11. Zal ik alleen gaan of met een maatje?
Mocht je een vaste partner hebben met dezelfde ideeën als jij en spelen fysieke en mentale factoren geen belemmerende rol, dan is het antwoord niet zo moeilijk. Ga samen het avontuur aan! Voor veel paren blijkt een gezamenlijk volbrachte pelgrimstocht achteraf het ultieme avontuur in hun leven te zijn geweest.
En veel mensen ervaren het als heel bijzonder een keer met een van hun (oudere) kinderen op pelgrimage te zijn geweest. Je komt tot gesprekken die je thuis niet zo snel zou voeren. Of zoals een vader het verwoordde: “Ik had met mijn dochter afgesproken dat we elkaar elke dag een vraag zouden stellen die je thuis niet zo snel op tafel zou leggen.”
Anders ligt het als je partner niet zo veel in pelgrimeren ziet, of daartoe fysiek niet in staat is of als je geen partner (meer) hebt. Ga je dan alleen of zoek je een wandel- of fietsmaatje? Voor je beslist, is het verstandig na te gaan hoe je zelf in elkaar zit. Sommige mensen hebben behoefte aan gezelschap, een klankbord om een lach of traan mee te delen; anderen hebben genoeg aan zichzelf. Alleen op stap gaan, langdurig onderweg zijn en alleen met jezelf te maken hebben, is een boeiende uitdaging en voor velen een bijzondere ervaring.
Een ander wel eens vergeten punt: als je solo reist, leg je gemakkelijker contacten dan als “setje”. Als je van huis vertrekt, zal dit contact de eerste tijd vooral met de plaatselijke bevolking zijn. Na Vézelay of Le Puy wordt de kans op medepelgrims aanzienlijk groter.
Opvallend is dat men vaak veel aandacht besteedt aan materiaalkeuze en training, maar dat men denkt dat het samen op pad gaan iets is wat zich vanzelf wel regelt. Samen met iemand gedurende langere tijd onderweg zijn, is niet niks en het vraagt echt de nodige tijd en energie om er achter te komen of de beoogde persoon wel de juiste is om mee op pad te gaan. Kleine eigenaardigheden van je reisgenoot die je in het begin nog ‘apart’ vindt, kunnen in de loop der tijd uitgroeien tot grote ergernissen. (...)
Hier is maar één remedie tegen: oefen eerst eens door een paar dagen samen op pad te gaan. En als het toch niet blijkt te klikken, zeg dit dan ook eerlijk. Op tijd afhaken, hoeft geen pijn te doen. Pijnlijk wordt het pas als je dit moment te lang hebt uitgesteld. (...)