Home » Regio Amsterdam verslag wandeling 3 juni 2023
Het beloofde een prachtige dag te worden en dat werd het ook!
Om 10.15 uur had een kleine geroep van 9 personen zich verzameld voor het station van Zaandam wat et vertrekpunt was voor de wandeling. Koert had een wandeling uitgezet die ons zou leiden naar het Y-pont in Amsterdam-Noord nabij het NDSM terrein.
Het leek een wandeling te worden die zich voornamelijk zou afspelen binnenstedelijk maar dat viel reuze mee.
Over de markt van Zaandam liepen we door de Russische buurt en daar staat het Czaar Peter huisje afgedekt onder een overkapping. De gezamenlijke kennis die we bezitten over de geschiedenis gaf veel informatie over die periode en het verblijf van de Czaar in Zaandam.
Even later liepen voorbij het blauwe huis van Monet wat hij schilderde tijdens zijn verblijf in Zaandam. Het bezoek van Claude Monet, de wereldberoemde impressionist, in 1871 aan Zaandam is om meerdere redenen bijzonder. Geïnspireerd door het Zaandam van de houten schepen en molens maakte hij een ontwikkeling door die zijn werk én de schilderkunst voor altijd heeft beïnvloed. En als je daar zo loopt op de Hogendijk dat is het niet heel moeilijk om je dat beeld voor de geest te halen.
De tocht bracht ons verder naar het Hembrugterrein, Het Hembrugterrein is een gebied van 42,5 hectare op de grens tussen Amsterdam en Zaandam. De naam HEMbrug verwijst naar de vroegere spoorbrug over het Noordzeekanaal tussen Zaandam en Amsterdam. HEM is de historische naam voor buitendijks land, in dit geval in het voormalige IJ. Na de aanleg van het Noordzeekanaal werd deze landtong opgehoogd en kwam het beschikbaar voor gebruik.
Op het mysterieuze terrein, achter hoge hekken en strenge beveiliging, produceerde de Artillerie Inrichtingen vanaf 1895 vuurwapens, artillerie en munitie voor het Nederlandse leger. De plek is zorgvuldig gekozen achter de verdedigingslinie van de stelling van Amsterdam, vanuit het hart van de stelling kon de fabriek het leger van wapens en munitie voorzien.
Het Hembrugterrein kent een bewogen geschiedenis. Van werkplek voor 8500 mensen na het uitbreken van de eerste wereldoorlog tot de bezetting en bijna vernietiging tijdens de tweede. Met behulp van het Marshallplan de productie weer gestart. In 2011 werd de eerste stap in de ontwikkeling van het verlaten terrein gezet toen 3 monumentale gebouwen werden gerenoveerd. De grootse verandering vond plaats in januari van 2014 toen voor het eerst in de geschiedenis de hekken opengingen voor het publiek. Verschillende ondernemers werken inmiddels in de gerenoveerde, industriële gebouwen en er vinden verschillende evenementen en festivals plaats. Sinds de opening in 2014 is een steeds groter gebied te bezoeken. Het terrein doet inmiddels ook dienst als een stadpark en is een aanwinst voor de regio. Lopend over het terrein met de imposante gebouwen waarvan de één gerenoveerd is en de ander nog in verval staat is het indrukwekkend wat er voor mogelijkheden zijn om dit terrein te ontwikkelen. De geplande koffiestop kon geen doorgang vinden ivm een bruiloft die die dag zou plaats vinden
Verder langs de Zaan en richting Vijfhoekpark was er even een moment van bezinning toen we over de begraafplaats van Zaandam liepen, de rust en het weer maken die momenten extra waardevol.
Bij het Bastion hotel wel plaats maar helaas enkel voor een kopje koffie en een rondje langs de toiletten wat toch ook weer oplucht☺
Via de Noorder Y en Zeedijk kwamen we uit bij de Noorder IJplas tussen Amsterdam, Zaanstad en Oostzaan. De plas werd in de jaren ’70 en ’80 uitgegraven, onder andere voor de aanleg van de A10. Daarna kon de natuur zijn gang gaan. In de komende jaren ontwikkelt de Noorder IJ-plas zich stapsgewijs tot een stadspark.
Vanuit het natuurgebied liepen we parallel aan het Y door het een gebied wat nu voornamelijk bedrijventerrein is met een diversiteit aan bedrijven tot we uitkomen bij het voormalige NDSM terrein. Deze kant van Amsterdam is volledig in transitie van industrie naar wonen/werken me veel nieuwbouw en daar tussen door ook nog enkele voormalige NDSM hallen die nu een volledig ander functie hebben waaronder STREET het museum voor streetart. Met de pont in zicht was het tijd voor een café Sint Jacques bij NEXT. Nog steeds scheen de zon nog volop en hebben wij een heerlijk afwisselende wandeling gemaakt waarvoor onze dank naar Koert uitgaat!
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146