De bouw van het huidige kerkgebouw begon in maart 1901.
Al voor de Tweede Wereldoorlog was er sprake van de aanwezigheid van de koorbanken met de dertien beeldjes. In 1938 werd een beeld van Sint Thomas in bruikleen uitgeleend aan het Aartsbisschoppelijk Museum.
In 1948 liet pastoor Poelman zich uitvoerig voorlichten over die apostelbeeldjes. Op verzoek werden die beeldjes vakkundig geloogd om het later aangebrachte polychroom te verwijderen. Hierna vroeg de pastoor het uitgeleende beeld van Sint Thomas weer terug. Hierdoor is de serie van 13 beelden, de twaalf apostelen en Paulus, compleet. Ze staan tegenwoordig niet meer in de koorbanken, maar onder het orgel.
De apostelbeelden komen oorspronkelijk uit het klooster Maria Vlucht net over de grens met Duitsland in Glane en zijn in Losser gekomen toen de kloosterzusters dit in 1811 moesten verlaten. De kloosterzusters (28 in getal) kwamen oorspronkelijk uit Almelo waar zij hun St. Catharijneklooster na de Reformatie, maar uiteindelijk pas in 1664/65, hadden moeten verlaten. Zij mochten toen hun roerende bezittingen meenemen, waaronder deze apostelbeelden. De kloostergemeenschap van de zusters begon eind 13e eeuw als een Begijnhof en begin 14e eeuw werd het St. Catharijneklooster gesticht en werden de begijnen kloosterzusters. Leidy Wohlgemuth heeft die geschiedenis uitgezocht en op haar website geplaatst (zie link).
Jacobus is herkenbaar aan zijn staf.
Het beeld van Jacobus maakt hier dus onderdeel uit van een reeks van de apostelen.