Home » Regio Amsterdam, Ik ga op pad en neem mee, wandelstokken
De Viervoetige Pelgrim
Wandelstokken of poles hebben in ons platte kikkerlandje nog steeds een slecht imago. Als Nederlanders denken we al snel dat je iets moet mankeren om wandelstokken te gaan gebruiken.
Waarom is het slim om wandelstokken te gebruiken?
Nadelen van de wandelstok
Dat wandelstokken handig zijn en je energie kunnen besparen is inmiddels wel duidelijk. Maar hebben de dingen ook nadelen?
Extra gebruiksmogelijkheden van je wandelstokken
Tenslotte:
Maak je stokken uniek en herkenbaar. Een simpele markering met een stift kan al genoeg zijn om ze herkenbaar te maken. Er zijn namelijk veel wandelstokken op de route en veel zullen op die van jou lijken of wellicht hetzelfde zijn. Pimp de polsbanden of geef de baskets een ander kleurtje. Wees creatief!
Wel of niet gebruik van de lussen
Over het wel of niet gebruiken van de lussen bij de handvatten zijn de meningen verdeeld. Er zijn berggidsen die de lussen eraf knippen, omdat ze deze gevaarlijk vinden bij een val. Ook zijn er experts die zweren bij het gebruik ervan. Gebruik je de lussen, dan is het de bedoeling dat je je hand er vanaf onderen insteekt en dan je handvat vastpakt. Je pols dient te steunen in de lus, zodat je hand de grip losjes kan vasthouden en je pols het meeste werk doet. De lus dient niet te los te zitten, zodat je hand te laag bij de grip zit, maar ook niet te vast. Persoonlijk gebruik ik de lussen op gemakkelijke paden, wordt het lastiger/gevaarlijker dan laat ik mijn handen uit de lussen. Bij een eventuele val kan ik de stokken dan direct laten vallen.
De onderkant van de stok
Helemaal onderaan de stok zit de punt. Die is over het algemeen gemaakt van carbid omdat dat een keihard en slijtvast materiaal is. De punt is meestal rond van vorm, maar kan ook scherp zijn.
Wandelen met de punt is echt bedoeld voor onverharde ondergronden. Loop je over verharde wegen, dan kun je een rubberen schoentje over de punt schuiven. Je hebt schoentjes met een schuine kant en ronde doppen. Gebruik je de rubberen doppen niet, dan geeft dat een irritant getik (niet leuk voor medewandelaars) en extra trilling door je stok. De harde rubberen of plastic dopjes die vaak meegeleverd worden met trekking poles zijn niet bedoeld om mee te wandelen, maar ter bescherming als de stokken niet gebruikt worden.
Boven de punt zit de teller. Dat is dat ronde schoteltje. Heel nuttig voor in de sneeuw (op skistokken zitten grote tellers), maar ook in moerassig gebied. Een paar trekking poles wordt standaard geleverd met smalle wandeltellers. Die kunnen alle vormen hebben. Je kunt ze ook vervangen. Voor gebruik in de sneeuw (telescoopstokken zijn onmisbaar bij het sneeuwschoenwandelen) kunnen er brede of héle brede tellers (voor de diepsneeuw) op worden gezet.
De tekst is overgenomen uit diverse publicaties waaronder:
de Jacobstaf 139, pag 30 , 31
www.oppad.nl/lopen-met-trekkingstokken-vragen-antwoorden
www.indebergen.nl/weblog/7169-wandelstokken-voordelen-techniek-en-tips/
www.wandel.nl/uitrusting/trekkingstokken-kooptips-wandelen/
www.reisroutes.nl/blog/reisinfo/beste-wandelstokken-kopen/
www.caminocomfort.com/nl/pelgrim-benodigdheden/pelgrimuitrusting/wandelstokken
www.wandelvrouw.nl/wandelstokken-kopen
Welke wandelstok is geschikt voor een pilgrimage?
De telescopische trekkingstok is het meest geschikt voor een wandeling hike in ruig en/of berggebied. Deze wandelstok bestaat uit 2, 3 of 5 delen en is verstelbaar. Een extra lang handvat is erg handig, zodat je niet steeds je stok hoeft te verstellen. Je pakt je stok gewoon tijdelijk iets hoger of lager vast. Gebruik je de wandelstokken niet altijd, dan kun je het beste kiezen voor een 3-delige wandelstok. Deze kun je inschuiven tot een klein pakketje, waardoor ze makkelijk aan de zijkant van je rugzak passen.
Wat is de juiste afstelling/lengte van de stok?
Het uitschuiven van telescoopstokken maakt het mogelijk om de stokken onder alle omstandigheden op de juiste lichaamslengte af te kunnen stellen. Hoe bepaal je bij aanschaf de juiste stoklengte? Ga rechtop staan met de armen bij de ellenbogen in een hoek van negentig graden. De afstand van de grond tot je handen is bepalend. Leg de handen in de polslussen en je hebt voor jou de juiste stoklengte in vlak terrein. De meeste trekkingstokken hebben een verstelbare lengte tussen de 110 en 140 cm en probeer indien mogelijk met de voor jou ideale lengte hier zoveel mogelijk tussenin te blijven. Stel beide stokken overigens altijd in op gelijke lengte.
Looptechniek met trekkingstokken
Wandelen met trekkingstokken doe je altijd met twee stokken. Lopen met één stok werkt als het gaat om het bewaren van het evenwicht, maar tegelijkertijd is de kans groot dat je het lichaam scheef gaat belasten, met problemen in bijvoorbeeld de wervelkolom of schouders tot gevolg. Om de voordelen van het wandelen met twee stokken maximaal te benutten is een goede looptechniek erg belangrijk. De stokken moeten recht voor de voeten worden gezet, maar niet te ver naar voren. Grote stappen moeten worden vermeden. Rechterbeen gelijktijdig met de linker-stok neerzetten, vervolgens linkerbeen met de rechterstok, enzovoort. Belangrijk dat er steeds zo rechtop mogelijk wordt gelopen. Omdat de afstand tussen de gebogen armen en de grond tijdens het afwisselend stijgen en dalen in een heuvelachtige of bergachtige omgeving telkens verschilt, heeft het wandelen met in lengte verstelbare telescoopstokken de voorkeur boven het wandelen met niet-verstelbare stokken. Bij het afdalen maak je de stok namelijk wat langer en bij het stijgen juist wat korter.
Trekkingstokken kooptips wandelen
Mocht er in de praktijk irritatie ontstaan over een trekkingstok, dan gaat het vrijwel altijd over het verstelsysteem. Je verwacht dat je, zonder veel kracht te gebruiken, snel en nauwkeurig van lengte kunt verwisselen en dat een eenmaal ingestelde lengte betrouwbaar is. Met andere woorden dat de stok bij belasting niet onverwachts inschuift. Het cruciale onderdeel is daarom het blokkeersysteem.
Een wat gedateerde methode is het pin-systeem dat in een rij gaatjes springt. De blokkeerkracht is prima, maar het is soms zoeken naar de gaatjes en wanneer het veertje binnenin verschuift of z’n kracht kwijt raakt heb je een serieus probleem. De zogenaamde schroefblokkering bestaat al lang en werkt nog altijd goed. Door de stokdelen tegen elkaar in te draaien zet binnenin de stok een wig uit die de stokdelen blokkeert. Draai je de andere kant op dan heft de blokkering zich weer op. Soms raakt de wig los van het schroefdraad, maar vrijwel iedereen is in staat om dat zelf in het veld te verhelpen.
Tot slot zijn er snelklem-systemen, een beetje vergelijkbaar met de manier waarop je een wiel uit je fiets kunt laten vallen. Ze zijn gebruiksvriendelijk en vergen minder kracht dan een schroefblokkering, maar kunnen na verloop van tijd hun blokkeerkracht wat verliezen. Bij een fietswiel los je dit op door de hendel een paar slagen rond te draaien, bij een telescoopstok brengt de schroevendraaier uit je zakmes uitkomst. Laat je in de winkel uitleggen hoe de verstelsystemen werken, probeer ze daar zelf uit én, heel belangrijk, laat je uitleggen hoe je eventuele problemen in de praktijk zelf kunt verhelpen.
In de winkel
Probeer voordat je een winkel binnen stapt het lopen met stokken liefst eerst even uit met een geleend paar. Bevalt het, dan heb je tegenwoordig in buitensportwinkels al snel de keuze uit enkele tientallen modellen. Reken voor een paar eenvoudige, tweedelig stokken op minimaal een bedrag van € 40. Een model van aluminium met een verlengd foamen handvat vaak ook nog betaalbaar. Verwacht je de stokken vaak op de rugzak te binden, kies dan voor een driedelige stok. Met het toenemen van het comfort (laag gewicht, ingebouwde vering, fijne en slim verstelbare polslussen, een droge handgreep) neemt ook de prijs behoorlijk toe. Er zijn zelf modellen waar je een fotostatief van kunt maken. Topmerken zijn o.a. Leki, Komperdell en Black Diamond. Maar belangrijker dan al die keuzemogelijkheden zijn een bij jouw lengte passende stokmaat en de werking van het verstelsysteem. Laat de stok dus aanmeten en vraag aan het personeel uitleg over de verschillende verstelsystemen, en hoe je eventuele problemen daarmee in de praktijk op kunt lossen.
In de winkels kan je ook nog een ander type stokken tegenkomen: Nordic Walking stokken. Ze zijn langer dan trekkingstokken, vaak uit één deel en hebben een ander handvat en een andere polslus. Dit stoktype is niet geschikt voor lange, relaxte wandeltochten.
En dan nog dit;
Het ergste wat je kan doen is geen stokken of maar 1 stok gebruiken als je veel gewicht op je heupen draagt.
Koop de juiste, je lichaam is het waard!
Neem extra rubberen of plastic dopjes mee op reis, je kunt zomaar een dopje verliezen en dan is het getik op de harde weg soms irritant.
Oefen in het gebruik van stokken om je Camino avontuur nog beter te maken.
Check de bagagevoorwaarden van je vliegtuigmaatschappij aangezien stokken over het algemeen niet mee mogen in de handbagage.
Ten slotte de vraag die menig durft te stellen en maar weinig durven te beantwoorden: waarom zou ik niet gewoon kiezen voor een tak, dat is toch wat echte pelgrims doen? En de prijzen van wandelstokken verschillen nogal, dus kiezen voor een Leki stok is niet bepaald aantrekkelijk voor je portemonnee.
Wat een echte pelgrim is, is een discussie apart, maar t.a.v. de stokken kan ik dit zeggen: de tijd waarin ‘de tak’ gangbaar was, waren er geen wandelstokken op de markt. In die tijd was het ook vrij normaal om niet stil te staan bij de gevolgen van een flinke valpartij. Leki stokken (om maar een voorbeeld te noemen) zijn zo gemaakt dat ze een veelvoud van je gewicht kunnen opvangen bij een valpartij… zonder te breken. Een houten tak doet dat niet, en heel eerlijk, een stok van 5 euro doet dat ook niet. Dat gezegd hebbende: ja, het is een investering, maar wel een die de moeite waard is en ze gaan je hele leven mee.
10 x beste wandelstokken kopen (2023): Test wat is dé ideale trekkingstok + tips!
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146