Santiago, is dat je doel?
Programma
Op zaterdag 16 maart 2024 wordt de landelijke voorjaarsbijeenkomst gehouden in de Janskerk in Utrecht en een tweetal locaties in de buurt. Het thema is: Santiago, is dat je doel?
De opzet van de landelijke voorjaarsbijeenkomst is sinds 2020 veranderd. De organisatie van de dag is in handen van de werkgroep Ledenbijeenkomsten. De inhoud van het programma wordt bepaald door de inbreng van de werkgroepen van het Genootschap, zowel in workshops en lezingen als in de informatiemarkt. Om het programma aantrekkelijker te maken, zijn derden benaderd om een bijdrage te leveren.
Un soffio caldo
Het is de titel van een lied van de Italiaanse zanger Zucchero: ‘Een warme adem’. Die inspireerde Huberta Wiertsema en Arno Cuppen voor hun bijdrage aan het thema ‘Santiago, is dat je doel?’ Een thema dat veel vragen oproept, zoals:
– gaat het om het aankomen (“Santiago”) of om de weg erheen? Appeltje-eitje, kun je denken, want “De weg is het doel”, nietwaar? Maar is het echt zo eenvoudig om je eigen weg te gaan?
– waarom gaan zoveel pelgrims naar Santiago, terwijl er zoveel pelgrimswegen naar andere bestemmingen leiden? Wat bieden die? Wat kun je er brengen?
Het zijn twee invalshoeken voor hun presentatie. Arno en Huberta vertellen als herbergiers over wat hen blijft boeien aan de Camino, terwijl ze al 20 jaar pelgrims ontvangen in L’Esprit du Chemin. En ze vertellen over hun eigen pelgrimstocht door Italië, in 2010, toen Zucchero ‘Un soffio caldo’ uitbracht. “È tempo per noi di andare via”, zong hij: het is tijd voor ons om pad te gaan. Ga je mee?
Hospitaleren
De werkgroep verzorgt een enthousiaste, interactieve workshop waarbij veel informatie wordt gegeven over hospitaleren, zoals de 24 uur van de hospitalero, kwalificaties van de hospitalero, soorten herbergen, het vinden van herbergen. Deelnemers gaan ook zelf aan de slag. Het laatste kwartier is er gelegenheid tot het stellen van vragen en uitwisseling van informatie. Alles wordt ondersteund met beelden en een presentatie via Power Point. U bent van harte welkom.
Workshop ‘Santiago, ik ben er!’
Je hebt een lange reis afgelegd, misschien wel een héle lange reis. Je einddoel was Santiago. Hoe was het om daar aan te komen? Voelde je euforie, blijdschap? Of juist verdriet of helemaal niks? Welke ervaring had voor jou vooral betekenis? De aankomst bij de kathedraal, de Compostella, de H. Pelgrimsmis (al dan niet met wierrookvat), het vieren met medepelgrims, de ontmoeting met de Heilige Jacobus? Kwamen je verwachtingen uit, of juist helemaal niet? Hoe was het een 2e of 3e keer?
Dit is een workshop van de werkgroep Aandacht & Spiritualiteit. Daarin staan de verhalen en ervaringen van pelgrims centraal. Ben je benieuwd naar die verhalen, heb je zelf een ervaring m.b.t. je aankomst in Santiago die je wilt delen? Schrijf je dan in voor deze workshop. Heb je eerder meegedaan of vind je meerdere thema’s vandaag interessant? Geen probleem, wat je hoort en wat het je brengt, is iedere keer weer anders.
De rugzak
Als het besluit om op camino te gaan, eenmaal genomen is, komt het volgende onderwerp er in één adem achteraan. Wat neem ik mee, en welke rugzak is voor mij het geschiktst. Ga je stap voor stap de voorbereidingen treffen of vertrek je abrupt. Wat neem ik mee en vooral wat laat ik thuis.
Bij beide is de rugzak en vooral de inhoud erg belangrijk. Diezelfde rugzak is voor korte of voor langere tijd je slaapkamer, je badkamer, je keuken en je huiskamer. Je steun en toeverlaat. Je thuis…
Graag vertelt Vronie Konijn en laat zij zien hoe de rugzak geen obstakel wordt maar een maatje waar je steeds op terug kan vallen tijdens de lange wandeluren, in de stortregen, in de blakende zon, in de bergen of tussen uitgestrekte landerijen.
Algemene ledenvergadering
Vast onderdeel van de ledenbijeenkomst is de Algemene ledenvergadering, waarin het bestuur verslag doet van haar activiteiten en nieuwe ontwikkelingen.
Sint Jacob en de Via de la Plata door de eeuwen heen
De Via de la Plata is de pelgrimsroute die vanuit Sevilla via Cáceres en Salamanca naar Santiago de Compostela loopt. In de lezing laat Hubert Bastiaens aan de hand van beelden zien waarom de Via de la Plata in zijn ogen de meest interessante pelgrimsroute van Spanje is. Hij vertelt over de zeer rijke geschiedenis van de route, die begon als een Romeinse heerbaan uit de eerste eeuw voor Christus. Vervolgens ontstonden langs de route een aantal prachtige steden, rijk aan architectuur en bijzondere gebouwen. Maar ook de natuur en het landschap langs de route zijn bijzonder fraai. Sinds de ontdekking van het graf van Sint Jacob heeft de heilige een enorme rol gespeeld in de geschiedenis van Spanje en daarbij komt de Via de la Plata als belangrijke noord-zuid verbinding telkens weer terug. Ook komen de drie belangrijkste iconografieën van Sint Jacob aan bod. Dit onder het motto: als je meer weet, ga je meer zien en kun je meer genieten van je tocht.
Digitale routes en voorzieningen op je smartphone
Op de website van het Genootschap staan interactieve kaarten met (bijna) alle pelgrimsroutes tussen het Friese Jacobiparochie en Santiago. Daarnaast van sommige routes ook informatie over herbergen en andere voorzieningen.
Deze routes en herbergen zijn niet alleen te bekijken op de website, ze zijn ook als gps-bestand te downloaden voor gebruik op je smartphone waarmee je onderweg je route en herbergen kunt vinden.
Tijdens deze presentatie maakt Ton Janssen duidelijk waar je op de website alle routes en voorzieningen kunt inzien, en word je ook stap voor stap meegenomen hoe je deze routes en voorzieningen kunt downloaden en gebruiken op je smartphone met behulp van de app Organic Maps. Na de workshop kun je met alleen je smartphone meteen vanaf huis de weg naar Santiago vinden. Als voorbereiding is het handig om alvast de app Organic Maps op je smartphone te downloaden.
Workshop Jouw verhaal schrijven
In deze workshop neemt Francine van den Bergh je in een paar etappes mee op weg naar jouw verhaal over jouw camino. Waarbij niet Santiago je doel is, maar je lezer. Want daar schrijf je tenslotte voor – zelfs als je zelf die lezer bent!
Verwacht geen complete schrijfcursus want daarvoor is een uurtje natuurlijk veel te kort. Wat je wél mag verwachten: veel nuttige informatie en praktische tips. En een handig boekje waarin je aantekeningen kunt maken en thuis nog eens kunt nalezen wat er allemaal is verteld.
Fietsen naar Santiago
Minder dan 10% van alle pelgrims naar Santiago gaan op de fiets. De routes van Clemens Sweerman brengen je over rustige goed berijdbare wegen naar het graf van St. Jacob. Ze slingeren als het ware om de wandelcamino heen maar doen wel alle belangrijke pelgrimsplaatsen aan. Ondertussen wisselen fascinerende landschappen elkaar af. Het is een uitdagende tocht voor de trekkende fietser, zowel vanuit pelgrims oogpunt als vanuit landschappelijke, historische en culturele interesse.
Wat heb je nodig op zo’n fietstocht, hoe zwaar is het, en wat kom je onderweg tegen? Daarover gaat deze presentatie door Astrid Aansorgh; vanuit een schat aan persoonlijke camino ervaring en met de fiets op het podium!
Stadswandeling Jacobus in Utrecht
De gids neemt je tijdens deze wandeling door de Domstad mee langs pittoreske stukjes oud-Utrecht, waarbij je onderweg ook enkele jacobalia zult ontdekken.
Naar het Einde van de Aarde
Pianist/componist David Hordijk liep 2500 km vanuit Nederland, via Santiago de Compostela naar het Spaanse Finisterre, het einde van de aarde. Via een crowdfunding kwam zijn eigen piano ook daar en gaf hij een concert op de kliffen.
In “Naar het Einde van de Aarde” vertelt David het persoonlijke verhaal achter zijn tocht. Ondersteund door zijn eigen pianocomposities en prachtige beelden van onderweg neemt hij je mee op zijn Camino.
“De intentie van mijn tocht is altijd geweest om vrijer te worden. Als je zo lang wandelt, hebt je een grote afstand tot je normale leven, waardoor je veel gemakkelijker ziet wat nou echt belangrijk voor je is. Het hele avontuur heeft me veel meer vertrouwen gegeven in wat het leven ook maar brengt.”
Natuurlijk was er op de tocht genoeg tegenslag, vallen en opstaan. Nog veel meer was er echter magie en onverwacht klein en groot geluk. Eén ding is zeker. Van zo’n tocht kom je niet meer als dezelfde persoon terug.
Workshop ‘Op weg naar je doel of is de weg je doel?’
Voor sommige pelgrims is het belangrijk om een doel te hebben. Dat kan een fysiek einddoel zijn, zoals aankomen in Santiago, een prestatiedoel (zo veel km/zo veel dagen), of een persoonlijk doel. Voor anderen is de weg zelf het doel, gaat het om het onderweg zijn – maakt niet uit waarnaartoe. Hoe zit dat bij jou? Helpt een duidelijk doel jou, of zit het je juist in de weg? Als Santiago niet je doel is, wat dan wel? Misschien ben je je doel gaandeweg gaan loslaten – of juist andersom?
Dit is een workshop van de werkgroep Aandacht & Spiritualiteit. Daarin staan de verhalen en ervaringen van pelgrims centraal. Ben je benieuwd naar die verhalen, heb je zelf een ervaring die je wilt delen? Schrijf je dan in voor deze workshop. Heb je eerder meegedaan of vind je meerdere thema’s van vandaag interessant? Geen probleem, de opzet is hetzelfde maar wat je hoort en wat het je brengt, is iedere keer weer anders.
Pelgrimeren met de jeugd, hoe leuk is dat!
Wie is er vroeger niet met ouders, grootouders of vrienden op pelgrimage gegaan? We noemden het toen een bedevaart. Naar Kevelaer, Wittem of Scherpenheuvel. Of misschien ben je ooit zelfs wel meegegaan naar Lourdes, Santiago of Rome.
Kinderen van nu krijgen daar niets of weinig meer van mee. Wij nemen de jeugd mee op pad om te ervaren wat een pelgrimage is.
In het schooljaar 2022/2023 hebben meer dan 1500 leerlingen een eendaagse pelgrimstocht gemaakt met pelgrims van ons genootschap. Ook waren er andere initiatieven zoals de generatiewandeling -(groot)ouders met hun (klein)kinderen- en wandelen met vormelingen.
Op 16 maart willen wij, de landelijke werkgroep Pelgrimeren voor de Jeugd, deze ervaringen met jullie delen en inzicht geven in hoe je zoiets organiseert. Het is zo mooi om jonge mensen kennis te laten maken met pelgrimeren en een zaadje te planten!
10 jaar Huiskamer in Santiago
De Huiskamer van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob in Santiago bestond 10 jaar in 2023. Chris Strijbos van de werkgroep Huiskamer van de Lage Landen vertelt in vogelvlucht iets over de geschiedenis van de Huiskamer, waar jaarlijks honderden pelgrims worden ontvangen.
Zingend naar Santiago
Concert van ons pelgrimskoor. El Orfeón Jacobeo vormt al vijftien jaar het koor dat de pelgrims die naar Santiago de Compostela vertrekken, begeleidt bij hun eerste stappen. We zingen over afscheid nemen, de natuur, de camino en wat je onderweg allemaal kunt beleven. We hebben het over onze Sint Jacob en hoe hij ons terzijde kan staan bij de ontberingen van een pelgrim. We wensen je de zegen over je camino toe.
El Orfeón Jacobeo zingt Mendelssohn, Morales, Saint-Saëns, Dvořák, Senfl en vele anderen, maar natuurlijk gaan we iedere dag op pad met “Tous les matins”.
Kom naar ons luisteren in de Pieterskerk en volg ons na afloop naar de Janskerk waar we de vertrekkende pelgrims uitzwaaien. Ultreia et suseia.
Het Jabikspaad, fan Sint Jabik nei Sint Jabik
Het Jabikspaad is een moderne Jacobus-pelgrimsroute door Friesland en de Kop van Overijssel.
Geïnspireerd door hun eigen pelgrimservaringen hebben Friese Genootschapsleden eind jaren negentig het Jabikspaad ontwikkeld.
Het Jabikspaad is voor (Friese) pelgrims een aanlooproute richting Santiago de Compostela. Voor wandelaars en fietsers is het Jabikspaad een mooie gelegenheid om in eigen land kennis te maken met de tradities en achtergronden van de Jacobuspelgrimage.
Janneke Schievink en Gerlof Katuin van Stichting Jabikspaad Fryslân geven een prestentatie over de ontstaansgeschiedenis en achtergronden van het Jabikspaad. Ze nemen u mee op weg vanaf het beginpunt, het pelgrimsinformatiecentrum in Sint Jacobiparochie tot het eindpunt van het Jabikspaad, het Hanzestadje Hasselt aan het Zwarte Water.
Onder woorden brengen
De camino maakt op veel pelgrims een diepe indruk. Toch is het soms moeilijk om woorden te geven aan wat die reis nu ten diepste betekent. Huberta Wiertsema, 20 jaar herbergier bij L’Esprit du Chemin, ook trainer/theatermaker, gaat met ons op een speelse manier op zoek naar beelden, drijfveren, belevenissen en veranderingen, om deze ervaring in woorden te vangen, te delen en zo te verdiepen.
Voor degenen die er de vorige keer niet bij konden zijn: wegens succes is dit een herhaling van de workshop die Huberta in 2023 heeft verzorgd.
Navigeren op de fiets
Steeds meer mensen fietsen de weg naar Santiago met behulp van gps-navigatie. Hoe werkt dat? Wat heb je ervoor nodig? Kan ik dat wel? Op deze vragen geeft Frans Kabel (Europafietsers) een antwoord.
Workshop ‘Het camino-effect; ervaringen delen’
Van veel pelgrims hoor je verhalen over gebeurtenissen tijdens de camino die op hen diepe indruk gemaakt hebben. Ervaringen die nieuwe inzichten hebben gebracht, waardoor mensen soms op een andere manier in het leven zijn gaan staan. Vaak gaat het om ontmoetingen, of juist het alleen zijn; het effect van de natuur, de schepping, religieuze ervaringen. Of onverwachte, schijnbaar onverklaarbare gebeurtenissen; toevalligheden waaraan betekenis kan worden gegeven. Herkenbaar? Welke bijzondere ervaring(en) had jij op de camino?
Dit is een workshop van de werkgroep Aandacht & Spiritualiteit. Daarin staan de verhalen en ervaringen van pelgrims centraal. Ben je benieuwd naar die verhalen, heb je zelf een ervaring die je wilt delen? Schrijf je dan in voor deze workshop. Heb je eerder meegedaan of vind je meerdere thema’s van vandaag interessant? Geen probleem, de opzet is hetzelfde maar wat je hoort en wat het je brengt, is iedere keer weer anders.
Uitzwaaien pelgrims/ Café Saint Jacques
Onder begeleiding van het pelgrimskoor El Orfeón Jacobeo zwaaien we de pelgrims uit die dit jaar op pad gaan. De voorzitter van het genootschap staat klaar om een stempel in jouw pelgrimspas te zetten.
Vast onderdeel ter afsluiting van de dag is het Café Saint Jacques, waarin we ervaringen delen over de tocht die we gemaakt hebben, of vertellen over de plannen die we hebben voor nieuwe avonturen op weg naar Santiago. En… we heffen het glas op een geslaagde dag.
Aanmelden
Aanmelden voor deze ledenbijeenkomst is mogelijk van 10 februari tot 3 maart.
DE INSCHRIJVING IS GESLOTEN.