Ik ben taalcoach bij een bibliotheek. Daar wordt wekelijks een taalcafé georganiseerd voor mensen van wie Nederlands niet hun moedertaal is. Mensen met een basis woordenschat kunnen hier op een laagdrempelige manier Nederland leren kennen en hun Nederlands verbeteren. Mensen uit werkelijk alle windstreken, met een eigen culturele achtergrond en geloof zitten gemoedelijk met elkaar aan tafel. Onder leiding van de taalcoach wordt over uiteenlopende onderwerpen gesproken. Van een gesprek met de huisarts tot het Nederlands voetbalelftal. Niets ingewikkeld. We vragen niet naar afkomst en geloof. Er wordt soms gehuild, maar vooral heel veel gelachen. Ook mij wordt door de deelnemers soms een spiegel voorgehouden en ook ik leer hiervan! Als ik de drukbezochte tafel bekijk en mensen die qua achtergrond elkaar, in het minste geval, niet zouden bekijken en nu naast elkaar onder het genot van ‘een bakkie en een koekie’ (we blijven Rotterdammers) met elkaar in gesprek zijn, denk ik ‘het kan dus’!
Dat is toch ook wat pelgrimeren doet? Verbinden? In verbinding komen met jezelf en de wereld om je heen.
Deze volle nieuwsbrief biedt verder weer een mooie variëteit aan verslagen, activiteiten, oproepen en ontwikkelingen.
Veel leesplezier!
Voor nu wens ik iedereen die thuis en onderweg is:
Prettige feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!
Happy holidays and all the best for the new year!
Bonnes vacances et bonne année!
Felices fiestas y todo lo mejor para el nuevo año!
Boas festas e tudo de bom para o novo ano!
Louise de Bont
“Het meest essentiële zie je niet met je ogen, maar met je hart.”
Uit Le Petit Prince van Antoine Saint-Exupéry
Het pad is steil en het is zoeken naar de juiste plek voor je voeten, op of tussen de grote keien. Een modderplas en een koeienvlaai ontwijkend. Oeps, een hoge stoeprand in het dorp. Handen zoeken naar houvast aan de gestapelde muurtjes van natuursteen, het is fijn dat de route van vandaag ook paden kent waarop het gemakkelijk doorstappen is. We halen andere wandelaars in. Altijd met z’n tweetjes in cadans naast elkaar, soms achter elkaar, in een lekker tempo heel dicht bij elkaar. Een van ons vertelt over de omgeving, de hindernissen op het pad, het uitzicht kilometers ver, de bontgekleurde eucalyptusbomen, een overhangende bramenstruik. We lopen met onze rugzak richting Santiago de Compostela en we weten de andere 10 mensen uit onze groep altijd ergens in de buurt. Heerlijk dat er een (stapel)bed is gereserveerd en we zeker zijn van een slaapplek.
Wacht even, met z’n tweetjes? Gereserveerde bedden in herbergen?
Stichting Anders Bekeken organiseerde van 7-21 oktober 2023 weer een Camino. Zes slechtziende/blinde wandelaars die met zes buddy’s de route vanaf Cacabelos liepen. Tweehonderd kilometer, buddy en wandelaar waar nodig met elkaar verbonden door een lichtmetalen rekje met leren handgreepjes. Ieder met de rugzak op pad. Stapelbedden. Elke dag een ander koppel van twee mensen, die op basis van gelijkwaardigheid de prachtige route liepen. De herbergen reserveerden met plezier die 12 bedden voor deze bijzondere groep en de uitbaatster van Casa Garcia in Gonzar droeg zelfs het t-shirt met het logo van ‘Anders Bekeken’ toen we bij haar aankwamen. We voelden ons meer dan welkom!
Het was een fantastische pelgrimstocht. Er werd gelopen, genoten, er vielen tranen van emotie, pijn en puur geluk. Twaalf mensen op een anders bekeken Camino. Stap voor stap, blik op oneindig. Samen.
Anoush de Rover, buddy CAB23
‘Blijkbaar kun je ook deelnemen aan activiteiten van andere regio’s, dat weet ik sinds gisteren. Jij vertelt het in je mail, maar ik heb gisteren ook een leuk gesprek gehad met een vrouw uit regio Alkmaar die dus in Weesp was …’ aldus een pelgrimsvriendin uit de regio Amsterdam.
Die regiobijeenkomst in Weesp (zaterdag 18 november) had ik met moeite laten schieten om te kunnen deelnemen aan de regiowandeling van de regio Noord-Holland Benoorden ’t IJ.
We hadden gekozen voor een veelbelovende rondwandeling die was uitgezet door Pieter de Jongh Visscher en nagefietst door hem en Arianne Hartenberg van die regio. En het vooruitzicht op een dag met heel veel wind en hemelwater was natuurlijk geen reden om af te zeggen. Integendeel, vol verwachting trotseerden we – via de tunnel – het water van het Noordzeekanaal om de top van de kop van Noord-Holland op te zoeken. Daar troffen we nog twee interregionale wandelaars; ook van over het water. Zij waren vanuit Friesland overgestoken naar deze collega-regio.
Samen met niet minder dan zesentwintig goed gemutste en uitstekend weerbestendige collega-pelgrims hebben we genoten van een afwisselende wandeling door een karakteristiek mooi landschap. Met als een van de hoogtepunten de Heidense Kapel Wieringen. Daar konden we niet alleen een stempel halen, maar ook laten zien dat er met gemak heel veel pelgrims (en een hond) in een klein kapelletje passen.
Weer thuis – rozig bij de warme kachel – konden we terugkijken op weer een fijne ‘interregionale’ wandelervaring. Want ja, ‘vreemd gaan’ is in ons genootschap toegestaan. Dus ik kan alleen maar zeggen: doe er je voordeel mee. Ons is dat tot op heden elke keer weer enorm goed bevallen!
Francine van den Bergh
Tot 1 december jl. werd de Nederlandstalige informatie over de Pelgrimsweg van Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port aangeboden via:
– het Portaal Voie de Vézelay (in het Nederlands, Frans, Engels en Duits)
– de website van ons Genootschap
Per 1 december jl. is het Portaal overgedragen aan de (vijf) Franse verenigingen die deze pelgrimsweg beheren: De Amis et Pèlerins de Saint-Jacques de la Voie de Vézelay. De URL van het Portaal verwijst bezoekers nu naar de website van die Amis: Accueil – Vézelay Compostelle (vezelay-compostelle.eu)
Die website bevat weliswaar een digitale kaart met de voorzieningen langs de route, maar biedt (nog?) niet de mogelijkheid om GPX/KML bestanden te downloaden. Bovendien is die informatie alleen in het Frans beschikbaar. Dat geldt ook voor de routebeschrijving.
De (Nederlandse) werkgroep die het Portaal beheerde, blijft de gebruikelijke informatie aanbieden via de website van ons Genootschap. De informatie over de Pelgrimsweg van Vézelay is te vinden via Pelgrimsweg van Vézelay – Santiago
Alle informatie is – uiteraard – in het Nederlands. Naast de genoemde GPX-/KML-bestanden vind je onder meer informatie over de Nederlandstalige gids (in druk en als gratis PDF), achtergrondinformatie over de route, en een kortere variant van Nevers via Sancoins en Augy naar Charenton.
We wensen je alvast een ‘bon chemin’,
de werkgroep: Klaas Mors, Wobien Doyer, Han Lasance en Arno Cuppen
Je fietst naar Santiago. En dan moet je natuurlijk ook weer terug naar huis.
Met de trein of het vliegtuig en de fiets door een transporteur laten meenemen zijn de meest gekozen opties. Jos Alfrink ging met zijn fiets terug via Engeland!
‘Op internet heb ik me georiënteerd, maar niets vooraf geboekt.
Het werd de volgende route:
Bus Santiago -Santander
Ferry Santander- Plymouth
Trein naar Reading (richting London)
Fietsen via London naar Dover
Ferry Dover -Duinkerken
Fietsen Duinkerken- Vlissingen
In Spaanse bussen kan de fiets mee in het bagageruim. Wel moet het voorwiel eruit en dat moet worden ingepakt. De bus reserveer je in Santiago op het busstation. Doe dit op tijd (1 a 2 dagen tevoren), zeker in het hoogseizoen. Reisduur: ca 6,5 uur.
De boot heb ik in Santander via internet gereserveerd, de dag voor vertrek (in het laagseizoen). De boot gaat 2x per week naar Plymouth en 2x per week naar Portsmouth. Portsmouth -Dover is 260 km, Plymouth-Dover ruim 600 km. Ik koos voor Plymouth. Om niet de volle afstand te hoeven fietsen, nam ik een stuk de trein naar Reading. Reading-Dover is dan nog 240 km. In Engelse treinen kan je de fiets zonder uit elkaar te halen meenemen. Je moet wel reserveren.
Fietsen in Engeland is pittig, slecht wegdek, vaak erg druk en pittige hellingen. Een goede navigatie is wel erg prettig. Let hierbij op dat de stopcontacten in Engeland afwijken.
Totale reisduur: 6 dagen. Daarin heb ik een mooie fietstocht gemaakt door Engeland, Frankrijk en België, een relaxte bootreis gehad, lekker in zee gezwommen en Santander bezichtigd. Een goede manier om weer terug te keren! Kosten (excl. overnachtingen): € 445 (laagseizoen).’
In een volgende nieuwsbrief van Jacobike wordt deze optie uitgebreider besproken.
Reageren?: fietsredactie@santiago.nl
De Via Scaldea is een van de routes om vanuit ons land richting Santiago te wandelen of te fietsen. Door westelijk Zeeuws-Vlaanderen en het Meetjesland trek je dan naar Gent. Daar staat aan de rand van het historische centrum en vlakbij de Leie de Sint-Jacobskerk, de oudste Romaanse kerk van België die dateert uit de 12e eeuw. In de middeleeuwen vertrokken er al pelgrims vanuit de Sint-Jacobskerk die geldt als de oudste kerk in de Nederlanden die aan deze patroonheilige is gewijd.
Al sinds haar ontstaan is de kerk een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en pelgrims op weg naar Santiago de Compostela.
Aan de hoofdingang van de kerk zie je een sint-jacobsschelp op een van de trottoirstenen. Er is in 2022 speciaal voor de bedevaartgangers een kapel ingericht. In juli, op de tweede zondag van de Gentse Feesten (Gentsche Fieste), gaat alle aandacht naar de pelgrims die de bedevaart naar Santiago de Compostela al voltooid hebben, onderweg zijn of dat in de toekomst zullen doen. Om 18.30 uur wordt de misviering opgedragen aan al deze pelgrims. Ze brengen hun verhalen, er worden pelgrimsliederen gezongen en je kan er een duwtje in de rug halen voor je eigen pelgrimstocht.
De kerk is dé plek om even tot rust te komen en je te bezinnen. Je kan er ook een stempel halen voor je credential. En misschien ook kennis te maken met het sappige Gentsch. De kerk is elke dag geopend van 13.30 tot 17.30 uur.
Foto’s:
St Jacobskerk in Gent © Stad Gent
Logo kerk en Stempel Rens Klaasse
De Werkgroep Hospitaleren geeft een cursus aan ieder die hospitalero in een pelgrimsherberg wil worden. Een driedaagse Cursus analoog aan trainingen in o.a. in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Canada.
De Federación Española de Asociaciones de Amigos del Camino de Santiago heeft deze cursus voor de Nederlandstalige hospitaleros aanbevolen en gecertificeerd.
Voor wie?
Iedereen, die lid is van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en de ‘tocht’ naar Santiago de Compostela heeft gemaakt
Wanneer?
Vrijdag 1 t/m zondag 3 maart 2024
Waar?
Nivonhuis Den Broam, Alsteedseweg 73, 7481 RT Haaksbergen
Kosten
€ 120,00
Maximum aantal deelnemers
16
Aanmelding
Via wg.hospitaleren@santiago.nl voor 15 januari 2024. Alle aanmelders krijgen eind januari een bericht met de datum van definitieve opgave.
Programma
O.a. de invulling van de 24 uur van een hospitalero (taken, plichten, ruimte voor eigen invulling), rollenspel n.a.v casussen uit de praktijk, informatie: wat wordt er van je verwacht in een Spaanse herberg, welke bagage heeft een hospitalero nodig, praktisch en spiritueel, “hoe kom je aan een herberg”, actieplan.
De Werkgroep Aandacht en Spiritualiteit verzorgt een workshop over het onderwerp gastvrijheid.
In de albergue in Roncesvalles hebben het afgelopen jaar 124 hospitaleros meer dan 40.000 pelgrims uit alle windstreken ontvangen. Ze hebben de pelgrims wegwijs gemaakt, hun tientallen vragen in vele talen beantwoord, hun probleempjes opgelost voor zover mogelijk, in de wasserij bijna 4.500 pelgrimswasjes gedaan en gedroogd, de pelgrims de volgende ochtend met een blijmoedig en welgemeend ‘Buen Camino!’ weer uitgezwaaid waarna ze de herberg weer schoonmaakten voor de volgende pelgrims.
Maar ook en vooral boden ze een hartelijk welkom, een luisterend oor, een bemoedigend schouderklopje voor wie dat nodig had, een pleister op de wond…
Wil je weten hoe ze dat deden? Lees dan eens in het Libro d’Oro (Gouden Boek), een dagboek wat door alle groepen hospitaleros al vanaf 2011 dagelijks wordt bijgehouden. Ook het Libro d’Oro van 2023 staat er weer bij! Klik maar eens op onderstaande button.
De werkgroep Hospitaleren in Roncesvalles verzorgt tijdens het pelgrimsseizoen van begin maart tot en met begin november de bezetting van de pelgrimsherberg in Roncesvalles.
De voorzitter van de werkgroep is voornemens zich in de loop van 2024 terug te trekken en daarom zoeken wij een:
Voorzitter
De werkzaamheden van de voorzitter bestaan uit:
Daarvoor verwachten wij de volgende vaardigheden en eigenschappen:
Geïnteresseerd?
Voor meer informatie: stuur je vragen per e-mail naar Janine Verhaaf, secretaris van de werkgroep. Gebruik de button.
Wil je solliciteren? Stuur dan graag een e-mail voorzien van een kort cv en motivatie naar de werkgroep. Gebruik hiervoor dezelfde button.
Procedure
Na ontvangst van de sollicitatie heb je een gesprek met enkele werkgroepleden. Als blijkt dat er een klik is, wordt de kandidaat voor benoeming voorgedragen bij het bestuur van het Genootschap.
Een Compostela is een oorkonde die je in Santiago kunt aanvragen als je de Camino hebt voltooid. Voor veel mensen is dit een belangrijk document en een heel bijzondere herinnering aan een bijzondere tocht. Vanaf het begin van ons Genootschap is het de gewoonte om een kopie van de ontvangen Compostela op te sturen en in de Jacobsstaf worden de namen van de inzenders gepubliceerd.
Sinds 2006 hebben we ook jaarlijks een boek uitgegeven met alle inzendingen tot dat moment. Omdat dit een steeds omvangrijker boek werd hebben we eind 2022 besloten geen boek meer te publiceren, maar een aparte, digitale oplossing te creëren. Sinds deze maand is die oplossing op onze website te vinden.
Het Digitale Compostela Register is een pagina op de website waarmee je door de ingezonden Compostela’s kunt bladeren. Het is een lijst met namen en data die je kunt filteren en sorteren om op die manier te zoeken naar jouw inzending, of om te kijken wie er op dezelfde dag is aangekomen. Kortom, een mooie manier om de herinneringen nog eens op te halen. Om het register te kunnen inzien moet je wel als lid op de website zijn ingelogd.
Op de pagina van het Digitale Compostela Register vind je ook de ingang om jouw Compostela alsnog te registreren, als je dat nog niet gedaan had. Ook vind je een handleiding hoe het zoeken en sorteren werkt en onder de knop “Het register nader bekeken” staat een verdere uitleg over de Compostela en het register.
Hoewel we alles zorgvuldig hebben getest en bekeken, kan het altijd zijn dat er nog een fout opduikt. Vind je iets dat niet klopt of is iets niet duidelijk, neem dan gerust contact op. Wij, de beheerders van de website, wensen je veel nazoekplezier.
Na de zeer succesvolle eerste editie van ‘De mooiste kerststal van Nederland’ toont Museum Catharijneconvent deze unieke stal dit jaar opnieuw. Van 14 december 2023 tot en met 14 januari 2024 schitteren de ruim 600 achttiende-eeuwse kerststalfiguren in de Catharinakathedraal naast het museum. Om ook dit jaar weer vele duizenden mensen een onvergetelijke – gratis- ervaring te bieden, zijn er extra avondopenstellingen toegevoegd én is de kerststal ook de week voor en na de kerstvakantie te zien.
Waar het eerste jaar 10.000 bezoeker werden verwacht, trok de kerststal in 2022 bijna 50.000 bezoekers. Een droomstart voor deze nieuwe kersttraditie die dit jaar zelfs nog mooier en toegankelijker wordt. Zo mogen er tijdelijk een aantal kerkbanken plaatsmaken voor een nog betere kijkervaring en hebben we extra inspanningen verricht op het gebied van toegankelijkheid. Voor wie meer verdieping wil, zijn er dit jaar voor het eerst gratis lezingen. Ook gaat de kerststal deze editie een aantal avonden open.
Voor een overzicht van de extra activiteiten en de verruimde openingstijden open je via onderstaande button de website van het Catharijneconvent.
Dit najaar viert het landelijke educatieproject ‘Feest! Weet wat je viert’ haar tienjarig bestaan. In het project laten twaalf culturele locaties samen zien hoe feestdagen ons verbinden. Ieder vanuit hun eigen collectie en expertise laten de musea jonge kinderen kennismaken met de achtergronden van feesten die we ieder jaar vieren.
Het netwerk, met elf partners in Nederland én een in Paramaribo, viert haar jubileum eind 2023 met de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Feest!’ in het Limburgs Museum in Venlo. Daarmee zijn nu door het hele land Feest!-presentaties te bezoeken voor scholen en families. Samen ontvingen de locaties de afgelopen jaren al meer dan 800.000 bezoekers.
‘Feest! Weet wat je viert’ is een initiatief van Museum Catharijneconvent. In het project werken twaalf musea in Nederland en Suriname samen. Samen maken ze de culturele en religieuze achtergronden zichtbaar van de vele feestdagen die we vieren, en welke overeenkomsten en verschillen daarin te ontdekken zijn. Kinderen maken zo op een positieve manier kennis met verschillende tradities en perspectieven, wat leidt tot meer begrip en respect voor elkaar.
Ook nieuwsgierig geworden? Ontdek welke Feest!-locatie bij jullie in de buurt is en lees meer op: www.weetwatjeviert.nl
De Camino Academie organiseerde in het najaar van 2023 een drietal avonden rond het thema van het moderne reizen. Reizen is een fenomeen dat steeds doorheen de tijd andere vormen aanneemt. In een kleine cyclus van drie avonden wilden we met drie reisexperts kritisch stilstaan bij de actuele reislust.
Via onderstaande button kom je bij het verslag van deze lezingencyclus.
De werkgroep Aandacht en Spiritualiteit ontving mooie teksten over ontmoetingen op de Camino. Dank daarvoor! Een aantal is bij de Bespiegelingen op de website geplaatst. Teksten voor de Bespiegelingen, over nieuwe of onverwachte inzichten en intense ervaringen blijven welkom. Ook willen we iedereen uitnodigen over andere onderwerpen teksten te sturen. Proza of gedichten. Liefst met foto’s (vrij van copyright) of tekeningen.
Denk ook eens na over het thema van de voorjaarsbijeenkomst in maart 2024: “Santiago, is dat je doel?” Ook hierover willen we graag korte, compacte teksten, passend bij het beeld of betekenis die jij aan Aandacht en Spiritualiteit geeft. Voor langere boeiende verhalen en ervaringen is elders op de website ruimte.
Voor nadere informatie of inzenden van teksten, gebruik de button ‘Naar de e-mail’.
Er zijn weer nieuwe afleveringen verschenen bij Camino NL:
Marianne Juk was een enorme controlfreak, zoals je zult horen als ze vertelt over de voorbereiding van haar eerste Camino. Bij haar tweede Camino werd ze op de proef gesteld: had zij van haar eerste Camino iets geleerd?
Magda van der Heijden is in februari 2021 te gast geweest in de podcast. Ze was toen net terug van haar Camino, die ze had moeten afbreken wegens de lockdowns in Frankrijk. Later heeft ze haar tocht hervat maar op een heel andere manier en in een heel ander deel van Europa.
En, dan hebben we een nieuwe recordhouder in de categorie: ‘Wie heeft het langst geleden het plan opgevat om de Camino te gaan lopen?’ Zijn naam is Bert Roebert en zijn belangstelling voor de Camino werd al gewekt in het jaar 1950, 73 jaar geleden dus…
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcasts en op Camino NL – pelgrimsverhalen (buzzsprout.com.)
Op vrijdag 2 februari 2024 verzorgen Huberta Wiertsema en Arno Cuppen, die herberg L’Esprit du Chemin runnen in Frankrijk, een (interactieve) presentatie over hun reis als pelgrims en herbergiers. Ontdek waarom de Sterrenweg hen al zo lang boeit en wat dat betekent voor hun leven. Maar ook welke enorme ontwikkeling het pelgrimeren in die 20 jaar heeft doorgemaakt en hoe het juist in deze tijd van kan betekenis zijn.
De presentatie vind plaats in de herberg van Dirk en Tilly Post. Na hun pelgrimstocht in 2004 kochten zij een waterstaatskerkje in Schipluiden, dat al jaren als opslagruimte werd gebruikt. Het groeide uit tot een bijzonder centrum, een groene oase in het drukke Zuid-Holland: Herberg Op Hodenpijl.
Wanneer: vrijdag 2 februari 2024
Aanvang: 20.00 – 22.00 uur
Deze lezing is op basis van vrije donatie. Als u een financiële bijdrage wil doen wordt het op prijs gesteld dit contant mee te nemen. Het is mogelijk om aan te schuiven voor een biologische maaltijd. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
Aanvang maaltijd: 17.00 – 17.30 uur
Waar: Herberg Op Hodenpijl, Dirk en Tilly Post, Rijksstraatweg 20/22, 2636 AX Schipluiden
Aanmelden kan via onderstaande button.
Tot ziens,
Huberta Wiertsema en Arno Cuppen
pelgrimsherberg L’Esprit du Chemin
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, Nederlands Genootschap van Sint Jacob | Facebook, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Louise de Bont
Redactieadviseur: Nelleke Boel
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: De Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien uw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: Voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Vertrouwenspersoon: Het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die u kunt benaderen bij problemen, conflicten of voor een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/vertrouwenspersoon/vertrouwenspersonen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146