Home » Spirituele reis: de weg naar binnen » Spirituele reis: op zoek naar?
Zijn pelgrims op zoek?
Op zoek naar zingeving? Naar zichzelf? Naar (een) god?
In deze rubriek verhalen van zoekers en anderen.
Pelgrim(s) met en zonder god. Bijzondere interviews met camino-gangers, geraakt door het leven, op zoek naar zingeving, naar zichzelf en naar een nieuwe balans.
De films van onderstaande interviews zijn niet bedoeld om te worden vertoond in De-wereld-draait-door. Ze ‘passen’ namelijk niet in een ‘doorgedraaide’ wereld en zijn daaraan ook wereldvreemd. Ze komen uit een wereld waarin verstilling en bezinning nog gekend en gewaardeerd worden. Zo’n wereld bestaat nog, niet enkel in stille kloosters in Spanje, Griekenland of Tibet, maar ook nog in de harten van mensen. Mensen die de weg ‘naar binnen’, naar hun binnenste dus, nog kennen of op zoek zijn daarnaar.
Het zijn dus geen ‘snelle’ interviews vol flitsende beelden en dialogen met wervende spotjes tussendoor, die beloven dat het grote geluk maar één muisklik verder ligt. Het zijn geen tussendoortjes die snel tussen twee sms’jes of tweets door ‘even’ bekeken kunnen worden.
Het zijn films voor mensen voor wie stilte geen bedreiging is. Het zijn films voor pelgrims die de weg gegaan zijn; het zijn films voor aanstaande pelgrims die de weg willen gaan. Misschien zijn het ook wel films voor mensen die de weg zijn kwijtgeraakt.
De wens van de makers is dat de kijker inspiratie zal opdoen die zijn/haar levenspad verrijkt.
Herman Vuijsje liep de camino in 1987 in omgekeerde richting, van Santiago naar Amsterdam. Hij schreef er het bekende boek “Pelgrim zonder God” over.
Een bestseller in pelgrimsland en daar buiten met een uitdagende titel die tot menige discussie leidde. De oorsprong van dit interview is dan ook gelegen in dit boek. Het leek voor de hand liggend een rubriek over de vraag óf – en zo ja waarnaar- pelgrims op zoek zijn te beginnen met een interview met Herman Vuijsje.Het is een film waar je even voor moet gaan zitten. Hij is opgebouwd uit vier onderdelen:
Voor de kijker dus de mogelijkheid zelf de dosering te bepalen.
Voor geïnteresseerden: zie ook https://www.catharijneverhalen.nl/page/590/pelgrim-met-en-zonder-god
Leo Jacobs en Leo Baeten
Jeroen Gooskens liep de camino in drie etappes in 1991, 1992 en 1993. Hij schreef er het bekende boek “Ver Onderweg” over. Een boek dat voor veel pelgrims een geweldige inspiratiebron betekende. Dit interview heeft dit boek dan ook als leidraad. De vraag óf – en zo ja waarnaar- pelgrims op zoek zijn zal daarbij uitgangspunt zijn.*
Leo Jacobs en Leo Baeten
*Helaas ontviel Jeroen ons in maart 2013. In de Jacobsstaf van juni 2013 is een In Memoriam aan hem gewijd.
Hans Burgman liep de camino meerdere malen. Over zijn camino van 1996-’97 schreef hij het bekende boek Losgelopen woorden. Voetnoten bij een kleine dood. Het past in de reeks van boeken die gaan over de weg naar binnen.
Dit interview heeft dit boek dan ook als leidraad. De vraag óf – en zo ja waarnaar- pelgrims op zoek zijn zal daarbij uitgangspunt zijn.
In februari 2020 heeft de redactie van De Jacobsstaf een gesprek gehad met Hans. Het is opgenomen in de Jacobsstaf van juni 2020.
Leo Jacobs en Leo Baeten
Maarten Olthof richtte in 1997 Stichting Varja op, een stichting voor internationale samenwerking in Nepal https://www.vajra.nl/.
“Tussen mei en augustus 2015 heb ik als pelgrim een boeddhistisch-franciscaanse voettocht van zo’n 2500 km in één ruk afgelegd: van de Domkerk in Utrecht naar de Franciscus-kathedraal in de Italiaanse stad Assisi. Ik liep daarbij zonder geld op zak, net als indertijd de Boeddha en Sint Franciscus als bedelmonniken. Wel zamelde ik met mijn digitale bedelnap juist geld in voor uitbreiding van de Vajra Academy (video) in Nepal en, na de verwoestende aardbeving een maand eerder in dat land, voor de wederopbouw van Nepal”.
Op de voorjaarsvergadering van het Genootschap in 2019 hield hij een inleiding over zijn pelgrimage.
De langste weg is de weg naar binnen.
Aartsbisschop Joris Vercammen van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland volgt in Zweeds Lapland het spoor van de mysticus Dag Hammarskjöld en zocht in de stilte “omdat in de stilte het antwoord kan komen.”
Het is “de weg naar de leegte,(..) maar het is geen lege zinloze leegte..”
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146