Landelijke voorjaarsbijeenkomst 2023
Programma
Op zaterdag 18 maart 2023 wordt de landelijke voorjaarsbijeenkomst gehouden in de Sint Joriskerk in Amersfoort en een tweetal locaties in de buurt. Het thema is: Wie schrijft, die blijft. Er is aandacht voor auteurs die naar aanleiding van hun tocht een boek hebben geschreven, een schrijfcursus en een schrijfwedstrijd.
De opzet van de landelijke voorjaarsbijeenkomst is sinds 2020 veranderd. De organisatie van de dag is in handen van de werkgroep Ledenbijeenkomsten. De inhoud van het programma wordt bepaald door de inbreng van de werkgroepen van het Genootschap, zowel in workshops en lezingen als in de informatiemarkt. Om het programma aantrekkelijk te maken, zijn derden benaderd om een bijdrage te leveren.
Algemene ledenvergadering
Vast onderdeel van de ledenbijeenkomst is de Algemene ledenvergadering, waarin het bestuur verslag doet van haar activiteiten en nieuwe ontwikkelingen.
Schrijfwedstrijd
Als onderdeel van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) stond op zondag 25 september 2022 het (langeafstands)wandelen en de pelgrimage centraal. Het thema van de middag was Looptijd, over pelgrims en andere wandelaars; een passend gegeven voor het bestuur van het Genootschap om een prijsvraag voor pelgrimsverhalen over de camino uit te schrijven. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een publicatie van het winnende verhaal in de Jacobsstaf. Bij sluiting van de aanmeldingstermijn bleken er maar liefst 143 verhalen te zijn ingestuurd. De jury heeft alle inzendingen beoordeeld en zal tijdens de ledenbijeenkomst de uitslag bekendmaken. Daarna zal een selectie van de pelgrimsverhalen worden voorgedragen.
Lezingen
Rijk naar Santiago – forever young
Rijk van Alfen liep in 2017 van zijn woonplaats ’s-Gravenzande in 105 dagen naar Santiago de Compostela. Hij liep een groot bedrag bijeen voor KIKA; je kon de tocht als sponsor per kilometer of per periode ondersteunen. Het werd een reis met geweldige indrukken en mooie ontmoetingen, die Rijk eerst in een blog en later in het boek ‘Rijk naar Santiago – forever young’ heeft weergegeven.
Thuiskomen
In drieënhalve halve maand liep Thijs Evers in 2021 van Heemstede naar Santiago de Compostela. In zijn boek ‘De lange weg naar huis’ heeft hij beschreven wat het aanvankelijk voor hem betekende om thuis te komen van een lange pelgrimstocht. In zijn blog schreef hij over de tocht naar Santiago, in het boek beschrijft Thijs dat het thuiskomen hem eigenlijk zwaarder viel dan de periode dat hij onderweg was.
Fietspelgrimeren
Overweeg je op de fiets naar Compostela te gaan? Astrid Aansorgh, lid van de werkgroep Jacobike, houdt een lezing over pelgrimeren op de fiets. De doorgezomerde Bicigrina behandelt de onderwerpen waar de fietspelgrim mee te maken kan krijgen. Aan de orde komen: fietstastips, het verschil tussen gps en fietsgids, zadelpijnpreventie, antileklaagband, transport met fietshoes of -doos en al die andere zaken waar je onderweg tegen aan kunt lopen.
Kortom: Astrid helpt je op weg.
Workshops
Wie schrijft, die blijft
Met zo’n thema mag een schrijfcursus natuurlijk niet ontbreken. Pelgrims houden veelal een dagboek bij, schrijven een blog of verwerken hun ervaringen in een boek. Francine van den Bergh, redacteur van de Jacobsstaf, geeft in de workshop Schrijven tips hoe je teksten boeiend en geschikt voor publicatie kunt maken.
Het verdiepen van de Camino-ervaring; onder woorden brengen
De camino maakt op veel pelgrims een diepe indruk. Toch is het soms moeilijk om woorden te geven aan wat die reis nu ten diepste betekent. Huberta Wiertsema, 20 jaar herbergier bij L’Esprit du Chemin in Frankrijk , ook trainer/theatermaker, gaat met ons op een speelse manier op zoek naar beelden, drijfveren, belevenissen en veranderingen, om deze ervaring in woorden te vangen, te delen en zo te verdiepen.
Informatie voor fietsers en wandelaars
Of je nu lopend of op de fiets naar Santiago gaat, je wilt vooraf goed geïnformeerd worden over de praktische zaken. Alles wat je thuislaat, is meegenomen; maar er is meer… In twee workshops helpen ervaringsdeskundigen je op weg met bruikbare informatie.
Ben Wokke informeert je over het fietsen. Op 15 september is hij per fiets vanuit zijn woonplaats Alkmaar vertrokken naar Saint Jean Pied de Port om van daaruit te voet verder te gaan naar Santiago de Compostela. Ben wil graag vertellen hoe hij zich op dit sportieve avontuur heeft voorbereid waar hij nu met veel plezier op terugkijkt!
Bert Gorter verzorgt een workshop over het inpakken van de rugzak. Het pakken van een rugzak lijkt eenvoudig, maar als je onderweg bent, leer je veel tips en trucs. Een rugzak wil je aangenaam en zonder problemen dragen. Licht dagrugzakje of (middel)zware rugzak voor pelgrimstocht van meer dan 1000 km? Het principe blijft hetzelfde. Wat neem je mee en beter nog wat laat je thuis.
EHBO op de fiets
Pelgrims die op weg naar Santiago gaan, hopen dat de tocht zonder mankementen aan hun vervoermiddel zal verlopen. Maar wat te doen bij pech onderweg? Peter Jongh Visscher geeft in de workshop EHBO voor de fiets praktische informatie over het voorkomen en verhelpen van problemen met de fiets.
Het camino-effect
De werkgroep Aandacht en Spiritualiteit verzorgt twee workshops over het delen van bijzondere ervaringen met als thema: het camino-effect. Tijdens deze bijeenkomst krijg je de gelegenheid om een bijzondere ervaring die het camino-effect voor jou illustreert, te delen. Wat heeft het met jou gedaan, tijdens dan wel na het lopen van de camino?
Na een inleiding over welk soort ervaringen we bedoelen en de kwaliteit van aandacht, nodigen we je uit jouw eigen bijzondere ervaring in een klein groepje te delen. Door de intimiteit van het kleine groepje en doordat de aandacht volledig bij jouw verhaal is, ontstaat een heel fijne sfeer.
Desgewenst kunnen de mooiste ervaringen plenair gedeeld worden. En we sluiten af met een inventarisatie van camino-effecten.
Hospitaleren
Algemene informatie over de werkgroep Hospitaleren Overige Herbergen vind je op onze pagina’s op de website van het genootschap. Tijdens de workshop krijg je informatie over het werken in de pelgrimsherbergen.
Wat kun je verwachten?
Als je intekent op onze workshop, krijg je info over wat hospitaleren inhoudt en wat je daarvoor nodig hebt! Om hospitalero te worden in één van de vaak kleinere herbergen aan de camino’s in diverse landen van Europa.
De gestelde eisen zijn niet te hoog?
Er wordt veel verwacht van je inzet en gastvrijheid. Zeker is dat je er ook veel voor terug krijgt. Talenkennis is gewenst met name van het land waar je hospitaleert.
Welke herberg?
Uitgebreid aan de orde komt de grote diversiteit van de herbergen. Wij willen, vanuit het Genootschap, graag meehelpen om de non profit herbergen, die nog staan in de aloude caminotraditie, in stand te houden.
Ervaren hospitalero’s komen hierover hun verhaal doen.
Resultaat
Aan het einde van de workshop weet je wat van je verwacht wordt als hospitalero/a en heb je inzicht in de manier om je aan te melden bij een herberg.
Pelgrimeren voor de jeugd
Presentatie door werkgroep Pelgrimeren voor de jeugd, die het wandelen/pelgrimeren voor jongeren onder de 18 jaar wil stimuleren.
Wanneer je als volwassene op pad gaat om jouw eigen levensroute te (her)ontdekken, naar een plek als Santiago de Compostela, dan is dat veelal een bewuste keuze.
Het is niet altijd even goed mogelijk om aan te geven wat jou precies beweegt. Vaak sluimert er iets en dan kan een heftige gebeurtenis de aanleiding zijn om jou het laatste zetje te geven om echt op pad te gaan.
Je nieuwe inzichten en herinneringen aan een tocht als deze zijn blijvend en geven je handvatten om je herontdekte zelf meer vorm te geven naar een betere toekomst.
Maar stel, dat je hier al eerder mee kunt beginnen? Dat je niet hoeft te wachten totdat je volwassen bent. Nieuwe inzichten krijgen kan al veel eerder. Het enige wat ervoor nodig is dat er een ‘knop’ aan wordt gezet.
Nu heeft iedereen bij zijn geboorte talenten meegekregen, deze zijn per persoon anders.
Iedereen krijgt zijn unieke talenten in zijn leven. Daarom krijg jij de talenten mee die bij jouw levenspad passen.
Hoe fijn is het dan wanneer je al op jongere leeftijd een inzicht krijgt waar jouw pad naar toe gaat en waarom je hier op aarde bent.
En dat je eerder ontdekt wat de mogelijke richting van jouw leven is.
Jacobsweg door Noord-Holland
Arianne Hartenberg en Carla Möring geven een presentatie van de route van de Jacobsweg door Noord-Holland. In 2022 is deze route gemarkeerd en is er een nieuw stukje aan de route toegevoegd. Je kunt nu ook in Den Hoorn op Texel starten; de route sluit bij Anna Paulowna aan op de bestaande route vanuit Den Oever. De regio NH benoorden ’t IJ heeft een speciale pelgrimspas voor de wandelroute gemaakt: ‘Van Wad tot IJ’.
Pelgrimsliederen
Ons pelgrimskoor El Orfeón Jacobeo verzorgt een workshop koorzang, waarin enkele pelgrimsliederen zullen worden geoefend. In het laatste blok van de ledenbijeenkomst zal het koor tezamen met degenen die aan de workshop hebben meegedaan, een uitvoering in de kerk verzorgen. Het optreden wordt afgesloten met het uitzwaaien van de dit jaar vertrekkende pelgrims.
We gaan een keus maken uit de volgende liederen:
Réunis aujourd’hui – César Geoffray; Signore delle cime – Giuseppe de Marzi; Song of Peace – Jean Sibelius; Passage – Mariëtte Harinck; Ick seg adieu – Julius Róntgen; Morgengebet – Felix Mendelssohn; Tjebje Pojem – Dmitri S. Bortniansky; Tous les matins (eenstemmig) – Jean-Claude Benazet.
Informatiemarkt
Op de informatiemarkt staan enkele stands waar je informatie kunt krijgen over de werkgroepen van het genootschap en over routes naar Santiago. Je vindt er onder andere de Ledenservice, de Bibliotheek, de werkgroep Jacobike, Pelgrimeren voor de jeugd, Hospitaleren Roncesvalles en de Informanten. Aan de tafel van de werkgroep Jacobsstaf/Ultreia kunnen lezers aanschuiven om hun mening en suggesties te bespreken. Daarnaast staan er op de markt statafels waaraan ervaringsdeskundigen informatie over hun favoriete – bekende of minder bekende – pelgrimsweg met je willen delen.
Ter afsluiting van de dag is er het traditionele Café Saint Jacques, of zoals men dat in de regio Den Haag noemt: Pelgrimscafé.
Aanmelden
Aanmelden voor deze ledenbijeenkomst is mogelijk van 11 februari tot 5 maart.
DE INSCHRIJVING IS GESLOTEN.