Melodie van het pelgrimsleven
Op zaterdag 9 november 2024 wordt de landelijke najaarsbijeenkomst van het Genootschap van Sint Jacob gehouden in Bergen op Zoom.
Melodie van het pelgrimsleven! Dát is het thema geworden voor onze landelijke ledendag. In de vele workshops, lezingen en activiteiten zal dit thema als een kabbelende ondertoon doorklinken. Zo kunt u er, als gelouterde pelgrim, niet meer onderuit om die klank van de camino in uw hart en lijf weer te gaan voelen. En voor degene die de komende jaren voor de eerste keer op weg gaan, geeft dit thema alvast een voorproefje van die overweldigende ervaring die u zult gaan beleven.
Het programma
We beginnen in de St. Gertrudis op De Grote Markt om 9.45 uur met zegen en getrommel!! En eindigen om ongeveer 16.00 uur door samen, als een pop-up koor o.l.v. Joris de stembevrijder de sterren van de hemel te zingen om daarna in café St Jacques nog wat na te praten.
In het dagprogramma vindt u een korte omschrijving van de diverse workshops, activiteiten en lezingen. Het is een zeer uitgebreid en gevarieerd programma geworden, gaat u er maar even op puzzelen want kiezen zal moeilijk zijn! Ook de infomarkt ontbreekt dit jaar niet.
Mocht u in al die drukte toch wat stilte willen ervaren, geen nood. In de Gertrudiskerk is achter het liturgische centrum, genoeg te zien. Er is een permanente tentoonstelling van liturgische attributen door de eeuwen heen en een tentoonstelling over Maria devotie. Maar u kunt er ook in alle rust een kaarsje opsteken. Vergeet ook niet om een lunch te bestellen want in het gastvrije zuiden hebben ze hun uiterste best gedaan om u een heerlijk vers buffet voor te zetten. En terwijl u, en daar kunt u van op aan, tijdens de lunch, zal genieten van de mooie omgeving en het goede gezelschap zal de organist van de St. Gertrudis voor u op het magnifieke orgel spelen.
Komt allen en (her)beleef met ons de melodie van het pelgrimsleven! Wees erbij! Van harte welkom in Bergen op Zoom.
Algemene Ledenvergadering
Vast onderdeel van de halfjaarlijkse ledenbijeenkomst is de Algemene Ledenvergadering, waarin het bestuur van het genootschap de leden bijpraat over hetgeen er binnen de vereniging gaande is.
Informatiemarkt
De Informatiemarkt waar je de hele dag door in een aantal standjes terecht kunt voor informatie over allerlei pelgrimszaken, zoals routes, herbergen en werkgroepen van het genootschap. Op de markt vind je ook een aantal ervaringsdeskundigen die je in een een-op-een gesprek graag iets vertellen over hun favoriete route.
Overzicht workshops/lezingen en activiteiten
Rondleiding: Verborgen Vesting
De Verborgen Vesting is een restant van de ooit zo beroemde Vesting van Bergen op Zoom. Tussen deze resten van de vesting van Menno van Coehoorn beleeft u een unieke panoramavoorstelling. U hoort over “fladdermijnen” en verdedigingstrucjes en u hoort het trieste verhaal van die ene keer dat Bergen op Zoom moest buigen.
Stadswandeling
Vanaf de gezellige Grote Markt wandel je zó de rijke en woelige geschiedenis binnen van de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Een ervaren gids neemt je mee op een ontdekkingstocht langs bekende, maar vooral ónbekende plekjes.
Workshop: Stembevrijding
Joris Erwich
Wat is Stembevrijding? Stembevrijding gaat over het laten horen van jouw geluid. Je stem laten klinken zonder dat het mooi of goed of zuiver hoeft te zijn. Zowel je volheid en vreugde als je kwetsbaarheid en pijn laten klinken. Samen zingen met anderen geeft een enorm gevoel van verbinding. Je hoeft geen ervaring te hebben met zingen. Wees dus welkom om lekker samen te zingen met ruimte voor stilte en verdieping in een bedding van lichte vrolijkheid.
Lezing: Bergen op Zoom door de eeuwen
Guust Hermans
Als gasten in deze prachtige stad leren we over haar ontstaan en naamgeving. De lezingen vinden plaats in de statige Raadzaal van het magnifieke stadhuis op de Grote Markt, op zichzelf al een belevenis, en uiteraard hoort u daar over die prachtige sfeervolle historische monumenten die tot op de dag van vandaag de binnenstad opluisteren. En ooit was er ook die Jacobuskapel! Prachtige verhalen in woord en beeld.
Lezing: De Orde van Sint Jacob
Dave Siebrecht en Bert Gardien
De (Ridder) Orde van St. Jacob ingesteld door Graaf Floris V in 1279 heeft vanaf het begin al een band met St. Jacob en Pelgrimeren gehad. De aangenomen ridders waren indertijd verplicht om te pelgrimeren naar Santiago de Compostela. Dit mede om hun spiritualiteit te verbeteren, zichzelf te zuiveren en als een beter mens terug te keren. Dit als voorwaarde voor toetreding en is tot heden nog steeds gewenst. Naast de lezing in de Ontmoetingskerk vindt u ook een tentoonstelling over de geschiedenis van de Orde van St. Jacob.
Workshop: Spaanse dansen
Yoka Rexwinkel
Stappen en fietsen brengen je dichter bij je doel maar met muziek erbij wordt het dansen! Ervaar het ritme van de Spaanse dans en leer in deze workshop een aantal eenvoudige dansfiguren. Zodat je met je stappen en trappen al snel de sterren van de hemel danst!
Workshop: Pelgrimeren op de fiets
Werkgroep Fietsen van het genootschap
Fietsen naar Santiago de Compostella is een bijzondere ervaring. De natuur, de historie en de prachtige route maken de tocht uniek. Als je gaat fietsen, waar start je dan? Hoe lang doe je erover? Hoe bereid je je voor? Hoe vind je de juiste route? In deze workshop krijg je alle antwoorden.
Workshop: Wildplukken
Ingrid Vanbrabant
Tijdens deze wandeling leer je over het gebruik van wilde planten tijdens het pelgrimeren. Wist u dat de romeinen bijvoetblaadjes in hun schoenen staken om geen blaren te krijgen en het hielp ook nog tegen vermoeide voeten! En mocht je op je pelgrimsreis geen restaurant vinden, geen nood er is in de natuur, zelfs tussen de tegels van de stoep, genoeg eetbaars te vinden.
Lezing: Pelgrimsinsignes en pelgrimeren in de Middeleeuwen in Zuidwest-Nederland
Jan Kuipers
We duiken in de laatmiddeleeuwse wereld van bedevaarten en pelgrimscultuur, met aandacht voor relieken, strafbedevaarten, pelgrims- en profane insignes, pelgrimshoorns, de verdronken landen als Fundgrube van insignes, bekende bedevaartsoorden in en vanuit Z/W Nederland. U maakt kennis met Zeeuwse Maria-oorden, ‘magische’ opvattingen ten aanzien van relieken en katholiek volksgeloof (zoals pestgleuven).
Workshop: Het camino-effect
Werkgroep Aandacht en Spiritualiteit
Welke camino-ervaringen hebben jouw nieuwe inzichten gebracht? Inzichten waardoor je soms op een andere manier in het leven bent gaan staan. En dan die onverwachte, schijnbaar onverklaarbare gebeurtenissen; toevalligheden waaraan betekenis kan worden gegeven. Herkenbaar? Welke bijzondere ervaring(en) had jij op de camino? En welke muziek vergezelde deze ervaring(en)?
Workshop: Pelgrimage door het labyrint
Werkgroep Aandacht en Spiritualiteit
Pelgrimage door het labyrint als een reis door je leven. Tijdens het lopen van het labyrint, met bewuste aandacht, vindt een reis naar binnen plaats. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten.
Lezing: Leon! Haar Cultuur en Architectuur
Míriam Morán de Barrio
León, een belangrijke halte op de Camino de Santiago, is een stad rijk aan geschiedenis, cultuur en architectuur. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn o.a. de gotische kathedraal van León, San Isidoro en de Parador van San Marcos. León heeft ook tal van voorzieningen en accommodaties voor pelgrims, wat een verrijkende en gastvrije ervaring biedt. In deze workshop (her)ontdek je León en zijn historische en culturele rijkdom!
Workshop: Fotograferen met je GSM
Rob Soer
Op de melodie van het pelgrimeren leren we u het componeren van beelden op je GSM zoals; ritme, herhaling, klank enz. en we leren kijken. Want we kijken wel, maar zien we ook iets? En uiteraard tips en trucs om betere foto’s te maken met je GSM.
Workshop: Hoe schrijf ik een blog
Francine van den Bergh
Beleef je van alles op de camino, wil je dat graag delen met je vrienden, familie of misschien wel met de hele wereld en denk erover dat te doen via een blog? Dan wil je je ervaringen natuurlijk wel zo ‘levensecht’ mogelijk weergeven, in teksten die recht doen aan wat jij meemaakt, voelt, doorleeft. En dan liefst ook nog lekker leesbaar, levendig en beeldend. In haar workshop: hoe schrijf ik een blog, reikt Francine je een set gereedschappen en tips aan die je helpen om dat resultaat te bereiken.
Lezing: Rondje Nederland langs nieuwe pelgrimspaden. Een pop-up reisprogramma
Paul Post
Het is beslist een opmerkelijke ontwikkeling: vooral buiten de Randstad ontstaan in het spoor van de camino nieuwe wandelpaden die zich sieren met het label pelgrimage, camino, camini etc. (op dit moment meer dan 160). In een pop-up reisprogramma gaan we door het land en bespreken een selectie van die nieuwe pelgrimspaden. Horen het verhaal achter die routes. Over de gedreven makers, de drijfveren, de problemen waar men letterlijk tegenaan loopt én de concurrentie!
Workshop: Pelgrimsstaf snijden
Rogier Vogelzang
In deze workshop ga je een persoonlijke pelgrimsstaf maken. Een staf die jouw verhaal vertelt. Je leert houtbewerken, hout inbranden en afwerken met oliën.
Workshop: Camino Portugués
Bregje de Wandelvrouw
Hoe bereid je je voor? Wat neem je mee? Moet je de herbergen vooraf bespreken? Is het gevaarlijk voor een vrouw alleen? Is de route goed aangegeven? In deze lezing word je in woord en beeld meegenomen op beide wandeltochten vanuit Portugal en tegelijkertijd krijg je zoveel mogelijk antwoord op al je vragen.
Workshop: Wat neem je mee in je rugzak
Bregje de Wandelvrouw
In deze workshop leer je over het inpakken van je rugzak voor de Camino: Wat neem je mee? en vooral: wat laat je thuis? Er moeten keuzes gemaakt worden. Ben jij benieuwd? Volg dan deze workshop!
Lezing: Ontdek de Sultans Trail
Winnie en Max Smits
De Sultans Trail, de derde grote pelgrimsbestemming in Europa naast Santiago en Rome. Winnie en Max delen hun avonturen onderweg naar Istanbul via deze unieke route. Winnie, een fervente fietser, en Max, een gepassioneerde wandelaar, nemen u mee langs de vele prachtige plekken die de Sultans Trail te bieden heeft. Ze vertellen over de diverse landen, gastvrije mensen en adembenemende landschappen die ze onderweg zijn tegengekomen. Tijdens de lezing schetsen zij de uitdagingen die zij tegenkwamen en hoe ze deze hebben overwonnen.
Lezing: Hospitaleren in Roncesvalles verrijkt jouw leven
Peter Stoks
Het is boeiend, uitdagend, maar zeker ook vermoeiend om als hospitalero twee weken lang in de herberg in Roncesvalles te werken. Daar tegenover staat dat je voldoende tijd hebt om weer op adem te komen en te genieten van de historische en indrukwekkende omgeving. Wat het werk zo boeiend maakt, zijn de gesprekken met de vele pelgrims en de adviezen die je hen kunt geven om hun Camino gerealiseerd te krijgen.
Er is weer begonnen met de selectie van hospitaleros die daar vanaf april tot en met medio november 2025 twee weken kunnen werken. De inhoud van het werk, de plek, de reis daarnaartoe, de eisen die aan je gesteld worden en nog veel meer items komen aan de orde tijdens de workshop die gegeven wordt door één van de hospitaleros. Een meeslepend verhaal dat jou kan aanzetten hiervoor te kiezen, zodat je een levenservaring rijker wordt.
Lezing met rondleiding: St Catharina, de laatste kloosterkapel van Bergen op Zoom
Tijdens uw bezoek aan deze unieke kapel krijgt u informatie over het Rijksmonument en kunt u rondkijken in de kapel. De kapel heeft een kruisweg die bijna nergens anders te zien is.
Verder hoort u de achtergronden van de congregatie Franciscanessen, in Nederland en Indonesië. Er is ook een tentoonstelling over de kapel en haar congregatie te bezoeken.
Café Saint Jacques
De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met het Café Saint Jacques.
Aanmelden
Aanmelden voor deze ledenbijeenkomst is mogelijk van 5 tot 27 oktober.
Inschrijving is gesloten.