Voorjaarsbijeenkomst 2022
De landelijke voorjaarsbijeenkomst wordt op zaterdag 19 maart 2022 gehouden in de Jacobikerk te Utrecht. De dag wordt georganiseerd door de werkgroep Ledenbijeenkomsten in samenwerking met de werkgroepen van het genootschap. Dit is de eerste voorjaarsbijeenkomst die in een nieuwe opzet wordt gehouden, waarbij de focus ligt op de gelederen van het genootschap. Het programma is gebaseerd op de inbreng van de werkgroepen, vandaar het thema: Eigen inbreng.
Vanwege het ongewisse verloop van de coronacrisis is het programma van de ledenbijeenkomst aangepast aan de bijzondere omstandigheden, maar gelukkig is er al meer mogelijk dan eerder het geval was. Na twee jaar pandemie is het tijd voor een normale(re) bijeenkomst, waarbij wij elkaar weer veilig kunnen ontmoeten.
Momenteel zijn bijna alle beperkende coronamaatregelen komen te vervallen; er is geen coronapascontrole, men hoeft geen 1,5 meter afstand te houden en er is geen verplichting tot het dragen van een mondkapje. Hiermee is het mogelijk geworden van de ledenbijeenkomst weer een echte ontmoetingsdag te maken.
Programma
Het programma is vanwege de pandemie helaas nog beperkt van omvang (presentaties, beperkte infomarkt en enkele workshops), maar dat weerhoudt je er hopelijk niet van om naar Utrecht te komen.
Pelgrimeren voor de jeugd, presentatie door werkgroep Pelgrimeren voor de jeugd
Wanneer je als volwassene op pad gaat om jouw eigen levensroute te (her)ontdekken, naar een plek als Santiago de Compostela, dan is dat veelal een bewuste keuze.
Het is niet altijd even goed mogelijk om aan te geven wat jou precies beweegt. Vaak sluimert er iets en dan kan een heftige gebeurtenis de aanleiding zijn om jou het laatste zetje te geven om echt op pad te gaan.
Je nieuwe inzichten en herinneringen aan een tocht als deze zijn blijvend en geven je handvatten om je herontdekte zelf meer vorm te geven naar een betere toekomst.
Maar stel, dat je hier al eerder mee kunt beginnen?
Dat je niet hoeft te wachten totdat je volwassen bent. Nieuwe inzichten krijgen kan al veel eerder.
Het enige wat ervoor nodig is dat er een ‘knop’ aan wordt gezet.
Nu heeft iedereen bij zijn geboorte talenten meegekregen, deze zijn per persoon anders.
Iedereen krijgt zijn unieke talenten in zijn leven. Daarom krijg jij de talenten mee die bij jouw levenspad passen.
Hoe fijn is het dan wanneer je al op jongere leeftijd een inzicht krijgt waar jouw pad naar toe gaat en waarom je hier op aarde bent.
En dat je eerder ontdekt wat de mogelijke richting van jouw leven is.
ALV
De agenda voor de Algemene ledenvergadering staat in Jacobsstaf 132 en tref je aan bij de stukken.
Het Niederrheingebied, grenspelgrimeren bij de oosterburen, presentatie door Astrid Aansorgh
In deze streek lopen twee pelgrimsroutes parallel aan de Nederlandse grens door Duitsland; ze beginnen allebei in Nederland (Nijmegen en Millingen ad Rijn) en een van de twee routes komt bij Venlo weer Nederland binnen. Dit gebied is zeer geschikt voor een korte oefenpelgrimage, of voor een start naar Compostela waarbij je zeer snel in de Santiago-sferen zit.
Hospitaleren in Roncesvalles, presentatie door de werkgroep Hospitaleren Roncesvalles
‘Wat is het boeiende aan en leuke van hospitaleren in Roncesvalles?’
Voor veel pelgrims is de 27 kilometer lange tocht van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles de eerste etappe van hun pelgrimstocht naar Santiago. Na hun tocht over de Pyreneeën is deze herberg de eerste plaats waar ze kunnen overnachten en verder worden geholpen op hun weg naar Santiago. De pelgrimsherberg maakt deel uit van een kloostercomplex uit de twaalfde-dertiende eeuw met een gotische pelgrimskerk erbij. Aanvankelijk werden pelgrims ondergebracht in de oude gebouwen maar in de loop der jaren is het kloostercomplex uitgebreid met een aparte herberg en in 2011 is deze helemaal vernieuwd en aangepast aan de huidige eisen van de pelgrims.
Workshops
Hospitaleren, workshop door werkgroep Hospitaleren Overige Herbergen
Algemene informatie over de werkgroep Hospitaleren Overige Herbergen vind je op onze pagina’s op de website van het genootschap. Tijdens de workshop krijg je informatie over het werken in de pelgrimsherbergen.
Wat kun je verwachten?
Als je intekent op onze workshop, krijg je info over wat hospitaleren inhoudt en wat je daarvoor nodig hebt! Om hospitalero te worden in één van de vaak kleinere herbergen aan de camino’s in diverse landen van Europa.
De gestelde eisen zijn niet te hoog?
Er wordt veel verwacht van je inzet en gastvrijheid. Zeker is dat je er ook veel voor terug krijgt. Talenkennis is gewenst met name van het land waar je hospitaleert.
Welke herberg?
Uitgebreid aan de orde komt de grote diversiteit van de herbergen. Wij willen, vanuit het Genootschap, graag meehelpen om de non profit herbergen, die nog staan in de aloude caminotraditie, in stand te houden.
Ervaren hospitalero’s komen hierover hun verhaal doen.
Resultaat
Aan het einde van de workshop weet je wat van je verwacht wordt als hospitalero/a en heb je inzicht in de manier om je aan te melden bij een herberg.
Het camino-effect, workshop van de werkgroep Aandacht en Spiritualiteit
Delen van bijzondere ervaringen met als thema: het camino-effect.
Tijdens deze bijeenkomst krijg je de gelegenheid om een bijzondere ervaring die het camino-effect voor jou illustreert, te delen.
Wat heeft het met jou gedaan, tijdens dan wel na het lopen van de camino?
Opzet van de workshop:
Na een inleiding over welk soort ervaringen we bedoelen en de kwaliteit van aandacht, nodigen we je uit jouw eigen bijzondere ervaring in een klein groepje te delen. Door de intimiteit van het kleine groepje en doordat de aandacht volledig bij jouw verhaal is, ontstaat een heel fijne sfeer.
Desgewenst kunnen de mooiste ervaringen plenair gedeeld worden. En we sluiten af met een inventarisatie van camino-effecten.
Deze bijeenkomst wordt gefaciliteerd door Anne-Marie Reimert en Marianne Witlox-van den IJssel.
Anne-Marie wandelde naar Santiago, Rome en langs de Donau tot aan Bratislava. Tijdens haar tochten ervaarde ze deel te zijn van een groter geheel, een rust en stilte die ze daarvoor slechts in de Sinaï had ervaren. Ze besloot haar ervaringen als trainer/coach te gebruiken om anderen te helpen floreren. Ze geeft lezingen over de effecten van een pelgrimstocht en begeleidt retraites. Ze heeft de Wandelwinkel in Deventer overgenomen. Tot 2015 was Anne-Marie organisatie-adviseur en begeleider van veranderingsprocessen.
Marianne liep in 2018 naar Santiago vanuit Coimbra (Portugal), en daarna door naar Finisterre. Haar camino was onderdeel van haar revalidatie van hersenletsel na een fietsongeluk. Zij heeft hiermee het pelgrimeren ontdekt als een unieke en effectieve manier om tot jezelf te komen en de kracht van lichaam en geest te (her)ontdekken. Sindsdien loopt ze elk jaar een (deel van een) camino. Marianne is psycholoog en werkzaam als coach en organisatieadviseur bij de Rijksoverheid in Den Haag.
Ter afsluiting van het ochtendprogramma zal ons koor El Orfeón Jacobeo een optreden verzorgen, dat wordt afgesloten met het uitzwaaien van de dit jaar vertrekkende pelgrims.
Hoewel er geen echte Informatiemarkt is, zijn er wel enkele stands waar u informatie kunt krijgen. Je vindt er onder andere de Ledenservice, de Bibliotheek, Jacobike en de werkgroep Hospitaleren. Aan de tafel van de werkgroep Ultreia kunnen lezers aanschuiven om hun mening en suggesties te bespreken.
De dag wordt – onder voorbehoud van de geldende maatregelen van de overheid – afgesloten met het traditionele café Saint Jacques.
Aanmelden
Aanmelden voor de ledenbijeenkomst is mogelijk van 12 februari tot 6 maart.
DE INSCHRIJVING IS GESLOTEN.