Vlak buiten het centrum van Doetinchem staat sinds 1934 de rooms-katholieke parochiekerk “Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming”. Deze kerk werd gebouwd ter vervanging van de Waterstaatskerk van 1860. Door de ligging in de wijk De Pas, in de nabijheid van het Pasplein wordt zij ook wel aangeduid als de Mariakerk op de Pas, maar vooral als de Paskerk.
De Paskerk is ontworpen door de architect H.W. Valk uit ’s-Hertogenbosch. Een uniek bouwwerk opgetrokken in brede rood-roestkleurige handgevormde kloostermoppen, waarvan het grondmodel een Latijns kruis is. Deze kerk heeft een breed dwarsschip (transept), een kort middenschip en een robuuste vieringtoren boven het altaar. Het aanzien komt klassiek en veel ouder over door de vorm en de kleur van het metselwerk en de gebruikte steen.
Op 19 maart 1945 werd het centrum van Doetinchem, in plaats van het Duitse Emmerich, gebombardeerd door de geallieerden. De Paskerk bleef nagenoeg intact.
De Amsterdamse schilder Jac. Ydema bracht in 1948 muurschilderingen aan direct op de ruwe baksteen, met voorstellingen van profeten, evangelisten, apostelen en kerkvaders. In het middenschip, in de boogzwikken beiderzijds, zijn de twaalf apostelen afgebeeld. Staande bij het altaar, kijkend naar de hoofdingang, is Jacobus de Meerdere aan de rechter kant als zesde figuur afgebeeld. Hij is herkenbaar aan zijn pelgrimsstaf en de jacobsschelpen op zijn gewaad.