Raadselachtig, fascinerend en inspirerend tegelijkertijd!
Kunstwerken en hun beeldtaal langs de pelgrimswegen naar Santiago vertellen een verhaal. Een verhaal uit andere tijden, raadselachtig soms, waarvan de betekenis en gevoelswaarde niet altijd onmiddellijk duidelijk zijn, maar die ons toch aanspreken. De Camino Academie houdt er komend voorjaar drie lezingen over.
Ze gaan over onze fascinatie voor die middeleeuwse kerken en hun beeldtaal. Op de betekenis ervan tóen, op het veranderd wereldbeeld sindsdien, op het tijdsgebonden karakter ervan én op de actualiteit van spiritualiteit en geloofsbeleving nu.
De eerste lezing is verkennend van aard.
De tweede en derde lezing thematiseren het onderwerp aan de hand van de beeldtaal van het timpaan van de basiliek Sainte Madeleine in Vezelay, respectievelijk het timpaan van de kathedraal in Santiago. Voor bijna alle pelgrims zijn dat iconische kunstwerken.
De lezingen gaan vergezeld van een kort fragment van (of een verwijzing naar) een hedendaagse documentaire en/of van middeleeuwse muziek.
Woensdag 29 januari 2025
Over contextualiteit van religieuze kunst, architectuur en rituelen.
Paul Post, emeritus hoogleraar rituele studies, Tilburg.
Met een fragment uit de documentaire ‘Erfgenaam van een lege hemel’ van de hand van Hans Keller over Kees Fens, NPO, Uur van de Wolf, 2008.
Paul Post studeerde liturgiewetenschap en vroegchristelijke kunst en archeologie. Na zijn promotie was hij werkzaam in Heerlen (liturgiewetenschap), Amsterdam (Meertens Instituut) en Tilburg (hoogleraar Rituele Studies). Bedevaart en pelgrimage behoorden steeds tot zijn interessevelden. Hij is voorzitter van de Camino Academie.
Woensdag 12 februari 2025
Beelden in Vézelay – inspiratie van de 12e naar de 21e eeuw.
Anne Nies Keur, kunsthistorica
Met verwijzing naar de documentaire De dans van de nieuwe Adam. Maison du Visiteur in Vézelay, 2024.
Anne Nies Keur MA is vrijgevestigd kunsthistorica en legt zich toe op de kunst en kunstnijverheid van de late middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Ze doet onderzoek, geeft lezingen en cursussen door heel Nederland en is als conservator Middeleeuwen verbonden aan Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn.
Woensdag 26 februari 2025
Een timpaan in beeld en klank.
Yvette de Groot, kunsthistorica
Met muziek uit de Codex Calixtinus (12e eeuw) en de Cantigas de Santa María (13e eeuw), vertolkt door Clara Oscura onder leiding van Helma Hartman
Yvette de Groot was als kunsthistorica adjunct directeur van Museum Flehite in Amersfoort. Na haar promotie doceerde zij aan verschillende HOVO-instellingen. Zij leidt voor Labrys reizen culturele groepsreizen naar onder meer Noord-Spanje. En heeft een zwak voor de Camino Francés naar Santiago.
Woensdagavonden van 19.00 – 21.00, Instituut Cervantes, Domplein 3, Utrecht.
Aanmelden en betalen via onderstaande knop.
Kosten (i.v.m. zaalhuur, koffie/thee): per lezing € 12,50. Bij deelname aan alle lezingen: € 35,-.