Louise geniet van een welverdiende vakantie en ik mag de redactie tot en met september van haar overnemen. Het is deze maand een korte Ultreia.
In mei was ik in Noord-Spanje met de auto en ervoer voor het eerst de caminoroutes zonder zelf pelgrim te zijn. Dat was een bijzondere ervaring. Je bezoekt al die mooie plaatsen en ziet de pelgrims zwoegen. Deels in kou en stromende regen en daarna in de hitte. Maar je bent er zelf geen onderdeel van. Je observeert het allemaal en je voelt je aanvankelijk een beetje als een indringer. Dat gaat over omdat je niemand voor de voeten loopt en de plaatselijke bevolking ook gewoon ongestoord haar gang gaat. Maar … het bezoeken van de camino is een bijzondere ervaring.
We zijn met auto naar de Cruz de Ferro en O Cebreiro gereden en een dag later de Alto del Perdon op. Dat was laat in de middag en behalve een ander Nederlands echtpaar met auto was er helemaal niemand. We waren onder de indruk van de klimpartijen die we twee keer hebben volbracht.
Het bezoeken van de camino geeft gelegenheid om diverse plaatsen wat uitgebreider te bewonderen. Zoals het prachtige klooster Las Huelgas in Burgos of Santa Maria de Eunate bij Puente la Reina.
Het enige echte moment van ongemak was bij de aankomst in Santiago, waar we een paar nachten in de Parador verbleven. Met je auto dat geweldige plein oprijden voelt als heiligschennis, maar ook dat ging snel weer over vrees ik. De camino blijft een fenomeen dat je niet meer loslaat, ook als je zelf niet meer in staat bent om hem te lopen.
Ik wens alle pelgrims die onderweg zijn een veilige, mooie en ongestoorde ervaring.
Gabriel van de Luitgaarden
Reiziger, er is geen weg
dan die gaandeweg ontstaat.
Wie de afgelopen twintig jaar naar Santiago heeft gepelgrimeerd, is de bovenstaande dichtregels ongetwijfeld tegengekomen. Het is ook de kern van een meeslepend lied dat in Spanje grote bekendheid geniet. Dit lied staat centraal in de viering van de dag van Jacobus in de Janskerk (25 juli). Wie schreef de tekst, wie maakte de muziek, wat heeft het met het Spanje van Franco te maken?
Bram van der Wees, oud-hoofdredacteur van de Jacobsstaf, zal de boeiende achtergronden ontrafelen en genootschapskoor El Orfeón Jacobeo zal het lied uitvoeren; mogelijk is dit zelfs de Nederlandse première. Komt dat horen!
Voorafgaand aan deze bijeenkomst luidt het Utrechts Klokkenluiders Gilde om 19:15 uur de klokken van de Jacobikerk in de St. Jacobsstraat. Wil je deze luiding op de toren meemaken, zorg dan dat je er om 19:00 uur bent.
Vanaf 19:30 uur is de Janskerk open. Om 20:15 uur begint het programma. Na afloop Café Saint Jacques.
lopen en pelgrimeren bij rouw en verlies
Ben jij nieuwsgierig naar lopen en pelgrimeren bij rouw en verlies? Kom naar het symposium Paden van Rouw, een samenwerking tussen Camino Academie en Funeraire Academie. Laat je inspireren en praat mee op 17 oktober in Utrecht.
Op weinig plekken is er meer rituele dynamiek en innovatie dan rond dood, rouw en herdenken. Opmerkelijk is de opkomst van lopen als weg (letterlijk) om met verlies om te gaan. We staan stil bij onze doden door in beweging te komen.
Rouwcoaches en uitvaartbegeleiders gaan aan de wandel met nabestaanden. De camino wordt gelopen ter nagedachtenis van gestorven geliefden, met de as in de rugzak. De film The Way (2010) markeert zonder meer een trend. In een unieke samenwerking verkennen de Camino Academie en de Funeraire Academie op het symposium Paden van Rouw lopen en pelgrimeren als rouwverwerking, de vormen die dat aanneemt, de praktijkervaringen en de betekenislagen. Waarom biedt wandelen troost?
Bankjes in de natuur
En wat te denken van de vele herinneringsbankjes langs wandelwegen? Zijn die voor de doden of voor de levenden? Verrijken ze de plek of maken ze somber en claimen ze het publieke domein? Ook staan we stil bij de tendentie dat we voor deze nieuwe paden van rouw graag naar buiten gaan, de rust van de natuur opzoeken. We wandelen alleen of samen, in het bos, langs strand, rivier of andere speciale routes. Verleggen we grenzen om bij onszelf terug te komen?
Sprekers zijn o.a. Anemoon Elzinga en Arjan Berkhuysen (Rouwpad Terschelling), broeder Damiaan Messing (ritueelwetenschapper, pelgrimsroute Walk of Wisdom), Babet te Winkel (Verlieskunst, auteur Zien in het donker), caminoganger Rient Ploeger, wandelcoach Erna Eskes en Paul Post (em. prof. Rituelenstudies). Moderator is Martin Hoondert (Funeraire Academie en Tilburg University).
Praktische informatie
Wanneer
Locatie
Het dagsymposium vindt plaats bij Instituto Cervantes, Domplein 3, 3512 JC Utrecht. Gelegen in een monumentaal pand in het centrum van Utrecht, dus optimaal bereikbaar met de trein.
Doelgroep
Professionals werkzaam in de uitvaartbranche en rouwbegeleiding, caminogangers, wandelaars, beleidsmakers openbare ruimte, ritueelbegeleiders, studenten, iedereen met belangstelling voor het onderwerp.
Kosten
Deelnametarief is € 35, inclusief lunch, koffie & thee en borrel.
Aanmelden
‘De natuur kan troostend werken, en beweging zorgt voor minder stress’
Organisatie
Het symposium Paden van Rouw wordt georganiseerd door de Funeraire Academie en Camino Academie, in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en Tot Zover, museum over leven en dood.
Contact
Heeft u een vraag over uw inschrijving? Neem dan contact op met Chris Strijbos, coördinator Camino Academie.
De werkgroep Aandacht en Spiritualiteit blijft bezig hun deel van de website van het genootschap verder te verbeteren, in zeer goede samenwerking met de webmaster, medewerkster en de redactie. Een resultaat is dat het inhoudelijke deel binnenkort toegankelijker op de website geplaatst zal gaan worden. Niet alleen meer via ‘over ons’, ook via ‘De spirituele weg’.
Een jaar bespiegelingen
Bij Werkgroep Aandacht en Spiritualiteit staat sinds een jaar de ‘knop’ Bespiegelingen. In juli 2023 hebben we in de Ultreia een oproep gedaan om bespiegelingen in te sturen. Dat heeft goed gewerkt.
Deze knop is sindsdien een platform geworden van ervaringen van pelgrims, ervaringen die net even verder gaan dan de lekkere kop café con leche en de blaren. Zo zijn mooie gedichten, overwegingen en spirituele ervaringen ingestuurd en geplaatst. Heel mooi en bijzonder. Elke maand een nieuwe.
Nieuwe bespiegelingen?
We willen, nu een jaar later de voorraad van de inzendingen wat opdroogt, opnieuw een oproep doen bespiegelingen in te zenden. We hebben gemerkt dat plaatsing erg gewaardeerd wordt en we zijn blij met de mogelijkheid dit te doen.
Als je graag iets bijzonders wilt vertellen, een ervaring, een gedicht, misschien juist iets heel gewoons, waardoor het bijzonder wordt en vermeldenswaardig, stuur het op.
Als je twijfelt of het te gewoon of bijzonder genoeg is, we zijn altijd benieuwd. We hebben een brede opvatting over wat spiritualiteit is en besteden aandacht aan elke inzending.
Namens de Werkgroep Aandacht en Spiritualiteit,
Rient Ploeger
In 2014 startte Gentenaar Henk Mol zijn tocht naar Santiago de Compostela vanaf de Sint-Jacobskerk in Gent. Tijdens zijn pelgrimstocht maakte hij foto’s voor zijn reisblog. Tien jaar na dato deelt hij een selectie daarvan met het grote publiek. De beelden geven een goed beeld van zijn persoonlijke ondervindingen onderweg.
Tot en met 8 september a.s. is de tentoonstelling te zien op een zeer passende locatie: de eetzaal van het oudste gebouw van Gent: de Sint-Baafsabdij, Coyendanspark 6. Het gebouw en de expositie zijn te bezoeken op vrijdag-, zaterdag- en zondagnamiddag van 14:00 tot 18:00 uur. De Sint-Baafsabdij ligt slechts op een steenworp afstand van de route van de Via Scaldea.
Pelgrims voor Pelgrims zijn leden van het genootschap die, op donativobasis, logeermogelijkheid bieden voor pelgrims die onderweg zijn. In de praktijk blijkt dat veel pelgrims die mogelijkheid niet kennen. Vandaar dat in Jacobsstaf 142 aandacht hieraan is besteed.
Heb je ervaring met het ontvangen van pelgrims bij jou thuis? Heb je zelf onderweg gebruik gemaakt van een PvP adres?
Dan zouden we het enorm op prijs stellen als je jouw ervaringen deelt met de redactie van de Jacobsstaf. Stuur je reactie naar redactie@santiago.nl
Op 5 oktober is er weer een Camini in Haarlem en op 21 september is er een in Utrecht. Informatie is te vinden via onderstaande links.
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, Nederlands Genootschap van Sint Jacob | Facebook, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: Gabriel van de Luitgaarden (vervangt Louise de Bont)
Redactieadviseur: Nelleke Boel
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: de Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien je kopij in Word, maximaal 300 woorden, platte tekst zonder opmaak graag voor de 15e, bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken en zien je bijdrage graag tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Let op: indien anders dan bovenstaand aangeleverd behouden wij ons het recht voor de kopij aan te passen!
Foto’s: voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van foto’s van https://pixabay.com/
Algemene informatie: het mailadres ultreia@santiago.nl is uitsluitend bedoeld voor kopij! Wijzigingen in het lidmaatschap kun je zelf via je persoonlijke account op www.santiago.nl regelen. Voor vragen over de vereniging of anderszins kun je een mailtje sturen naar info@santiago.nl
Vertrouwenspersoon: het genootschap heeft een vertrouwenspersoon die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of voor een vertrouwelijk gesprek. Voor nadere informatie: https://www.santiago.nl/vertrouwenspersoon/vertrouwenspersonen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146