De eerste stappen op het verse pad 2022 zijn nog maar net gezet of we hebben de meest deprimerende dag van het nieuwe jaar al achter de rug. Ik weet niet hoe ‘Blue Monday’ voor jullie is verlopen. Voor mij was deze dag, door een Britse psycholoog uitgeroepen tot dé kanshebber om de meest depressieve dag van het jaar te zijn, in een blauwe maandag voorbij. Misschien kwam dat omdat ik vanochtend de vogels voor het eerst dit jaar weer hoorde fluiten of bij de supermarkt schappen vol vrolijk gekleurde sleutelbloemen zag.
Of zou het kunnen omdat mijn goede voornemens nog niet gesneuveld zijn, simpelweg omdat ik deze gedurende het jaar steeds aan het toetsen ben, vernieuw en aanscherp waar nodig?
Dat aanscherpen soms hard nodig is bleek afgelopen november. Toen sprak ik Brent uit Vancouver in de herberg van O Logroso, een plaats op de route naar Finisterre. Hij was zijn camino begonnen met een duik in de Middellandse Zee en hij hoopte zijn camino af te ronden met een duik in de Atlantische Oceaan. Wij, de acht gasten in de herberg op dat moment, luisterden geboeid naar zijn verhalen over zijn reis, wat het hem gebracht had en welke ‘lessen’ hij geleerd had.
Zo vertelde Brent over een Facebook bericht waarin een toekomstige pelgrim de vraag stelde waar zij nagelstudio’s kon vinden op de Camino Francés. Wij uitten onze verbazing, fronsten onze wenkbrauwen, keken ongelovig en vroegen ons af of deze schrijfster wel een idee had aan wat voor tocht ze begon?
De ‘camino metgezel’ van Brent zei “Wacht, het verhaal is nog niet af”. Brent vertelde dat hij na het lezen van dit bericht soortgelijke gedachtes had maar het reageren nog even had uitgesteld. In no time stroomden er honderden reacties op dit bericht binnen. “En dat waren niet de mooiste”, zei Brent. Toen volgde er een berichtje van de schrijfster. Door chemokuren waren haar nagels dusdanig aangetast dat ze kunstnagels had moeten nemen maar die moesten wel om de paar weken verzorgd worden….
Nadat Brent dit gezegd had werd het stil in de herberg. Heel erg stil. “Precies” zei Brent, ons aankijkend. “Ik werd ook zo stil en schaamde me. Maar ik heb er ongelofelijk veel van geleerd.”
Wij allemaal…
José van der Haar
Op 18 december is in de Hoornder kerktoren uit ca. 1440 in Den Hoorn op Texel een nieuwe luidklok gehangen. Sinds de bouw was er plaats voor twee klokken, maar het is onbekend of er naast de 280 kg zware klok, die rond 1445 is gegoten, ooit een tweede klok geweest is. Dat is nu dus gebeurd. (Foto: Jan Mooren)
Deze nieuwe klok met een gewicht van 135 kg heeft de naam Jakob gekregen. Dat is een verwijzing naar de patroonheilige van de Hoornder parochie, die zich rond 1500 afscheidde van de moederparochie in het naburige De Westen.
De kerk is een mooi startpunt voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. De eerste schreden op het kerkpad zijn gemarkeerd met bronzen jacobsschelpen, identiek aan de afbeelding op de Jakobsklok.
Er is een stempelpost ingericht bij de secretaris van de Stichting Klok voor Den Hoorn: Jan Mooren, Herenstraat 42, 1797 AJ Den Hoorn, tel. 0222-728182, waar de eerste stempel in de credential kan worden gezet. En er kan een stempel gehaald worden bij Slagerij Goënga/Spar-supermarkt, De Naal 1, 1797 AX Den Hoorn, op zo’n 100 meter afstand van de dorpskerk. (Foto: Phili Abbenes)
De route zal worden bewegwijzerd en sluit in Oudesluis aan op de reeds bestaande Amstelredamroute. Ook op de fiets is de route goed te doen.
Peter Hesseling, Arie Abbenes en Jan Mooren
Aafke was in 2015, samen met haar vriendin Liesbeth, in Nederland gestart en in vijf maanden naar Santiago gelopen. Ik verwelkomde hen daar. We gingen naar Finisterre. Aafke wilde een paar kleine symbolische voorwerpen aan de eeuwige oceaangolven toevertrouwen. Meegekregen van geliefde vriendinnen en nichtjes. De rotsen in Finisterre waren mooi, ook te hoog, dus gingen we naar Muxia. De golven daar waren fantastisch. De symboliek bleek indrukwekkend, voor haar heel gedenkwaardig.
In september en oktober 2021 liep ik de Camino Francés in de ‘Voetsporen van Aafke’, mijn overleden vrouw. Ik had haar beloofd de as daar te verstrooien. In de vroege ochtend naar de Cabo Finisterre. Het einde van de wereld.
Ik was er alleen. Bewolkt, een spatje regen, de zon deed zijn best door te breken. Het was stil, op het geluid van de wind en de brekende oceaangolven na. Ik heb een klein beetje as in de wind gegooid. Aafke wervelde weer weg. Ook een klein beetje as verstrooid tussen een paar rotsspleten samen met een klein hartvormig bergkristalletje uit haar eigen verzameling.
De zon brak door, het was mooi, het was goed, helemaal goed. Ik ben een tijdje blijven zitten. Wind en water, zon en rotsen, alle elementen. Prachtig.
Op de terugweg ben ik bij het toeristenbureau mijn Finisterre Compostela gaan halen. “Bestond dit zes jaar geleden ook al?” vroeg ik aan de dame achter de balie. “Hoezo?” was het antwoord. “Mijn vrouw liep vanaf Nederland, was toen hier. Geen Compostela gehaald”. “Stuur een kopie van de credential, met de sello’s, dan krijgt ze er alsnog eentje” zei ze.
Toen ik haar vertelde dat Aafke was overleden en ik een beetje van haar as had verstrooid bood ze, gedateerd op vandaag, de compostela aan. Want, zei ze, Aafke was immers vandaag gekomen!
Zo lief. Ontroerend.
Rient Ploeger
“Misschien weet jij niet waarom je de camino loopt, de camino weet wel waarom jij hem loopt” José-Luis, herbergier in Tosantos.
Waarom Karel zijn lijf en rugzak te voet wilde verplaatsen van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela? Hij had geen idee, maar heeft het wel gedaan.
“Wat heb ik genoten van de prachtige, mooie, lieve mensen die ik onderweg heb ontmoet. De vele persoonlijke verhalen die we met elkaar hebben gedeeld staan als trofeeën in mijn prijzenkast” zegt Karel.
Aangespoord door de mensen die zijn dagelijkse blog lazen heeft Karel óók de stap gezet om een boek te schrijven over zijn bijzondere ontmoetingen en mooie momenten. Het boek ‘Genoeg aan een rugzak’ is een openhartig verslag van zijn pelgrimstocht. Een wandeling met een lach en een traan.
“Een wandeling waarin ik mezelf zowel ben tegengekomen als mezelf heb ontmoet” Karel van Norel.
Enkele reacties op het boek:
Het boek, 153 pagina’s met vele kleurenfoto’s, is rechtstreeks per e-mail bij de auteur te bestellen.
De prijs is € 19,95 (inclusief verzendkosten).
Er zijn bijzonder veel aanmeldingen binnengekomen van vrijwilligers die in 2022 willen hospitaleren in de herberg in het kloostercomplex van Roncesvalles in Spanje. Hierdoor konden we de planning voor dit jaar niet alleen heel snel afronden, maar hebben we zelfs een reservelijst met meer dan 50 personen. Aanmelden voor dit jaar is dan ook niet meer mogelijk.
Maar voor 2023 kan vanaf nu worden aangemeld. Wil je weten wat je als hospitalero doet in Roncesvalles? Klik dan op de button: ‘Wat houdt hospitaleren in?’ Wil jij je aanmelden voor volgend jaar klik dan op de button: ‘Ik meld me aan’. Om je aan te melden dien je wel eerst in te loggen.
Hopelijk tot ziens!
De Werkgroep Hospitaleren in Roncesvalles
In de Ultreia van december speelde mijn collega Francine met de gedachte: ‘Laten we zowel de Kerstman als Sint Nicolaas maar vervangen door onze Heilige Jacobus’. Pieter van de Ven klom op ludieke wijze in de pen om ons op zijn zienswijze te trakteren.
Een Italiaanse bisschop wees er op en had wel deels gelijk:
de Sint maakt ook de Koopman stiekem heel fijn rijk!
En de Camino zet heel wat fikse zoden aan menig spaanse dijk.
Sinterklaas een kinderfeest, maar ook een hoogtij voor de commerc’.
Zoals de Sterrenweg deels is veranderd in een geld makende pers.
En waar de Sint sinds lang niet meer bestaat,
zo poetste ook Jacobus in grijs verleden al zijn heilige plaat.
Iedere Sint komt natuurlijk zijn/haar kaarsje toe;
pelgrims doen al tijden hun vrome plicht, en hoe!
Maar dat voortdurend en eentonig loven van de Weg,
dat eerbiedig en gestadig prijzen,
hospitaler@s maken van refugio’s aardse paradijzen….
‘T is teveel, ik was er bij, ik ben het onderhand wat moe!
Ik erken: misschien ben ik toch wel iets té gebeten
op al die ongeremde positiviteit
van mensen, die zonder het te weten
pelgrims bezeren, die worstelden in een hardere tijd.
Die kunnen zich dan af gaan vragen…..
heb ik mij op mijn tocht verkeerd gedragen?
Tot Jacobus’ of mijner gezellen onbehagen?
Want wees eerlijk: het is niet dagelijks ‘goud’ dat blinkt,
dat gele sijsje fluit heel anders dan die zwarte merel zingt.
‘T zijn niet allen monniken die hun rugzakken zo braafjes dragen,
er wandelen ook lieden die reden geven tot enig klagen!
Tras la cruz está el diablo…want recht en krom zijn twee,
en dat valt dus lang niet altijd mee.
Wat is nu de moraal in ‘Jacobus’ eigen taal?
Pak gerust je staf en wandel, over heuvels en door dalen,
en bedenk, ook kleine avonturen leveren mooie verhalen…
Pieter van de Ven
Sinds enige tijd zijn er oude Engelse pelgrimswegen gereconstrueerd, waarvan de kilometers officieel meetellen voor de Compostellana in Santiago. Dat betekent dat de Camino Inglés in Spanje nu ook vanuit A Coruña voldoende kilometers op kan leveren. Het betreft de Finchale Camino Inglés in Noord-Engeland, rond Durham, en St James’ Way, die in zuidelijk Engeland van Reading naar Southampton of Portsmouth loopt en zo aansluiting geeft op de bootovertocht.
De Finchale Camino Inglés gaat in twee dagen van Finchale Priory, over Durham, naar Escomb Saxon Church. Het is vooral St. Godric in wiens teken deze route staat. Deze kluizenaar uit de 12e eeuw bracht zijn latere jaren door in Finchale Priory, na een turbulent zeemansleven waarin hij pelgrims naar Spanje voer en Santiago bezocht. Van deze heilige zijn nog composities bewaard gebleven, o.a. te horen op cd’s van La Reverdie.
Diep ontroerend is het boek “Godric” van Frederick Buechner, prachtig vertaald door Anne en Jan Willem Schulte Nordholt. Durham, volgens Bill Bryson de meest onderschatte stad van Engeland, is een spiritueel centrum waar ook St Cuthbert ligt begraven; de kathedraal is Unesco Werelderfgoed. Reading, in zuidelijk Engeland, is van oudsher een pelgrimsstad. Sinds 2011 is daar weer de vermeende gemummificeerde hand van Jacobus te zien. The Confraternity of St James heeft de route vanaf hier nieuw leven ingeblazen, ondersteund met hun “Pilgrim Guide to St James’ Way”.
Onontkoombaar in dit verband is ook ”Jacobean Pilgrims from England to St. James of Compostella” van Constance Mary Storrs; evenals “Godric” hooguit nog antiquarisch te vinden.
In augustus 2022 ga ik beide routes lopen, met caminovrienden én de Britse collega’s van de CSJ, die mij met actuele informatie bijstonden. Wie geïnteresseerd is zal ik graag informeren. (Zie buttons).
Ben van der Linden
Waar een terloopse opmerking toe kan leiden bleek toen ik zei: “Had ik het e-mailadres van Dan Brown maar, dan zou ik hem een mailtje schrijven dat zijn volgende boek over de Camino moet gaan. Prachtig decor voor zijn verhalen”. Waarop mijn tafelgenoot zegt: “Goed idee, bedankt voor de tip, weet je wat? Ik ga dat boek wel schrijven”!
Dat deed hij dus ook, een jaar later was het er: de Santiago Sleutel en Erik Vierkant, mijn tafelgenoot alias schrijver van het boek, had meteen maar een uitgeverij opgericht om het uit te geven. Over wonderbaarlijke personen en gebeurtenissen op de Camino gesproken.
Een en ander begon toen ik op mijn fiets over een Franse Chemin St Jacques reed toen er voor mijn neus een busje stopte waaruit vervolgens een man sprong. Ik schrok me te pletter, gevalletje: “Wat mot je?!” Dat was de kennismaking met Erik Vierkant.
Hij reed de camino’s af op zoek naar een plek om zich te vestigen. Hij wilde zijn toekomst gaan vullen met diensten aan pelgrims onderweg. Dat te hebben medegedeeld, stapte hij weer in en reed verder.
Die avond…. was er voor mij geen plaats in de herberg. Ik ging naar het Hotel de Ville (Frans voor gemeentehuis) van het village (plaatsje) waar ik was gestopt en daar hadden ze wat beters voor me dan een stal; ik kreeg een vakantiehuisje op de Camping Municipal. En wie zat daar voor zijn tent, naast zijn busje? Erik Vierkant. We raakten aan de praat, gingen een hapje eten in het plaatselijke restaurantje en wilt u weten hoe het verder ging? Begin dan opnieuw bovenaan deze tekst.
Wat ik me nou afvraag, heeft iemand ondertussen de Santiago Sleutel op de camino als ‘metgezel’ gehad? Want dat lijkt me heel bijzonder (klik op button voor boekinformatie). Vandaar de vraag, hoe was dat?
Ik lees het graag, stuur me je reactie via onderstaande button.
Astrid Aansorgh
In 2021 heeft de Camino Academie twee projecten uitgevoerd met de focus op de ontwikkelingen van pelgrimspaden. Het eerste project had betrekking op de ontwikkelingen in Nederland en het tweede project op de ontwikkelingen in diverse Europese landen. De opbrengst van deze twee projecten bestaat uit elf videogesprekken met routebeheerders over diverse routes in Nederland (voor het eerste project) en veertien videogesprekken met informanten uit wetenschap en praktijk uit diverse landen (voor het tweede project).
Beide projecten werden afgerond met een ronde-tafel discussie met experts over de interpretatie van hetgeen gebeurt. Via de website van de Camino Academie zijn al deze gesprekken én de ronde tafel-discussies terug te zien. (Zie buttons onder dit artikel)
Daarnaast staan op deze website ook de stellingen die voor de ronde-tafeldiscussie gebruikt zijn en het Camino Cahier “Kruisende wegen: over de opkomst van nieuwe pelgrimspaden in Nederland”, waarin Paul Post de opkomst van nieuwe pelgrimspaden in Nederland analyseert. Een afsluitend Cahier over de pelgrimage-ontwikkelingen in Europa, eveneens van de hand van Paul Post, zal in de loop van 2022 verschijnen.
Al met al geven de beide projecten een interessante inkijk in de ontwikkelingen die zich zowel in Nederland als in Europa voordoen op het gebied van pelgrimage en hoe deze ontwikkelingen geïnterpreteerd kunnen worden.
Bart Simmelink – Secretaris/coördinator Camino Academie
Als je belangstelling hebt om dit jaar vrijwilligerswerk te doen in Santiago dan kun je je nu hiervoor bij het ACC (Acogida Cristiana en los Caminos de Santiago) inschrijven.
Het ACC is de organisatie die o.a. het vrijwilligerswerk organiseert op het pelgrimskantoor in Santiago. Dit kantoor is de plek waar pelgrims hun compostela kunnen ontvangen. Het vrijwilligerswerk kan worden gedaan door iedereen, ongeacht leeftijd of nationaliteit, die de Camino de Santiago heeft voltooid en die wil bijdragen aan het verwelkomen van pelgrims.
Voor meer informatie en/of inschrijven: klik op de buttons.
De Werkgroep Hospitaleren organiseert van 4 tot en met 6 maart een cursus Hospitaleren. Deze cursus kon helaas in november door corona niet doorgaan. Maar door de verplaatsing naar maart zijn er wél een aantal cursusplekken beschikbaar gekomen.
Ben jij van plan te gaan hospitaleren in een pelgrimsherberg? Ben je lid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob én heb jij de ‘tocht’ naar Santiago de Compostela gemaakt? Dan is dit je kans!
Cursus: de driedaagse cursus wordt gehouden in het NIVONhuis in Buurse (Haaksbergen) en is in overeenstemming met trainingen in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Canada. De Federacion Española de Asociaciones del Amigo de Camino de Santiago beveelt deze cursus niet alleen aan voor de Nederlandstalige hospitaleros, maar heeft deze ook gecertificeerd.
Programma & kosten
Het programma bevat onder andere de volgende onderdelen:
Grijp je kans om mee te doen en stuur snel een bericht (via onderstaande button) naar Minke Joosse, secretaris Werkgroep Hospitaleren.
Fietsen was ons leven. In 2010 was Santiago de Compostela aan de beurt. In vijf weken legden we de route af. Erg mooi, maar door het warme weer voor mijn vrouw Hannie ook erg zwaar. Opgeven wilden we niet. Na een rustpauze in Saint-Jean-Pied-de-Port, en met nieuwe moed door de perfecte ondersteuning van het pelgrimsbureau, konden we verder. Hannie was erg trots dat ze Santiago had gehaald.
Nieuwe moed bleek ik ook zelf afgelopen jaar hard nodig te hebben. Na een prachtige fietstocht naar de Noordkaap in 2019 sloeg het noodlot toe. Hannie werd ziek. Vlak na het uitbreken van de coronapandemie overleed zij aan een onbehandelbaar melanoom.
Een nieuwe pelgrimstocht
Onze wens om samen naar Gibraltar te fietsen bleef onvervuld. Maar dat plan liet me niet los. Gesteund door de gedachte aan Hannie, maakte ik in 2020 een begin vanuit Haarlem en in 2021 trok ik verder naar Zuid-Frankrijk. Daarbij de etappes van de route naar Santiago de Compostela volgend. Tijdens die reis kreeg ik inspiratie wat ik met de, vrijwel nieuwe, fiets van Hannie moest doen. Want ik voelde er niet zoveel voor om deze zomaar op Marktplaats te zetten. Door deze reis kwam ik op het idee om een goed doel te verbinden aan de verkoop. Daarom ben ik eind 2021 de actie ‘De fiets van Hannie’ gestart om de fiets te veilen. De opbrengst zou ik doneren aan het KWF-fonds voor onderzoek naar melanoomkanker.
Het resultaat?
Hartverwarmend om te zien dat er zoveel donaties binnenstroomden. Na amper 14 dagen stond de teller al op ruim € 10.000,-. Het heeft me goed gedaan.
Ton Franssen
Om de periode van ruim veertig jaar werken mooi af te sluiten, besloot Nicoline van Tiggelen-Dirven (1957) eind mei 2021 om vanuit Saint-Palais in Frankrijk een pelgrimstocht te voet naar Santiago de Compostela in Spanje te maken.
Als ‘zelfstandige zonder personeel’ krijg je namelijk geen officieel afscheid en is er ook geen duidelijk moment waarop je ‘met pensioen gaat’. Daar moet je zelf voor zorgen.
Dus ging ze midden in de coronatijd op pad om de beroemde Camino Francés te lopen. In haar eentje, zonder iets te plannen of reserveren en met een minimale rugbagage. Zonder haast en met ‘haast niets’ dus.
Het werd een tocht van ruim achthonderd kilometer vanaf Zuid-Frankrijk, via de Pyreneeën, de wijngaarden van de Rioja, de bloedhete Meseta, het bekende Cruz de Ferro en het pittoreske O Cebreiro naar het schilderachtige Galicië in het noordwesten van Spanje.
Onderweg passeerde ze illustere steden als Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León en Astorga. In dit persoonlijke verslag vertelt ze over haar inspirerende ervaringen en bijzondere ontmoetingen. Het boek (112 pagina’s inclusief foto’s) is verkrijgbaar bij Bol.com voor € 17,- inclusief verzendkosten of is rechtstreeks per e-mail bij de auteur te bestellen. Zie de buttons.
In mei van dit jaar zal bij Uitgeverij Zilt het boek Moderne pelgrims verschijnen. Het wordt een bundel vol interviews waarin mensen vertellen over hun pelgrimage. Een deel van deze interviews zal ook gepubliceerd worden in het magazine Volzin.
In Moderne pelgrims willen we ontdekken waarom zoveel mensen momenteel gaan pelgrimeren en welke beweegredenen zij hebben om voor een een langere of kortere periode hun gewone leven achter zich te laten en op weg te gaan. En uiteraard zijn we geïnteresseerd in wat ze onderweg meemaakten.
Voor dit boek zijn wij nog op zoek naar een aantal mooie verhalen. En dat is de reden van deze oproep. Bent u of ben jij bereid om over uw/jouw pelgrimage te vertellen, dan komen we graag met u/jou in contact. In het bijzonder komen wij graag in contact met jongere personen die vanwege een bijzonder levensverhaal of een bepaalde levensgebeurtenis zijn gaan pelgrimeren, in welke vorm dan ook. Het hoeft niet per se een pelgrimage naar Santiago te zijn, een andere bestemming in Nederland of buitenland is ook goed.
Reacties, met daarin een korte omschrijving van de pelgrimage, mogen vóór 20 februari per e-mail naar Jeanet Hamstra van Uitgeverij Zilt. Zie button. Wij zullen uit de inzendingen een selectie maken.
Na verschijning van het boek zullen er nog een of meerdere events over pelgrimage plaatsvinden, in samenwerking met Uitgeverij Zilt, magazine Volzin, Klooster Huissen en het Genootschap van Sint Jacob.
In het nieuwe jaar zijn er alweer twee afleveringen verschenen in de podcastserie Camino NL.
Maak kennis met Gert Pot uit Zaandam, die een bijzondere route koos.
Hij vertrok uit Lourdes en ging via de Somport-pas de Pyreneeën over. Pas na lange tijd ontmoette hij een collega pelgrim, maar die had geen zin in een praatje…
En dan is er nog Hetty Bruls, die aanvankelijk allerlei aarzelingen had.
De Camino… kan ik dat wel? Lukt me dat wel? Kan ik niet beter in kleine stukjes gaan lopen? Nou, daar is Hetty helemaal van genezen!
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcast, de website camino.buzzsprout.com en via de website van ons Genootschap (klik op buttons).
Johanna Kroon
De Jacobsstaf verschijnt vier keer per jaar, vervult een belangrijke rol binnen het Genootschap en wordt samengesteld door een enthousiast team van vrijwilligers: de kernredactie (hoofdredacteur, eindredacteur, redactiesecretaris en twee redacteuren) en enkele vaste medewerkers. De kernredactie verzorgt de productie van het blad en de medewerkers leveren artikelen en dragen bij aan het beleid. De kernredactie vergadert vier keer per jaar over het komende nummer. Daarnaast vergaderen kernredactie en medewerkers vier keer per jaar om ideeën voor nieuwe artikelen en verdere plannen te bespreken.
Vanwege vertrek van de hoofd- en eindredacteur zijn we op zoek naar bevlogen opvolgers die met liefde, plezier en creativiteit ieder kwartaal weer een mooi blad willen maken. Relevante ervaring en dito opleiding zijn een pre.
Taken hoofdredacteur m/v:
– redactie- en medewerkersvergaderingen leiden;
– in nauwe samenwerking met het kernteam de dagelijkse gang van zaken verzorgen (contacten met redacteuren, medewerkers en externe partijen enz.);
– contacten onderhouden met vaste leveranciers van content (columnisten, illustrator, puzzelmaker), partijen binnen het genootschap (bestuur en werkgroepen) en externe partijen (vormgever en drukker);
– kopij beoordelen, in overleg met de overige redactieleden;
– ideeën aandragen, in overleg met de overige redactieleden en medewerkers;
– met enige regelmaat bijdragen aan de inhoud;
– artikelen redigeren (samen met de kernredactie).
Voor meer informatie: mail André Brouwer (via de button hieronder) of bel hem: 06 55 55 49 33
Taken eindredacteur m/v:
– samen met de hoofdredacteur en secretaris zorgdragen voor de dagelijkse gang van zaken;
– artikelen redigeren;
– beeldmateriaal bij artikelen (uit)zoeken;
– contact onderhouden met vormgevers;
– jaarplanning maken;
– kopij beoordelen en ideeën aandragen, in overleg met de overige redactieleden;
– met enige regelmaat een inhoudelijke bijdrage leveren.
Voor meer informatie: mail Pieter-Bas de Jong (via de button hieronder) of bel hem: 06 30 23 10 84
Voor beide functies vragen wij:
– uitstekende beheersing van de Nederlandse taal;
– redactionele vaardigheden;
– goede communicatieve vaardigheden;
– goed kunnen samenwerken;
– ervaring met en voldoende tijd voor vrijwilligerswerk;
– affiniteit met pelgrimeren en het Genootschap.
Wil je meteen solliciteren?
Mail je gegevens en motivatie aan Gabriël van de Luitgaarden.
Activiteiten Genootschap in januari en februari
Benieuwd wat er allemaal georganiseerd wordt door de regio’s en werkgroepen van het Genootschap? Neem eens een kijkje op de agenda, klik op de button.
Ben jij nu onderweg naar Santiago of kom je net terug? Ben je iets aan het organiseren? Heb je een boek geschreven? Heb je een tip?
Onverminderd zijn wij geïnteresseerd in jullie activiteiten en belevenissen.
Wij zien jullie e-mails met verhalen, tips, komende evenementen of terugblik op bijeenkomsten etc. met plezier tegemoet!
Redactie Ultreia
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: José van der Haar en Francine van den Bergh
Redactieadviseur: Gabriel van de Luitgaarden
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien jouw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: Voor deze Ultreia is ook gebruik gemaakt van foto’s uit de collectie van José van der Haar.
Vertrouwenspersoon: Het Genootschap heeft een vertrouwenspersoon die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of een vertrouwelijk gesprek. Hier vind je meer informatie.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146