Zeven jaar geleden was ik in augustus de voorbereiding op mijn eerste camino aan het afronden. Ik had alles voor elkaar dacht ik. Goede passende rugzak, kleding, wandelstokken, goede schoenen, gids van Brierley. Treinticket naar Bayonne. En ik had de maanden daarvoor steeds grotere afstanden gelopen, inclusief het dragen van een volle rugzak. Klaar voor het grote avontuur. Enige onzekere factor was het wandelen in de bergen. Nog nooit gedaan en ik was vooral onzeker over de zware etappe naar Roncesvalles. Zou ik dat wel halen in één dag? Dus ruim van tevoren een plaatsje gereserveerd in Orisson. Helaas bleek begin augustus dat die reservering niet goed was gegaan maar ze hadden nog een plekje in een gîte 800 meter voor Orisson. Grote opluchting!
31 augustus kwam ik rond 12.00 uur aan in Saint-Jean-Pied-de-Port, na een nacht zonder slaap. Het was boven de 30 graden. De eerste paar kilometer leken mee te vallen maar al gauw ging de weg stevig omhoog naar Huntto. En daarna het koeienpad. Gelukkig bevond de gíte zich dicht bij het einde van het koeienpad. Ik was heel blij dat ik na amper 8 km kon stoppen. Na een mooie pelgrimsmaaltijd en alweer een slapeloze nacht kon ik op 1 september beginnen aan de rest van de etappe naar Roncesvalles.
Zeven jaar geleden alweer. Maar ieder jaar herinner ik mij deze datums en alles wat er daarna gebeurde tijdens mijn eerste camino. Het indrukwekkende landschap met bruin-gele graanvelden na de oogst. De bijzondere ontmoetingen met pelgrims. De volledige onthaasting.
Vorige week ontmoette ik een man die al een paar jaar lid is van ons genootschap, maar nog nooit de camino heeft gelopen. Ik heb geprobeerd hem over te halen om niet meer uit stellen en te beginnen met lopen. Voordat je het weet kun je het niet meer door ziekte of iets dergelijks.
De camino blijft bij je, de rest van je leven.
Gabriël van de Luitgaarden
Op 11 juli 2003 opende de herberg L’Esprit du Chemin in Saint-Jean-Pied-de-Port de deur voor de eerste pelgrims. In 2014 verhuisden we naar het gehucht Le Chemin, 25 km ten zuiden van Vézelay. Ruim een maand geleden was dus de twintigste verjaardag van de herberg en die willen we graag komend najaar vieren, samen met: familie, vrienden, alle vrijwilligers die in die twintig jaar in de herberg hebben gewerkt, zomergasten en andere pelgrimsvrienden.
Het jubileumfeest is op zaterdag 28 oktober, in Utrecht. Tijdens het feest zullen we het boek presenteren dat we schrijven over onze ervaringen tijdens die twintig jaar: Reizen langs de Sterrenweg. Tijdens het feest is ook de première van de film Voetsporen, door Leo Baeten en Henk Teunissen. De opnamen zijn vorig jaar gemaakt in Vézelay, in onze herberg en onderweg. De film is geselecteerd voor het komende NOVA Filmgala, met de beste films van niet-commerciële filmmakers.
Vóór de vakantie hebben we een vooraankondiging gestuurd naar, onder meer, alle vrijwilligers die in de herberg hebben gewerkt. Een deel van de mails is, helaas, onbesteld retour gekomen. Vandaar onze oproep: vrijwillig(st)ers gezocht. Heb je als vrijwillig(st)er in de herberg gewerkt, maar nog geen vooraankondiging ontvangen? Stuur dan s.v.p. een berichtje naar: info@espritduchemin.org
We hopen ook met jou weer in contact te komen!
Huberta Wiertsema en Arno Cuppen
Sinds de vorige Ultreia, afgelopen maand, is op de website van het Genootschap van Sint Jacob het deel van de werkgroep Aandacht en Spiritualiteit goed in de steigers gezet. Het is de moeite waard eens een kijkje te nemen.
Bespiegelingen
Er waren mooie reacties op de oproep om ´bespiegelingen’ in te sturen. Een daarvan is inmiddels geplaatst. Er is ruimte voor meer, dus als je iets wilt vertellen wat je hebt meegemaakt of hebt geschreven, e-mail het naar ons.
We besteden aandacht aan elke inzending. In overleg zullen we het soms aanpassen, bijvoorbeeld een beetje inkorten. En heb je een passende foto, stuur het mee. Vaak kan het er heel goed bij als ondersteuning van de tekst.
Workshops
We hebben de flyer met het workshopaanbod laten drukken. Het ziet er mooi uit. Het aanbod wordt beschreven en de workshopbegeleiders stellen zich voor.
De PDF versie is inmiddels naar de regio’s gestuurd. Desgewenst is er een ‘papieren’ versie beschikbaar. Verschillende regio’s hebben de afgelopen twee jaar al gebruikgemaakt van die mogelijkheid; we gaan graag met de regio’s in gesprek om te bekijken wat we kunnen betekenen.
Voor meer informatie of het plannen van een afspraak kunt u ons bereiken via ons e-mail adres.
Namens de werkgroep Aandacht en Spiritualiteit
Rient Ploeger
Vreemde eenden in vertrouwde bijt
De keer dat we vreemdgingen in de regio Rotterdam (zie Ultreia 138) was ons zo goed bevallen dat we uitkeken naar een volgende kans om nog eens buiten onze eigen regio op pad te gaan.
Dit keer is het een wandeling van de regio Den Bosch, op zaterdag 22 juli, die ons erg aantrekkelijk lijkt én in onze agenda past. Ik vergewis me ervan dat onze perrogrina ook welkom is in de gebieden die de route doorkruist en we schrijven ons in.
We gaan tijdig op pad, zodat we vroeg aankomen op de parkeerplaats bij het startpunt, het Engelermeer iets ten noordwesten van Den Bosch. Zo hebben we nog ruim de tijd voor een rondje met de hond, die daarna iets te opgewonden is om haar bak leeg te eten.
Niet zo gek, want inmiddels zijn er meer deelnemers aangekomen en er blijkt nog een hond mee te wandelen. Die is veel interessanter dan een bak eten. Intussen worden wij hartelijk welkom geheten door de tientallen andere deelnemers. ‘Kom erbij, heb je al koffie, of wil je thee, er zijn ook koekjes hoor!’ We mogen dan ‘vreemde eenden’ zijn, deze ‘bijt’ voelt meteen helemaal vertrouwd!
De wandeling is voorbereid door Henk van Grunsven, die ook van alles weet te vertellen over allerlei interessante zaken onderweg. We lopen van het Engelermeer via het ‘halve zolen’-pad (een voormalige spoorlijn) en andere mooie natuurpaden naar de voormalige Isabellakazerne in Vught. (Ooit ook verblijfplaats van het korps wielrijders van het Nederlandse leger!). Hier houden we pauze en gaat – na natuurlijk een worstenbroodje! – de donativobus rond. De terugweg leidt via een ander stuk halvezolenpad, de indrukwekkende Moerputtenbrug en wandelpaden omzoomd door een kunstwerk en interessante en zeldzame planten – zoals de rode pimpernel – terug naar de startplaats.
Een impressie in beeld vind je via de knop hieronder.
De trajecten zijn:
Je kunt ook zelf een korter rondje samenstellen.
Voor elk traject kun je een routebeschrijving downloaden van de website. Hierin staat een uitgebreide en een korte beschrijving. Ook GPX tracks voor je GPS apparaat of smartphone kun je downloaden en ook informatie over een aantal bezienswaardigheden die je tegenkomt.
En met een pelgrimspaspoort, te bestellen via de website, kun je overnachten in de pelgrimsrefugio Gerlach in Houthem maar ook kun je pelgrimvriendelijk slapen in Natuurvriendenhuis Eikhold in Heerlen of in de refugio van Kasteel Terborgh in Schinnen.
De Via Coriovallum fietsroute is een unieke manier om Zuid-Limburg te beleven. Het is een route vol verrassingen, ontdekkingen, inspiratie en rust. Waar wacht je nog op? Pak je fiets, ga op avontuur en maak er een mini vakantie van!
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging op de fiets? Wil je de historische en natuurlijke schoonheid van Zuid-Limburg ontdekken? Dan is de Via Coriovallum fietsroute iets voor jou!
De Via Coriovallum is een pelgrimsroute die is gebaseerd op de oude Romeinse wegen die Heerlen (Coriovallum) verbond met Tongeren (Atuatuca Tungrorum) in België. De route laat je kennismaken met het rijke Romeinse erfgoed, historische pelgrimswegen, schilderachtige landschappen en de gastvrije steden en dorpen van deze regio.
De fietsroute bestaat uit vijf trajecten die samen 110 kilometer lang zijn. Wil je iets minder kilometers dan kun je de route ook inkorten. De ingekorte versie is 90 kilometer lang. Je kunt de route in één of meerdere dagen afleggen, afhankelijk van je eigen tempo en voorkeur. Maak er een korte vakantie van.
De fietsredactie heeft de webpagina’s en de FAQ’s voor fietsers vernieuwd. De informatie is kritisch bekeken, aangepast, geactualiseerd en veel informatie uit de FAQ’s is verplaatst naar de webpagina’s.
Aan de FAQ’s is een apart overzicht toegevoegd over hoe je fiets terug naar Nederland kan komen na beëindiging van je camino.
Ook is een uitgebreid overzicht opgenomen over voor- en nadelen van de verschillende navigatiemogelijkheden.
De fietsredactie hoopt dat fietsers hiermee nog beter geïnformeerd worden en hun weg vinden op de website van het genootschap.
Binnenkort worden ook de foto’s op de webpagina’s vernieuwd.
Zij blijven natuurlijk open staan voor vragen, opmerkingen en suggesties. Stuur die naar fietsredactie@santiago.nl
Vrijwel iedereen heeft bijzondere ontmoetingen tijdens zijn/haar camino. Met medewandelaars of -fietsers, met gastheren/dames in overnachtingslokaties, met behulpzame fietsenmakers of schoenmakers onderweg, met locals enz.
Wil je een bijzondere ontmoeting delen? Schrijf er een kort verhaaltje over (max. 300 woorden) en stuur het aan de redactie: ultreia@santiago.nl. De redactie maakt een selectie en plaatst deze in volgende edities van Ultreia.
Na de onthulling van dit bijzondere (en bijzonder zware!) spreekgestoelte nam Rient Ploeger er achter plaats voor zijn Jacobuslezing. In drie episoden deelde hij zijn camino-ervaringen en de inzichten die op zijn weg tot hem kwamen. Voorafgaand hieraan en tussen de delen van de lezing zong El Orfeón Jacobeo, onder leiding van Sebastian Holz, een prachtige verscheidenheid van liederen rondom het thema ‘Esta tierra’.
Na het gezamenlijk uit volle borst meegezongen ‘Tous les matins’ volgde uiteraard een Café St. Jacques en bleef het nog lang gezellig in de kerk.
De viering van de naamdag van Sint Jacobus, 25 juli, ving dit jaar in Utrecht aan met feestelijk klokgelui vanuit de toren van de Jacobikerk. Rond zeven uur klommen enkele tientallen bezoekers met leden van het Utrechts Klokkenluiders Gilde naar de luidzolder. Nadat het – elektrisch aangedreven – ‘klokje van zeven uur’ had geklonken, ving het zware werk aan: onder leiding van de luidmeester brachten de Gildeleden onder andere Jacobus, Maria en hun zwaarste broer, Salvator, in beweging voor een feestelijk concert. Na het concert kon wie dat wilde de klokkenzolder op om de klokken van nabij te bekijken.
Van de Jacobikerk ging het naar de Janskerk, waar het programma werd voortgezet met een openingstoespraak van de voorzitter en de feestelijk onthulling van een nieuwe, speciaal voor het genootschap gemaakte katheder. Het idee voor dit spreekgestoelte ontstond bij de Jacobsviering van 25 juli 2022 in Roermond.
Ons koor, El Orfeón Jacobeo, kende al jarenlang de traditie van de viering van de dag van Sint Jacob, maar in 2020 en 2021 werd die onderbroken door corona. Bij de hervatting van deze traditie, is ook een nieuwe traditie geschapen: die van de Jacobuslezing. In Roermond nam Peter Hesseling die voor zijn rekening en ontstond het idee om een kunstenaar opdracht te geven een ‘genootschapskatheder’ te ontwerpen.
De Camino Academie organiseert komend najaar een drietal avonden rond het thema van het moderne reizen. Reizen is een fenomeen dat steeds doorheen de tijd andere vormen aanneemt. In een cyclus van drie avonden willen we met drie reisexperts kritisch stilstaan bij de actuele reislust.
De corona zette veel stop en vooral het op reis gaan werd gemist. Inmiddels is het palet aan reizen weer uiterst divers: all-in reizen, groepsreizen, actieve reizen, thematische reizen, etc. Je kunt je afvragen of pelgrimeren naar Santiago niet ook gewoon een vorm van een themareis is, naadloos passend in de trend van actieve reizen.
Tal van vragen dringen zich op: Wat drijft de reiziger? Wat zoekt men? Waardoor wordt men gedreven? Is het een vlucht uit het leven van alledag? Schaffen we in de reis de werkelijkheid even af? Is inderdaad de pelgrim een halve toerist en de toerist een halve pelgrim?
Het moderne reizen roept dus vragen op. In drie lezingen willen we die vragen aan de orde stellen.
Eerste gast is prof. dr. Ruud Welten die een kritische filosofie van het toerisme schreef onder de titel Het ware leven is elders.
Tweede spreker is em. prof. dr. Jaap Lengkeek, oud-hoogleraar culturele geografie in Wageningen, bedenker en uitwerker van het concept homo turisticus. Recent verscheen van zijn hand: Het eeuwige leven van reisverhalen. Waarom we altijd erop uit willen.
Derde gast em. prof. dr. Fik Meijer, oudhistoricus, zal spreken over en vanuit zijn ervaringen als reisleider, als expert op vele cultuurreizen in het middellandse zeegebied. Daarover schreef hij Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider.
Plaats: Huize Cervantes Utrecht, Domplein 3, 3512 JC Utrecht
Data: de woensdagen 27 sept., 11 okt. en 25 okt. Tijd: 19-21 uur
Kosten: € 10,– per avond
Hieronder de link naar de betaalmodule van het NGSJ. Onderaan de pagina klik je op ‘schrijf je in’.
Op 28 september a.s. verschijnt het boek “Mijn Levenspad” geschreven door Petra Doff.
Enkele maanden geleden is het boek “En nu wegwezen!” verschenen, geschreven door Gerard van Hal.
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de facebookpagina, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Gabriël van de Luitgaarden (Louise is op vakantie)
Redactieadviseur: Nelleke Boel
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: De Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien uw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: Voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Vertrouwenspersoon: Het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die u kunt benaderen voor problemen, conflicten of een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/vertrouwenspersoon/vertrouwenspersonen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146