Home » Op weg naar Santiago de Compostela
Als je naar Santiago de Compostela gaat, wil je je natuurlijk optimaal voorbereiden. Welke route loop of fiets je? Waar start je? Hoe zijn de routes gemarkeerd? En waar eet en overnacht je onderweg? Alle informatie die je nodig hebt, vind je op onze site.
De afstand van Nederland naar Santiago is ongeveer 2.400 km.
Te voet ben je dan drie à vier maanden onderweg, uitgaand van etappes van gemiddeld 20 à 25 km per dag.
Er zijn meerdere, beschreven en (vrijwel geheel) gemarkeerde looproutes vanuit alle hoeken van het land naar Santiago.
De meeste wandelaars kunnen of willen niet zo lang onderweg zijn en vertrekken bijvoorbeeld in Midden- of Zuid-Frankrijk, of vanuit het zuiden van Portugal of Spanje.
Per fiets ben je al snel vier à zes weken onderweg, uitgaand van etappes van gemiddeld 60 à 80 km per dag.
Vanuit Nederland zijn er twee, beschreven fietsroutes naar Santiago: één vanuit Haarlem en één vanuit Maastricht.
Maar ergens onderweg starten kan natuurlijk ook.
En er zijn beschreven fietsroutes die starten in Spanje en Portugal.
Kies hierna ‘Fietsen’ of ‘Lopen’ en lees meer over de verschillende routes.
Waarom pelgrimeren mensen naar Santiago de Compostela? Voor de middeleeuwse mens was deze vraag niet zo moeilijk te beantwoorden. Men ging naar een heilige plaats om te bidden, om een heilige te vereren, om vergeving te vragen of om een gunst af te smeken. In Santiago zou Sint Jacob zijn begraven. Hij was een apostel van Jezus Christus, wat zijn graf extra belangrijk maakte.
Wat weten we nog meer over Sint Jacob? Waarom pelgrimeren mensen nu naar Santiago?
Lees verder:
Om je reis goed te kunnen voorbereiden hebben we een aantal veelgestelde vragen (FAQ) op een rij gezet, voor fietsers én lopers. Aanvullende informatie voor lopers en voor fietsers vind je op de afzonderlijke pagina’s ‘Fietsen‘ en ‘Lopen‘.
Tip: breng een bezoek aan één van onze infocentra in Utrecht, Vessem of Sint Jacobiparochie of ga naar het Café Saint Jacques (Pelgrimscafé) in jouw regio. Ervaren pelgrims vertellen je daar wat je kunt verwachten en beantwoorden al je vragen. Lees ook de ervaringsverhalen van pelgrims die je voorgingen.
Hoe dichter bij Santiago, hoe meer pelgrims er onderweg zijn en hoe meer speciale voorzieningen zoals onderdak en restaurants er zijn voor pelgrims. Maar je vindt deze speciale voorzieningen ook al in Nederland en België, en zeker ook in Frankrijk.
Zie de pagina ‘Eten en slapen’ voor meer algemene informatie.
Voor doorgaande fiets- en wandelroutes hebben we de voorzieningen digitaal in kaart gebracht, in de vorm van interactieve kaarten en downloadbare GPX-/KML-bestanden. Zie daarvoor de aparte pagina’s ‘Fietsroutes’ en ‘Lopen’.
Naast deze digitale informatie is de informatie over voorzieningen langs doorgaande en alternatieve routes natuurlijk ook te vinden in bijbehorende wandel- en fietsgidsen. Soms verwijzen deze naar downloadbare lijsten. Een groot aantal gidsen kun je vinden in onze webshop.
Wie als pelgrim te voet, per fiets of te paard in Santiago aankomt, kan in aanmerking komen voor een compostela. Je moet dat certificaat zelf aanvragen. Er zijn diverse uitvoeringen. Voor meer informatie daarover, en over de gestelde voorwaarden, zie de veelgestelde vragen op de pagina ‘Aankomst’.
Vroeger kon je niet anders: als je naar Santiago liep, moest je ook te voet weer terug. Tegenwoordig zijn er maar weinig mensen die lopend of fietsend terug naar Nederland gaan.
Zie de pagina ‘Terug naar huis’ voor meer informatie, ook over fietsvervoer.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146