke relatie met de camino toont komt hij niet in aanmerking voor plaatsing” regelmatig over het hoofd wordt gezien. Er worden bijvoorbeeld -vaak mooie- foto’s van zonsopkomsten en zonsondergangen ingezonden die weliswaar bezienswaardig zijn, maar die geen enkele relatie met de camino vertonen. Ze worden geplaatst op de pagina ‘Op weg, pelgrimswegen nader bekeken’: https://www.santiago.nl/pelgrimswegen-nader-bekeken/ ‘Ga naar de fotogalerij’.
Een tweede categorie van niet-plaatsenswaardige inzendingen kan onder de categorie ‘selfies’ ondergebracht worden. Hoezeer de inzender ook een zee van eigen camino-emoties kan koppelen aan een prachtige selfie, voor de website-bezoeker levert dat geen meerwaarde op. Meestal zijn het mooie foto’s voor een familiealbum of Facebook, maar daarvoor is de website niet geschikt/bedoeld. Plaatsing zou dan beter op zijn plaats zijn op https://www.facebook.com/genootschap/.
Ingezonden foto’s zijn te vinden op de routekaarten als ze gemaakt zijn in NL, BE, FR, ES of PT.
De redactie wil het bovenstaande nog eens onder de aandacht brengen, maar wel voorzien van de opmerking dat we waarderen dat zoveel leden de moeite nemen een foto in te sturen. Voor de keuze van de foto’s voor de homepagina’s putten we dan ook uit de mooie voorraad caminofoto’s die ingestuurd zijn.
Fotoredactie
Mijn naam is Cindy Arends. Heel graag zou ik u een vraag stellen.
Ik heb heel erg veel interesse in de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Echter, ik heb multiple sclerose en ben rolstoelafhankelijk.
Een aantal jaren geleden had ik de armkracht niet en zat ik in een scootmobiel of elektrische rolstoel. Inmiddels staat de MS stil, doe ik een aantal jaren aan krachttraining en inmiddels doe ik pull-ups en push-ups en zijn mijn arm- en rugspieren goed ontwikkeld.
Het lijkt mij de ultieme ervaring van mijn leven als het me lukt om de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela af te leggen in een handrolstoel. Wel een ultralichtgewicht rolstoel.
Echter, ik heb geen idee of deze droom überhaupt realistisch is. Zijn er lezers van de Ultreia die ervaring hebben met mensen die de pelgrimstocht in een rolstoel afleggen en de mogelijkheden en onmogelijkheden van bepaalde routes, overnachtingen, trainingsroutes hier in Nederland etc. etc.?
Heel graag hoor ik van u.
Cindy Arends
Tijdens de recente begrafenisplechtigheid in de kathedraal in Roermond in verband met het overlijden van Mgr. Harrie Smeets kwam ik bij toeval te zitten naast een rijzige heer.
De “beminde gelovigen”, zeg maar het gewone volk, moesten ruimschoots 1 uur voor de plechtigheid aanwezig zijn hetgeen mij alle tijd gaf om mijn blik te laten vallen op de linkerhand van mijn rechter buurman. “Hé, dat moet toch de mij bekende Jacobsschelp zijn” !
Ik aarzelde even om de eigenaar in deze gewijde ruimte aan te spreken maar om me nou een uur lang af te vragen wat de betekenis van die schelp op zijn hand was heb ik toch maar de goede man aangesproken. “Ja, het was de Jacobsschelp en deze was daar getatoeëerd enerzijds om hem eraan te herinneren dat hij ooit een keer de Camino wilde lopen en anderzijds ook als symbool omdat we uiteindelijk allemaal in dit aardse leven onderweg zijn”.
In ieder geval een schelp die je onderweg op de Camino of naar het hiernamaals niet kunt verliezen.
Peter Dormans
Op 13 januari jl. was er een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de verschillende werkgroepen en het bestuur. Het fraaie Sint Eloyen Gasthuys in Utrecht was het decor van deze levendige ontmoeting waarin ervaringen, ideeën en meningen werden uitgewisseld in een prettige open sfeer.
Een kort overzicht van de besproken onderwerpen:
Het Handboek Vrijwilligers (2014) is aan herziening toe. De werkgroepleden delen hun gebruikerservaringen en hun ideeën en wensen voor het vernieuwde handboek. Een werkgroepje, bestaande uit Janneke Schievink en vier leden, gaan aan de slag met de herziening van het handboek.
De landelijke bijeenkomsten zijn de plek voor werkgroepen om aan de andere leden te laten zien waarmee ze bezig zijn. Namens de werkgroep Ledenbijeenkomsten roept Arianne Hartenberg de werkgroepen op om zich te presenten op de voorjaarsbijeenkomst.
Rient Ploeger van de Werkgroep Aandacht en Spiritualiteit vertelt over de achtergrond en activiteiten van deze actieve werkgroep.
Een enthousiast filmpje van Santiago Students over de positieve effecten van pelgrimeren roept bij de aanwezigen camino-heimwee op.
Het genootschap gaat (voor het eerst) een communicatieplan opstellen. Nelleke Boel vraagt om input uit de werkgroepen en vraagt wie actief wil meewerken aan het communicatieplan.
Gabriël van de Luitgaarden vertelt over de stand van zaken van de oprichting van een nieuwe ANBI stichting die de stichting Pelgrimsvrienden -waarvan de ANBI status door de belastingdienst is ingetrokken- gaat vervangen.
Peter Hesseling treedt in november 2024 af als voorzitter. Gabriël van de Luitgaarden en Edwin van Gerwen van de wervings- en selectiecommissie vragen of iemand uit de werkgroepen de commissie wil versterken.
Na een drankje en nog even napraten kwam er een eind aan een zinvolle en plezierige bijeenkomst.
Er zijn weer nieuwe afleveringen verschenen in Camino NL.
Hans de Jong uit Friesland vertelt over alles wat er in Noord-Nederland te pelgrimeren valt onder de noemer Santiago aan het Wad.
Frans Kok uit Ouderkerk liep van Vezelay naar Santiago, ondanks bedenkingen van zijn fysiotherapeut.
Henk Geerdes uit Hoogezand Sappermeer is meerdere keren op de Camino geweest en telkens ontdekte hij dingen over zichzelf die hem nooit eerder waren opgevallen…
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcasts en op camino.buzzsprout.com.
Johanna Kroon
Naar de podcastDe Tour de Vézelay is een rondwandeling van 135 km, geïnspireerd door oude en nieuwe pelgrimswegen naar en vanuit Vézelay. Dit stadje op ‘de eeuwige heuvel’ is een spirituele plek voor velen en er is een duizend jaar oude traditie van pelgrimages.
De afgelopen jaren hebben al flink wat pelgrims deze Tour gelopen. Vrijwel iedereen is enthousiast over de mooie en afwisselende route. Een enkeling geeft aan dat met name het stuk door de Morvan wel erg pittig is en er relatief weinig voorzieningen zijn. Daarom bieden we nu ook een lichtere variant aan, die bestaat uit: de aanlooproute van Auxerre naar Vézelay en twee rondwandelingen vanuit Vézelay (zie het kaartje hiernaast). Totaal: 144 km. De route vanaf Auxerre is heel anders dan de Morvan, maar ook heel mooi. Bovendien zijn er meer voorzieningen.
Er is geen aparte gids voor de Tour de Vézelay ‘light’. Download de route-informatie (tracks en/of beschrijvingen) voor de genoemde trajecten en het overzicht van de voorzieningen van de website Tour de Vézelay.
Op de landelijke voorjaarsbijeenkomst in Utrecht (16 maart) helpen we je graag verder op weg.
Nieuw is dit jaar ook de mogelijkheid van een Nederlandstalige rondleiding in het Maison du Visiteur en de basiliek Sainte Marie-Madeleine, Vézelay (UNESCO-erfgoed). De rondleiding wordt verzorgd door Arno, namens het Maison. Voor groepen is er de mogelijkheid van een rondleiding op maat. Check de website van het Maison en/of neem contact op met Arno.
Huberta Wiertsema en Arno Cuppen
pelgrimsherberg L’Esprit du Chemin
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, Nederlands Genootschap van Sint Jacob | Facebook, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Louise de Bont
Redactieadviseur: Nelleke Boel
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: de Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien je kopij in Word, maximaal 300 woorden, platte tekst zonder opmaak graag voor de 15e, bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken en zien je bijdrage graag tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Let op: indien anders dan bovenstaand aangeleverd behouden wij ons het recht toe de kopij passend aan te passen!
Foto’s: voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Vertrouwenspersoon: het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of voor een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/vertrouwenspersoon/vertrouwenspersonen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146