Home » Lopen naar Santiago de Compostela » Looproutes naar Santiago de Compostela » Looproutes in Spanje
In Spanje wordt het écht druk als je naar Santiago de Compostela wilt lopen. Alle pelgrimsroutes uit Europa komen hier samen. Je kunt via de Camino Francés of via de Camino del Norte naar Santiago. De eerste route leidt je door de binnenlanden; de tweede volgt de Atlantische kust. Zeker als je voor de eerste keer naar Santiago gaat, is ons advies de Camino Francés te nemen.
De Camino Francés is dé klassieke pelgrimsweg door Spanje: bijna 55 procent (2019) van alle wandelaars komt via deze route aan in Santiago. De sfeer onderweg is daardoor uniek. De route heeft haar populariteit zonder meer te danken aan de grote diversiteit aan landschappen en de vele historische en monumentale plekken. Er zijn twee varianten die je kunt lopen: het eerste startpunt is Saint-Jean-Pied-de-Port. Je loopt dan via de Pyreneeën naar Roncesvalles. De tweede variant begint in Franse Col du Somport en doorkruist de provincies Huesca, Zaragoza en Navarra. In Roncesvalles komen beide routes samen en gaan dan via Pamplona, Burgos en Léon naar Santiago de Compostela. Op het punt waar de twee wegen samenkomen, staat een monument met de inscriptie: ‘en vanaf hier worden alle wegen één’. De Camino Francés is 780 kilometer lang. Je kunt onderweg op veel plekken starten, zoals in Pamplona, Burgos of Léon. Wil je een ‘Compostela’ (het bewijs van het voltooien van je pelgrimstocht) ontvangen maar niet al te ver lopen? Start dan in Sarria. Je loopt dan precies de minimale 100 kilometer die vereist is voor een Compostela.
De Camino del Norte is zwaarder dan de Camino Francés maar gaat door een prachtig kustlandschap. Je begint in Irún aan de Spaans-Franse grens en volgt dan de Atlantische kust tot Asturië. Daarna ga je landinwaarts verder naar Santiago. De route volgt gedeeltelijk de oude Romeinse weg Via Agrippa en ademt daardoor een en al historie uit. Het voordeel van de Camino del Norte is dat deze een stuk rustiger is dan de Camino Francés. Van alle wandelaars die in Santiago aankomen, heeft slechts 6 procent deze route gelopen. Wel is de Camino del Norte een stuk langer (853 kilometer) en zwaarder. Houd er bovendien rekening mee dat de overnachtingsplaatsen soms maar om de 25 à 30 kilometer te vinden zijn.
Naast bovenstaande routes zijn er vele andere routes en varianten. Zo kun je vanaf de Camino del Norte afbuigen naar de Camino Primitivo. Het woord ‘Primitivo’ verwijst hierbij niet naar het woord primitief maar naar het feit dat deze route wordt gezien als de allereerste pelgrimsroute naar Santiago. Alfonso II is volgens de overlevering de koning die in het jaar 814 als eerste naar naar het lichaam van Jacobus in Santiago de Compostela trok. Deze route leidt je van Oviedo naar Melide (321 kilometer) en komt daar samen met de Camino Francés om 52 kilometer later in Santiago aan te komen.
Een andere route is de Camino Inglés. Deze wordt traditioneel gebruikt door pelgrims die via zee vanuit Engeland naar Spanje zijn gekomen. De route start in Ferrol of A Coruña en leidt je vanaf daar naar Santiago (122 kilometer). Een uitdagende variant is de Camino de Invierno – de “Winter Camino”. In het verleden heeft een aparte werkgroep van ons Genootschap hier een mooie routebeschrijving voor gemaakt waarvan het laatste exemplaar nog steeds te downloaden is. Recente informatie haal je van de Spaanse website.
Ook is het mogelijk om meer zuidelijk in Spanje te starten. De Via de la Plata bijvoorbeeld start in Sevilla en buigt zich een weg naar het noorden via Zafra, Cáceres en Salamanca. De route van 1.000 kilometer is veruit de langste route van de Sint Jacobsroutes in Spanje. In de middeleeuwen was het de belangrijkste weg naar Santiago voor christenen uit Zuid-Spanje en Noord-Afrika. De route komt langs Zamora, waarna je meerdere opties hebt. Naast het vervolgen van de originele Via de la Plata kun je bijvoorbeeld ook de Camino Sanabrés lopen (368 kilometer), die in westelijke richting loopt en dan naar Santiago gaat. Een andere optie is om naar Portugal door te steken.
Daarnaast zijn er vele andere routes die door Spanje lopen en zijn er door de populariteit van pelgrimroutes naar Santiago de afgelopen jaren ook nieuwe routes ontstaan vanuit alle hoeken van het land.
De routes en overnachtingsadressen kun je als KMZ- of als GPX-bestand ook downloaden via de knop hieronder. De adressen zijn als pdf beschikbaar.
Op de kaart hiernaast zie je de hiervoor genoemde pelgrimswegen in Frankrijk (rode lijnen), inclusief
overnachtingsmogelijkheden (gekleurde markers). Daarnaast zie je een groot aantal alternatieve routes (blauwe lijnen). Als je op een kopspeld klikt, vind je meer informatie over die route.
Je kunt tot op straatniveau inzoomen op een door jou gekozen route.
Ook kun je in de legenda op ‘Ingezonden foto’s’ klikken en foto’s van de route bekijken
De routes en overnachtingsadressen kun je downloaden als KML- of als GPX-bestand, zie knop hieronder. De adressen zijn daar ook als pdf beschikbaar.
Wil je de kaart op je smartphone bekijken of meer weten over OpenStreetMap, Google Eearth en GPS? Of wil je zelf een foto delen die we op de kaart kunnen plaatsen? Klik dan op een van de knoppen hieronder.
Downloads kml, gpx en pdf bestanden
Gebruik van deze kaart op je smartphone
Uitleg OpenStreetMap kaart, Google Earth en GPS
Uitleg foto’s delen
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146