Home » Eten en slapen
Als je naar Santiago de Compostela loopt of fietst, ben je vaak een paar weken onderweg. Wat zijn de overnachtingsmogelijkheden? Kun je die van tevoren reserveren? En waar eet je? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.
De overnachtingsmogelijkheden onderweg zijn groot. Je kunt slapen op campings en in hostels. Of in pelgrimsherbergen; ook wel refugio’s of albergues genoemd. Je hebt hier toegang toe met je pelgrimspas. Je slaapt er meestal in slaapzalen. De meeste pelgrims vinden de ontmoetingen onderweg met andere lopers of fietsers van grote meerwaarde. Let wel wandelaars hebben in een aantal herbergen op fietsers waardoor het kan voorkomen dat er geen plaats is voor fietsers. De prijs van pelgrimsherbergen varieert van drie tot 15 euro per bed/per nacht. In Zuid-Frankrijk en Spanje, waar het op de route het drukst is, zijn tal van refugio’s en albergues te vinden. In Nederland, België en Noord-Frankrijk zijn er veel minder pelgrimsherbergen. Houd daar dus rekening mee. Wil je liever wat luxer overnachten in hotels? Dat kan natuurlijk, al ben je dan wel aanzienlijk duurder uit.
Op zoek naar overnachtingsmogelijkheden? Op de looproute- en fietsroutepagina’s tonen we per land een interactieve kaart waarop je de mogelijkheden ziet. Leden van het Genootschap kunnen een nachtje slapen bij een pelgrim. Kijk daarvoor hieronder bij Wat is pelgrims voor pelgrims?. In Nederland en België is voor lopers en fietsers bovendien Vrienden op de fiets wellicht een optie. Dit concept is bedacht voor fietsers die meerdaagse tochten maken. Je overnacht ‘voor een vriendenprijs’ bij mensen thuis.
In Spanje kun je bij de meeste private herbergen als pelgrim een bed reserveren. Bij sommige herbergen van Spaanse gemeenten ook, maar niet bij die van de Xunta in de provincie Galicië. Bij alle andere herbergen en hostels in Spanje en in andere landen kun je wel reserveren. Vooral in Frankrijk wordt gevraagd om je vooraf aan te melden. Behalve in het hoogseizoen is vooraf reserveren niet nodig en soms ook niet handig, je weet van tevoren immers nooit wat er onderweg gebeurt. Soms blijk je minder ver te kunnen lopen op een dag dan je had gehoopt. Of je krijgt als fietser onderweg een lekke band die roet in het eten gooit. Onze ervaring is dat je loop- of fietsschema vaak net iets anders verloopt dan je van tevoren had bedacht. Leg je je tocht af in een drukke periode, bijvoorbeeld eind april/begin mei of in augustus? Reserveer dan de dag vooraf een plek, dat is bijna altijd vroeg genoeg. Bij gemeentelijke pelgrimsherbergen moet je er dan voor zorgen dat je op tijd arriveert, zodat je zeker bent van een plek.
Overnacht je op campings? Dan kan het, zeker als je in een drukke periode gaat, wel handig zijn om te reserveren. Datzelfde geldt voor hotels, die wat minder rijk bezaaid zijn op de route.
Wat is er leuker dan te verblijven bij iemand die zelf ook ‘pelgrimeert’? Dat is het idee achter ‘pelgrims voor pelgrims’. Nederlandse pelgrims die onderweg veel gastvrijheid genoten in pelgrimsherbergen, besloten hun eigen onderkomen open te stellen aan andere pelgrims. Je verblijft dus bij iemand thuis. In 2007 is het Nederlands Genootschap van Sint Jacob begonnen met het uitgeven van een lijst met overnachtingsadressen in Nederland. Ben je lid van het Genootschap? Dan kun je de lijst raadplegen door in te loggen en naar ‘Pelgrims voor pelgrims’ te gaan (zie knop hieronder). Een pelgrimspas is verplicht en we raden aan je komst minimaal 24 uur van tevoren te melden. Informeer ook van tevoren of er een vergoeding geldt voor het verblijf en wat de kosten zijn van eventuele maaltijden. Wil je zelf als gastheer of gastvrouw fungeren voor andere pelgrims? Stuur ons dan een mail via het contactformulier.
Waar je eet en wat je ervoor kwijt bent, hangt onder andere af van waar je overnacht en wat je aan eten wilt besteden. Ga je kamperen, dan zul je meestal zelf koken. Houd er wel rekening mee dat je dan ook wat simpel kookgerei meeneemt. Kies je ervoor om in pelgrimsherbergen te overnachten? Dan kun je meestal zelf een maaltijd koken of er tegen een tegen een relatief goedkope prijs een maaltijd aangeboden. Eten in restaurants kan natuurlijk ook, maar je zult dan met name ‘s avonds aanzienlijk meer geld kwijt zijn. Tussen de middag bieden veel restaurants een dagmenu aan voor relatief weinig geld
Waar moet ik met eten opletten?
Drink voldoende, vooral bij warm weer. Drink al een bidon leeg vóór je vertrekt en drink onderweg regelmatig. Water afgewisseld met sportdrank kan, maar niet iedereen verdraagt dit spul even goed. Drink onderweg zeker geen alcoholhoudende drank.
Hongerklop: dit kun je voorkomen door vóór en tijdens je fietstocht regelmatig voldoende koolhydraten te eten, zoals bananen, mueslirepen. Zoute pinda’s of noten en zoute olijven vullen ook je zoutgehalte aan. Dit is vooral belangrijk als het warm is en je veel zweet.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146