Home » Uitleg GPS en kaarten
Bronnen van tracks
Deze zijn te vinden in het informatieblokje dat opent door (precies) op een route te klikken, of bij het bolletje dat je vindt aan het begin van iedere route.
Deze GPS-tracks zijn gemaakt op basis van kaarten in routegidsen, komen van nationale of regionale pelgrimsverenigingen of zijn door ons samengesteld op basis van eigen ervaring in combinatie met verschillende openbare tracks. Er staat dan als bron ‘Santiago.nl’.
De bestanden met voorzieningen worden regelmatig van een nieuwe versie voorzien. De datumversie kun je altijd terugvinden in de naam van het bestand. Bij de meeste bestanden worden alle accommodaties jaarlijks aangeschreven voor de meest actuele gegevens, maar het kan zijn dat informatie ook wat ouder is.
Hulpmiddel
Let wel dat GPS-tracks een hulpmiddel zijn. De routes van pelgrimswegen kunnen soms wat veranderen, laat je dan zeker ook leiden door pijlen. Als je een (route)gids meeneemt, check dan ook of daarvan updates zijn, bijvoorbeeld op een bijbehorende website.
Als je merkt dat informatie over voorzieningen of een track niet meer actueel is, stuur ons dan een bericht. Voor de voorzieningen kan dit in de app via de knop met ‘Incorrecte informatie?. Voor veranderingen of fouten in de GPS-tracks kun je dat doen via dit contactformulier of via het mailadres dat je altijd in het bolletje aan het begin van iedere route ziet staan.
Updates van pelgrims onderweg zijn voor ons een grote hulp bij het actueel houden van alle informatie.
Alle kaarten op deze website zijn interactief. Je kunt ze verslepen (met ingedrukte linkermuisknop) en tot op straatniveau inzoomen.
Legenda:
– Rode lijnen: doorgaande pelgrimswegen vanaf Nederland naar Santiago voor lopers
– Blauwe lijnen: andere pelgrimswegen naar Santiago
– Blauwe en rode bolletjes: Beginpunt van een pelgrimsweg. Klik hierop voor meer informatie
Met een klik op de symbolen links in de kaart kun je de volgende acties uitvoeren:
In- en uitzoomen: Bekijk routes in detail of krijg een breder overzicht.
Een plaats zoeken: Vind snel een specifieke locatie.
Volledig schermweergave: Klik op de knop om de kaart in volledig scherm te bekijken. Klik opnieuw op hetzelfde symbool om terug te keren naar de normale weergave. (Voor Engelstalige bezoekers is er onder de kaart een optie om een volledig scherm in het Engels te openen.)
Kaartlagen beheren: De kaart bestaat uit verschillende ‘lagen’ die je zichtbaar of onzichtbaar kunt maken. Klik op het oogsymbool om een laag aan of uit te zetten. Er is ook een laag met ingezonden foto’s.
Afstanden meten: Bepaal eenvoudig de afstand in vogelvlucht tussen twee punten.
Kaart centreren: Laat de kaart automatisch centreren op jouw huidige locatie.
Wat kun je ermee?
Op veel routes is voldoende bewegwijzering, maar het kan ook handig zijn om op je smartphone routes en voorzieningen te downloaden.
Je kunt dan direct zien waar je bent op de route, controleren of je nog op de goede weg zit en exacte locaties van voorzieningen (zoals overnachtingsadressen) vinden. Als je routes en voorzieningen eenmaal gedownload hebt, heb je onderweg geen internetverbinding nodig.
Beschikbare bestanden
Je vindt alle pelgrimsroutes en voorzieningen die je op onze interactieve kaarten ziet ook als KML- en GPX-bestand op de downloadpagina. De routes zijn per land beschikbaar.
Hoe werkt het?
Voor het downloaden en gebruiken van de bestanden hebben we een uitgebreide handleiding gemaakt. Hierin lees je welke apps je kunt gebruiken en hoe je de bestanden downloadt. Je vindt deze handleiding op een aparte pagina, de link staat ook bovenaan onze downloadpagina.
Waarom een GPS-apparaat?
Voor fietsers zijn speciale GPS-apparaten zoals Garmin, Bryton of Mio vaak een betere keuze dan smartphones. Deze apparaten zijn robuuster gebouwd en hebben een veel langere batterijduur. Anders dan wandelaars, die onderweg rustig even kunnen stoppen om hun route te controleren, heb je als fietser door je hogere snelheid behoefte aan continue navigatie. Met een stevig GPS-apparaat bevestigd op het stuur heb je altijd direct zicht op je route, zonder zorgen over een lege batterij of weersomstandigheden.
Hoe werkt een GPS-apparaat?
Ieder GPS-apparaat werkt anders, daarom ontvang je bij aankoop ervan een handleiding met uitleg over de bediening en over het downloaden van routes zoals die van onze downloadpagina. Op YouTube zijn ook voor bijna alle apparaten handige videocursussen beschikbaar die je precies laten zien hoe alles werkt.
Hulp nodig?
Ben je nog nieuw met GPS-apparaten? Er zijn verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Op de website van Europafietsers vind je een complete uitleg over de voor- en nadelen van GPS-apparaten en hoe je ze gebruikt. Kijk je liever naar een videocursus? Dan is de site van Stichting Landelijk Fietsplatform een aanrader. Voor persoonlijke begeleiding kun je terecht bij SNP, GPS-Wijzer en GPS-Fietser, die betaalde cursussen aanbieden.
Wat is Google Earth?
Google Earth (GE) is een programma waarmee je alle routes en voorzieningen, en de omgeving ervan vooraf kunt verkennen. Je kunt het gebruiken op zowel smartphone als PC. Met dit programma kun je inzoomen op landschappen en steden, toont sommige gebieden in 3D en je kunt moeiteloos overschakelen naar street view
Aan de slag
Je kunt Google Earth hier downloaden en installeren. Een uitgebreide gebruikershandleiding met handige tips en trucs vind je op de website Google Support.
Wat kun je ermee?
Google Earth biedt extra mogelijkheden om uit bestanden te halen. Je kunt bijvoorbeeld het hoogteprofiel bekijken van een route. Op deze pagina van Google Support lees je hoe dat werkt.
Of je wil een tour maken over een route in vogelvlucht. Zie hiervoor deze pagina van Google Support.
Je kunt ook zelf plaatsmarkeringen met eigen informatie toevoegen, je eigen route ontwerpen, of varianten samenstellen. Met Google Earth kun je eventueel alle routes die je niet meer wil zien uit het bestand halen.
Er zijn twee soorten GPS bestanden: KML(KMX) en GPX. Beide vind je op onze downloadpagina.
Het is mogelijk om deze GPS bestanden zelf te bewerken. Sommige basale dingen kun je redelijk gemakkelijk aanpassen via Google Earth (zie eerder blokje).
Bewerkingstools
Er zijn verschillende gratis websites beschikbaar voor het maken of bewerken van GPS-bestanden. Bij de meeste sites is een gratis account vereist:
Daarnaast zijn er ook desktopprogramma’s:
Op internet is veel informatie te vinden over het bewerken van GPS tracks, bijvoorbeeld hier. Wil je echt duiken in de code van GPS bestanden en deze bewerken, open dan eens een bestand in Notepad++.
Feedback
Ken je andere handige tools of websites voor het bewerken van GPS-bestanden? Stuur je suggesties naar dit mailadres.
Deel je camino-herinneringen
Heb jij tijdens je pelgrimstocht naar Santiago een foto genomen die een voor jou bijzondere herinnering oproept of een speciale plek vastgelegd heeft? Als lid van het Genootschap kun je deze foto’s met andere pelgrims delen. De fotoredactie kiest dagelijks een nieuwe foto voor de ‘Foto van de dag’-collectie. En als je de exacte plek weet waar je de foto nam, dan plaatsen we hem ook op onze interactieve kaarten.
Zo stuur je foto’s in
Log op deze website in met je gebruikersnaam en wachtwoord en ga via ‘mijn account’ (links boven) naar ‘Inzendingen’, vervolgens klik je op ‘Ingezonden foto’s’. Als je eerder foto’s hebt ingezonden zie je die hier staan. Klik onderaan de pagina op de knop ‘Nieuwe foto’ en volg de beschreven stappen.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146