Het romaanse kerkje op de, in het begin van de 20e eeuw grotendeels afgegraven, wierde kijkt al sinds de 13e eeuw hoog uit over het vlakke land bij Garnwerd. De wierde zelf is opgeworpen op een oude kwelderwal en is mogelijk al sinds de IJzertijd bewoond.
De toren is in de 14e eeuw tegen de bestaande kerk aan gebouwd. De toren staat dwars op de kerk (de nok van het zadeldak staat haaks op de nok van het schip). De toren is gebouwd op oude fundamenten (mogelijk van een afgebroken travee). Aan de westkant zijn twee kleine steunberen geplaatst tegen het wegzakken.
In de kerk liggen twee grafzerken uit de tijd vóór de Reformatie met als opschriften:
-Ao 1570, 3 dage voor Jacoby starf Gerbrant Weersema
-Ao 1579, 14 dage voor Jacobi starf Swewe Weersema
De twee telgen uit het geslacht Weersema stierven beide in juli en wel op 22 en 11. Want er werd gerekend vanaf 25 juli, de naamdag van Jacobus.
Roemeling (2013) concludeert op grond van een pastoorszegel uit 1479 dat de kerk toegewijd is aan Jacobus. Uit zijn gedegen onderzoek blijkt in Groningen het pastoorszegel een goede indicator van de patroonheilige van de kerk te zijn.
De kerk in Oostum is door zijn karakteristieke ligging niet al te ver van de stad Groningen, veel afgebeeld door leden van de kunstenaarsgroep De Ploeg.
Qua postcode valt Oostum onder Garnwerd.