Aan de overzijde van de rivier de Roer ligt de Voorstad Sint-Jacob. De verbinding met de stad Roermond zelf wordt gevormd door de Steenen of Maria-Theresiabrug. (Deze stenen brug is in 1764 bij hoog water in de Roer ingestort, maar in 1771 hersteld, naar verluidt geheel op eigen kosten van Maria Theresia, keizerin van Oostenrijk, waar Roermond toen toe behoorde. Daarbij gebruikte men een al bestaand plan uit 1751, gebaseerd op de Pont des Arches te Luik). In 1944 werden twee bogen opgeblazen, die in 1955 werden hersteld. Door de voorstad ging lange tijd alle verkeer van en naar het zuiden, maar ook dat van en naar het westen.
De Voorstad dank zijn naam aan een Jacobskapel uit de 15e eeuw, die in 1580 door oorlogsgeweld ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog verloren is gegaan. De Voorstad bestond zeker al in de 14e eeuw en werd toen nog ‘Over de brug’ genoemd. Het deel dat tot Roermond behoorde bleef toen beperkt tot het plein en de Vismarkt, de rest behoorde aan St. Odiliënberg. De Voorstad werd vooral bevolkt door vissers en arme mensen. Toch was hier nogal wat te doen. Zo waren er herbergen, waar vermoeide reizigers wanneer de stadspoorten al lang dicht waren konden rusten. Pas in de 18e eeuw kwamen er om de Voorstad vestingwerken heen. Na 1854 werd het een tijd lang stil in deze buurt. Een nieuwe weg (Maastrichterweg) had de doorgangsfunctie overgenomen. En vanaf 1865 was er ook de spoorwegverbinding Maastricht-Roermond.
In de Voorstad zijn nog enkele 19e eeuwse panden met zadeldak te zien. De Voorstad St. Jacob is mogelijk een pleisterplaats op de route naar Santiago de Compostela (sinds september 1994 is deze bedevaartroute in Roermond bewegwijzerd).
In de jaren tachtig van de 20e eeuw werd de voorstad nieuw leven ingeblazen. Men begon met het ontsluiten van de wijk door een nieuwe verkeersbrug aan te leggen en de te smalle Maria-Theresiabrug af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Het werd zelfs trendy om er te wonen. Recente naamgeving verwijst vaak naar Sint Jacob (Saint Jacques). (Zie de jacobalia: Sint Jacobsbrug, Sint Jacobslaan, café Faubourg Saint Jacques, Coquille Saint Jacques en Rive Saint Jacques.)