Home » Lopen naar Santiago de Compostela
Lopen naar Santiago de Compostela is een bijzondere ervaring. De natuur, de historie en de contacten onderweg maken de tocht uniek. Als je gaat lopen, hoe bereid je je dan voor? Waar begin je en hoe lang doe je erover? Hoe vind je de juiste route? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.
De Camino de Santiago is niet ‘één lange weg’. Er zijn tal van routes die je kunt volgen. Welke je kiest, hangt af van wat je wilt: een route door de bergen of een iets vlakker landschap? Een rustige route of juist iets meer ‘reuring’ onderweg? Vooral door de natuur of ook een stuk historie? Kortom: het draait om keuzes maken!
De afstand van Nederland naar Santiago is ongeveer 2.400 km. Gemiddeld loop je zo’n 20-25 km per dag. Als je de pelgrimsroute vanuit huis wilt afleggen, ben je dus drie à vier maanden onderweg. De meeste mensen vinden dat te lang en doen de tocht in etappes. Of ze beginnen hun tocht op een kortere afstand van Santiago.
Als je vanuit huis vertrekt, zijn er meerdere, doorgaande routes door Nederland, België en Frankrijk naar Spanje (zie de rode lijnen op de kaart hieronder).
Als je niet vanuit huis vertrekt, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Bekende startplaatsen langs de doorgaande routes in Frankrijk zijn: Vézelay, Le Puy-en-Velay en Saint-Jean-Pied-de-Port. Bekende startplaatsen in Spanje zijn: Pamplona, León, Burgos en Oviedo.
Je kunt er ook voor kiezen om vanuit het zuiden naar Santiago te lopen, bijvoorbeeld vanaf Lissabon of Porto (Portugal) of vanuit Sevilla of Salamanca (Spanje).
Op de kaart hiernaast vind je:
– doorgaande routes vanuit Nederland, via België en Frankrijk, naar Santiago de Compostela (rode lijnen)
– routes vanuit alle hoeken van Portugal en Spanje naar Santiago (blauwe lijnen)
Om een route beter te bekijken kun je de kaart verschuiven en kun je inzoomen. Aan het begin van iedere route vind je een bolletje, als je daarop klikt komt er een infoschermpje tevoorschijn met daarin de naam van de route, het begin- en eindpunt, de lengte, en meestal ook een bijbehorende routegids of website.
Aanvullende informatie:
– voorzieningen (onderdak, etc.) op de doorgaande routes vind je op de specifieke kaarten per land,
– je vindt daar ook alternatieve routes, met name in Frankrijk (exclusief voorzieningen), Spanje en Portugal (al dan niet inclusief voorzieningen).
Deze routes en overnachtingsadressen kun je als KML of als GPX bestand downloaden vanaf deze pagina, de adressen ook als PDF. Er is ook een handleiding voor het installeren van deze bestanden op een smartphone.
Tot slot: in de Jacobsstaf verschijnen regelmatig artikelen over routes. Een overzicht van deze artikelen (vanaf 1999), vind je op deze digitale kaart.
Maak een globale planning van je reis op basis van het aantal kilometers dat je denkt aan te kunnen per dag. Houd rekening met bergachtig terrein, weersomstandigheden, tijd voor bezienswaardigheden en rustdagen. Een strakke planning is om die reden af te raden. Als je geen ervaren loper bent, gun jezelf dan de tijd om te wennen aan elke dag lopen met bagage. De kans op blessures en/of oververmoeidheid is dan een stuk minder. De ervaring leert dat, na een rustige start, gemiddeld 20 à 25 km per dag met een normale bepakking goed te doen is.
Bij lange-afstand-lopen gaat het om uithoudingsvermogen, niet om presteren. Dat kun je trainen door bijvoorbeeld zes weken van tevoren te beginnen met enkele dagen per week een paar uur lopen. Bouw dat geleidelijk op naar dagelijks lopen, met bepakking.
Eenmaal onderweg: loop rustig (lopen naar Santiago is geen wedstrijd!), gelijkmatig en in cadans. Las voldoende rustperiodes in en drink op tijd (ongeveer 1 liter water per 3 uur lopen). Je zult merken dat je wandelconditie vaak al snel beter wordt.
Je bagage hangt allereerst af van de vraag of je onderweg gaat kamperen of in een pelgrimsherberg overnacht. Ga je kamperen, dan heb je al snel een trekkingrugzak (60 tot 75 liter) nodig en neem je ook een matje en slaapzak mee. Doe je dat niet, dan kun je volstaan met een toerrugzak van 35 tot 50 liter. Veel ervaren wandelaars hebben één kledingset aan en nemen er één mee. Onderweg kun je immers overal een wasje draaien. Zorg wel dat je op alle weerstypen bent voorbereid. In Spanje loop je soms op grote hoogte waar het zelfs in de zomer nog wel eens guur kan zijn.
Zorg verder dat je goed verzekerd bent. Check vooraf je zorg- en reisverzekering: wat is wel/niet gedekt en hoe lang is je reisverzekering geldig (soms niet meer dan 48 dagen, tegenwoordig ook wel 60 dagen, tijdelijk verlengen kan meestal).
Lees verder over de voorbereiding:
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146