Home » Regio Amsterdam, Ik trek aan hiking- of wandelschoenen
Heerlijk wandelen en genieten van de natuur is natuurlijk fantastisch. Alleen of met mensen een dag er op uit, of dagen weg en in de natuur kamperen, het is leuk om te doen. Een goede voorbereiding en het juiste materiaal is dan ook belangrijk. Weersinvloeden, verschillende ondergrond zoals zand, rotsen, water, gras maar ook kuilen, rotsen en boomstammen kun je tegen komen tijdens je Camino of verblijf tijdens het kamperen in een tent. Belangrijk is dan ook voor wandelingen of kamperen dat je goed materiaal gebruikt wat voor deze doeleinden dan ook speciaal gemaakt is. Zo is het voor een goede wandelschoen belangrijk dat deze licht, sterk en comfortabel is omdat ook vaak een rugtas of ander materiaal meegenomen wordt en je eind van de dag te vermoeid bent omdat je verkeerd materiaal heeft gebruikt.
Belangrijk voor wandelschoenen is waterdichtheid en toch kunnen ventileren, een Vibramzool met een goede grip, een stevige inlegzool voor stabiliteit en een goede afrol van de voet voor ondersteuning tijdens je wandeling.
Een schoen is heel persoonlijk en wat voor de één een goede schoen is is dat niet persé voor de ander. De prijs van de schoenen ligt ook uiteen en als je op Camino bent zal je versteld staan op wat voor een soort schoenen de pelgrims lopen, van dunne slippers tot de duurste merken.
Welke wandelschoen moet je kiezen?
Als je gaat op Camino heb je goede wandelschoenen nodig. Welke soorten wandelschoenen zijn er, wat zijn de verschillen en welke past bij jou?
Afhankelijk van de activiteit en de eisen die aan outdoorschoenen worden gesteld, hebben outdoor sporters de keuze uit heel veel verschillende modellen en schoensoorten. Die zijn speciaal toegesneden op de sportieve behoeftes van wandelaars, bergbeklimmers, klimmers,
Wandelschoenen
Outdoorschoenen worden het vaakst gedragen tijdens wandelingen op oneffen weggetjes in het laag- en middelgebergte. Ze zijn beschikbaar als hoge en stevige wandellaarzen, als lage wandelschoenen en als lichte wandelschoenen met een heel laag gewicht. Wandelschoenen zijn meestal waterdicht en uitgerust met een Gore-Tex membraan. Bekende fabrikanten zoals Lowa of Dachstein produceren hoogwaardige wandelschoenen van leer of synthetisch materiaal die niet alleen comfortabel en duurzaam zijn, maar die door hun stroeve zolen en goede vetersluiting ook zorgen voor een goede grip en standvastigheid. Met comfortabele wandelsokken is wandelen zo’n genot, dat je de blarenpleisters met een gerust hart thuis kunt laten.
Trekkinglaarzen
In tegenstelling tot wandelschoenen zijn trekkinglaarzen ontworpen voor lange wandeltochten met veel bagage. Daardoor zijn de waterdichte laarzen uitermate stevig gemaakt. De schacht, die meestal hoger is, beschermt en stabiliseert de enkels waarop de last van de rugzakken rust. Gaiters en gamaschen voor wandelaars vormen een uitstekende aanvulling op trekkinglaarzen, want hoewel laarzen van leer waterdicht zijn, duurt het zeker wel een paar uurtjes voordat ze weer volledig zijn opgedroogd.
Bergschoenen
Het verschil tussen bergklimschoenen, expeditieschoenen en bergwandelschoenen mag dan wel aanzienlijk zijn, maar wat alle bergschoenen gemeenschappelijk hebben, is hun compatibiliteit met stijgijzers en het feit dat ze stuk voor stuk beschikken over een relatief stijve zool. De speciale zoolconstructie zorgt ervoor dat ze heel eenvoudig en veilig aan stijgijzers kunnen worden bevestigd. Door de zwaar beschermde en verstevigde neuskappen en hielgedeeltes en de bescherming tegen rolstenen aan de zijkanten zijn de bergschoenen extreem robuust. Met de stijve zolen zijn ook gemakkelijke klimroutes geen enkel probleem.
Wandelschoenen en categorieën
Wandelschoenen worden ingedeeld in categorieën, elke categorie past weer bij een ander gebruik. Welke wandelschoen, begint bij het kiezen van een categorie. Voor het hiken op paden, meerdaagse hikes en wildkamperen waarbij je geen grote sneeuwvelden oversteekt (geen stijgijzers nodig) of bergen beklimt, voldoen de klasses A t/m B vaak prima.
Kies de schoen die bij je gebruik past!
A-Schoenen
zijn licht en vaak lage schoenen. Ze zijn comfortabel en lopen makkelijk. De zool is vaak enigszins flexibel maar biedt wel voldoende grip. De soepele zool zorgt dat je makkelijk afrolt .Ze zijn bij uitstek geschikt voor lichte wandelingen op asfalt (de Nijmeegse Vierdaagse!) of in het bos.
A/B wandelschoenen: Lichte wandelingen
De A/B schoen heeft een beetje van A en een beetje van B. Ze hebben een soepele zool zoals de A-schoenen, maar een halfhoge schacht om stabiliteit te bieden aan je enkels. Dit komt vooral van pas als je niet op asfalt loopt en/of zwakke enkels hebt. Ze verschillen echter niet zoveel van de A-schoenen in stabiliteit, maar de hoge schacht in combinatie met een Gore-tex membraan maakt wel dat je door diepere plassen kan lopen. Deze schoenen zijn bij uitstek geschikt voor de iets uitdagendere paden, maar ook prima voor boswandelingen in Nederland of lichte heuvelachtig terrein.
B wandelschoenen: Hiking/Trekking
Dit zijn echte ‘hiking’ schoenen. Ze zijn gemaakt voor stevige wandelingen. Het zijn vaak hoge schoenen met goede ondersteuning van je enkel. De constructie is steviger dan die van A-schoenen en dat merkt je vooral aan de stevigere zool. Fijn als je over een ongelijk pad loopt, want je voelt niet elke scherpe steen in je schoen. Vaak hebben deze schoenen ook een goede stootrand zodat ze mooi blijven. Deze stevigere constructie betekent wel dat deze schoenen vaak een stukje zwaarder zijn, dat kost meer energie bij het lopen. De stevige zool en ondersteuning van de schoen maken deze schoen uitstekend geschikt voor meerdaagse hikes met bepakking.
B/C wandelschoenen: Zware trekkings
Ben jij eerder iemand die de echte uitdaging gaat opzoeken in het hooggebergte op slecht begaanbare paden? Houd er dan rekening mee dat de wandelschoenen grip moeten hebben, ook wanneer de ondergrond niet stabiel is. Hiervoor zijn wandelschoenen uit de categorieën B/C en C uitermate geschikt. Deze schoenen worden gemaakt van stevig en stug leer en hebben een stijve zool. Je kunt ook nog stijgijzers onder de schoenen binden, zodat ze nog beter geschikt zijn voor uitdagende hikes.
D wandelschoenen: Extreme tochten
Wandelen in hoog berggebied? Dan is een stijve, niet buigzame zool belangrijk. Hieraan kunnen stijgijzers vast worden gemaakt, die je zeker nodig hebt bij zwaar klimwerk. Alleen de wandelschoenen uit Categorie D zijn geschikt voor deze extreme tochten. Deze wandelschoenen zijn echt alleen voor zware beklimmingen en niet voor een vlakke wandeling.
Materialen
Naast het soort schoen, kun je vaak kiezen uit verschillende materialen. Welke wandelschoen wordt ook bepaald door jouw wensen op het gebied van waterdichtheid en duurzaamheid.
Leer of kunststof
De leren schoen ademt goed en is geschikt voor een warmer klimaat of warme voeten. Ze zijn niet waterdicht maar door ze goed te onderhouden worden ze niet gelijk nat in een Nederlandse bui. Het gebrek aan een membraan zorgt er ook voor dat ze sneller drogen.
Kunststof is vaak erg ademend en goedkoper, maar vaak minder stevig en duurzaam dan leer.
Gore tex
Een schoen met een Gore-tex membraan is waterdicht maar ademt. De buitenkant is (vaak) gewoon van leer, maar Gore-tex is het membraan aan de binnenkant van het leer. Deze schoenen zijn bij uitstek geschikt voor hikes in Schotland of op plekken waar het flink kan regen of je kleine stroompjes moet oversteken.
Pas echter op bij dágen lang regen of te diepen plassen, op een gegeven moment komt er toch water in of kan de schoen niet meer ademen doordat het buitenleer verzadigd is met water. Als de schoen nat wordt, is drogen lastiger dan bij een schoen zonder membraan. Een Gore-tex schoen is ook minder geschikt bij warm weer, omdat de schoen gebruikt maakt van het temperatuurverschil om te ademen. Let bij een Gore-tex schoen wel op of de middelen die je gebruik voor onderhoud geschikt zijn voor Gore-tex en neem de binnenkant van de schoen ook af en toe af om het membraan schoon te houden.
Verzolen
Je kan bij het kiezen van je schoen kiezen voor een schoen die je kan verzolen. Het bovenwerk blijft vaak nog mooi (als je het goed onderhoud!) en zo kun je op een duurzame manier lang met je schoenen lopen.
Lichter alternatief?
Er is een (groeiende) groep die niet meer kiest voor een wandelschoen, maar voor een lichte trailrun schoen, ook bij lange wandelingen met bepakking. Je leest dit vooral vaak bij thru–hikers, die lange tochten van duizenden kilometers lopen. Zo zou de lichte schoen veel minder energie kosten, evenveel of meer grip bieden en luchtig zijn. Vaak kiezen deze hikers ook niet voor een waterdicht membraan omdat ze vinden dat je een schoen tóch nooit droog kan houden. Een luchtige trailrunschoen daarentegen droogt namelijk snel.
Wandelsandalen
Wandelsandalen en outdoorsandalen van merken als Teva of Crocs zorgen tijdens het wandelen in de zomer voor een uitstekende ventilatie en daarnaast bieden ze een comfortabel draaggevoel en goede aanpassingsmogelijkheden.
Sokken
Een onderwerp op zich, maar minstens zo belangrijk als de schoen, zijn de sokken. Goede sokken voeren het vocht van je voeten af en bieden demping. Je hebt verschillende diktes, merken en maten. Genoeg voor een toekomstige blogpost! Zelf ben ik erg tevreden met de merino wollen sokken van Smartwool.
Belangrijkste: pasvorm
Bij de vraag ‘Welke wandelschoen’, is een ding het belangrijkste.
Het belangrijkste van een schoen is nog altijd de pasvorm.
Er bestaan verschillende schoenen met verschillende leest voor brede of smalle voeten, voor een hoge of lage wreef en voor uitstekende botten of andere vormen. Verschillende merken, hebben ook een verschillende breedte.
Zo zijn Meindl schoenen normaal gesproken breder dan Hanwag schoenen.
Neem daarom de tijd bij het kopen van je schoen om goed te passen. Het is van belang dat je hiel niet loskomt, je niet schuift in je schoen op een helling, en dat je genoeg ruimte hebt bij je tenen aan de voorzijde. Je moet als het ware piano kunnen spelen met je tenen.
Bij het dalen vanaf hoogtes gaat je voet naar voren schuiven, zorg voor voldoende ruimte dit vermijd blauwe tenen en blaren na afloop van een wandeling.
Neem altijd een reserve veter mee op Camino dit kan heel veel problemen voorkomen
Het kan slim zijn om je eigen wandelsokken mee te nemen! Laat je goed adviseren in de winkel en loop even goed met de schoenen.
Wees zuinig op je schoenen het zijn je belangrijkste attributen tijdens een Camino. Na afloop van een wandeling de schoenen laten “luchten” door de binnenzool of inlegzool even los te maken.
De tekst is overgenomen uit diverse publicaties waaronder: www.thehike.nl/categorie-wandelschoenen
www.starthiking.nl/welke-schoen
www.bergfreunde.nl/outdoorschoenen
www. bever.nl/c/schoenen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146