Home » Regiopagina Amsterdam
Terug naar het overzicht nieuwsbrieven
Wat onderscheid ons van een doorsnee wandelclubje?
Dat is een vraag die niet zo snel te beantwoorden is anders dan dat wij een weg hebben die meestal naar Santiago gaat. Echter dat is niet altijd en voor iedereen zo, meestal gaan we niet verder dan de randen van de stad of net daarbuiten.
We hebben onze eigen regiowebsite en daarop proberen we items te verzamelen die te maken hebben met het wandelen en de camino. We proberen zo iets meer inhoud te geven in de hoop dat dit wordt gewaardeerd.
Sinds 2023 hebben wij een eigen patch van de regio -, zie foto hier naast.
Waarom een eigen patch naast die van het Genootschap?
Het Genootschap heeft ruim 13.000 leden en vele van hen gaan anoniem door de wandelingen. Ook al maak je een patch van het Genootschap vast aan je rugzak dan nog weet je niet veel meer.
Door een eigen Amsterdamse patch te ontwikkelen met de schelp als achtergrond en de Andreas kruizen ben je direct herkenbaar als “Amsterdammer” en Genootschap lid.
Hoe mooi is het als je in de vreemde loopt en je herkent een mede regio lid aan zijn patch.
Ons dagelijks leven gaat ook gewoon door en dat zijn dan toch de activiteiten die we weer hebben opgepakt als het cafe en de wandelingen uiteindelijk zijn dat de kernactiviteiten van onze “club”.
Sinds dit jaar maken we ons als regio meer bekend bij de nieuwe leden door middel van een kennismakingsbrief en dat lijkt positief uit te werken. Al een aantal jaar schommelen we rond de 1000 leden in de regio en in het 2e half jaar van 2024 hebben zich al ruim 60 nieuwe leden gemeld, een prachtig aantal! Natuurlijk zeggen er ook mensen hun lidmaatschap weer op maar dat laat onverlet dat we nu ruim boven de 1000 leden hebben in de regio. Vooral voor de nieuwe leden zeggen we kom eens langs in het café of loop een keer mee met de wandeling, je wordt er niet slechter van en gaat rijker weg dan je kwam!, Uiteindelijk gaat het niet alleen om het wandelen maar ook om de contacten die je op doet tijdens je camino. Bedenk dat je camino begint op het moment dat je er aan gaat denken om deze te gaan lopen.
Gaan we voor een naamswijziging of laten we het bij het oude?
Pelgrimeren is “hot”, vele gaan op stap op de Camino en het aantal groeit al jaren.
Het begrip camino wordt steeds bekender maar van Saint Jacques hebben niet veel mensen gehoord. Dus Café Saint Jacques is al helemaal onbekend.
Anders ligt dat bij Camino café, daar ligt de band met de camino meteen voor de hand en dat is ook wat je wilt, meer naamsbekendheid en dat kan door een naam te veranderen. Of dat meer mensen naar het café trekt is natuurlijk maar de vraag?
Op iedere laatste donderdag van de maand is er een ‘café St. Jacques’ van 17:00-19:0 uur in café Batavia-1920, Prins Hendrikkade 85, tegenover het Centraal Station, vlak naast de St. Nicolaaskerk. Het doel is in een informele en gezellige sfeer meer over de camino te weten te kunnen komen, ervaringen uit te wisselen, (nieuwe) leden te ontmoeten, ideeën op te doen voor een tocht. Er zijn ervaren pelgrims aanwezig, aanmelden is niet nodig. Drankjes bestelt en betaalt ieder zelf.
We hebben nu kunnen regelen dat we de beneden ruimte kunnen gebruiken voor onze samenkomst wat meer ruimte geeft aan ons samen zijn.
Iedere nieuwe bezoeker krijgt bij zijn bezoek het 1ste drankje van de regio plus een mooie regio patch!
Het is mogelijk om tijdens het café een pelgrimspaspoort aan te schaffen plus een stempel te krijgen van de regio (Sjakie) en een stempel van Amsterdam met de schelp
Wil je ook nog het originele NGSJ Regio Amsterdam stempel hebben dan lukt dat ook nog wel
Het paspoort kost €3,00
Het Genootschap bestaat de 25ste juli dit jaar 36 jaar en daarvan zijn diverse
leden al langere tijd lid.
Het leek ons een mooi idee om de leden die 25 jaar of langer lid zijn een bedankje te sturen voor hun trouw aan het Genootschap.
We hebben een kaart ontworpen en met een pakkende tekst en de leden bedankt namens de Regio Amsterdam voor hun jaren lange lidmaatschap.
Dat dit wordt gewaardeerd mag blijken uit de leuke reacties die we mochten ontvangen.
Als de weg is volbracht en je staat bij het uiteindelijke doel dan is daar het onvermijdelijke fotomoment voor de kathedraal van een trotse pelgrim. Eén van de mooie momenten van je camino en die willen wij graag verzamelen van jullie om deze onderaan op de hoofdpagina te tonen.
Hoe mooi is het om al die trotse Amsterdamse regioleden te zien staan, het maakt niet uit in welk jaar je hebt gelopen het gaat om het plaatje.
Wil jij hier ook staan stuur dan een foto naar regio.amsterdam@santiago.nl met je naam en datum van je aankomst.
Naar de Wall of Fame
Vanaf september 2022 organiseren wij een SloWalK voor de leden die de lengte van de normale maandelijkse wandeling te lang vinden.
De SloWalK is er voor iedereen die:
een rustiger tempo wil wandelen,
de afstand ok vind,
die genegen is om te wachten op de ander,
die het niet erg vind om vaker te stoppen,
die onderling contact belangrijk vind.
Wij vinden het belangrijk dat ieder regiolid kan meedoen aan onze activiteiten.
De wandelingen zijn ongeveer 10 km lang en zullen plaats vinden op ieder 3e woensdag van de oneven maand en iedere 3e zaterdag van de even maand.
Net als bij de maandelijkse wandeling wordt deze wandeling georganiseerd vanuit de eigen wandelgroep.
Maandelijks vindt er binnen de regio een begeleide wandelingen en een niet-begeleide wandeling plaats.
De begeleide wandeling start en eindigt in (de buurt van) Amsterdam op een plek die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. De wandeling is tussen de 15 en 20 km en eindigt over het algemeen op een plek waar gezamenlijk nog iets wordt gedronken. De wandeling is in de oneven maanden op de 1ste woensdag, in de even maanden op de 1ste zaterdag. Maar er zijn ook uitzonderingen.
Informatie over deze wandelingen is te vinden in de Nieuwsberichten en wordt maandelijks via een mailinglijst verspreid. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor deze mailinglijst via de knop ‘e-mail’.
Voor iedere wandeling is aanmelden wenselijk.
Vind je het ook leuk om mee te wandelen dan kan jij je opgeven bij Rina. Zij plaatst je op de mailingslist en houdt je dan op de hoogte van de maandelijkse wandelingen per mail.
Meld je aan bij Rina via regio.amsterdam@santiago.nl
Loop je stress weg;
Bij wandelen gaat het niet om presteren, afstand of snelheid, het leven in het moment is het belangrijkste
Je word er een vrolijker mens van;
Door het wandelen kom je meer in contact met de natuur en dat geeft meer rust in het hoofd met als gevolg meer geluksmomentjes door het Serotonine wat vrij komt
Wandelen maakt je creatief;
Door te wandelen loop je het hoofd “leeg” wat weer ruimte geeft voor creativiteit
Slaap beter door wandelen;
Wandelen is een ontspanning door inspanning wat weer zorgt voor een betere nachtrust
Immuunsysteem wordt versterkt;
Je weerstand neemt toe door de inspanning wat weer tot gevolg heeft dat je minder vatbaar bent voor bijvoorbeeld griep
Camino 020 is een initiatief om op zondag in of rond Amsterdam met andere camino-enthousiastelingen te kunnen wandelen. We wandelen elke derde zondag van de maand. Je hoeft je niet van te voren aan te melden en dus ook niet af te melden als je niet komt. Er is geen leiding aanwezig, en er wordt vooraf verder niets georganiseerd (dus geen horeca etc geregeld). Om mee te doen, koop je het boekje, of download, of print je de gps-track (gpx of kmz/maps me) en/of de routebeschrijving en ben je op tijd (om 10.30 uur) bij het startpunt aanwezig. We lopen dan samen.
Een wandelknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal wandelnetwerk. Een wandelpad of rustige weg vormt de verbinding tussen die punten. Bij elke wegverandering staat een bordje met de richting en het nummer van het volgende knooppunt. Je hoeft je dus niet bezig te houden met straatnamen of routebeschrijvingen, maar alleen de bordjes met nummers in de gaten
te houden.
Kijk in onze agenda als je mee wil lopen.
Vanaf 21 juli 2024 lopen wel elke maand op de derde zondag het Knooppunten Opnieuw, een aanvulling op de Knooppuntenserie van vorig jaar.
Meer informatie in deze PDF
De etappes zijn elke 3e zondag van de maand en de aanvangstijd is 10.30 uur.
De etappes staan ook vermeld in de agenda van het Genootschap
Wil je een idee hebben van de vorige wandelingen deze ook terug te vinden op de Facebookpagina van Camino 020.
Er is heel veel informatie te vinden op het internet, alles is terug te vinden als je er maar een beetje moeite voor doet. Dit geldt zeker ook voor de informatie over de Camino, in iedere vorm en op vele plaatsen. Ook op deze plaats vind je informatie over boeken, films en nu dus ook over (beeld)verslagen die leden van de regio Amsterdam hebben geplaats op het internet.
Het leek ons een leuk idee om dit te bundelen op deze plaats en het grote voordeel is dat de makers van deze beelden of verhalen lid zijn van ons clubje en dus ook veel informatie kunnen verstrekken over de Camino’s door hen gelopen
En dan heb je besloten om op Camino te gaan en dan komen er zoveel vragen bij je op dat je gaat beginnen met je zoektocht naar informatie. Natuurlijk kom je dan niet meteen terecht bij onze regio maar wij willen wel proberen je een beetje te helpen om voor jou te juiste antwoorden te geven.
Op het internet is heel veel te vinden om je keuze te bepalen en wij weten het echt niet beter dan de professionals in het veld. Laat je informeren voor je op pad gaat, voor de meer praktische kant van het pelgrimeren kan je altijd een café St Jacques bezoeken in je regio. Daar zijn pelgrims aanwezig die je prima kunnen informeren.
Zomaar enkele gedichten ter overpeinzing tijdens het wandelen
Dwalend over het internet op zoek naar pelgrimsgedichten zijn er vele te vinden en ik heb dan ook dankbaar gebruik genomen van de reeds aanwezige gedichten op bestaande site waaronder die van pergrimtheo.com.
Op dezielgaattevoet.nl staat een reeks van gedichten die zeker de moeite van het lezen waard zijn.
Niet alleen van deze sites ook gedichten van tekstschrijvers en poëten kom je overal tegen en heb ik verzameld. Aan de verzameling zal voorlopig wel geen einde komen want er is veel voor handen om bij elkaar te bundelen.
Mijn opa begon vijf kilometer per dag te lopen toen hij 60 was.
Nu is hij 97 jaar oud en we hebben geen idee waar hij is.
-Leuke Grappige Uitspraken-
-Wandelen is de beste manier van zelfstudie. –
-Karl Julius Weber-
Alleen waar je te voet bent geweest, was je werkelijk
Een van de mooiste momenten is dat je kunt loslaten wat je toch niet kunt veranderen.
Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.
Ook halverwege de berg kun je mooi uitzicht hebben.
Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat iemand langskwam die dat niet wist.
-Albert Einstein-
Als je aan het eindpunt bent… begint het pas…
Pelgrimeren is lopend stilstaan…
Voorbij de horizon vond ik mijzelf.
What happens on the camino, stays on the camino
‘Absolutely no idea where I’m going, but I’m on my way…
We leven in een snelle maatschappij. Lopen vertraagt ons.
-Robert Sweetgall-
Kijk diep in de natuur en je zult alles beter begrijpen.
-Albert Einstein-
Je moet in het heden leven, jezelf lanceren op elke golf, je eeuwigheid vinden in elk moment. Dwazen staan op hun eiland van mogelijkheden en kijken naar een ander land.
Er is geen ander land, er is geen ander leven dan dit.
-Henry David Thoreau-
Hoe hoger we geplaatst zijn, hoe nederiger we zouden moeten wandelen.
-Marcus Tullius Cicero-
Er is iets met de dynamiek van het reizen waardoor je in beweging wilt blijven, nooit meer wilt stoppen.
-Bill Bryson-
Kijk diep in de natuur en je zult alles beter begrijpen.
-Albert Einstein-
Loop alsof je de aarde kust met je voeten.
-Thich Nhat Hanh-
Vertragen is je tempo van leven dusdanig verminderen dat het dichter bij een natuurlijke, menselijke maat komt te liggen. Je kunt ervaren dat onderweg zijn totaal anders is dan het gewone leven. Er ontstaat ruimte, leegte, tijd en rust voor wat zich dan bij jou aandient. Vertragen is juist niet doorhollen in een onnatuurlijk tempo en je laten bepalen door de waan van de dag en van jouw omgeving.
Door het verminderen van het aantal prikkels en de monotone cadans van het lopen, ga je gaandeweg terug naar de elementaire zaken en kom je toe aan de wezenlijke dingen. Je leven neemt (tijdelijk) in complexiteit af, je krijgt oog voor de omgeving, je gaat aandachtiger waarnemen, je gaat open voor wat zich aandient. Je groeit in ontvankelijkheid en in het besef van jouw afhankelijkheid.
Gaandeweg ontstaat meer en meer ruimte voor jezelf en voor reflectie op jezelf. Je komt toe aan vragen en komt op lagen waar je anders aan voorbij leeft. Je staat figuurlijk stil bij jouw levensweg tot nu toe. Gebeurtenissen uit het verleden worden opnieuw beleefd en krijgen een plek. Je komt daardoor (mogelijk) tot inzichten die je anders waarschijnlijk (nog) niet bereikt zou hebben.
Door niet langer vast te houden aan je behoefte om controle te houden en je planning kom je open te staan voor wat zich aandient in het hier en het nu. Je komt tot het besef dat je niet alles in de hand kunt hebben en houden, en dat het ook niet nodig is. Loslaten is niet alles onder controle willen hebben en willen plannen.
De stilte bewust toelaten en aandachtig zijn voor wat zich daarin bij jou aandient. Verstillen is niet de drukte, de herrie en de verstrooiing opzoeken om jezelf te ontlopen
Een gemoedstoestand van ontvankelijkheid voor wat zich aandient en dat je niet of anders had verwacht. Je krijgt oog voor het wonder van de Schepping, de goedheid en gastvrijheid van mensen en je ontdekt hoe weinig je nodig hebt om gelukkig te zijn. Je beseft dat het op jou toekomt, jou toevalt. Verwondering is niet alles wat zich aandient als vanzelfsprekend ervaren.
De ervaring of het gevoel op een diepere laag betrokken te zijn bij de natuur, bij mensen, jezelf en de Schepper. Je beseft onderdeel van een groter geheel te zijn. Verbondenheid is je niet los voelen van datgene en degenen die om je heen zijn.
Het geloof in de medemens en in jezelf dat gaandeweg groeit. Er ontstaat geleidelijk een basisvertrouwen, een diep besef dat het wel goed komt.
Gevoelens en ervaringen worden omschreven in beeldende taal. Datgene wat zintuiglijk wordt ervaren, wordt omgezet in beelden of roept beelden op. Er is sprake van identificatie met een bepaald beeld. Het gaat met name om Bijbelse of religieuze beelden, natuurbeelden of beelden van ontmoetingen
Symbolen zijn uiterlijke kenmerken die het zinnebeeld vormen van het als pelgrim onderweg zijn. Rituelen zijn de vaste handelingen en patronen tijdens het onderweg zijn als pelgrim. Het gaat zowel om seculiere als om religieuze en spirituele rituelen. Deels zijn het algemene rituelen en deels gaat het om specifieke pelgrimsrituelen. Sommige pelgrims leggen de nadruk op eigen rituelen en bereiden die thuis al voor, terwijl anderen zich meer voegen in wat zich aandient. Religieuze of spirituele rituelen duiden op verbondenheid met datgene wat niet te benoemen is. Het aansteken van een kaarsje blijkt een heel belangrijk ritueel te zijn.
In pelgrimservaringen van mensen zitten veel aanknopingspunten voor geestelijke begeleiding. De symboliek van de weg, van de levensweg is daarbij belangrijk. Op zeer veel verschillende manieren kan onderweg iets van het goddelijke worden ervaren. Deels is het een kwestie van duiden, maar natuurlijk ook van taal vinden. Het traditionele kerkelijke en religieuze begrippenkader voldoet voor veel mensen niet meer. Ik heb tijdens mijn interviews met pelgrims gemerkt dat het gesprek als zodanig voor sommige pelgrims de pelgrimservaring verdiept. Het blijkt voor sommige pelgrims belangrijk te zijn om spiritualiteit aan te reiken. Zij hebben er zelf geen woorden voor. Het is belangrijk nieuwe taal voor pelgrims te vinden. Taal waarmee zij hun ervaringen op een diepere laag kunnen verwoorden.
Ter illustratie een voorbeeld hoe iemand een ervaring kan duiden. Pelgrim Teus voelt op een bepaald moment “zuiver een hand die mij leidde”, maar noemt dat vervolgens “natuurlijk geen godservaring”.
De pelgrimstocht verdiept ervaringen. Gaandeweg komt de pelgrim op diepere lagen terecht. Er komen wezenlijke vragen naar boven. Geestelijke begeleiding rondom de pelgrimstocht kan tot extra vruchten leiden. Daarbij denk ik niet aan een letterlijk meelopende geestelijk begeleider, maar aan andere vormen. De behoefte aan geestelijke begeleiding is vooraf bij slechts enkele pelgrims manifest aanwezig. Eén pelgrim correspondeert tijdens zijn pelgrimstocht met zijn geestelijke begeleider. Onderweg heeft het dagboek een goede functie om ervaringen van je af te schrijven en vast te leggen. Deze dagboekaantekeningen kunnen later de basis voor reflectie en wellicht voor geestelijke begeleiding vormen. Pelgrim Chris noemt het schrijven in zijn dagboek ‘een religieus moment’. Soms wordt de behoefte aan geestelijke begeleiding na afloop van de pelgrimstocht alsnog manifest.
Overgenomen van zielgaattevoet.nl
Voltooid is dit pad, voldaan zijn we en gelukkig, nu delen van wat bijna niet te delen is, delen is vermenigvuldigen almaar groter wordt ons geluk vanbuiten en vanbinnen.
-Ricky Rieter-
“Duizenden vermoeide, zenuwschokkende, over geciviliseerde mensen beginnen te ontdekken dat naar de bergen gaan naar huis is; dat wildheid een noodzaak is.” “In elke wandeling met de natuur ontvangt men veel meer dan hij zoekt.” “Weer een heerlijke dag, de lucht zo heerlijk voor de longen als nectar voor de tong.”
– John Muir 1838 – 1914 –
“Op het moment dat men aandacht schenkt aan iets, zelfs aan een grassprietje, wordt het een mysterieuze, ontzagwekkende, onbeschrijflijk prachtige wereld op zich.
– Henry Miller, 1891 – 1980 –
“Iedereen heeft schoonheid nodig… plaatsen om te spelen en te bidden, waar de natuur kan genezen en opvrolijken en kracht kan geven aan lichaam en ziel,
– John Muir 1838 – 1914 –
Beklim de bergen en ontvang hun goede berichten.
De vrede van de natuur zal in je stromen zoals de zon in de bomen stroomt.
De winden zullen hun eigen frisheid in je blazen en de stormen hun energie,
terwijl zorgen van je afvallen zoals bladeren in de herfst
– John Muir 1838 – 1914 –
Leren luisteren is de essentie van intelligent leven
-Sadhguru-
Vanaf hier zal ik terugkeren naar het gewone leven van alle dag, niet gewoon meer na al wat ik ervaren heb en als rijkdom opgeslagen in de wg die ik zelf ben.
– Ricky Rieter –
“De zon schijnt niet op ons, maar in ons. De rivieren stromen niet langs, maar door ons heen. Ze prikkelen, tintelen, doen elke vezel en cel van de stof van ons lichaam trillen, laten het glijden en zingen. De bomen wuiven en de bloemen bloeien in ons lichaam en in onze ziel, en elk vogelgezang, windgezang en geweldige stormzang van de rotsen in het hart van de bergen is ons lied, ons eigen lied, en zingt onze liefde.”
– John Muir 1938 – 1914 –
Het mooiste aan tijd is dat je het niet van tevoren kunt verspillen.
Het volgende jaar, de volgende dag, het volgende uur liggen voor je klaar, even perfect, even ongerept, alsof je in je hele leven nog nooit een moment verspild of verkeerd gebruikt hebt.
Je kunt op elk uur een nieuw blad omslaan als je daarvoor kiest.
– Arnold Bennett 1867 – 1931 –
Wanneer niets zeker is, is alles mogelijk
– Margaret Drabble –
Er zijn heel veel films over de Camino
Het ongeëvenaarde landschap, de ochtendmist op de glooiende heuvels, de rijke geschiedenis, de personages die je onderweg tegenkomt en de overvloed aan lokale legendes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zoveel Camino-verhalen op het witte doek (en het witte doek) zijn verschenen, zowel in Hollywood-kaskrakers als in aangrijpende onafhankelijke documentaires.
De Camino zelf is zo dramatisch dat het wel uit een film lijkt te komen. Elke wandeling volgt een structuur die ook op een plot lijkt. Er is de start, de introducties, het ontmoeten van nieuwe mensen, en het begrijpen van jezelf als de hoofdpersoon in je Camino verhaal. Dan, terwijl je wandelt, kom je andere personages tegen, word je geconfronteerd met moeilijkheden, overwin je uitdagingen, en vind je innerlijke dialogen. Tenslotte zul je voelen dat de Camino ten einde loopt. Je strijd zal de moeite waard zijn geweest, je inspanningen worden beloond en iedereen komt in Santiago aan met nieuwe verhalen om te vertellen.
Het is moeilijk te vatten wat de verschillende Camino-routes naar Santiago de Compostela in zijn duizendjarige geschiedenis voor miljoenen pelgrims hebben betekend, maar deze films geven een prachtig beeld van de verschillende elementen van de Jakobsweg. Ze geven een beeld van de spirituele betekenis en de rijke geschiedenis van deze iconische pelgrimstocht, die de reden is waarom elk jaar meer dan 300.000 mensen uit alle lagen van de bevolking de tocht ondernemen.
Mede dank aan de Camino Academie, Pelgrimsdingen.nl en Ben van der Linden (Big Ben Records, Vlaardingen) voor het filmaanbod van afgelopen jaar waar wij uit hebben kunnen putten
Op zoek naar reisinformatie voor het ondernemen van de beroemde Camino Frances of een andere voettocht? Beleef de avonturen van pelgrims die jou voorgingen? Leer van hun ervaringen en doe daar je voordeel mee!
Dit zijn de boeken over de diverse Camino’s en ga genieten van je voorbereiding.
Er zijn heel veel boeken over de Camino en nog veel meer over het wandelen.
Een kleine greep uit het grote assortiment staat willekeurig op deze pagina.
We hebben kunnen putten uit het internet, maar ook uit de boekbesprekingen die in het verleden in de Jacobstaf hebben gestaan. De review zijn overgenomen van Bol.com.
Wie weet geeft dit overzicht je net dat zetje om weer eens een boek te pakken.
Deze lijst is natuurlijk verre van compleet maar zal van tijd tot tijd wel worden aangevuld.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146