Home » Regio Amsterdam Films & Documentaires
Het lijdt geen twijfel dat The Way de bekendste film is over de Camino de Santiago. Deze film is een originele film geregisseerd, geschreven en geproduceerd door de Amerikaanse acteur Emilio Estevez, met in de hoofdrol zijn levensechte vader, Martin Sheen.
Wanneer Daniel ervoor kiest om de Franse Weg (Camino Frances) te lopen, maar vervolgens in de Pyreneeën om het leven komt, reist zijn vader naar St Jean Pied de Port om de reis op te pakken waar zijn zoon is gebleven, met de as van zijn zoon in zijn rugzak. Hij gaat met het doel een beter begrip van zijn zoon te krijgen, maar eindigt met een beter begrip van zichzelf.
Met in de hoofdrollen: Martin Sheen, Emilio Estevez, Deborah Kara Unger, Yorick van Wageningen.
Emilio Estevez zei dat hij met het maken van deze film de traditie van de Camino de Santiago in ere wilde houden en de pelgrimstocht bij elke bevolkingsgroep wilde promoten.
Maria’s Way (2009) vertelt een dag uit het leven van een oudere Spaanse vrouw die langs een Camino de Santiago-route woont.
Daar, net buiten haar huis, houdt ze al jaren de pelgrims bij en biedt ze hen stempels aan, die hen helpen om hun tocht te legitimeren.
De Schotse regisseur Anne Milne filmt vanachter Maria’s kleine kraampje langs de route, terwijl ze haar dagelijkse bezigheden uitvoert. Maria heeft interactie met nonnen met gouden tanden, onbeschofte jongeren met camera’s en vriendelijke pelgrims die nieuwsgierig zijn naar haar leven en werk.
De aanwezigheid van Maria, een pittige vrouw die zich niet graag voor de gek laat houden, verleent de film humor en hart. Maar Milne’s film is meer dan alleen maar een doorsnee van een levensbeschrijving en laat zien hoe zelfs de meest uiterlijke alledaagse taken een diepe weerklank kunnen hebben.
Er valt veel te leren en er zit veel ziel in de documentaire van Dónal Ó Céilleachair over een onwaarschijnlijke reis over verraderlijke zeeën.
Het vergt een bepaald soort voornemen om je een weg te banen naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje. Die pelgrimstocht heeft meer dan een paar mannen en vrouwen kapot gemaakt. Het vergt een ander soort vastberadenheid om helemaal vanuit Ierland in een traditionele naomhóg te roeien.
Toch hebben vier dappere mannen – dichter Danny Sheehy, kunstenaar Liam Holden, muzikant Brendan Begley en steenhouwer Breandán Moriarty – zich voorgenomen om dat in drie slopende jaarlijkse etappes te doen, te beginnen in 2014. De onstuitbare muzikant Glen Hansard verving Moriarty voor de laatste etappe en zorgde voor veel vrolijk gebrul.
De film van Ó Céilleachair is even ongehaast en lollig als de reis – zij het een stuk minder afmattend. We observeren de mannen terwijl ze langs de Franse kust vrienden maken en die nieuwe kennissen kennis laten maken met Ierse liederen en traditionele drankjes.
De personages komen langzaam naar voren als we ons laten leiden door afgeluisterde gesprekken. Holden lijkt de rustigste van het stel. Moriarty is thuis in gezelligheid. Danny Sheehy, ook bekend als Domhnall Mac Síthigh, laat zijn aanvoerderschap met stille zekerheid gelden. Glen lijkt, voor een Dubliner, indrukwekkend zelfverzekerd op de golven.
Kijkers die hopen op een strijd tegen dreigende rampen op zee, zullen misschien een beetje teleurgesteld zijn. Hoewel de reis zwaar is, komt The Camino Voyage nooit over als een concurrent voor Kon-Tiki.
Een tragische epiloog bevestigt echter wel de reële gevaren die dergelijke reizen met zich meebrengen. In 2017 kwam Danny Sheehy om het leven toen de naomhóg kapseisde voor de kust van Portugal. De film is een waardig gedenkteken.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=VJ5S-ifzAQg&t=26s
Klassieker van de Spaanse regisseur Luis Buñuel uit 1968. De pelgrims Jean en Pierre vertrekken vanuit Parijs naar Santiago. Onderweg hebben ze allerlei bizarre ontmoetingen, waarbij werkelijkheid en verbeelding en heden en verleden door elkaar lopen. De bedevaart van de twee mannen dient vooral als kapstok voor wat Buñuel werkelijk aan de orde wil stellen: de dogma’s van de Rooms-Katholieke Kerk en de protesten daartegen, en het fanatisme waarmee Kerk én tegenstanders hun standpunten verdedigen. Met La voie lactée maakte Buñuel een provocerende film, waarin zijn surrealisme en absurde humor zeer herkenbaar zijn.
Luis Buñuel, 98 min, 1968, Frankrijk, Spanje, Frans-/Spaanstalig, Engels ondertiteld
Justin en Patrick groeien samen op in Idaho, Amerika. Al vanaf hun vroegste jeugd zijn de twee bevriend en samen zoeken ze vaak het avontuur op. Justin, die door een progressieve neuromusculaire ziekte aan zijn rolstoel is gebonden, vatte het idee op om de Camino de Santiago, een 750 kilometer lange pelgrimsroute, af te leggen. Toen Patrick dit hoorde, reageerde hij met: ‘I’ll push you!’ Een internationale bestseller! Een verhaal vol vriendschap, geloof en vertrouwen. Een persoonlijk reisverslag en indringende documentaire in boekvorm dat je slechts met moeite opzij kunt leggen.
Voor sommige mensen is de pelgrimage naar Santiago de Compostella vooral een sportieve uitdaging, maar voor de meeste pelgrims is het bovenal een geestelijke reis. Voor Justin Skeesuck en Patrick Gray was de uitdaging extra groot. Justin lijdt aan een progres sieve spierziekte (MAMA), waardoor hij zijn armen en benen niet meer kan bewegen. Naast de lichamelijke belasting die een pelgrimage met zich meebrengt, moest Patrick ook zijn vriend in een aangepaste rolstoel voortduwen, hem wassen, in en uit bed tillen, hem voeden en aan- en uitkleden. Zes weken, 750 kilometer, met alle lichamelijke beperkingen, ontmoetingen met kleurrijke personen en diepe innerlijke strijd. Deze pelgrimage zou uitlopen op de moeilijkste en belangrijkste weg die beide mannen ooit zouden gaan.
Elk jaar besluiten duizenden mensen om een pauze te nemen in hun leven om de oude wegen te bewandelen. Een aantal dat steeds meer toeneemt. Om deze moderne ontwikkeling te begrijpen reist de Belgische documentairemaakster Hilse De Groote naar Noorwegen om in de voetstappen van die pelgrims te lopen. Helemaal alleen overwint Hilse de uitdagingen van het pad, om te leren waar het allemaal om gaat. The Path to Nidaros is een persoonlijke reis, die de schoonheid van Noorwegen toont en aan de basiswaarden van het leven raakt.
Harold Fry (Jim Broadbent) heeft met zijn vrouw Maureen (Penelope Wilton) een heel normaal leven in een dorpje in Zuid-Engeland. Op een doordeweekse ochtend verlaat hij zijn huis om een brief te posten aan zijn vriendin Queenie die op sterven ligt. Hij weet dan nog niet dat hij aan een onwaarschijnlijke reis begint naar Berwick-upon-Tweed, de meest Noordelijke stad van het land. Hij heeft geen wandelschoenen, geen kaart en telefoon. Hij weet alleen dat hij door moet blijven lopen, om Queenie hoop en steun te geven. Onderweg ontmoet hij allerlei mensen met hun eigen bijzondere verhalen en sommigen lopen zelfs met hem mee omdat ze geloven in zijn doel. The Unlikely Pilgrimage is een verhaal over liefde, hoop, vriendschap en over de kleine dingen in het leven.
Jarenlang droomde Phil ervan de 800 kilometer lange oude pelgrimsroute door Spanje, naar Santiago de Compostela te lopen. Hoewel dit vanwege wekelijkse chemobehandelingen een onhaalbare droom was hield dit hem niet van wandelen af. Door een pad uit te zetten in bos en landschap in zijn eigen achtertuin op Vashon Island in Seattle maakt Phil de camino na. Na elke ronde van 0,88 kilometer tekent Phil zijn vorderingen aan op een kaart van de camino. Gaandeweg ontdekt en ervaart hij de helende kracht van het wandelen.
Annie O’Neil, 56 min, 2016, VS, Engelstalig, Engels ondertiteld
Verfilming van het gelijknamige boek van de bekende Duitse cabaretier en presentator Hape Kerkeling. Kerkeling liep in 2001 op 36-jarige leeftijd van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela, nadat hij gedwongen werd een sabbatjaar op te nemen vanwege de verwijdering van zijn galblaas en een beginnende doofheid. Het verslag van zijn pelgrimage werd een bestseller in Duitsland en de daaropvolgende jaren liet een flinke toename van het aantal Duitsers zien op de camino.
Martin de Vries besluit om zonder noemenswaardige voorbereiding de camino te gaan lopen: van Le Puy-en-Velay in Midden-Frankrijk naar Santiago de Compostela, een tocht van 1600 kilometer in bijna zeventig dagen. Tijdens het lopen filmt hij zichzelf, zijn voeten, zijn schaduw, het pad, de velden en de bossen en probeert hij te achterhalen waarom hij dit avontuur is aangegaan.
Een film die wat verder van het pelgrimeren afligt is The Straight Story van David Lynch. In deze op een ware gebeurtenis gebaseerde roadmovie besluit de 73-jarige Alvin Straight een laatste reis te maken naar zijn zieke broer waarmee hij al jaren in onmin leeft. Hij legt de reis af op een nogal ongewoon vervoermiddel: een gemotoriseerde grasmaaier. Geen pelgrimsfilm in de ware zin des woords, maar wel een sfeervolle en ontroerende film met een duidelijk pelgrimskarakter.
Tijdens zijn pelgrimstocht naar Santiago draagt de Amerikaanse cellist Dane Johansen zijn cello op zijn rug om onderweg in oude kerken Johann Sebastian Bachs zes suites voor onbegeleide cello uit te voeren. Strangers on the Earth onderzoekt de fysieke, mentale en spirituele aspecten van het begrip ‘reis’ en de vitale rol die deze kan spelen als deel van de menselijke ervaring.
Tristan Cook, 96 min, 2016, VS, Engelstalig, Engels ondertiteld
Deze korte documentaire, geregisseerd door Matthew Nothelfer en Alicia Wszelaki, laat de indrukwekkende schoonheid van de Camino de Santiago zien.
Er zijn geen woorden nodig, de beelden en geluiden op de achtergrond zijn meer dan genoeg om de ervaring van de moderne pelgrim langs het eeuwenoude pad te onthullen, de lokale bevolking die ze onderweg ontmoeten, het typische eten en de cultuur.
Dit is de essentie van de Camino de Santiago, samengeperst in 25 minuten.
O Apostolo
Een ontsnapte veroordeelde keert terug naar een afgelegen dorp op de Camino de Santiago om juwelen terug te krijgen die hij jaren eerder heeft verstopt. Eenmaal daar aangekomen, wordt hij ruw wakker geschud wanneer hij sinistere geesten tegenkomt.
Dit tot de verbeelding sprekende stop-motion horror meesterwerk van de Spaanse schrijver en regisseur Fernando Cortizo werd in 2012 bij de release alom geprezen. De film ontving talrijke prijzen en nominaties, waaronder een nominatie voor Beste Animatiefilm bij de prestigieuze Goya Awards in Spanje.
120 min | Komedie, Drama | Geregisseerd door Fernando Cortizo | Starring: Carlos Blanco, Xosé Manuel Olveira ‘Pico’, Paul Naschy
Deze veelgeprezen documentaire heet ook wel ‘Within the Way Without’. Het verhaal vertelt de reis van drie individuen; een eenzame man uit Nederland, een Japanse dichter en een sterk Braziliaans meisje. Elk personage loopt de Camino in verschillende seizoenen van het jaar en om verschillende redenen. De expeditie beïnvloedt ieder van hen op een unieke manier.
Mensen maken een Camino pelgrimstocht om vele redenen. Ik was op zoek naar een reboot van mijn leven, terwijl anderen, zoals Justin en Patrick uit I’ll Push You, de uitdaging ervan zoeken. Voor de 12 mannen in Footprints was het een intens religieuze reis, bedoeld om hen te helpen fysieke en psychologische uitdagingen aan te gaan. Deze mannen wilden ontdekken wie ze zijn in het aangezicht van God.
Pater Sergio organiseerde de pelgrimstocht in het vooruitzicht van de 800ste verjaardag van de Camino van de Heilige Frances’ eigen tocht. De groep liep een mix van de mooie Norte kustroute en de Primitivo route, met veel stops voor zegeningen, religieuze diensten en bezoeken aan relikwieën.
In deze Camino documentaire film is Erin Dooley van haar stuk gebracht door het verraad van haar man en een op handen zijnde echtscheiding. Ze is verdrietig. Ze is boos. Ze weet dat ze hem het beste kan vergeven, maar ze weet niet zeker hoe ze dat moet doen.
Deze documentaire volgt haar 800 kilometer lange weg naar vergeving op het Frances-pad. Dit is een doe-het-zelf project, wat betekent dat het geluid soms onbetrouwbaar is en dat de groothoek van haar videocamera soms desoriënterend is.
Maar de film is het bekijken waard vanwege de bedachtzame gesprekken die ze voert met andere pelgrims. Luister hoe ze praten over waarom en hoe te vergeven, terwijl je Erin’s eigen evolutie op de Camino volgt. Erin heeft veel geleerd tijdens haar pelgrimstocht en ze geeft nu lezingen over vergeving. Je kunt daar meer over te weten komen op haar website.
Veel pelgrims ontmoeten elkaar op het pad en bouwen een “Camino Familie” op met blijvende vriendschappen. Dat is ook het geval in deze fictieve serie. Zes pelgrims uit verschillende landen en met verschillende achtergronden ontmoeten elkaar op de Frances. De 8-delige serie volgt de ontwikkeling van hun relaties gedurende drie Camino’s, en een tijdlijn van ~16 jaar.
Elk personage groeit op verschillende manieren – er zijn hoop, dromen, ruzies, dronken feestavonden, vonken die overspringen en bloeiende romances.
Een beeld van de Camino vanuit de lucht met een tour langs alle bekende plaatsen .
Twee broers en een zus die elkaar liever kwijt dan rijk zijn moeten van Puy-en-Velay naar Santiago de Compostella wandelen om de erfenis van wijlen hun moeder te toucheren.
In deze sympathieke road movie-te-voet verwerkte de scenarist/regisseur van Trois hommes et un couffin weer een aantal van haar vaste thema’s (vrouwenemancipatie, multicultiverbroedering). Behalve snedige dialogen en inventieve droomscènes verlenen de warme beelden van Jean-François Robin de koddige pelgrimage een meerwaarde. Darroussin munt uit in zijn klaplopersrol.
Het is een amusante film over een bont gezelschap van 9 pelgrims. Een weg met misverstanden, conflicten, teleurstellingen, maar ook dromen en verliefdheden, door een afwisselend en adembenemend mooi landschap.
Gedurende ruim 2 uur en 45 minuten neemt Chris Patkowski ons mee van zijn Camino Frances.
Een intrigerend begin wat pas bezinkt als we even terug denken aan onze eigen vertrek vroeg in de morgen als het nog erg donker is.
Het is een slow documentary en maar blijft toch boeien.
Een persoonlijk filmverslag van de dochter die haar vader volgt in zijn voorbereiding en tijdens de eerste etappes van zijn Camino.
Hoe mooi ook dat de achterblijvende echtgenote hier een belangrijke rol in heeft.
Alweer enigszins gedateerd maar inhoudelijk doet de tijdsgeest er niets aan af.
In het filmportret ‘Moederziel’ gaat Jeanne Hawinkels (58) voor het eerst in 44 jaar voor drie maanden zonder haar man op pad. Met haar beste vriendin loopt ze naar het Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostella. De vrijheid is overweldigend. Toch verloopt alles anders dan gedacht en wordt een traditioneel huwelijk, waarin alles zo vanzelfsprekend was, op de proef gesteld. In ‘Moederziel’ volgt regisseur en cameraman Pim Hawinkels zijn ouders op de voet, met zijn camera in de aanslag. Dat doet hij in eerste instantie omdat hij benieuwd is of zijn vader het in zijn eentje thuis zal rooien. “Veel meer dan een ei voor zichzelf bakken kan hij eigenlijk niet”, zegt de zoon die weinig waardering kan opbrengen voor zijn vaders overweging om zijn vrouw de voettocht te verbieden. Veel meer bewondering heeft de jonge Hawinkels voor zijn moeders vermetele voornemen. “Ze gaat eindelijk eens iets voor zichzelf doen, zonder man of kinderen.” Na een emotioneel afscheid begint Jeanne Hawinkels aan haar pelgrimstocht van 2.600 km. Frans Hawinkels valt op zichzelf terug en komt meteen zichzelf tegen. Het alleen-zijn valt hem zwaarder dan hij had gedacht, terwijl uit de sms’jes van zijn vrouw blijkt hoe vrij en ontspannen zij ze zich voelt. Hawinkels worstelt met zijn eenzaamheid en vooral met de angst dat ze als een heel andere vrouw zal terugkeren. Het is niet zozeer de angst dat ze ‘met een Spanjaard zal terugkomen, maar dat ze níemand meer nodig heeft, dat ze minder afhankelijk is, want ik wil er wél voor haar zijn’. Hij gedraagt zich steeds meer als een verwende grote jongen en komt erachter dat hij net zo afhankelijk is van zijn vrouw als hij als kind was van zijn moeder. Na anderhalve maand besluit de vertwijfelde Hawinkels zijn vrouw te volgen, waarbij de zoon zich bezorgd afvraagt of zijn moeder daar wel op zit te wachten. Hawinkels senior treft ergens in Frankrijk een ‘nieuwe vrouw’ aan, met ‘een nieuwe huid’. “Je zou bijna zeggen, los van alle stress, los van alles wat iemand op een gewone dag allemaal bezighoudt”, stelt hij met een tikkeltje jaloezie vast. Kort duurt die vereniging niet. Wegens familieomstandigheden keert Hawinkels halsoverkop terug naar huis. Zijn vrouw vervolgt haar voettocht. Het weerzien daarna is roerend. Vijf maanden later komt de zoon langs bij het ouderlijk huis om opnieuw à la Frans Bromet de camera te laten draaien en zijn ouders tot uitspraken uit te nodigen die ze anders niet zo gemakkelijk zouden doen.
Een in het Engels ondertitelde Japanse documentaire over de 88 Tempel route,
Pilgrimage in Shingon Buddhism
Voor degen die deze pelgrimstocht hebben gelopen mogelijk een herkenning.
De regisseur Freddy Mouchard heeft 3 jaar lang de reis gevolgd van verschillende pelgrims die naar Santiago de Compostela gaan.
Geen twee paden zijn hetzelfde. Ongeacht hun leeftijd, hun sociale situatie of hun geloofsovertuiging, ieder van hen wordt ertoe gebracht zijn grenzen te overschrijden en de confrontatie aan te gaan met zijn ware aard.
De beproevingen zijn evenzeer innerlijk als lichamelijk.
Stap voor stap ontstaat een ander levensritme, het pad biedt nieuwe inzichten. Het herhaalde contact met de natuur, de elementen en de andere pelgrims zet elke individualiteit op zijn juiste plaats. De alchemie van het pad werkt beetje bij beetje. Wanneer de pelgrim uiteindelijk het einde van zijn reis bereikt, bij Kaap Finistere, verbrandt hij zijn oude kleren. De oude man verdwijnt om geboorte te geven aan de nieuwe man.
Life in a Walk begint als een reis om contact te maken met familie en eindigt als een inspiratie om relaties te koesteren.
Omdat hij nooit had willen zeggen: “Ik wou dat ik meer tijd met mijn vader had doorgebracht”, nodigt regisseur Yogi Roth zijn vader uit voor een wandeling langs de Camino De Santiago die hun levens voor altijd zou veranderen.
Deze documentaire van speelfilmlengte zal elke ouder, kind of vriend tot in het diepst van zijn ziel raken, terwijl hij ieder van ons uitdaagt om tijd door te brengen met degenen van wie we houden.
Vrouw ontdekt dat haar echtgenoot een affaire heeft met zijn secretaresse. Ze besluit meteen weg te gaan, met haar vader mee op wandeltocht naar Santiago de Compostela. Onderweg komen oude conflicten tussen de twee weer boven, maar ze krijgen ook een sterkere band.
Ongebruikelijk, authentiek en aangrijpend – Gabi Röhrl neemt je mee op de Jacobsweg – de Camino Francés. Volg een spannende reis in deze documentaire film, waarin DER WAY altijd de hoofdrol blijft spelen. Beleef kleine en grote geluksmomenten, grandioze landschappen en interessante ontmoetingen met mensen. Ga met ons mee op een buitengewone reis naar “het einde van de wereld”.
Authentiek
Iedereen die de Camino heeft gelopen, kent het gevoel dat je niet meer loslaat. Het pad in verbinding met de lokale bevolking en de pelgrims maakt het uniek.
Al na een paar dagen op de Camino ontstaat er binnen een tijdsbestek van twee tot drie dagen een kleine “pelgrimsfamilie”. Er ontstaat een vertrouwen tussen hen.
De gedurfde onderneming bracht Gabi Röhrl bijna zes weken lang dagelijks en direct contact met vele medepelgrims.
Aangrijpend
Volg de ups en downs van een spannende reis in deze documentaire. Beleef kleine en grote geluksmomenten van pelgrims, indrukwekkende landschappen en interessante ontmoetingen met mensen. Ga met ons mee op een emotionele reis, waarbij het pad altijd “hoofdrolspeler” blijft – wat deze documentaire onmiskenbaar maakt .
Al honderden jaren beginnen pelgrims van over de hele wereld aan de Camino: de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Van heinde en verre maken zij spirituele wandel- en fietstochten via diverse routes, die uiteindelijk allemaal samenkomen bij de kathedraal in het noord-Spaanse plaatsje Santiago.
De dubbel-dvd De Camino – Op weg naar Santiago de Compostela laat u zien wat de Camino zo bijzonder maakt voor duizenden pelgrims van over de hele wereld. U hoort meer over de geschiedenis van de tocht, u ziet de vele bezienswaardigheden langs de route en u leeft mee met bijzondere ontmoetingen onderweg. U ervaart ook hoe de aard van de pelgrimstocht in de loop der jaren is veranderd. Veel hedendaagse lopers hebben geen religieuze motieven meer, maar gaan voor de spirituele ervaring, het avontuur of de prestatie.
Op de dvd-box De Camino: Op weg naar Santiago de Compostela ziet u de volgende programma’s:
– De weg naar Santiago – Zesdelige RKK-serie waarin presentator Wilfred Kemp diverse pelgrims volgt tijdens hun tocht en hen verwelkomt aan het eindpunt in Santiago.
– Mystiek en Mysteriën – Documentaire van Roel Oostra waarin journalist/socioloog Herman Vuijsje wordt gevolgd tijdens zijn pelgrimstocht van Amsterdam naar Santiago de Compostela.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146