Home » Regio Amsterdam, Ik ga op Camino en neem mee, Rugzak
Een rugzak kiezen
Of u nu een middagje op pad plant of een weeklange trektocht in de wilde natuur, kies de juiste rugzak die past bij je avontuur en een essentieel onderdeel van het proces vormt. Een rugzak vinden die aan je behoeften voldoet en je goed past, zal aanzienlijk bijdragen aan het succes van je wandeltocht. De kwaliteit en dus de prijs zijn mede bepalend voor het dragen van de rugzak, de duurste is niet altijd de beste voor jou!
Welke maat rugzak heb ik nodig?
De grootte van de rugzak die u nodig hebt, wordt bepaald door drie factoren: de duur van uw wandeling, de wandellocatie of -omgeving en het seizoen of verwachte weer voor de tocht. Deze drie factoren helpen u met het plannen van het type en de hoeveelheid spullen die u moet meenemen, en uiteindelijk welke maat rugzak u nodig hebt om die spullen te dragen.
Rugzakken voor dagtochten (minder dan 25 liter)
Voor een paar uur op pad hebt u doorgaans alleen water, een of twee extra kledingstukken voor onverwacht minder weer, wat te eten en wandelstokken nodig.
Rugzakken voor meerdaagse wandeltochten (1 nacht; 25-35 liter)
Wanneer u een nachtje elders blijft overnachten, hoeft u niet alles mee te nemen. Neem niet te veel mee en dan wordt de wandeltocht naar en vanaf uw kamp nog aangenamer. Deze rugzakken kunnen ook worden gebruikt voor dagtochten.
Trekkersrugzakken voor wandeltochten en meerdaagse trips (40-50 liter)
Voor langere trips is een grotere rugzak nodig voor meer voedsel, brandstof om te koken en extra kleren, naast uw kampeergerei.
Hoe kies ik een rugzak die goed bij mijn lichaam past?
Het maakt niet uit hoeveel spullen je meeneemt, als een rugzak niet goed op je lichaam aansluit, loopt je niet comfortabel. Bij het uitkiezen van de juiste maat rugzak voor je lichaam zijn twee maten van belang voor jou. De eerste is je romplengte en de tweede uw heupomvang.
De rugzak moet goed op de rug passen, want de hele dag met een te lang of juist te kort rugpand lopen is ook niet fijn. Sommige rugzakken hebben een verstelbaar rugpand, zodat je de lengte precies kunt aanpassen aan jouw rug. Dit is vooral heel belangrijk bij de langere tochten met een zware rugzak.
De keuze voor een wandelrugzak voor vrouwen?
Deze rugzakken zijn doorgaans smaller en korter dan de rugzakken voor mannen. Daarnaast zijn de contouren van heup- en schouderriemen ook ontworpen met de vorm van het vrouwenlichaam in het achterhoofd. De reisrugzakken speciaal voor vrouwen passen soms ook goed bij kleinere mannen en jonge backpackers ongeacht geslacht.
Wat zijn de verschillen tussen al die trekkingrugzakken?
Trekkingrugzakken zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn er ultralichte modellen, die vooral de laatste jaren in populariteit zijn toegenomen. Daarnaast kennen we de meer traditionele rugzakken van bekende merken, zoals Lowe Alpine en Deuter. De modellen van Osprey zijn op hun beurt weer wat technischer ingericht met slimme vakjes. Maar het meest essentiële onderdeel van een rugzak is het draagsysteem, hiermee onderscheiden ze zich van elkaar.
Binnen de eerdergenoemde merken kennen we verschillende modellen in verschillende prijsklassen. Hierbij is het draagcomfort doorslaggevend. Hoe hoger de prijs, hoe comfortabeler de rugzak op uw rug zit. Het draagsysteem is bij de moderne rugzakken altijd gemaakt van een ademend systeem, waardoor de kans op een zweterige rug minimaal blijft. De wat luxere draagsystemen zijn ook volledig naar uw wens aan te passen.
Met welke belangrijke functies moet u rekening houden bij het kiezen van een rugzak?
Hoe zwaar mag je rugzak zijn voor een trektocht?
Houd als vuistregel aan dat je tas maximaal 20% van je lichaamsgewicht mag wegen. Weeg jij 80 kilo? Dan mag je backpack dus maximaal 80/5 = 16 kilo wegen. Dit is een vuistregel, maar geen wet. Het is niet zo dat iemand van 200 kilo er goed aan doet om met een rugzak van 40 kilo te gaan lopen natuurlijk.
Hoe zwaar mag je rugzak zijn? Zo licht mogelijk!
Houd die vuistregel in gedachten, maar belangrijker is, houd je rugzak zo licht mogelijk. Vraag je bij alles wat je in je tas stopt af: heb ik dit nodig? Is het antwoord ‘ja’? Dan vraag je jezelf ‘heb ik dit ÉCHT nodig?’.
Is het antwoord dan nog ‘ja’, dan kun je gaan kijken hoe je de zwaarste dingen uit je tas zo licht mogelijk kunt maken. De meeste winst valt te behalen op de zwaarste spullen, vaak je slaapzak, slaapmat en tent.
Op een camino is het meestal niet echt nodig om een slaapmat en tent mee te nemen, hoewel je wel vrij mag kamperen in Spanje.
Hoewel er steeds meer herbergen zijn/komen die ook dekbedden aanbieden is dat niet gebruikelijk voor alle herbergen.
Ook op je slaapzak kun je gewicht besparen. Veel mensen kiezen daarom voor een donzen slaapzak in plaats van een synthetisch alternatief.
Draaf niet door
Draaf niet te ver door in je gewichtsbesparing. Ga niet voor een lichtere slaapzak waarin je het ‘s nachts ijskoud hebt. Ga niet voor een rugzak met een onprettige pasvorm. Neem geen onnodige risico’s door gewicht te besparen op water, voeding en EHBO.
Iedereen maakt zijn eigen keuzes, voor de één is dat zijn Ipad en voor de ander een fotocamera of E-reader. Bedenk wel dat je voor alle elektronische apparaten ook weer opladers etc moet meenemen.
Laat het niet uit de hand lopen, maar een luxeartikel her en der moet kunnen.
Hoe moet een rugzak zitten?
Bij het afstellen van een trekkingrugzak is het belangrijk dat de rugzak niet te dicht tegen je rug aan zit en dat de banden goed aansluiten voor de optimale gewichtsverdeling. Bij het afstellen van de rugzak begint je altijd bij de heupband.
Inpaktips voor je rugzak
Ook een goede organisatie in je tas doet wonderen voor het gewicht. Met deze tips pak je in als een pro.
Gevonden in:
www.thule.com/nl-nl/backpacks/hiking-backpacks
www.outdoorinspiratie.nl/welke-wandelrugzak-kopen
www.tweevoeter.nl/wandeluitrusting/rugzakken
www.ronaldadventureshop.nl/rugzakken/trekkingrugzakken
www.bever.nl/expertise/reizen/welke-rugzak-kiezen.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146