De geschiedenis van dit gasthuis is uitgebreid beschreven door B. Speet en H. Bouwknegt: Het Sint Jacob -Godshuis: 550 jaar katholieke charitas in Haarlem, 1437-1987, deel 10 in de serie ‘Haarlemse miniaturen’. Het Sint Jacobs Godshuis ligt in de Hagestraat, in het centrum van Haarlem, zie de foto hiernaast.
Op 6 maart 1437 verscheen voor de Haarlemse schepenbank Lysbeth de weduwe van Jan Bette Heinricxzn. Zij liet weten dat haar huis na haar dood ingericht moest worden tot een gasthuis voor arme lieden ‘met beding dat het Sinte Jacops Gasthuus soude hieten’. Met de broeders en zusters van het Sint Jacobsgilde, die aan de noordzijde van de Hagestraat een kapel hadden, had zij afgesproken, dat zij na haar dood het gasthuis zouden besturen.
Het heeft in de loop der eeuwen meerdere functies gehad: opvang van pelgrims, wezen en armen, na de reformatie als passantenhuis voor kooplieden en reizigers, en vanaf 1715, nadat het was teruggegeven aan de ‘Roomschen’ om wederom de armen en wezen te bedienen. Het beheer was in handen van een regentencollege.
Vanaf 1853 was de uitvoering van het werk in handen van zusters Franciscanessen uit Roosendaal. Er is toen een kapel gebouwd in 1854; na een grondige vernieuwing is de kapel in 1889 opnieuw ingewijd.
In 1955 werd besloten de wezenafdeling te sluiten en een nieuw huis te gaan bouwen voor ouden van dagen. Op 2 juni 1966 vond de verhuizing plaats naar het nieuwgebouwde bejaardencentrum: Sint Jacob in de Hout.
De Stichting, die dit huis beheerde, ging fusies aan met met andere tehuizen, zie voor meer informatie onder Sint Jacob in de Hout en Stichting Sint Jacob.
Het pand aan de Hagestraat staat na 1966 een aantal jaren leeg. In 1972 koopt een groep van vier echtparen het gebouwencomplex en start daar een woongemeenschap onder de naam Vereniging Rosenstock-Huessy. Ruim 25 jaar vormt deze groep het hart van het huis.
In 1998 verandert de opzet en wordt de Stichting Rosenstock-Huessy in het leven geroepen, waarmee de basis is gelegd voor het voortbestaan van dit bijzondere huis.