Na Valentijnsdag is het nog enkele maanden wachten tot de dag van de vriendschap aanbreekt. Maar waarom wachten tot het 30 juli is, als we elke dag kunnen toosten op de vriendschap? Daarom breng ik nu een toost uit op de vriendschap en op de camino-vriendschap in het bijzonder. Jarenlange vriendschappen die al kunnen ontstaan nadat je slechts een (paar) uur samen onderweg bent. Zo bijzonder! Toch?
Ik heb wel eens geprobeerd het fenomeen ‘camino-vriendschap’ te analyseren. Waar zit hem dat nu in? Is het de gedeelde passie voor de camino? Zijn het de gedeelde ongemakken onderweg? Zoals urenlang ploeteren door de regen en dan ‘s nachts niet kunnen slapen, omdat je helaas bent terechtgekomen in een slaapzaal vol snurkers? Zou het kunnen dat je vrijuit je levensverhaal kunt delen, omdat bijvoorbeeld Cheryl uit Zuid- Afrika het toch niet kan doorvertellen? Is het omdat je alle tijd hebt om te luisteren? En, belangrijk, dat je ook wilt luisteren. (En niet luistert om halverwege het verhaal al te kunnen antwoorden zoals in de hectiek van het dagelijks leven zo vaak gebeurt.)
Of moet ik het zoeken in de gezamenlijke verwondering over de schitterende routes en de natuur? De cadans van je voeten over die eeuwenoude wegen, onderweg zoveel vriendelijkheid ontvangend van de lokale bewoners. Of is het de behulpzaamheid, het onbaatzuchtig delen van bijvoorbeeld pleisters en waspoeder? En, vooral niet te vergeten, de onbedaarlijke slappe lach die je op de gekste momenten en plekken (oi, oi, in een kerk…) ineens kan overvallen. Met als finishing touch dat ondefinieerbare snufje ‘camino magie’…
Als de belangrijkste ingrediënten, zoals tijd voor elkaar, willen luisteren, samen lachen en behulpzaamheid leiden tot pure vriendschap waarom drinken we dat ‘drankje’ dan niet elke dag?
Deze Ultreia staat weer barstensvol mogelijkheden om nieuwe vrienden te maken én met oude vrienden activiteiten te ondernemen. Start bijvoorbeeld een (digitale) leesclub, neem deel aan onze voorjaarsbijeenkomst, ga samen dwalen over de Friese Wadden of fietsen over een van de prachtige routes die Nederland rijk is. Geef de Jacobsstaf cadeau, zamel in voor een goed doel door je wandeling te laten sponsoren, word lid van ons/van een team door te solliciteren naar de vacatures. Haal oude herinneringen op aan lang vervlogen reizen. Schrijf ze op (of laat ons helpen bij het schrijven) en deel jouw belevenissen met alle leden. Om na alle activiteiten weg te duiken in een mooi boek.
Proost op de camino-vriendschap!
Elke dag
José van der Haar
Redactrice Ultreia
De Stichting Santiago aan het Wad is opgericht om het pelgrimeren in Fryslân te stimuleren. In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad zijn in 2018 al vele projecten uitgevoerd. De stichting heeft daarna een doorstart gemaakt en het accent ligt nu op de uitbouw en promotie van bestaande en nieuwe projecten. Er blijkt (mede) door de coronapandemie meer belangstelling te zijn om in eigen land wandelend en fietsend op pad te gaan.
Pelgrimsnetwerk Friesland
Er zijn nu vier pelgrimsroutes die provincie dekkend op elkaar aansluiten. Dit routenetwerk ontsluit vergeten kloosterhistorie in het Friese buitengebied en doorkruist alle soorten streeklandschappen van de provincie: ‘van wad tot woud’. De pelgrimsroutes worden gevoed met verhalen over de tientallen kloosters, die tot de 16e eeuw de basis voor het huidige Friesland legden.
Kerkelijk erfgoed
Uniek zijn de veertien kerkrefugio’s langs de routes. Het zijn sobere overnachtingsplekken in middeleeuwse kerkjes op het Friese platteland. De meeste kerkjes zijn eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Natuurbeleving en landschap
Lopen door de verscheidenheid aan Friese landschappen met de vele bezienswaardigheden en vaak bijzondere natuur is daarmee een unieke ervaring te noemen.
Informatie
Bezoek onze website (zie onderstaande button) voor meer informatie over de mogelijkheden om te pelgrimeren in Friesland, de vele routes, de bijzondere overnachtingsmogelijkheden etc.
Namens het bestuur van de Stichting Santiago aan het Wad
Hans de Jong, Ben Rutten, Peter Sauermann en Ton Stierhout
Met vier scouts, onder leiding van de hopman, fietsten we in 1950 door België en Frankrijk naar Vézelay. Hoe te kamperen, tentjes opzetten, vuur maken om op te koken etc. kenden wij al. Maar in 1950 leerden we hoe zo’n lange fietstocht gaat: de weg uitstippelen, kaartlezen, de steden verkennen, een kampeerplekje vinden. Daar, in Vézelay, hoorde ik voor de eerste keer het verhaal van Santiago de Compostela. Dat maakte een enorme indruk op mij.
Aan de hand van de opgedane padvinderservaringen ging ik in 1951 met mijn zussen op de fiets van huis uit voor een tocht naar Tours, langs de Loire. Wij waren 16, 17 en 18 jaar oud. We sprokkelden onze uitrusting bij elkaar. Deze bestond uit o.a. twee Bombay legershelters uit WO II (8 kilo per stuk), fietstassen ook van het leger, idem slaapzakken. In 1951 vertrokken we voor een maand vol avontuur en vrijheid op onze naoorlogse stadsfietsen zonder versnellingen. De buurt sprak er schande van dat onze ouders ons lieten gaan.
Onderweg bezochten we vele kerken. We plaatsten onze tentjes (wildkamperen) op de mooiste plekjes, dikwijls langs het water. We zochten stenen en takken en stookten een vuurtje waarop we o.a. de havermoutpap kookten. We wasten ons in lavoirs of in de rivier. Sporadisch belden we ‘primitief’ ergens op een postkantoor met thuis. Het bedrag voor de hele maand, we leefden op een paar gulden per dag, hadden we contant bij ons. Toen het geld na drie weken op was stuurden onze ouders een cheque van 25 gulden voor de laatste week. Vanuit de Hallen in centrum Parijs liften wij met een visboer mee naar Zeeland en toen weer verder op de fiets.
35 jaar later, in 1986, kwam ik voor de eerste keer aan in de heilige stad.
Bert Roebert
Als je op weg gaat naar Santiago
hoop dan dat de weg lang is
vol van avontuur, vol van ontdekkingen.
Houd Santiago in je hoofd en in je geest,
je ging op pad om er ooit aan te komen
maar haast je vooral niet
het is beter als het jaren duurt.
***
Parafrase op het gedicht ‘Ithaka’
Bert Roebert
Natuurlijk doen wij, redactie Ultreia, ons uiterste best om taalfouten in de Ultreia te vermijden. Maar velen zullen het verschijnsel herkennen dat, als je de tekst al een paar keer onder ogen hebt gehad, je die spellingsfout, vergeten hoofdletter, extra spatie etc. makkelijk over het hoofd kunt zien.
Die laatste tekstcontrole, door iemand die de teksten voor het eerst leest, is daarom zo belangrijk. Helaas gaat Monique Walrave, onze zeer gewaardeerde tegenlezer, onze redactie verlaten.
Wij zoeken een nieuwe tegenlezer voor de Ultreia
Ben jij een liefhebber van taal en vallen foutjes jou altijd direct op? Heb jij elke maand een paar uurtjes tijd om, vanachter je eigen computer thuis, de Ultreia door te spitten op zoek naar onvolkomenheden? Ben je digitaal (een beetje) vaardig? Of heb je zelfs ervaring met tekstcorrecties in digitale nieuwsbrieven?
Dan zijn wij op zoek naar jou!
Mail ons je beknopte motivatie en je (werk)ervaring met teksten, t.a.v. Julie Merks, redactieadviseur Ultreia. (Klik op button: sollicitatie) vóór 26 februari. Wil je, voordat je solliciteert naar deze vrijwilligersfunctie, meer informatie hierover, dan kun je dezelfde button gebruiken. Wij kijken uit naar jouw reactie.
Redactieteam Ultreia
Fietsen naar Santiago is een fantastische ervaring. Welke route je ook neemt. Langs Oude Wegen vanuit Maastricht, door het oosten van Frankrijk of de Jacobsroute vanuit Haarlem door het westen, je vindt schitterende landschappen, middeleeuwse steden, vriendelijke mensen en oneindige stilte. Op de kleine weggetjes kom je zelden een auto tegen. Je bent alleen met de natuur en met jezelf.
Natuurlijk is het niet altijd een feestje. De weg is geen vlak tapijt. Bereid je voor op stevige hellingen die, afhankelijk van je conditie, urenlang zwoegen vereisen. Sommige stukken zijn zo saai dat je het liefst de trein zou nemen. Op andere stukken ratelen vrachtwagens je voorbij. Maar al met al is het een ervaring die je niet gauw vergeet. En als je dan eenmaal op het plein voor de kathedraal staat …
Fietsers die dit allemaal willen meemaken, kunnen veel informatie vinden op de nieuwe website van het Genootschap. Onder het kopje ‘Op weg naar Santiago’ vind je de button ‘fietsen naar Santiago’. Als je daarop klikt, kom je terecht op de fietspagina’s waar je alles kunt lezen over de twee hoofdroutes door België en Frankrijk en een aantal andere routes, over planning en voorbereiding van je tocht, wat je in ieder geval moet meenemen, waar je kunt overnachten en GPS-bestanden. (Klik op onderstaande button voor de webpagina fietsen naar Santiago).
Wil je nog meer informatie, kijk dan bij de FAQ’s, maak een afspraak (als dat weer kan) op een van de drie informatiecentra van het Genootschap (Utrecht, Vessem, Sint Jacobiparochie) of bezoek een van de startersdagen die in de regio’s worden georganiseerd.
Fietsroutes in Nederland
Als training kan je een van de vele fietsroutes in Nederland rijden die op dit moment zijn beschreven. De werkgroep Jacobike van het Genootschap is speciaal opgericht voor het up-to-date houden van de routes Langs Oude Wegen en de Jacobsroute en voor het ontwikkelen van aansluitingsroutes door Nederland. (Klik op button: werkgroep Jacobbike).
Jacobike & Fietsredactie NGSJ
Na het lopen van de Via de La Plata, gedeeltelijk met een vriendin en een gedeeltelijk alleen, koester ik de wens ooit nog eens vanuit mijn woonplaats Brummen naar Santiago te lopen. Als mantelzorgster voor mijn man, en door de coronamaatregelen, ben ik echter behoorlijk plaatsgebonden.
De afstand Brummen-Maastricht had ik al gedaan. En nu ontwikkelde zich het plan om de afstand Maastricht-Santiago, ongeveer 2500 km, af te leggen door dagelijks in de omgeving van Brummen te lopen. Om deze uitdaging een meerwaarde te geven besloot ik sponsoren te zoeken voor deze kilometers en de opbrengst te doneren aan Stichting AAP. In het verleden heb ik voor deze stichting ook aquarellen van apen verkocht.
Op 1 januari 2021 begon ik te lopen met het plan om voor het einde van het jaar ‘Santiago’ te bereiken. Na een paar dagen ontmoette ik een mevrouw, die blijkbaar met haar hond dagelijks hetzelfde traject wandelde, en vertelde haar onderweg over mijn plan. Aan het einde van de wandeling diepte zij uit haar jaszak een handje kleingeld op en overhandigde mij dat met de woorden: ”Veel succes en ik wil je eerste sponsor zijn”!
Inmiddels heb ik ongeveer 250 km afgelegd en heb ik wat meer bekendheid gekregen, mede doordat ik een rugzakje draag met daarop de tekst: Ik loop voor (stichting) AAP. Hierop krijg ik regelmatig positieve reacties. Mijn ‘volgers’ ontvangen elke 100 kilometer een update in de vorm van een stukje tekst over mijn ervaringen als pelgrim, gecombineerd met het onderwerp ‘aap’. Zo houden we contact.
Misschien breng ik mede (thuisgebonden) pelgrims op een idee om zich op deze wijze in de te zetten voor een goed doel. Ik wens allen veel gezondheid, inventiviteit en wandelgenot toe. En wie weet ontmoeten wij elkaar ergens in de omgeving van Brummen.
Marjolijn van den Broek
Spirituele reis: de weg naar binnen
De pelgrim gaat ‘op weg’. Op weg naar een bestemming, op weg naar Santiago; zo simpel is het toch? En dan blijkt onder het gaan dat het anders is en wordt. Gaandeweg ontdekt de pelgrim dat Santiago toch niet het eigenlijke doel is. De weg, het onderweg zijn, wordt het doel; de ‘weg naar binnen’ dient zich aan.
De weg naar binnen, de bezinning op de zin van het gaan van de camino, heeft binnnen het Genootschap altijd de volle aandacht gehad. Daarmee presenteerde het zich ook als meer dan een ‘ANWB voor pelgrims’. Zo kreeg op de website ‘De weg naar binnen’ een prominente plaats.
De nieuwe website moest ook ‘meebewegen’ met de hedendaagse pelgrim en dus praktische informatie leveren die ‘al lopend’ kan worden bekeken. Even dreigde daardoor bij de vormgeving de diepere zin en zingeving van de camino onder druk te geraken. ‘Waar loopt de route, waar slaap ik en waar kan ik eten?’ dienen zich elke dag weer indringend aan de pelgrim aan. De ‘weg naar buiten’ houdt de pelgrim dan even meer bezig dan ‘de weg naar binnen.’
Ja? Is dat zo? Het lijkt vanzelfsprekend, maar je hoort van pelgrims vaak ook andere verhalen. Over hun mijmeringen tijdens het lopen. Over het zich bezinnen op de levensfase waarin ze zich bevinden. Over het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen in hun leven. Over zingeving aan hun leven.
Op ‘de spirituele reis: de weg naar binnen’, zijn filmpjes/foto’s geplaatst van leden die de camino zijn gegaan. Het is dé plaats, waar de spirituele ervaringen van de pelgrim aan bod komen en is ook nadrukkelijk bedoeld om door leden te worden ‘ingevuld’.
Ook inzendingen van alledaagse ervaringen die het waard zijn om te delen, alsmede weblogs, worden geplaatst en wel onder ‘Ervaringen’. (Klik op onderstaande buttons). Voel je dus vrij om ervaringen via filmpjes of foto’s te laten meebeleven door medepelgrims.
Leo Jacobs
Cécile Hoskens, Martin Kellens en Philippe Poppe hebben een lijvig geïllustreerde encyclopedie van jacobalia van België samengesteld. De Iconografie van de jacobalia van België inventariseert meer dan 1500 voorwerpen van Sint Jakob de Meerdere, zoals standbeelden, glasramen, schilderijen, liturgische gewaden en voorwerpen, evenals kerken met als patroonheilige Sint Jakob.
Met de hulp van ruim 800 mensen heeft Cécile Hoskens bijna alle foto’s van de voorwerpen ter plaatse kunnen fotograferen. Al deze personen staan in het dankwoord vermeld. Het boek is tweetalig opgesteld in het Nederlands en het Frans. Dat België veel jacobalia rijk is, mag blijken uit het feit dat het boek 678 bladzijden telt.
Het boek bestaat uit drie delen:
Geïnteresseerd in deze uitgave? De publicatie van het boek (een lijvig werk van ruim drie kilo) staat gepland begin maart 2021. Als je voor 1 maart 2021 bestelt, kost het boek € 50,- (plus portokosten voor Nederland € 34,-). Na 1 maart 2021 kost het boek € 65,- (plus portokosten). Het boek kun je bestellen via de website, of door een e-mail te sturen aan Cécile Hoskens. (Klik op één van onderstaande buttons).
Het spijt ons zeer te moeten meedelen dat de viering van het Heilig Jaar 2021, op de naamdag van Sint Jacobus op zondag 25 juli 2021, een jaar verschoven dient te worden vanwege de onzekere situatie die nog steeds voortduurt in verband met de coronapandemie.
Het draaiboek is klaar, de organisatie op orde en vrijwel rond, én 25 juli nadert en daarmee namen ook onze bedenkingen en onzekerheden toe. Doen we er als voorbereidingsgroep goed aan om ‘tegen beter weten in’ te werken aan de viering op zondag 25 juli? Er zijn nog zoveel onzekerheden zoals: welke regels voor bijeenkomsten zullen er in juli gelden? Hoeveel mensen zullen er tegen die tijd gevaccineerd zijn? Zullen er nog aanvullende maatregelen komen als gevolg van mutaties COVID-19? Plus het feit dat belangrijke partners hebben aangegeven dat ze onvoldoende voorbereidingstijd hebben of dat ze hun medewerking nog niet definitief kunnen toezeggen.
De verantwoordelijkheid om op het laatste moment te moeten annuleren, wanneer velen startklaar staan om er een bijzonder feest van te maken, kunnen en willen we als voorbereidingsgroep niet aangaan.
Met toestemming van Rome wordt in Santiago de Compostela het Heilig Jaar verlengd tot eind december 2022. Daarom heeft de voorbereidingsgroep, in overleg met het bestuur van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, besloten de viering van het Heilig Jaar te verschuiven naar het weekend van 23 en 24 juli 2022.
Hartelijk dank aan allen die reeds hun medewerking voor dit jaar hadden toegezegd. Tegen het eind van 2021 laten we weer van ons horen en zullen we je informeren over de Jacobusdag 2022 in Roermond.
Namens het bestuur van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Voorbereidingsgroep viering naamdag Sint Jacobus
Thom Kentgens, Coen Rams, Paul Elshout, Jan Houben
L
In Ultreia 110 stond het verhaal over Marsupilami met de oproep of er meer mensen waren met een mascotte. Zeker wel, in mijn geval mijn trouwe reismaatje Renard. Mijn mascotte vond ik op mijn allereerste dag ooit op een camino. Soms gaat het zo en kan het niet anders bedoeld zijn.
Voorjaar 2014 maakte ik een oefentochtje in de Morvan. Lopend vanaf de basiliek van Vézelay, sloeg ik aan het einde van het dorp linksaf. Na ongeveer twee kilometer lag midden op het pad een doorweekt vosje. Ik heb dat vosje, inmiddels Renard genoemd, opgepakt, gedroogd en geadopteerd. Vanaf dat moment was Renard mijn trouwe reismaatje.
Renard gaat sindsdien, vooruitkijkend aan de heupband van mijn rugzak, mee op al mijn wandeltochten. Zo zag Renard de Via Podiensis, de Camino Francés, de Camino Del Norte, de Camino de Madrid en delen van de Camino Portugués. Ook in Nederland of op wandeltochten tijdens de vakantie gaat Renard altijd mee. Maar dan zit zij, achteruitkijkend, in het opbergvakje van mijn rugzak. Renard krijgt veel reacties.
Het is leuk om foto’s te maken van Renard op unieke plekjes. Het is en blijft een boefje, dus soms gaat ze daarin wel eens iets te ver. Zo is zij, in de hal van het Hostal de Los Reyes Católicos, zelfs in de armen van Sint Jacobus gekropen…
Ooit is Renard in de Algarve een keer zelfstandig op pad gegaan. Dat zij vertrokken was merkte ik pas toen ik mijn boodschappen uitpakte in het appartement. Oef… een heavy momentje. Gelukkig zat Renard de volgende dag trouw op mij te wachten op de betonnen toegangspaal van het hek bij de supermarkt. Dolblij was ik, dat moge duidelijk zijn. Een Jacobusmomentje.
Hopelijk kunnen we gauw weer op pad.
Renard heeft mij voor de Camino Primitivo uitgedaagd.
Het ga jullie goed, blijf gezond en een groet van
Renard & Gert van der Linden!
In deze coronatijd wordt de voorjaarsbijeenkomst op 20 maart volledig digitaal gehouden. Alleen bestuursleden Peter Hesseling en Jan Kousemaker zullen fysiek aanwezig zijn in Utrecht.
Programma
10.30 – 11.30 uur | Algemene ledenvergadering |
12.00 – 13.00 uur | Lezing van Tim Voors “Alleen” |
Aanmelding voorjaarsbijeenkomst
De aanmeldingstermijn voor de voorjaarsbijeenkomst, op 20 maart a.s. in Utrecht, start op zaterdag 13 februari en loopt tot zondag 7 maart. Met het aanmeldingsformulier op de website van het Genootschap (Zie onderstaande button) kun je je online aanmelden. Leden die geen e-mailadres hebben, kunnen vanaf maandag 15 februari telefonisch een papieren aanmeldingsformulier aanvragen bij de ledenservice (030-2315391). De ledenservice is bereikbaar op maandag van 10 tot 16 uur.
Hoe werkt een digitale bijeenkomst?
Na aanmelding via de website ontvang je in het bevestigingsbericht per onderdeel een link waarmee je op 20 maart kunt inloggen. Bij het onderdeel ALV ontvang je ook alle bijbehorende agendastukken.
De digitale bijeenkomst wordt gehouden met behulp van het programma zoom. Als je je hebt aangemeld, ontvang je een handleiding hoe je hiermee moet omgaan.
Samenvatting lezing Tim Voors
Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen? Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.
Bestuur Nederlands Genootschap van Sint Jacob
In 2002 fietste ik met drie van mijn vier kinderen, begeleid door mijn man met de auto, naar Santiago. De dochter die thuis bleef, gaf mij voor vertrek een klein beertje en dit beertje vergezelde ons steeds op onze reizen. Zo ook op mijn camino’s in de afgelopen jaren.
In 2017 wandelde ik samen met Mieke, een medehospitalera van de herberg in Roncesvalles, van Lourdes naar Pamplona. In Oloron-Sainte-Marie ontmoetten wij Bill uit Amerika, die ook een klein beertje aan zijn rugzak had hangen. We raakten in gesprek over onze ‘beertjes’. Mijn beertje was een persoonlijk beertje, terwijl het beertje van Bill het symbool was voor een ernstige botziekte, Osteogenesis Imperfecta. De broze botten ziekte waar zijn neef en achternichtje aan lijden. Zijn neef is afhankelijk van een rolstoel, het dochtertje van zijn neef kan zelfstandig lopen dankzij nieuwe medicatie.
Met zijn beertje wilde Bill de aandacht vestigen op deze ziekte. Hij vertelde dat hij in Lourdes twee dames gesproken had die deze ziekte ook hadden, zij waardeerden zijn actie enorm. Door fundraising via Facebook (Bill vroeg geen bijdrage op de camino) wist Bill een bedrag van $ 3000,- op te halen voor meer onderzoek naar deze ernstige ziekte.
De ontmoeting en de gesprekken met Bill waren bijzonder en intens.
Na de ontmoeting met Bill in Oloron zijn we met z’n drieën naar Pamplona gelopen. Daar hebben we afscheid van hem genomen. Bill liep nog door naar Santiago, Finisterre en Fátima. Mieke en ik zijn teruggelopen naar Roncesvalles om twee weken in de herberg te werken.
An Piker
Op 20 januari was er overleg tussen de regiocommissies en het bestuur. Het was een digitale vergadering, kundig voorgezeten door Elisabeth Le Belle, voorzitter van de regiocommissie Utrecht-Rivierenland. Alle regiocommissies waren vertegenwoordigd en in goede sfeer kwamen tal van onderwerpen aan de orde. Zo vertelde voorzitter van het Genootschap Peter Hesseling wat er in de afgelopen periode in het bestuur speelde. De regiocommissies waren zeer geïnteresseerd.
Ook kwam de viering van het Heilig Jaar aan bod. Het organiserend comité van regio Limburg deed het programma uit de doeken. Helaas moest kort na deze bijeenkomst bekendgemaakt worden dat de viering in Roermond verschoven is naar 23 en 24 juli 2022. Het volledige bericht hierover is opgenomen in deze Ultreia.
Sommige commissies hebben een andere naam voor het Café St. Jacques: caminocafé of pelgrimscafé. Afgesproken is dat iedere regiocommissie het café de naam mag geven die voor hen het meest van toepassing lijkt. Dat hoeft niet overal dezelfde naam te zijn.
De regiocommissies wilden graag weten wie zich onlangs als lid hebben gemeld zodat zij een welkomstgroet konden verzenden. Gedemonstreerd werd hoe de regiocommissies deze gegevens op een toegankelijke manier uit het ledenbestand van hun regio kunnen halen.
Van de rondvraag werd gretig gebruikgemaakt. Aan de orde kwamen o.a. het opzetten van leesgroepen, de nieuwe manier van verzenden van nieuwsbrieven vanuit de regio’s en het leveren van een bijdrage aan het landelijk jaarverslag.
Afgesproken is dat we elkaar tweemaal per jaar blijven ontmoeten. Eenmaal digitaal en eenmaal fysiek (wanneer dat weer mogelijk is). We kijken terug op een plezierige en waardevolle bijeenkomst
Peter Hesseling en Elisabeth Le Belle
De schrijver van het boek ‘Mijn Franciscaanse voetreis’, Ab van den Burg, is opgetogen over het natuurschoon, de fysieke uitdaging, de prachtige steden en de interessante kloosters die de Franciscaanse voetreis te bieden heeft. Die combinatie bracht hem ertoe om, na zeven eerdere pelgrimstochten, nu voor het eerst zijn verhaal te publiceren. Het boek verhaalt over zijn dagtochten, belevenissen en praktische problemen waar hij onderweg voor kwam te staan. Het verhaal wordt ondersteund met een groot aantal foto’s.
Het bij uitgeverij Boekscout nieuw verschenen boek neemt je mee op een schitterende en uitdagende reis over een van de pelgrimspaden naar Rome. De route bereikt deze stad via het beroemde klooster La Verna, Sancepolco, het prachtige stadje Gubbio, Assisi, Spoleto en Rieti, langs paden die Franciscus van Assisi zo’n achthonderd jaar geleden heeft belopen. In zijn voetsporen ligt een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid prachtige kloosters en andere herinneringen aan zijn bestaan.
De route, dwars door de Apennijnen, is uitdagend met vaak flinke hoogteverschillen van soms duizend meter of meer. Nogal wat paden zijn steil en glad, vol met boomwortels, rotsen en – al dan niet losse – stenen.
Het boek biedt praktische informatie en inzicht in de historische context van het pelgrimeren naar en door Italië. Het laat zien hoe de wandelhobby van de auteur zich heeft ontwikkeld, van de eerste stappen op de langeafstandspaden in Nederland, via Europese wandelroutes, wandelreizen in groep in verre landen, naar de pelgrimspaden naar Santiago en Rome.
De lezer wordt meegenomen op een prachtige reis in de dagelijkse cadans van het pelgrimsleven. Het boek biedt herkenning voor de ervaren pelgrim, houvast voor wie de tocht denkt te gaan maken en beleving en inzicht voor wie in gedachten zo’n reis zou willen meemaken of er gewoon eens wat meer over wil weten.
Dit boek kan bij uitgeverij Boekscout besteld worden, kosten € 21,50 incl. verzendkosten NL en BE. (Klik voor meer informatie of bestelling op de button hieronder: webwinkel Boekscout).
Pelgrimage opnieuw uitvinden
In het kader van het project ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’ behandelt de Camino Academie vier nieuwe routes: de Via Monastica (België), de Walk of Wisdom, de ‘camini’ en het Gelukkigerwijspad.
Op de website van de Camino Academie (klik op onderstaande button) vindt u niet alleen informatie over deze vier routes maar ook video’s van de gesprekken hierover tussen:
Vacature
De Camino Academie is op zoek naar een secretaris/coördinator (m/v) die vanaf het najaar van 2021 de werkzaamheden van de huidige functionaris kan overnemen. Meer informatie over deze functie kunt u vinden op onze website. (Klik op button: Vacature info)
Bart Simmelink
Secretaris/coördinator Camino Academie
Rivaliteit tussen pelgrimssteden was niet ongewoon in de middeleeuwen. Wie had de populairste heilige? Wie trok de meeste pelgrims? Twee bekende voorbeelden zijn Rome en Santiago de Compostela. Rome had Petrus, de eerste onder Jezus’ discipelen. Santiago had Jacobus, populair en niet de minste onder de apostelen.
Rome was niet de enige stad waarmee Santiago rivaliseerde. Met Toledo was er strijd over de vraag wie het primaatschap van de Spaanse kerkprovincie toekwam. Van oudsher was dat Toledo. Onder de Moorse bezetting was Toledo dat echter kwijtgeraakt. Santiago heeft het zich vervolgens toegeëigend, zich beroepend op het bezit van het graf van Jacobus.
Toen Toledo in 1085 op de Moren werd heroverd kwamen oude sentimenten weer boven. Toledo kreeg het primaatschap terug. Het bezit van het graf bleek niet langer doorslaggevend, hoezeer de bisschoppen van Santiago dat ook bleven propageren. Eerder al had de te grote nadruk op het graf, en de daarop stoelende eigen apostolische traditie, de rivaliteit met Rome op scherp gezet. Voor paus Leo IX was dit in 1049 zelfs aanleiding geweest de bisschop van Santiago, Cresconius, te excommuniceren.
Eind 11de eeuw had Santiago hiermee, kerkpolitiek bezien, twee slagen verloren. De stad leed er niet onder. Integendeel. De stroom pelgrims bleef groeien. Onder het energieke bewind van bisschop Gelmírez vond de bouw van de kathedraal zijn voltooiing.
Of Gelmírez ook de hand heeft gehad in de bundeling van de vele verhalen die over Jacobus de ronde deden, is ongewis. Feit is wel dat, rond zijn dood in 1140, de Gids voor de Pelgrim het daglicht zag.
Herman Holtmaat
Meer weten over de nieuwe uitgave van de Gids voor de Pelgrim? Kijk op de website en/of meld vrijblijvend per e-mail je belangstelling. (Zie onderstaande buttons).
Het digitaal aanbieden van de eerste twee lezingen over het Heilig Jaar is, behoudens een paar onwennigheden, goed bevallen. Ook de twee nog resterende lezingen zullen via zoom te volgen zijn.
Er is nog plaats!
Data, onderwerpen en sprekers
Woensdag 24 februari: Wonderen in tijden van crisis
Marije de Nood, kunsthistorica en conservatrice Museum Catharijneconvent
Woensdag 10 maart: Verkenning, nabijheid en ontmoeting in het Heilig Jaar 2021
Monique Walrave, NGSJ-bestuurslid en lid van de Archicofradía Universal del Apóstol Santiago
Geïnteresseerd?
Na aanmelding en betaling, € 5,- per lezing, ontvang je een dag voor de lezing per e-mail een link waarmee je kunt inloggen om de lezing op het aangegeven tijdstip te volgen. Voor meer informatie en aanmelden: klik op onderstaande button voor de webpagina van de werkgroep geschiedenis en Cultuur.
Herman Holtmaat
In de podcast Camino NL zijn drie mooie nieuwe afleveringen te beluisteren.
Pelgrim Sjoerd, een jonge pelgrim uit Groningen, had een wonderlijke verwachting van de camino: het moest afzien worden! En dat werd het natuurlijk ook, totdat… enfin, luister zelf maar.
Pelgrim Ellen kreeg, toen ze in de kathedraal van Santiago langs het standbeeld van Sint Jacob liep, een ingeving waaraan ze gehoor heeft gegeven.
En pelgrim Annemarie besloot na haar eerste camino gastvrouw te worden in de Huiskamer van de Lage Landen in Santiago de Compostela.
Johanna Kroon
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcast en via camino.buzzsprout.com. (klik op button).
Alle eerdere afleveringen zijn natuurlijk ook nog te beluisteren.
De website van het Genootschap van Sint Jacob wordt beheerd door een kernteam van technische en redactionele vrijwilligers. Daarnaast worden de pagina’s van de regio’s en werkgroepen op de website onderhouden door een redacteur uit die specifieke werkgroep of regio. Zie ook de webpagina (zie onderstaande button) over de werkgroep website. Sinds enkele maanden is er een geheel nieuwe website, waarbij gekozen is voor een nieuwe eenduidige opbouw en schrijfstijl.
De kerngroep is op zoek naar een hoofd/eindredacteur m/v wiens taken zijn:
Wij vragen
Het NGSJ is een organisatie gebaseerd op de inzet van vele vrijwilligers, ook dit is een vrijwilligersfunctie. Wij beseffen dat dit een veelzijdige complexe functie kan zijn. Mocht je belangstelling hebben voor een deeltaak, dan nodigen wij ook jou van harte uit om te solliciteren.
Je sollicitatie, of vragen over deze functie, kun je sturen aan Jan Kousemaker, penningmeester. (Klik op onderstaande button: sollicitatie en/of meer informatie).
De website van het Genootschap van Sint Jacob en de inrichting van e-mail en Office365 worden beheerd door een kernteam van technische vrijwilligers.
Voor dit kernteam zijn we op zoek naar een vrijwilliger die bestuur, regiocommissies en werkgroepen kan ondersteunen bij het opzetten van en werken met Microsoft Office365. Binnen Office365 willen we het werken met OneDrive en vooral het werken met Teams verder uitbreiden.
We vragen in het bijzonder ruime ervaring met en kennis van Teams en Office 365, geduld bij het uitleggen en, uiteraard in overleg, beschikbaarheid in tijd.
We bieden een leerzame omgeving waarbinnen goed kan worden samengewerkt met ervaren en enthousiaste IT- krachten.
Reacties kun je sturen aan webmaster Leo Eumelen.
Heeft u ook zo genoten van de luxe-editie van Jacobsstaf 128? Wellicht een idee om die aan een (pelgrims)vriend of familielid cadeau te doen. Zo kan hij of zij toch een beetje de pelgrimssfeer proeven in deze tijden waarin we vooral thuis moeten blijven.
En als pelgrim weet u vast dat ontvangen moeilijker is dan geven en dat wie geeft zelf ontvangt. Kortom: de Jacobsstaf cadeau doen is niet moeilijk. U kunt extra exemplaren bestellen in de webshop van het Genootschap. (Zie onderstaande button).
Redactie Jacobstaf
Zoals altijd kijken we weer uit naar berichten over activiteiten, belevenissen, ervaringen, bijzondere verhalen etc.
Maar omdat we ons realiseren dat het niet altijd makkelijk is om een verhaal op papier te zetten hebben wij een nieuwe service bedacht: SCHRIJFHULP! Mail ons dus, als je gebruik wilt maken van onze hulp bij het op papier zetten van jouw verhaal.
Wij zien jullie e-mails weer met veel plezier tegemoet!
Redactie Ultreia
In Utrecht hebben we sinds vier jaar een Camino Leesclub. Maandelijks komen we met veel plezier bij elkaar, de laatste maanden gebeurt dit via zoom. Het voordeel van zoom is dat je ook met je wandelmaatje uit Lutjebroek en met je oude tante uit Schin op Geul een leesclubje kunt vormen.
We hebben in onze Bibliotheek een grote collectie boeken, waarvan er per titel altijd minstens vier exemplaren voorradig zijn. Als het je leuk lijkt om ook met een groepje van drie of vier (ex)pelgrims een leesclub te beginnen, neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze webpagina op de website. (Klik op button hieronder). Wij sturen dan een lijst met beschikbare boeken. Als de keuze gemaakt is, en wij jullie adressen hebben, sturen we iedereen (kosteloos) het boek toe. (Alleen de portokosten voor het retourneren van het boek zijn voor eigen rekening.)
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de facebookpagina, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: José van der Haar en Francine van den Bergh
Redactieadviseurs: Julie Merks en Monique Walrave
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien jouw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: Voor deze Ultreia is ook gebruik gemaakt van foto’s uit de collectie van José van der Haar en van https://pixabay.com/
Vertrouwenspersoon: Het Genootschap heeft twee vertrouwenspersonen die je kunt benaderen voor problemen, conflicten of een vertrouwelijk gesprek. Hier vind je meer informatie.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146