Wat maakt de camino zo mooi en bijzonder? In bijna elk antwoord komt het begrip ‘aandacht’ voor. Aandacht voor alle kleine dingen van alledag, maar bovenal de aandacht voor de ander en de aandacht ván de ander. Aandacht die stimuleert tot een mate van openheid die je achteraf vaak verbaast. Het ging vanzelf …
Waarom is dit iets wat specifiek bij de camino lijkt te horen? We hebben immers allemaal het vermogen om een willekeurige ander oprechte aandacht te geven? Afgelopen maart mocht ik dat nog eens heel indrukwekkend ervaren tijdens de workshop die de werkgroep Aandacht en Spiritualiteit verzorgde tijdens de voorjaarsbijeenkomst.
Die ervaring was nieuw, mijn ervaring met aandacht geven niet. Nooit ben ik vergeten wat een piepjonge, buitengewoon succesvolle onderneemster mij toevertrouwde als het geheim van haar succes. ‘Ik wil graag aandacht en als je aandacht geeft, krijg je vanzelf aandacht terug.’
Niet veel later las ik een artikel over hoe belangrijk het is om elkaar te groeten. De kern van het betoog: als ik jou groet en jij groet terug, betekent dit dat jij mij ziet en daarmee vergroot jij mijn gevoel van veiligheid. Is het zo simpel? Misschien wel, getuige het verhaal van een vrouw die in de toenmalige DDR werd afgevoerd na een ontsnappingspoging. Het feit dat iemand van een afstand naar haar wuifde, gaf haar het gevoel: er is iemand daarbuiten die weet dat ik besta.
Vaak lees ik in pelgrimsverhalen dat het zo mooi is dat je op de camino overal wordt gegroet. En dat dit in Nederland niet zo is. Hoezo? Begin er gewoon zelf mee. Als het voor sommige passanten even wennen is, gaat dat ongemak vanzelf over. En het is zo geweldig leuk om gezichten te zien opengaan, mensen te zien opkijken van hun schermpje, vaak met een verbaasde glimlach.
Met een vrolijke groet!
Francine van den Bergh
Wegens groot succes vindt ook dit jaar een zesdaagse excursie naar Conques en Rocamacour plaats, nu van 13 t/m 18 oktober. Tijdens deze unieke excursie slaap je drie nachten in de Abdij van de mythische pelgrimsplaats Conques en twee nachten in het klooster Notre Dame in Rocamadour.
Door enkele noodgedwongen afzeggingen zijn er voor de excursie van dit jaar nog enkele plaatsen vrij. Dus wil je nog mee, meld je dan snel aan!
Wat deze excursie zo bijzonder maakt is enerzijds het van dichtbij meemaken van de rituelen in de abdijen en anderzijds de cultuurhistorische toelichting, waardoor wat je ziet meer betekenis krijgt.
Zo krijg je in Conques uitleg over het beroemde tympaan en bekijk je het interieur van de kerk vanaf de galerijen. Vooral dat laatste – het unieke perspectief en inzicht in de historische context – ervoeren de deelnemers aan de eerste excursie als een geweldige verrijking*.
De kosten van de zesdaagse excursie bedragen € 575 voor leden van het Nederlands Genootschap van St. Jacob, niet-leden betalen € 625.
In dit bedrag zijn inbegrepen: vijf overnachtingen met ontbijt, drie diners, toegang museum Conques en Galerijen, retour Toulouse-Conques en excursies per bus. De heen- en terugreis naar Toulouse vanuit Nederland is voor eigen rekening.
Het volledige programma vind je op de website santiago.nl (via de knop).
Aanmelden kan via de website of gebruik de knop hieronder om je direct per mail aan te melden.
*Ervaringen van deelnemers aan de excursie in 2021 lees je in de Jacobsstaf van december 2021 en in de Ultreia van november 2021
Binnen de pelgrimsherberg Kafarnaum in Vessem (Noord-Brabant) zijn we dringend op zoek naar iemand die de vele aanmeldingen voor onze activiteiten digitaal verwerkt. Is dit misschien een taak die perfect geschikt is voor jou? Je kunt deze taak vanuit je eigen huis uitvoeren, aanwezigheid bij de drie jaarlijkse vergaderingen van de werkgroep volwassenen geeft meerwaarde, maar is niet strikt noodzakelijk. Je helpt er onze herberg enorm mee.
De kern van jouw taak:
Wil je specifieker weten of dit werk iets voor jou is?
Mail dan met Loes Hommel die het werk tot nu toe doet (via de knop hieronder). Zij vertelt je met enthousiasme wat je nog meer weten wil.
Wanneer je als vrijwilliger op dit terrein je steentje bij wilt dragen aan onze pelgrimsherberg, mail je (via de knop hieronder) naar de coördinator van de werkgroep volwassenen, Cor Kuyvenhoven.
Het informatiecentrum in Utrecht zoekt vrijwilligers die recentelijk de camino hebben gelopen of gefietst, woonachtig zijn in de omgeving van Utrecht en op donderdag eens in de veertien dagen van 14.00 uur tot 16.00 uur of eenmaal per maand op zaterdag van 11.00 uur tot 15.00 uur bij het informatiecentrum advies willen geven aan toekomstige pelgrims.
Een mooie kans om jouw ervaringen te delen (en te herbeleven!) met zeer geïnteresseerde aspirant pelgrims.
Lijkt het je wat? Stuur een mail, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Mariet van der Burgt
Coördinator werkgroep informanten Utrecht
Op vrijdag 29 juli toog voorzitter Peter Hesseling naar Roncesvalles om het Colegiata te bedanken voor twintig jaar samenwerking. In 2002 kwam de samenwerking tot stand. Het toenmalige bestuur zocht naar een mogelijkheid voor het Genootschap om een activiteit te starten ten behoeve van de pelgrims. Na een kleine zoektocht kwam men uit bij de herberg in Roncesvalles. Dat bleek een gelukkige keuze, want we zijn nu twintig jaar verder en de samenwerking is er nog steeds. In het pelgrimsseizoen gaat er iedere veertien dagen een ploeg hospitaleros naar Roncesvalles om daar de pelgrims te ontvangen en een slaapplek te geven.
Dat moest gevierd worden en dus maakte Peter Hesseling zijn opwachting bij de huidige prior, Don Bibiano Esparza Tres. Hij kwam niet met lege handen. Ter gelegenheid van het Heilig Jaar is een bijzondere penning geslagen en het Genootschap heeft de hand weten te leggen op enkele exemplaren die inmiddels een collectorsitem zijn geworden.
Met een korte toespraak bedankte de voorzitter Don Bibiano Esparza Tres voor de voortvarende en constructieve samenwerking. Hij vertelde dat de teams het hospitaleren altijd als een bijzondere tijd ervaren, mede door de attentheid en de waardering die zij van het Colegiata krijgen.
Ook Marisol Goikoa Iribarren, de receptioniste én steun en toeverlaat van de hospitaleros, en facilitybeheerder Edurne Echeverria kregen de penning uitgereikt. De vaste contactpersoon voor de hospitaleros, Don Valentin Eguilaz Ortigosa was er helaas niet, maar ook voor hem was er een penning.
‘s Avonds heeft Peters echtgenote, Fiet Nafzger, tijdens de pelgrimsmis in de Colegiale kerk ‘Dum Pater Familias’ uit de Codex Calixtinus op de altblokfluit gespeeld en gezongen.
Later dit jaar zal de werkgroep Hospitaleren in Roncesvalles tijdens de afsluiting van het pelgrimsseizoen de twintigjarige samenwerking met de vertegenwoordigers van het klooster vieren.
Al vanaf de oprichting beschikt ons genootschap over een bibliotheek met een grote collectie boeken over alle aspecten van pelgrimeren én over wat je onderweg zoal tegenkomt. De bibliotheek bevindt zich in het Huis van Sint Jacob in Utrecht, maar is ook beschikbaar via de website santiago.nl.
Daar vind je onder het kopje ‘over ons’ de link Bibliotheek Catalogus. Een klik op die titel brengt je naar een pagina waar je de collectie op diverse manieren kunt doorzoeken.Als je de auteur of titel weet, kun je ‘zoeken’ gebruiken. Tik bij het zoeken op auteur alleen de achternaam in: geen voorletters of voorvoegsels. Wil je op titel zoeken, tik dan de meest essentiële woorden in: bijvoorbeeld ‘camino’, ‘via de la plata’, ‘pelgrimeren’.
Zoek je muziek of een dvd, gebruik dan de knop ‘type’ en klik op audiobestanden.
Boeken over een bepaald onderwerp kun je ook zoeken via de knop ‘rubriek’ en het uitklapmenu dat dan verschijnt.
Uiteraard bevat onze bibliotheek ook boeken in andere talen dan Nederlands, dus ook voor het zoeken op taal, is er een bijbehorende knop en een uitklapmenu.
Heb je gevonden wat je zocht en je wilt het artikel lenen, dan stuur je een mail met de titel en je eigen gegevens (naam en verzendadres) naar bibliotheek@santiago.nl. De bibliotheekmedewerker noteert je gegevens en het aangevraagde boek/de aangevraagde boeken wordt/worden vervolgens – in samenwerking met de ledenservice – op maandag verstuurd.
De uitleenperiode is een maand. Daarna moet je het boek zelf terugsturen of terugbrengen.
Wil je een boek meenemen als je het informatiepunt in Utrecht bezoekt, laat ook dan vooraf via een mail weten om welk boek het gaat en wat jouw gegevens zijn, dan zorgen we dat het boek klaarligt als je komt.
Tot slot: heb je vragen? Ook daarmee kun je terecht op ons bovengenoemde mailadres, dat je ook vindt via de knop hieronder.
Werkgroep Bibliotheek
Eerder kondigden we (onder andere in de Jacobsstaf) de nieuwsbrief Jacobike van en voor fietsende pelgrims aan. Inmiddels hebben we al een vijftigtal aanmeldingen voor de nieuwsbrief.
We krijgen nogal wat vragen over hoe aan te melden voor de nieuwsbrief. Dat gaat als volgt:
open de website van het genootschap – via de knop hiernaast – en log in (‘mijn account’, links bovenin). Klik op ‘mijn profiel’ en kies vervolgens ‘nieuwsbrieven’. In de lijst met nieuwsbrieven die nu verschijnt, vink je ‘Jacobike’ aan.
Let op: soms komen nieuwsbrieven in je spambox terecht. Check deze dus!
Heb je suggesties voor onderwerpen die in de nieuwsbrief aan de orde moeten komen: laat het ons weten, want de nieuwsbrief Jacobike is VAN en VOOR fietsers!
De tweede nieuwsbrief Jacobike verschijnt eind augustus/begin september.
‘Looptijd, over pelgrims en andere wandelaars’
In Utrecht vindt van 23 september t/m 8 oktober a.s. het veertien dagen durende International Literature Festival Utrecht (ILFU) plaats. In samenwerking tussen de organisatie van het ILFU en de Camino Academie wordt op zondag 25 september een programmadeel verzorgd waarin het (langeafstands-)wandelen en de pelgrimage centraal staan.
Een programma waarin Midas Dekkers, Henk Schiffmacher, Jeroen Theunissen, Marjoleine de Vos en Bente van de Wouw vertellen over hun onbedwingbare wandeldrift.
De auteurs zullen vertellen over de camino naar Santiago de Compostela die Henk Schiffmacher en Bente van de Wouw in zijn geheel en Midas Dekkers gedeeltelijk liepen.
Bente van de Wouw vertelt in haar eerste boek Onderweg (2022) openhartig over de zware burn-out waar zij mee te maken kreeg, en hoe ze zich door het trotseren van de wandelroute naar Santiago de Compostela weer bij elkaar wist te rapen.
Jeroen Theunissen liep de andere kant op, van Zuidwest-Ierland helemaal naar de Bosporus in Turkije, en deed daar verslag van in zijn boek Ik=Cartograaf (2022). Hierin reflecteert hij terloops op het Europa van het heden en het verleden en probeert zo grip te krijgen op onze snel veranderende wereld.
Daarnaast zal Marjoleine de Vos, fervent wandelaar en auteur van het wandelessay Je keek te ver een bijdrage leveren.
Gespreksleiders zijn Roos van Rijswijk en Sander de Kramer.
Meer en de meest actuele infomatie over het festivalprogramma vind je op de website ilfu.com en caminoacademie.nl (zie de knoppen hieronder).
Praktisch:
Datum | zondag | 25 september |
Tijd | aanvang 13.00u | einde 17.30u |
Plaats | Utrecht | TivoliVredenburg |
Kaarten | €25,-* | verkoop via ILFU website |
*Leden van ons Genootschap en volgers van de Camino Academie krijgen met de kortingscode CAMINO22 een korting van € 5,-
Foto Hilde Peters
Tien jaar geleden liepen Jos en Hilde Peters, vader en dochter, de laatste honderd kilometers van de Camino Francés. Hoe houd je de herinneringen aan zo’n bijzondere tocht vast?
Hilde had als beeldend kunstenaar daarvoor haar eigen manier gevonden. Elke ochtend prikte ze met punaises een vel plakplastic onder haar linkerschoen. Al lopend werd het plakplastic nat, modderig, droog. Het scheurde en sleet op keien en asfalt. Zandkorreltjes, stukjes groen en takjes bleven plakken. Zo ontstond een plastic voetafdruk die het unieke verhaal van de dag vertelde.
Ze exposeerde de afdrukken en schreef erover in de Jacobsstaf (nummer 97 e.v.).
Na zoveel jaren zijn de elf oorspronkelijke afdrukken nu opnieuw te zien in de Visserhallen in IJmuiden.
Wat is er overgebleven? De voetafdrukken lijken hetzelfde, maar zijn toch anders: ze zijn verdroogd, hebben hun kleur en scherpte verloren, zijn vervaagd. Zoals dat gaat met herinneringen.
In contrast daarmee laat Jos Peters in de Visserhallen een aantal meditatieve zwart-witfoto’s te zien die hij van de tocht maakte. Ze hebben niets van hun scherpte en contrast verloren.
Het project is onderdeel van een groepstentoonstelling over zwart-witfotografie waar 22 fotografen aan deelnemen. De expositie is van 14 augustus tot en met 25 september te zien in de Visserhallen, Duinstraat 4 in IJmuiden.
Kijk voor meer informatie op de website van de Visserhallen.
Op 9, 10 en 11 september 2022 wordt in drie prachtige Nederlandse kerken een bijzonder muziekstuk uitgevoerd: Path of Miracles van de Engelse componist Joby Talbot, gezongen door het Luna Kamerkoor onder leiding van dirigent Wolfgang Lange.
Dit zeventienstemmige koorwerk gaat over de ervaringen die pelgrims naar Santiago de Compostela sinds jaar en dag ondergaan op hun reis. Het geklaag over de weg (elke dag hetzelfde), het monotone geslof, de brandende zon, de roddels over medepelgrims (‘de Engelsen bestelen je’), de duivel die zijn streken levert, de herbergier die je belazert, het wordt allemaal op een herkenbare wijze uitgedrukt in dit stuk. Onbeschrijfelijk is de vreugde als eindelijk Santiago in zicht komt en een uitbundig feest losbarst. Daarna volgt de rust en het besef iets bijzonders volbracht te hebben.
De muziek is eigentijds maar ligt goed in het gehoor en is soms ritmisch opzwepend en pakkend; dat verraadt de achtergrond van componist Talbot, die van huis uit slagwerker is.
De tekst van Robert Dickinson is onder andere gebaseerd op middeleeuwse handschriften en de psalmen die de pelgrims door de eeuwen heen zongen tijdens het lopen. Meerstemmig en soms door elkaar klinkt er Grieks, Latijn, Spaans, Baskisch, (oud-)Frans, Galicisch, Engels en Duits. De moderne hoofdtekst is in het Engels.
Elk concert wordt voorafgegaan door een inleiding over de Jacobslegende en de daardoor ontstane pelgrimage. Deze wordt verzorgd door Monique Walrave en Peter Hesseling van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
Kaarten zijn uitsluitend in voorverkoop te bestellen via de website van het Luna Kamerkoor. Daar vind je ook het volledige programma.
9 september | Kloosterkerk Den Haag | 20.15u |
10 september | St. Willebrord Utrecht | 20.15u |
11 september | Stevenskerk Nijmegen | 15.00u |
Op de oproep om ervaringen te delen over fietsen van de camino met GPS of smartphone zijn diverse uitgebreide reacties gekomen. Daar zijn we heel blij mee!
Ook hebben we de firma Waypoint (specialist in vrijetijdsnavigatie, met name Garmin, wereldmarktleider in de navigatiemarkt) gevraagd om hun professionele inzichten en ervaringen van hun klanten met ons te delen.
Al deze informatie (van fietsers en professionals) is uitgebreid en waardevol.
Zoals we eigenlijk wel wisten vormen caminofietsers een zeer divers gezelschap en dus lopen de ervaringen en voorkeuren nogal uiteen.
Zo zijn er fietsers die het niet lukt om hun GPS-apparaat onder de knie te krijgen, voor anderen is dat een fluitje van een cent.
Het voordeel van GPS dat als meeste genoemd wordt is de eenvoud; als de route er een keer op staat hoef je alleen nog maar de pijl te volgen.
Nadelen worden zeker ook genoemd. Je mist informatie over geschiedenis, bezienswaardigheden en overnachtingsmogelijkheden die je wél vindt in de routeboekjes van Clemens Sweerman.
Fietsers combineren ook naar hartenlust: ze volgen de route op GPS of smartphone, gebruiken de routeboekjes voor meer info en gebruiken eventueel ook nog kaarten voor een groter overzicht en voor als je eens van de route wilt afwijken.
Kortom: in een kort artikel in Ultreia kunnen we alle voor- en nadelen en voorkeuren onmogelijk samenvatten. Dat zullen we binnenkort wél doen op de website, in de rubriek FAQ’s.
Blijf ervaringen en tips vooral aan ons mailen. Gebruik daarvoor de knop hieronder.
Werkgroep Jacobike
Op weg naar Santiago de Compostela zingt Schola Cantorum Oosterhout twaalfde-eeuwse liederen en leest Walther Halthers passages uit zijn caminodagboeken.
Dit bijzondere concert vindt plaats op zondag 25 september 2022, aanvang 15.15 uur, in de Basiliek van H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus, Markt 15, Sint Odiliënberg.
De toegang is gratis, een vrije gave wordt dankbaar aanvaard.
Weet dat u welkom bent, samen op weg om veilig thuis te komen.
E Ultreia!
Vanaf 900 na Chr. trekken pelgrims uit alle windstreken naar Santiago de Compostela. Ze bezoeken daar het graf van Jacobus, de apostel die op wonderbaarlijke wijze op het uiterste puntje van het westen van Spanje terechtgekomen is.
Omstreeks 1140 verschijnt de Codex Calixtinus. Amery Picaud, een priester uit Parthenay (Fr), heeft hierin alles verzameld wat tot dan bekend was over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het vijfde boek van de Codex bevat de beroemde Gids voor de Pelgrim, onlangs nog prachtig uitgegeven door het Genootschap van Sint Jacob.
Het eerste boek en de appendix van het vijfde boek bevatten muziek. In het eerste boek staat vooral de Gregoriaanse liturgie, gewijd aan de heilige Jacobus zelf, zoals die in het heiligdom van Santiago de Compostela gezongen werd. In de appendix staan vroeg-meerstemmige composities.
Tijdens dit concert, dat toepasselijk E Ultreia (… en maar verder …) genoemd is, zingt de Schola gezangen uit beide boeken.
Walther Halters leest uit zijn dagboeken op weg naar Santiago de Compostela.
Schola Cantorum Oosterhout staat onder leiding van Rudi Oomen.
De begeleiding is in handen van boventoonensemble Diapason, Fred Brouwer & Tim Timmermans.
En toen zag ik je
In volle glorie
Zoals je deze eerder
Aan Jacob toonde
Dank God
Dat je deze reis
Mij bijstond
En je licht liet schijnen
Je was zo dichtbij
Maar ik zag het niet
Had ik mijn ogen dicht?
Of mijn hart gesloten?
Lopend naar het huis van Jacob
Zie in nu al wat hij eerder aanschouwde
Hoe Engelen ons bijstaan
En ons vol liefde toezingen
Dankbaar in al mijn kwetsbaarheid
Dat ik jouw gezang mag ontvangen
Dat je je om ons ontfermt
Dankbaar dankbaar
Hiernaast een ode aan de Huiskamer van de Lage Landen van pelgrim Jos van der Linden.
Hierboven een foto van de duizendste pelgrim die in 2022 in de Huiskamer is ontvangen.
Pierre Pijnnaken was timmerman en gespecialiseerd in ouderwets restauratiewerk in historische panden. En liep vier keer de camino vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port. Voor kennissen die ook de camino gelopen hebben, ontwikkelde hij een heel bijzonder cadeau: een eigen caminopaal. Hij nam de maten van de bekende caminowegwijzer op en maakte een bekisting met sparingen voor tegel en pijl. Inmiddels heeft Pierre hiermee niet alleen bij kennissen een caminopaal gestort, maar ook bij de Lodewijkskerk in Leiden en de St. Janskerk in Zoeterwoude; twee kerken die ook caminostempels verstrekken.
Pierre maakt de palen ‘donativo’ maar niet met de bedoeling ze in serie te produceren.
Andries Veloo
De camino: een aansprekende titel voor de leden van ons Genootschap! Maar ditmaal geen boek over de camino of een reisverslag van een pelgrimstocht. Een literaire thriller, een spannend boek, dat zich afspeelt op de Via Podiensis tussen Le-Puy-en-Velay en Conques.
Anya Niewierra schrijft thrillers en won daarmee al meerdere prijzen. Dit boek leverde haar de Thrillzone Award voor de beste Nederlandstalige thriller op. Een ander bekend boek van haar is: ‘Het Bloemenmeisje’.
Hoofdpersoon in De camino is de 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet. Ze is getrouwd met Emil, een vluchteling uit Bosnië. Tijdens het lopen van de camino pleegt haar man onverwacht zelfmoord. Ontredderd blijft Lotte achter. Als ze een jaar later de as van haar man wil uitstrooien in zijn geboorteland, komt ze erachter dat Emil heeft gelogen over wie hij is. Wie was hij en waarom pleegde hij op de camino zelfmoord?
Om dat uit te zoeken besluit Lotte om zelf de camino te gaan lopen: de exacte route van haar overleden man. Maar Lotte loopt er niet alleen … Iemand wil niet dat ze de waarheid ontdekt. De oorlog in het voormalig Joegoslavië zorgt twintig jaar later voor een spannend kat-en-muisspel terwijl er gelopen wordt op de camino richting Conques. Kunstig worden verleden en heden vervlochten in een spannend verhaal.
Kortom, een zeer spannend boek, of je van pelgrimeren houdt of niet. Een aanrader!
De camino
Anya Niewierra
ISBN 9789021031132
Paperback € 15
E-book € 12,99
Ik heb laatst in de podcast een oproep gedaan: ken je pelgrims die de camino hebben gelopen in de tijd dat nog bijna niemand dat deed? Of ken je mensen die in de kerk werken of gewerkt hebben en de camino hebben gelopen? Van een oplettende luisteraar kreeg ik een fantastische tip. Luister naar het verhaal van Gerard Stolker.
En verder in Camino NL een man wiens naam u ook elders in deze Ultreia aantreft: het verhaal van Jos van der Linden, een pelgrim die dichter is. Of moeten we zeggen: een dichter die pelgrim is?
Johanna Kroon
Camino NL is een serie podcasts met pelgrimsverhalen die Johanna Kroon maakt in samenwerking met het Genootschap. Voor zowel ervaren als beginnende pelgrims zijn die stuk voor stuk het beluisteren waard. Omdat je erbij kunt nagenieten van je eigen herinneringen of omdat je zo een inkijkje krijgt in ‘de kracht van de camino’.
De volledige lijst van tot nu toe verschenen podcasts vind je op de website santiago.nl. Ook via die ingang kun je alle podcasts direct beluisteren.
Camino NL is te beluisteren via Spotify, Apple podcasts en op camino.buzzsprout.com.
Welk lid uit de regio Rijnland Bollenstreek informeerde deze Duitse jongeman over de fietsroute naar Santiago? Of heeft iemand hem onderweg gezien?
In oktober 2019 kwam een verregende jongeman het Rosenstock Huessyhuis in Haarlem binnen. Het bleek een Duitse fietspelgrim die totaal onvoorbereid van huis vertrokken was.
Maar zoals Jacobus dat placht te regelen, viel hij met zijn neus middenin een regiobijeenkomst van Rijnland Bollenstreek.
De aanwezige leden hielpen hem aan een pelgrimspaspoort en een schelp en een fietsende medepelgrim ging met hem zitten om hem op weg te helpen met routekaartjes. Zij heeft ook het adres van zijn ouders genoteerd, zodat ze via hen nog wat dingen kon nasturen.
Omdat hij ook geen onderdak had, namen wij hem mee naar huis en de volgende dag zijn we samen naar een duidelijk gemarkeerd beginpunt van zijn route gefietst. Daar nam hij blij en vol goede moed afscheid. Zonder gps, zonder internet …
Helaas ben ik vergeten zijn naam te noteren, maar ik denk nog veel aan hem, temeer omdat hij een boekje van zijn opa aan ons gaf als dank. Dat boekje had hem geïnspireerd om – op de fiets van zijn opa – deze tocht te ondernemen. Wie weet komt Jacobus ook dit keer te hulp …
Francine van den Bergh
Een bedevaart of pelgrimage is een pelgrimstocht naar een bedevaartsoord dat een bijzondere betekenis heeft binnen een religie, zoals Mekka, Santiago de Compostela, Jeruzalem.
Jeruzalem (Israël) is wel de meest veelzijdige van deze drie: het is de bakermat van het jodendom en het christendom en wordt ook door de Islam als heilig beschouwd.
Twee bijzondere bedevaartplaatsen in dit gebied zijn Nazareth (in Galilea, Noord-Israël), de plaats waar Jezus van Nazareth opgroeide en Bethlehem (in Palestina oftewel de Westelijke Jordaanoever, circa 10 km ten zuiden van Jeruzalem), de plaats waar Jezus werd geboren.
Als camino-pelgrim probeer je ‘de bron’ te vinden, de bron waar je vandaan komt, de bron waar je inspiratie kunt vinden om je eigen weg te gaan.
Voor Santiago de Compostela staat hiervoor Sint Jacobus als symbool.
Zelf heb ik dit voorjaar mijn tiende Santiago tocht gelopen. Dit inspireerde mij om eens na te denken over de bron achter de bron, oftewel de leermeester van Jacobus: Jezus van Nazareth.
Ik ontdekte dat er een ‘pelgrimspad’ loopt van Nazareth naar Jeruzalem, een voettocht van 160 km die doorgaans in elf dagen gegaan kan worden.
Ik ben van plan dit pad, de zogeheten ‘Nativity trail’, komend jaar te gaan lopen en wel van 16-27 maart 2023.
Van de Palestijnse organisatoren begreep ik dat het nog niet zeker is of deze tocht doorgaat, omdat ze een minimaal aantal deelnemers moeten hebben. Vandaar deze oproep.
Voor geïnteresseerden zou ik zeggen: oriënteer je (op de website walkpalastine) en meld je eventueel aan of neem contact op met ondergetekende.
Paul Griep (Vrijwilliger infocentrum Vessem van 2007 t/m 2022).
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookpagina, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: José van der Haar en Francine van den Bergh
Redactieadviseur: Gabriel van de Luitgaarden
Tegenlezers: Ellen Eumelen en Janine Verhaaf
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien jouw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: voor deze Ultreia is gebruik gemaakt van door auteurs aangeleverde foto’s en enkele opnamen van Francine van den Bergh.
Vertrouwenspersoon: Het Genootschap heeft een vertrouwenspersoon die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of een vertrouwelijk gesprek. Hier vind je meer informatie.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146