Het was een opvallende groep mensen die de kerk binnenkwam. Opvallend vanwege hun langzaam drogende kleding zoals dikke spijkerbroeken en kabeltruien, hun zware rug- of plunjezakken en lopend op legerkistjes of gympies. Een man, opvallend in zijn felgroene T-shirt, vertelde iets aan de groep waarna ze zich verspreidden. Ik raakte met de man in het felgroene T-shirt in gesprek en hij vertelde dat hij het project had opgezet om met daklozen uit Italië naar Santiago te lopen. Vol enthousiasme vertelde hij hoe hij de mensen de afgelopen dagen al had zien groeien. Van timide, afwachtende, zelfs ietwat schuwe mensen waren ze aan het veranderen in mensen die durven te uiten wat ze denken en graag willen, zag hij hun interesse ontwaken voor de omgeving en hun (zelf)vertrouwen toenemen. En er kwamen zelfs in de groep al voorzichtig gesprekken op gang over veranderingen die ze wilden aanbrengen in hun leven voor een fijnere toekomst ná het bereiken van Santiago.
…letterlijk onder de brug levend de stap genomen om op weg te gaan naar Santiago. Letterlijk de loeizware rugzakken meetorsend vanonder de brug, naar op én over de brug. Figuurlijk gesproken zal misschien geen rugzak groot genoeg zijn om de verdrietige ervaringen die tot dakloosheid hebben geleid te herbergen…
Onderweg, los van alles, zie je dingen die je dwarszitten in een ander perspectief. Kom je tot verrassende inzichten wat (en soms zelfs wie) je belemmert.
Loslaten van wat was (van wat ooit toch goed voelde) is verre van makkelijk. Maar eenmaal losgelaten volgt opluchting en ruimte om meer tijd door te brengen met mensen bij wie je altijd jezelf mag zijn, die je stimuleren en inspireren om stappen te (blijven) zetten om je idealen te realiseren.
Ik hoop dat de groep daklozen heel veel belemmerende ‘bagage’ onderweg naar Santiago heeft kunnen dumpen zodat er in hun ‘rugzak’ ruimte kwam voor hoop, (zelf)vertrouwen en creativiteit om, eenmaal weer in Italië, gestaag en onbelemmerd verder te blijven lopen op de levendige weg ‘genieten & tevreden’.
Dit schrijvende realiseer ik me dat mijn ‘rugzak’ ook weer aan inspectie toe is.
Hoe staat het met de jouwe?
José van der Haar
Redactrice Ultreia
Open, hoe heerlijk is dat! Vrijwilligers hebben de gedwongen sluiting van de pelgrimsherberg goed gebruikt. We ruimden op, schilderden, vernieuwden, legden een belevingstuin aan en voerden vele andere grote en kleine klussen uit. Nu willen we jou weer graag gastvrij ontvangen.
Fietsweekend
Van vrijdag 24 t/m zondag 26 september is er een fietsweekend, bedoeld voor hen die op de fiets een lange (pelgrims-) tocht gaan maken. Ervaren fietsers vertellen je alles wat je wil weten voordat je zelf op pad gaat. Uiteraard fietsen we ook zelf gedurende deze drie dagen.
Wandelweekend
Zaterdag 9 en zondag 10 oktober is er een wandelweekend. Gewoon lekker twee dagen wandelen, slapen en eten in de herberg. Mooie ontmoetingen, goede gesprekken en genieten van de prachtige natuur in de streek rond Vessem. Daar lopen immers zoveel mooie paden: Via Monastica, Ons Kloosterpad, Peerkepad en ga zo maar door.
Voorbereidingsweekend
Ga je in 2022 op weg naar Santiago, Rome, Assisi of een andere pelgrimsbestemming? Kom dan vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober. In dit voorbereidingsweekend komen materiële zaken aan bod, zoals wat neem je mee, waar slaap je, welke route loop je, maar ook hebben we aandacht voor de immateriële en spirituele kant van een tocht.
Thuiskomweekend
Op zaterdag 5 en zondag 6 november organiseren we een thuiskomweekend voor iedereen die in het afgelopen jaar tochten in eigen land (of toch daarbuiten) maakte. Wat deed dat met je? Vond je het een pelgrimstocht? Welke verhalen zou je met anderen willen delen? Hoe blijf je het gevoel van onderweg vasthouden? In dit weekend staan jouw ervaringen centraal.
Op onze website (zie onderstaande button) meer informatie over deze weekeinden, aanmeldingsformulieren en ons e-mailadres voor eventuele vragen en/of meer informatie.
Graag tot ziens!
Cor Kuyvenhoven
Op 21 juli vond er weer een contactbijeenkomst met de regiocommissies plaats. Gezien de oplaaiende pandemie was de bijeenkomst digitaal. Wim Loos, voorzitter van de regio Midden-Nederland, zat de vergadering voor. Op de agenda stonden drie onderwerpen. Peter Hesseling, voorzitter van het Genootschap, vertelde waarover het bestuur zich de afgelopen maanden had gebogen. Dat gaf een mooi inzicht in wat er binnen het bestuur leeft.
Wat discussie in deze bijeenkomst opriep was het onderwerp Pelgrimeren voor de Jeugd. Het bestuur heeft ervoor gekozen dit op landelijk niveau te gaan organiseren, met sterke medewerking van de regiocommissies. Voordeel daarvan is dat de aanpak in de regio’s daardoor dicht bij elkaar ligt. Sommige regio’s hadden liever een eigen aanpak gewild.
Verder stond op de agenda het Heilig Jaar dat in 2022 in Roermond wordt gevierd. Regio Limburg meldde dat de gemeente dit ziet als een evenement en daar zijn vergunningen voor nodig. Dat levert veel extra werk op voor de regiocommissie.
Het derde agendapunt ging over ledenwerving. De penningmeester maakte duidelijk dat we weer aanwas van leden hebben. Een wervingsactie is niet nodig. Er zijn wel veel leden die kort na het aangaan van het lidmaatschap weer opzeggen. De nadruk binnen de regio’s zou dus moeten liggen op het behouden van leden.
De sfeer was weer plezierig. Er werd fijn samengewerkt en goed naar elkaar geluisterd.
De volgende bijeenkomst staat gepland in januari 2022. Regio Rotterdam is dan de gastvrouw.
Peter Hesseling en Wim Loos
Iemand gaat op pad; iemand gaat wandelen. Misschien zelfs op pelgrimstocht. En ja, dan zijn er soms wel mensen die zeggen: “Ik zou je wel wat mee willen geven.”
Maar het moet allemaal gedragen worden. De wandelaar, mogelijk wordt die ooit pelgrim, zit op extra gewicht meestal niet te wachten. Iets meegeven?
Hier is een suggestie in de vorm van een patroon. Patroon voor een klein borduurwerkje. Ik kreeg het patroon, maar ook het borduurwerkje ooit van mijn jongste zus en het werd vastgenaaid op mijn petje. Ik heb het vaak gedragen op mijn wandelingen naar Santiago.
Het petje ben ik al lang weer kwijt, maar het patroon is er nog.
Bert Roebert
Tip: je kunt een knipprogramma gebruiken om de afbeelding van het patroon te selecteren, te kopiëren, vervolgens te vergroten en te printen. Het wordt dan een stuk makkelijker om de steken te tellen en aan de slag te gaan met dit wel heel persoonlijke en met liefde gemaakte cadeau voor een familielid, vriend, kennis of buur die aan de wandel gaat.
De Limes, grens van het Romeinse Rijk, is zojuist op de Werelderfgoedlijst gezet. Een deel ervan, de oude postroute van Nijmegen naar Keulen, is ook een Jacobsroute, beter bekend als de Niederrheinroute. Net als het Limburgs Jacobspad start deze route in Gelderland en loopt hij vlak over en parallel aan de grens met Nederland door Duitsland.
Regio Arnhem/Nijmegen, regio Limburg, fietswerkgroep Jacobike en het Duitse Jacobsgenootschap in Emmerik hebben de handen ineengeslagen. Het resultaat mag er wezen:
drie dagen in september op de pedalen Niederrheinroutes ontdekken/verkennen,
Romeins pelgrimeren bij de Oosterburen (Via Romana).
De tocht is een aaneenschakeling van Romeins- en Pelgrimsverleden. Hoch-Elten is een bedevaartsoord en een zij-startpunt van de Niederrheinroute. Het startpunt op dag twee in Nijmegen (Valkhof) is een vroegere palts van Karel de Grote. Xanten is een pareltje vanwege zijn bewaard gebleven Romeinse nederzetting. Last but not least, Kevelaer: hier bevindt zich een groot Maria-bedevaartsoord. De gemiddelde fietsafstand is ongeveer 65/70 kilometer per dag.
Programma september
Datum | Starttijd 09.30 uur vanaf | Route globaal |
Vrijdag 10/9/21 | Station Molenhoek Hoch-Elten | Hoch Elten – Molenhoek |
Zaterdag 11/9/21 | Valkhof in Nijmegen | Nijmegen – Kleef – Xanten |
Zondag 12/9/21 | Dom van Xanten | Xanten – Kevelaer – Boxmeer |
Kosten
Aan de inschrijving zijn géén kosten verbonden. Onderweg zijn wel alle kosten voor eigen rekening, zoals eten, drinken, onderdak etc. Eventuele overnachtingen dien je zelf te regelen.
Fiets jij óók mee?
Inschrijving voor alléén de vrijdagtocht op de 10e, of de tweedaagse op 11 en 12 september, of voor alle fietstochten op 10, 11 en 12 september kan rechtstreeks via onderstaande button.
Voor aanvullende informatie over de routes of andere vragen kun je rechtstreeks een e-mail versturen aan de werkgroep Jacobike (klik op button).
Laat los toch die last
En maak je uit de voeten
om te ont-moeten
Wim Kranenburg
Heel blij zijn we met de geweldige tip die we van Johanna Nater mochten ontvangen:
Beste redactie,
Ik heb een tip die mogelijk de moeite waard is om in de Ultreia op te nemen. De Spaanse zender Trece zendt deze zomer een serie van 34 afleveringen uit over de Camino, vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port tot Santiago de Compostela.
Elke aflevering bestaat uit enkele korte gesprekken met pelgrims, maar vooral uit heel veel beelden van de vele monumenten die langs de Camino staan.
De serie heeft geen ondertiteling, niet in het Spaans, noch in een andere taal. Dat is natuurlijk jammer, maar de beelden vertellen hun eigen verhaal.
Voor wie de Camino Francés al gelopen heeft zal dit een feest van herkenning zijn. Voor wie nog gaat lopen of fietsen is het een voorproefje van wat er onderweg te zien is.
Alle afleveringen van de serie zijn als ‘gemist’ te bekijken via de button: ‘Direct naar de serie DIARO de un peregrino’. De serie is ook op YouTube geplaatst (zie button: YouTube).
Hartelijke groet,
Johanna Nater
Nadat je bent ingelogd op onze website kun je, als je op ‘mijn account’ klikt, o.a. aangeven welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen. In theorie zou je dan alle aangekruiste nieuwsbrieven in je ‘Postvak In’ moeten ontvangen (zie button: Toelichting beheren nieuwsbrieven)
Maar regelmatig krijgen onze websitebeheerders de vraag van leden hoe het kan dat zij een (regio) nieuwsbrief niet ontvangen. Op die vraag checkt de ledenadministratie de instellingen, maar die staan doorgaans goed ingesteld.
Meestal is dan de oorzaak dat een nieuwsbrief ongewild in de spambox (of ongewenste e-mail) terecht komt. Vervelend, maar gelukkig kun je zelf actie ondernemen om de kans te verkleinen dat een nieuwsbrief daar terecht komt.
Allereerst is het zaak om de spambox na te kijken of de nieuwsbrief hier nog in zit. Het kan zijn dat je hiervoor moet inloggen bij jouw provider om in de juiste spambox te komen. Meestal kan dat op de website van bijvoorbeeld Ziggo of bij een provider als Gmail of Outlook.
Als je de juiste spambox gevonden hebt en je vindt hier de nieuwsbrief, dan kun je vrijwel altijd aangeven dat dit géén spam is. Ook kun je dan vaak aangeven dat e-mail van deze afzender (santiago.nl) nooit als spam moet worden gezien.
Door je instellingen op deze wijze aan te passen zouden normaliter onze nieuwsbrieven gewoon in je e-mailbox (Postvak In) terecht moeten komen.
Op de Ultreia’s ontvangen wij vaak mooie reacties. Eén daarvan was van René Henrichs die ons op 21 juli jl. een overweging stuurde in het kader van de naamdag van Jacobus de Meerdere. “Ik schrijf in beginsel elke week een overweging bij de lezingen van de zondag in de RKK. En die wordt gepubliceerd in de Nieuwsbrief van de RK gemeenschap op Walcheren. Nu dus speciaal in het kader van 25 juli voor de pelgrims” schreef René. Onderstaand de ingekorte versie van deze overweging; klik voor de volledige versie op de button.
***
De Heilige apostel Jacobus de Meerdere is een leerling van Jezus, een verkondiger van bevrijding en redding door God en de mensen. Hij ligt volgens de legende, die ik veronderstel bekend te zijn bij de Santiagopelgrims, begraven in de kathedraal van Santiago de Compostela.
Sinds de herleving van de bedevaart, sinds een tentoonstelling in Gent in 1985, trekken velen naar Jacobus toe. Voor velen is de weg ernaartoe het doel, voor anderen Finisterre, voor velen het graf van Jacobus. De pelgrimage die velen aanvangen als wandelaar of fietser verandert en reinigt een mens. Velen worden pelgrim, we doen de ontdekking dat ons leven hier op aarde een grote pelgrimstocht is; een pelgrimstocht der mensheid.
We zagen de laatste dertig jaar dat vele pelgrims onderweg gingen om zichzelf te vinden, om thuis te komen bij zichzelf. We zijn op zoek naar een waarlijk thuis. Bedevaartsoorden zijn een symbool van dit thuis zijn.
Zo hebben Mariabedevaartsoorden een geborgenheid zoals in de moederschoot. Daar klinkt al iets in door van de goddelijke liefde die ons omringt. Klaarblijkelijk kunnen we alleen maar thuiskomen bij iets of iemand die groter is dan onszelf.
Ook lopen we naar bedevaartsoorden omdat we er graag willen aankomen. We trekken weg uit wat ons vastlegt, uit onze gewoonten van het alledaagse leven die ons vaak beperken, uit onze rollen en maskers, om na lange wegen bij onszelf en bij God aan te komen. Wie bij God aankomt, komt ook bij zichzelf aan. Waar God in een mens woont is hij helemaal zichzelf. Zichzelf in christelijk opzicht is: KIND van God zijn, hij is medemens- dus per definitie sociaal, en hij is door God bedoeld als het wezen dat grote verantwoordelijkheid draagt en waardig is.
Ubi Deus est, ubi caritas est!
René Heinrichs
De werkgroep Internationale contacten heeft het afgelopen jaar diverse vergaderingen gehad met verschillende organisaties vanwege o.a. de uitbraak van Covid-19. Overkoepelende organisaties proberen de camino weer vlot te trekken met inachtneming van de lokale mogelijkheden en richtlijnen. Dit stuit op verschillende interpretaties van de Europese gezondheidsorganisatie (ECDC). Het advies aan de pelgrims beperkt zich tot verwijzing naar de verschillende landelijke richtlijnen.
Over het weer openen van de camino zijn er verschillende internationale Zoom sessies geweest en veel app-verkeer in de Grupo Tabajo Asociaciones International. Deze laatste vertegenwoordigt ongeveer 80% van de landen waar de pelgrims vandaan komen.
De wekelijkse Zoom met Santiago de Compostela is een infolijn die verzorgd wordt door de Engelse collega’s (CSJ) en maandelijks is er een Zoom overleg met Oficina del Peregrino die verzorgd wordt door het ACC vanuit Santiago de Compostela.
Covid-19 heeft de camino danig geraakt en is nu, mede vanwege de vaccinaties, aan het opbloeien. Maar de overnachtingscapaciteit is wel gereduceerd en talrijke herbergen zijn überhaupt niet open gegaan. Reden om andere onbekende routes te gaan ontdekken richting Santiago de Compostela.
Een mooi cultureel initiatief is de verhalenbundel over de camino, georganiseerd door onze Chileense zustervereniging: 33 landen met 545 bijdragen vormen de uiteindelijke bundel die in het kader van Xacobea 21 gepresenteerd gaat worden.
Ondanks de digitale mogelijkheden is er behoefte aan fysiek overleg; in Spanje staan er daarom twee minicongressen gepland:
Peter Hesseling, voorzitter Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Herman J.R. Velvis, bestuurslid Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Een boek vol belevenissen! Geschreven door Benno Schotanus over zijn pelgrimstocht van Houten naar Santiago de Compostela. In 2019 liep hij van half maart tot half juni ruim 2.600 kilometer in 93 dagen.
“Nee, het was vooraf niet mijn bedoeling om hierover een boek te schrijven. Maar toen ik vorig winter begon aan het fotoverslag met daarbij wat aantekeningen vloeide het, als het ware, zo uit mijn pen.” Aldus Benno Schotanus. “Wel maakte ik tijdens mijn pelgrimage, in een paar steekwoorden, dagelijks een kort verslag. Van alle mensen met wie ik een gesprekje had heb ik de namen opgeschreven. Dus misschien zat er wel een voorgevoel ‘in mijn achterhoofd’.”
De verhalen nemen je mee in de ontmoetingen, de onthullingen, het alleen zijn, de ‘pijntjes’ van de pelgrim, de verwondering en bewondering maar ook in de emoties die zich aandienen tijdens zo’n tocht.
Spontaan ontsproten gedichten geven je een inkijk in wat er in je hoofd kan gebeuren als je veel alleen bent. Het alleen zijn biedt je een reflectie op de reden van je bestaan, leert je te zien waarvoor je dankbaar mag zijn.
En verder natuurlijk alle overnachtingsplaatsen, tips en de paklijst, inclusief de lijst met wat er uiteindelijk NIET meegenomen werd.
Enkele reacties op het boek:
“Bijzonder, wij kennen elkaar niet maar het lukt jou om mij ‘mee te zuigen‘ in je verhaal en emoties! Het was net of ik met je meeliep.”
“Mijn moeder (91 jaar) heeft het boek in vijf dagen uitgelezen! Ze is er zelfs later door naar bed gegaan want ze kon niet ophouden met lezen.”
“Het zit erop!! Boek helemaal leeg gelezen. Schitterend geschreven.”
Het boek ‘Het is (zo)ver’ is te bestellen bij webwinkel Boekscout (zie onderstaande button). Een paperback van 252 pagina’s voor de prijs van € 22,99. Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting van Bibian Mentel (Mentelity Foundation).
Op dinsdag 27 juli was er een pelgrimsconcert in Jorwert, Friesland. Het idee is ontstaan omdat mijn vrouw en ik het plan hadden opgevat om het Jabikspaad te gaan fietsen.
In Friesland is het sinds enige tijd mogelijk om in een aantal Friese kerken te overnachten. Zo ook in Jorwert. Daar staat een mooi orgel. En, dachten we, wat is er nu leuker dan het organiseren van een orgelconcert en dat je na afloop in diezelfde kerk naar bed gaat terwijl alle anderen naar huis gaan?
Op die gedachte voortbordurend bleek dat de beheerder van de kerk ook enthousiast was over dit idee. Dus op 27 juli vond het concert plaats. Op het programma stond veel hele oude muziek, zoals uit het Libre Vermell, een handschrift uit de 14eeeuw, de Codex Calixtinus uit de 12e eeuw maar ook Bach en Frescobaldi stonden op het programma. Met het bekende Ultreia lied werd het concert afgesloten.
Het concert werd gegeven door Fiet Nafzger en Eveliena Doornbos op blokfluit en gemshoorn en Klaas Doornbos op orgel. En alle drie zongen ze. Er was veel belangstelling; de zaal was helemaal vol. Er waren zelfs toehoorders uit Egmond, Heemstede, Nieuwegein en IJsselstein naar Jorwert gekomen.
Op de foto van links naar rechts: Eveliena Doornbos, Klaas Doornbos en Fiet Nafzger.
Het publiek had de kans om kennis te maken met twee aparte instrumenten: de gemshoorn en een portatief. Een gemshoorn is de hoorn van een rund, dat omgebouwd is tot blaasinstrument, waaruit een fluweelzachte klank komt. Een portatief is een schootorgel met echte orgelpijpjes en een blaasbalg.
Het was een mooi concert met prachtige muziek in een bijzondere omgeving.
Peter Hesseling
Voorzitter Nederlands Genootschap Sint Jacob
Eind september verschijnt de nieuwe uitgave van de Gids voor de Pelgrim!
De voorverkoop, via de webshop van het Genootschap (zie button), start vandaag en duurt tot en met 30 september a.s. Verzeker jezelf van deze gids voor de scherpe prijs van € 19,50 (excl. verzendkosten). Bij bestelling ná 30 september geldt de normale winkelprijs van € 24,95 (excl. verzendkosten). Verzeker je van ruim 20% korting en bestel de gids nu!
Als je je via de voorinschrijving al aangemeld hebt dan krijg je bericht dat de voorverkoop gestart is en je het boek nu kunt bestellen.
Dé Gids voor de pelgrim
Een aantrekkelijk en ruim vormgegeven boek met vele foto’s, landkaarten en prenten in een formaat van 170 bij 240 mm. Om nog even het geheugen op de frissen: De Gids voor de Pelgrim is een heruitgave van het twaalfde-eeuwse document dat deel uitmaakt van de Codex Calixtinus. Het bevat fascinerende details, is geestig – met toespelingen en parodieën – en toont groot ontzag voor heiligen en hun relieken. In een elftal hoofdstukken passeren de wegen vanuit Frankrijk naar Santiago, dagetappes in Spanje, dorpen en steden langs de routes, opvangcentra, rivieren en regio’s, hun bewoners en hun eigenaardigheden de revue. Met als sluitstuk de stad Santiago de Compostela, Jacobus’ graf aldaar, de kathedraal en de wijze waarop pelgrims ontvangen dienen te worden.
De hernieuwde uitgave is uitgebreid met een inleiding en een aantal beschouwingen over specifieke onderwerpen; onder meer over het pelgrimeren in de twaalfde eeuw, de wegen naar Santiago, de heiligen en hun relieken langs de route, de Codex Calixtinus en de (kerk)politieke context in Spanje in de twaalfde eeuw.
Heerlijk leesvoer voor elke – ervaren, beginnende én aspirant – pelgrim!
Klik op onderstaande button om de Gids voor de Pelgrim direct te bestellen in onze webshop. Zodra de Gids leverbaar is wordt deze toegestuurd.
In deze Ultreia aandacht voor de webshop op de website van ons Genootschap. Om ervoor te zorgen dat onze leden zich optimaal voor kunnen bereiden op een camino hebben we een goed uitgeruste webshop aan onze website gekoppeld. De basis van de webshop zijn boeken. Diverse gidsen, maar ook reisverhalen, zorgen ervoor dat je je zowel vooraf als tijdens de pelgrimage kunt inlezen. De klassieker ‘Praktisch Pelgrimeren’ is een goede voorbereiding op een camino.
Naast de uitgebreide collectie boeken is een pelgrimspaspoort, pelgrimsvlag etc. ook in de webshop verkrijgbaar. En als je jouw rugzak wil uitrusten met badges en schelpen van ons Genootschap, dan vind je die ook in de webshop.
Bestellen?
De artikelen in onze webshop zijn (bijna) uitsluitend door leden te bestellen. Slechts een klein aantal artikelen kan, tegen meerprijs, besteld worden door niet-leden. Om te kunnen bestellen dien je wél ingelogd te zijn op onze website. Vanzelfsprekend kun je gemakkelijk en veilig online je bestelling afrekenen.
Levertijd
Zoals alle werkgroepen binnen ons Genootschap wordt ook de webshop gerund door vrijwilligers. Iedere eerste werkdag van de week komen zij in Utrecht bij elkaar om de bestellingen van de voorgaande week te verwerken. Aangezien we dit één keer per week doen dien je dus wel rekening te houden met enige levertijd. Maar voor een pelgrim is dat natuurlijk geen probleem.
De ingang van de webshop vind je in het menu van de website of klik op onderstaande button: Webshop.
Neem er eens een kijkje, want ons assortiment wordt continue onder de loep genomen, geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe artikelen zoals de Gids voor de Pelgrim. Wellicht vind jij er een artikel wat leuk is om te geven (of door onze medewerkers rechtstreeks te laten verzenden) aan een vertrekkende pelgrim.
Als je vragen hebt over artikelen of over een bestelling klik dan onderaan de webshoppagina op ‘Helpdesk’ en mail ons jouw vraag.
Veel winkelplezier!
Het informatiecentrum Utrecht van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zoekt vrijwilligers voor het geven van voorlichting.
Voor deze leuke taak zoeken we mensen die lid zijn van het Genootschap, recentelijk de camino hebben gelopen of gefietst, woonachtig zijn in de omgeving van Utrecht en op de donderdagmiddag eens in de veertien dagen van 14.00 tot 16.00 uur informatie willen geven aan toekomstige pelgrims.
Ook voor de zaterdag, elke tweede en vierde zaterdag van de maand, van 11.00 tot 15.00 uur worden informanten gevraagd.
Ben jij geïnteresseerd en/of wil je eerst wat meer informatie? Stuur ons dan een e-mail. Hiervoor kun je de button: E-mail aan werkgroep Informanten Utrecht gebruiken.
Wij kijken uit naar jouw reactie!
Mariet van der Burgt
Coördinator werkgroep Informanten
Stap na stap na stap
droegen mijn voeten mijn lijf
tijdens de lange barre pelgrimstocht
vanuit het kille geloofsarme Holland
tot ver in het cultuurvolle gastvrije Galicia
terwijl mijn Hoofd en Hart
voelden, beleefden en zongen
in steeds dieper contact
met Onze Schepper en Bestierder van AL.
Gert Vantantanna
Heb jij de wandelschoenen aangedaan en ben je vertrokken naar Santiago? Hoe is jouw reis verlopen? Zijn er tips & tricks die je wilt delen? Of ben jij in Nederland gaan wandelen of fietsen? Hoe is dat bevallen?
Zoals altijd kijken wij weer uit naar jullie berichten over activiteiten, belevenissen, ervaringen, bijzondere verhalen etc.
Wij zien jullie e-mails met plezier tegemoet!
Redactie Ultreia
In de podcastserie Camino NL zijn weer drie mooie nieuwe verhalen verschenen:
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcast, website camino.buzzsprout.com en via de website van ons Genootschap (klik op buttons).
Johanna Kroon
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: José van der Haar en Francine van den Bergh
Redactieadviseur: Julie Merks
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien jouw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: Voor deze Ultreia is ook gebruik gemaakt van foto’s uit de collectie van José van der Haar.
Vertrouwenspersoon: Het Genootschap heeft twee vertrouwenspersonen die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of een vertrouwelijk gesprek. Hier vind je meer informatie.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146