Home » Kookworkshop 26 oktober 2024
Verslag tapasworkshop
Onder strakblauwe hemel reizen we deze zaterdagmiddag 26 oktober 2024 af naar Oosterhout, naar activiteitencentrum Dommelbergen. Hier zullen we in zomerse sferen blijven, want het regiobestuur van regio Breda-Tilburg heeft een tapasworkshop georganiseerd.
Om stipt 4 uur start Harry allereerst met de uitleg waar de oorsprong van tapas vandaan komt. Er zijn meerdere verklaringen hoe en waarom men in Spanje aan de populaire kleine aperitiefhapjes komt. Eén verklaring is dat tapas zouden zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.
We staan er als Hollanders niet alleen voor, de Spaanse kokkin Angela Martinez-Ruiz gaat ons vakkundig begeleiden.
In totaal zijn we met 16 personen en – net als vaak op de Camino – sta ik er versteld van hoe organisch de samenwerking tussen de mensen verloopt. De recepten zijn keurig uitgewerkt (én gelamineerd!), dus het is simpel een kwestie van de bereidingswijze volgen. De keuken aan de Arkendonk beschikt over een aanrechtblok en nog eens een groot kookeiland, dus we lopen elkaar nauwelijks in de weg. Iedereen pakt een taak op om uiteindelijk 3 gangen van 3 verschillende tapas te bereiden. Wanneer een gang gereed is zitten we gezellig met z’n allen aan één grote tafel, genietend van het heerlijke voedsel én elkaars caminoverhalen.
Onder het motto ‘vele kleine kleintjes maken 1 grote’ is iedereen na 3 gangen helemaal voldaan. Het feestmaal wordt afgesloten met een toetje dat kokkin Angela heeft gemaakt: crema Catalana.
Wil je weten wat we precies gemaakt hebben? Kom dan volgende keer ook naar deze leuke activiteit! Want wat de deelnemers betreft is deze zeker voor herhaling vatbaar!
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146