Home » Ervaringen van hospitalero’s
Als je een herberg zoekt om te gaan hospitaleren, is het fijn om ervaringen van eerdere hospitalero’s te kunnen lezen.
Dus als je toekomstige hospitalero’s wilt helpen: vul een enquete-formulier in. Klik op de afbeelding hiernaast en je komt op een nieuw tabblad en kunt direct het enquete-formulier invullen en insturen.
Reviews van hospitalero’s zijn hieronder opgenomen per land, camino-route en plaats. Klik op een plaatsnaam en de review verschijnt in een nieuw tabblad. Zijn er 2 reviews van die herberg, is de 2e review aangegeven met bijv. Irun2.
Jakobsweg Nürnberg – Bodensee: Oberdischingen
Voie de Vezelay: Prémery,
Voie de Puy: Conques, Le Puy en Velay,
Voie de Tours: Bordeaux,
Via de Tolosana: St. Gilles du Gard
Via Francigena: Vercelli
Camino Portugues (Central): São Pedro de Rates
Camino Frances: Astorga, Arres, Arres2, Bercianos Del Real Camino, Canfranc, El Burgo Ranero, Grado, Los Arcos, Najera, Najera2, Roncesvalles
Via de la Plata: Fontanillas de Castro, Salamanca
Stuur je verhaal naar: wg.hospitaleren@santiago.nl
Sinds 2015 ben ik regelmatig onderweg naar Santiago, en telkens als ik dan ergens in een herberg overnachtte, dacht ik heel vaak dat ik het ook heel leuk zou vinden om daar een keer te hospitaleren. Toen ik in 2019 hoorde dat er een cursus Hospitaleren werd gegeven, heb ik mij meteen aangemeld. In 2015 had ik al eens de Camino Portugues gelopen en ik heb toen overnacht in de Albergue de Peregrinos de São Pedro in Rates. Ik heb contact gezocht met de herberg om in september 2020 voor een periode van drie weken te gaan Hospitaleren; dat was nog voor de Corona. Hierdoor veranderde de situatie in een keer en de herberg bleef de hele zomer gesloten.
Begin september ging hij weer open en ik kon op 10 september alsnog afreizen naar Rates. Normaal is er plaats voor 60 pelgrims maar in deze tijd kunnen er slechts 20 pelgrims overnachten, bovendien bleven de keuken en de huiskamer gesloten, enkel overnachten was mogelijk. Bovendien kwam er altijd iemand om de herberg schoon te maken, maar omdat er zo weinig pelgrims kwamen, heb ik die taak er maar bij gedaan.
Portugal zat midden in de Corona: Lissabon en heel Spanje hadden code oranje en Porto code geel. Er waren maar weinig pelgrims onderweg; meest Duits en die konden niet door Spanje heen. Die liepen dan vaak vanaf Porto via de kust tot de Spaanse grens en dan veelal via het binnenland weer terug naar Porto.
Om in de herberg te mogen overnachten moest je je vooraf aanmelden. Ik kreeg dan regelmatig te horen wie en hoeveel pelgrims er die dag zouden komen om te overnachten. Er kwamen niet zoveel pelgrims; soms kwam er zelfs niemand of hooguit twee personen en dan heb je lange dagen en is er niet veel te beleven. Bij binnenkomst moest ik de temperatuur opnemen en de rugzak ontsmetten en werden de handen gedesinfecteerd. Binnen was een mondkapje verplicht.
Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden, was het voor mij een fantastische ervaring die ik niet graag had willen missen. Ik kijk er nu al naar uit om volgend jaar weer te gaan. Het is en blijft nog steeds een onzekere tijd en dat merk je ook op de Camino. Ik heb vaak plannen gemaakt maar ik moest ze steeds weer bijstellen. (Roel Leeftink, november 2020)
In pelgrimshoeve Kafarnaum in Vessem heb ik een aantal keren gewerkt, zowel in lente, zomer als in de herfst. Je werkt daar altijd met z’n tweeën.
Dit kan met je partner, vriend(in) of familielid of je werkt met een onbekende die zich eveneens solo heeft aangemeld. Natuurlijk heb je zelf de camino naar Santiago gelopen, zodat je info kunt geven en begrijpt wat de pelgrim beweegt.
De belangrijkste taak is ontvangen en te woord staan van pelgrims en wandelaars, die voor informatie komen of voor een kopje koffie en om hun verhaal te vertellen, of voor overnachting om de volgende dag weer verder te wandelen. De pelgrim kan, tegen een vergoeding, mee-eten. Diner en ontbijt worden door de gastheer/– vrouw bereid. Ook doe je licht huishoudelijk werk, wat administratie en inkopen voor de maaltijden.
Ik heb steeds met een, tot dan toe, onbekende gewerkt. Dit en het contact met pelgrims vind ik steeds weer enorm inspirerend en verrijkend. (Joke Verbraak, november 2020)
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146