In Houwingaham stond vanaf de 13e eeuw een aan Jacobus gewijde kerk. Houwingaham lag in Reiderland. Dit gebied verdronk door een reeks stormvloeden, waarbij de Dollard ontstond. Bij de Cosmas en Damianusvloed in 1509 verdronk ook het dorp Houwingaham. De kerk bleef vermoedelijk nog staan tot 1527.
In de bundel “Stormvloed 1509” en in het verhaal “Verdronken dorpen” van de site “Verhalen van Groningen” komt u meer te weten over de geschiedenis van de Dollard.
De Dollard kreeg zijn grootste omvang in 1525. Daarna werd stukje bij beetje door de aanleg van nieuwe dijken en polders land herwonnen tot in 1975 de landaanwinning werd gestopt en de Dollard zijn huidige omvang heeft behouden.
Houwingaham lag iets zuidelijker dan het huidige Nieuweschans. In 1933 werd bij landbouwwerkzaamheden een fundering gevonden. In het in 1998 nieuw aangelegde Bos op Houwingaham ten zuiden van Nieuweschans zijn onder een kleidek van 1,5 m bij archeologisch onderzoek nog restanten gevonden van de kerk en twee zgn. steenhuizen. Sporen van houten huizen zijn mogelijk door de overstromingen verdwenen. Mogelijk waren er ook plaggenhutten in het dorp.
In de loop der geschiedenis zijn de lotgevallen van de kerk in Houwingaham verward met de kerk in het vrij nabij gelegen Bellingwolde. Daardoor heeft de kerk in Bellingwolde lange tijd ten onrechte bekend gestaan als een Jacobskerk.
De postcode is van de meest nabijgelegen plaats: Nieuweschans.