In mijn favoriete krant, Dagblad Trouw, las ik onlangs een interview met Jacky van de Goor, narratief psycholoog en onlangs gepromoveerd aan de Universiteit van Twente. Ze stelde honderden respondenten de vraag: ‘Stel er is een hiernamaals. Daar worden al je herinneringen gewist, op één na. Welke herinnering kies je dan?’
Ze promoveerde op de uitkomsten en schreef er het boek Je leven in één herinnering over.
‘Die ene herinnering roept je ergens toe op, geeft je richting. Door het over die herinnering te hebben, ontdek je zin, verruim je je perspectief en verbind je je met iets of iemand. En dat helpt om keuzes te maken. Zo geef je ook weer zin. Het is als in-en uitademen,’ aldus Van de Goor.
En wat blijkt: als het erop aankomt, kiezen mensen niet voor mooi of gelikt. Die ene herinnering betreft soms zelfs een intens verdrietig moment. ‘Een levensverrijkende ervaring. Die ik niemand toewens’, aldus een citaat.
‘Wat is jouw favoriete herinnering?’ lijkt interviewer Lodewijk Dros wel een mooie om in coronatijd mee de diepte in te gaan. ‘Goed idee!’, reageert Van de Goor. ‘Vraag je visite dan om beeldend te vertellen, dan kun jij je erin inleven. Dat is wat de Joodse filosoof Martin Buber ontmoeting noemde: je verneemt geen feitjes, maar je verplaatst je echt in iemands belevingswereld.’
Ontmoetingen. Herinneringen. Is dat niet ook alles waar de camino om draait? En zijn het niet tegelijk aspecten van het leven waar je geen camino voor nodig hebt… of zou moeten hebben…
In een tijd waarin corona nog altijd grote invloed heeft op ons leven als pelgrim, vind ik dit een intens troostrijke gedachte. Daarom deel ik ze graag met je.
Francine van den Bergh
Redacteur-van-deze-voorjaarsmaand
Ter gelegenheid van het Heilig Jaar heeft de kathedraal van Santiago een speciale credencial uitgegeven.
Het Genootschap heeft een honderdtal van deze speciale pelgrimspassen ingekocht en biedt deze in de webshop te koop aan voor leden.
Het jaar 2021 is een Jacobijns of Heilig Jaar – een jaar waarin 25 juli, de naamdag van de apostel, op een zondag valt. Het werd op 31 december 2020 ingeluid met de opening van de Puerta del Perdón, de Heilige Deur van de kathedraal van Santiago de Compostela. Daarbij werd in verband met corona tevens aangekondigd dat ook 2022 een Heilig Jaar is. Het belang hiervan voor ons pelgrims is dat je in een Heilig Jaar een ‘volle aflaat’ kunt verdienen.
Als je minstens 100 km naar Santiago de Compostela loopt (of 200 km fietst of te paard aflegt), aldaar aangekomen de kathedraal betreedt, bidt en het graf van de apostel bezoekt, te biechten gaat en de communie hebt ontvangen, heb je een aflaat verdiend. Normaal houdt die gedeeltelijke verlossing van tijdelijke zondestraffen in. In een Heilig Jaar echter, verdien je er een volle aflaat mee: kwijtschelding van alle tijdelijke zondestraffen.
Een goede reden om voor deze speciale gelegenheid een speciale credencial te gebruiken, maar uiteraard blijft de ‘gewone’ pelgrimspas ook gewoon geldig. De speciale ledenprijs van de Santo Año pas is €4 (excl. verzendkosten).
Hoe bereid ik me voor, wat neem ik mee, hoe vind ik een slaapplek en wat is een credencial? Op deze praktische vragen van iedere beginnende pelgrim vind je een kort en bondig antwoord in de rubriek op weg.
Welke route past bij mij? Zodra je de smaak van het pelgrimeren te pakken hebt, wil je wéér. Dan word je bij je keuze op je wenken bediend in de rubriek Pelgrimswegen nader bekeken. Door te klikken op symbolen op de kaart kun je per route artikelen uit de Jacobsstaf teruglezen en vind je vaak ook een link naar een website van die specifieke route. Naast talrijke routes richting Santiago toont de kaart pelgrimswegen in oostelijk Europa en Scandinavië.
Maar… hoe loopt de Espiritual precies en hoe lang is die eigenlijk? Hoe heet die route vanaf Madrid? Is de Camino Português vanaf Porto langer of korter dan de Primitivo?(*)
Binnen een paar minuten vind je alle antwoorden in de rubriek Routes, waar je onder looproutes kunt doorklikken naar interactieve kaarten van Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Portugal. Per land kun je iedere camino nader bekijken en erop inzoomen tot op straatniveau. Voor nog meer informatie klik je precies op een route. Dan verschijnen benaming, afstand en vaak ook de titel van een gids en/of website. Bij veel routes zijn slaapplekken onderweg vermeld met daarbij de exacte locatie, prijsindicatie en contactgegevens.
Heb je gevonden wat je zocht, dan neem je dat simpel mee voor onderweg: alle routes en slaapplekken zijn te downloaden naar je smartphone of GPS-apparaat. Zo vind je je pelgrimsweg van Sint Jacobiparochie tot Santiago; en kun je doorlopen tot aan Malaga.
Als fietsende pelgrim vind je via Routes eveneens heel veel informatie over camino’s in zowel Nederland als België, Frankrijk, Spanje en Portugal. En, zoals ook elders in deze Ultreia beschreven, kun je op de pagina Fietsroutes in Nederland nu ook interactief routes raadplegen en daarna downloaden!
Hoe je een route downloadt? Een duidelijke handleiding helpt je.
Buen camino voor later, voor nu alvast veel voorpret!
(*Pontevedra – Pontecesures = 74 km, is 71 km korter.)
Kunnen we dit jaar op pelgrimspad? Zo ja, wanneer en hoe? Veel lezers van Ultreia zullen zich deze vragen stellen. Logisch, normaliter liepen nu al enkele tientallen pelgrims richting Santiago, vanuit alle hoeken van Nederland…
Tot 15 april geldt een negatief reisadvies vanwege COVID-19. Als we daarna op pad mogen, is er dan voldoende onderdak open?
Die vraag hebben wij, als werkgroep, voorgelegd aan de overnachtingsadressen langs de pelgrimsweg van Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Vorig jaar waren er voldoende adressen open, behalve aan het begin en het eind van het seizoen. Hoe zal dat nu zijn?
Ruim de helft van de onderdakbieders heeft gereageerd. Daaruit bleek dat dit jaar méér adressen dan vorig jaar zullen opengaan, als… de algemene situatie dat toestaat. Waar, bijvoorbeeld, de pelgrimsverenigingen langs de route vorig jaar de deuren van hun herbergen dicht hielden, gaan deze dit jaar allemaal open. Dat ziet er dus goed uit!
Wij hebben alle reacties verwerkt op het Portaal Voie de Vézelay. Je vindt daar een digitale kaart, tracks (GPX/KML), een lijst met onderdakadressen (PDF), informatie over de gids, en nog veel meer.
Als een overnachtingsadres nog niet heeft gereageerd, staat daar: ‘onbekend’. (Tenzij we weten dat het adres in 2020 open was). Toch kan het zinvol zijn om contact op te nemen. Natuurlijk horen wij graag van jouw ervaringen (open/dicht). Dat kan via de optie ‘feedback’ als je een van onze tracks gebruikt of stuur ons een e-mail. Elke maand verwerken we de gegevens ‘uit het veld’: zo zorgen we met elkaar voor een up-to-date wandelservice!
De eerste Franse pelgrims zijn inmiddels onderweg langs deze route. Enkele ‘zwaluwen’-met-rugzak maken nog geen zomer, maar toch… Houd moed!
Werkgroep Pelgrimsweg van Vézelay
Wobien Doyer, Klaas Mors, Han Lasance, Arno Cuppen
Licht aan het einde van de tunnel?
Gezocht: testfietsers voor GPS-Jacobsfietsroutes in Nederland!
Speciaal voor fietsende caminogangers heeft Jacobike, de fietswerkgroep van ons Genootschap, een eerste klus geklaard: de routes uit de gids Jacobswegen in Nederland staan nu op fiets-GPS.
En als ik zeg: ‘ga vooral testen!’ Dan heb ik het niet over dat vervelende virus dat overal tussendoor… fietst. Dan is mijn vraag om individueel in de pedalen te klimmen en ons te laten weten wat je van de routes vindt.
Met jullie feedback hopen we de fietsroutes te verbeteren en in de toekomst te onderhouden.
Deze GPS-routes waren ooit de aanleiding om Jacobike op te richten: om de wandelgids Jacobswegen in Nederland af te fietsen zonder klaphekjes, modder, trapjes en allerlei andere narigheid die men met een stalen ros echt niet wil.
Dat hoeft dus ook niet meer, we hebben fietspaden gezocht die het dichtst tegen de wandelroutes aan liggen.
Als caminoganger met een baan leerde ik vóór COVID-19 al hoe leuk pelgrimeren is in eigen land. Ik kan niet zomaar steeds en route en vaak snak ik toch naar het pelgrimsgebeuren.
Jacobswegen in Nederland vond ik echt een uitkomst om toch een dagje of weekend Santiagosfeer te snuiven. Sinds corona kampen we allemaal met het probleem dat we langere tijd niet weg kunnen. Ik zou zeggen: overweeg de pelgrimage in eigen kikkerland eens, je kikkert er vast van op. Laat de GPS-routes je deze keer op weg helpen.
Ik nodig je van harte uit: download de routes, neem de gids alsnog mee voor achtergrondinformatie en laat Jacobike weten wat je ervan vindt.
Met het stuur in de hand pelgrimeert men door heel Nederland!
Astrid Aansorgh, namens de werkgroep Jacobike
Wegens vertrek van de huidige, zoeken wij per direct een webredacteur die ons, de werkgroep Hospitaleren, kan helpen om onze website te onderhouden.
Gevraagd: vaardig met Word, Excel en PowerPoint.
Heb je interesse en/of wil je solliciteren?
E-mail je reactie naar de secretaris werkgroep Hospitaleren.
De Tour de Vézelay is een rondwandeling van 140 km, geïnspireerd op oude en nieuwe pelgrimswegen. In Ultreia heb je hierover al eerder kunnen lezen. Nu kunnen we je, met enige trots, melden dat we een nieuwe website hebben gepubliceerd, speciaal voor deze tour.
Een ander nieuwtje is, dat je de gids en het pelgrimspaspoort voor de Tour de Vézelay nu ook kunt bestellen bij de webshop van ons Genootschap.
De gids was al beschikbaar in het Frans en Nederlands, maar sinds kort ook in het Engels. Hiermee, en door de centrale ligging, is de route bijvoorbeeld een prachtige rode draad voor een internationale pelgrimsreünie. (We zijn nog op zoek naar iemand die de informatie naar het Duits wil vertalen. Iets voor jou, als vrijwilligerswerk? We horen het graag!)
Wellicht heb je in de laatste Jacobsstaf – nummer 128, die mooie glossy – het verhaal van Adri Platje gelezen over de tocht die hij vorig maakte langs de Tour de Vézelay? (Zo niet, dan kun je het artikel teruglezen op de website van het Genootschap; rubriek ‘publicaties’, Jacobsstaf 128 pag. 48). Zijn ervaring was dat dit mooie en stille gebied in deze coronatijden ook nog eens heel veilig is.
In 2020 waren alle overnachtingsadressen langs de route open, met uitzondering van de camping/jeugdherberg van Vézelay. Wij gaan ervan uit dat het ook dit jaar het geval is, als… de algemene situatie dat toestaat. De komende weken gaan we dit checken. Het resultaat vind je straks op de website.
Tijdens de virtuele Fiets- en Wandelbeurs (fietsenwandelbeurs.nl/online-experience/), op 23 en 24 april, kun je ons vinden in het Pelgrimspaviljoen. Wij staan dan, in de herberg, achter onze virtuele stand. Natuurlijk kun je je vragen ook daarvóór of daarna per e-mail (info@espritduchemin.org) stellen.
Tot ziens in de Bourgogne?!
Huberta Wiertsema en Arno Cuppen
pelgrimsherberg L’Esprit du Chemin
Sinds 2009 ben ik werkzaam als hospitalero in Roncesvalles. De ontmoeting met pelgrims uit de hele wereld duurt kort. Bij het uitzwaaien in de ochtend en het aanhoren van de vele muchas gracias, vielen Dank, thank you, merci en milaesker en ons buen camino is het voorbij.
Je weet dat je deze pelgrims wellicht nooit meer zult zien. Maar soms is het anders.
Na voltooiing van de Ruta de la Lana van Alicante tot Burgos en vervolgens de Camino Francés, arriveerden Joke en ik eind november 2017 in Santiago.
Na het bezoek aan het pelgrimsbureau bezochten wij natuurlijk de kathedraal.
Na afloop van de pelgrimsmis waren we getuige van het zwaaien van de botafumeiro. Tijdens het napraten over deze belevenis met mensen die we onderweg ontmoet hadden, hoorde ik achter mij een stem: ‘is this Tijmen?’ ‘Ja’, zei Joke, ‘dit is Tijmen.’ ‘Is this Tijmen the hospitalero from Roncesvalles?’ ‘Ja’, zei Joke, ‘dat is hij.’ But I know him, I recognize him.’
Eerlijk gezegd herkende ik de jongeman niet. Hij stelde zich voor als Tristan uit Australië. Hij vertelde mij dat hij in 2016 aankwam in de herberg, zeer vermoeid en met de vraag: ‘waar ben ik eigenlijk en hoe ga ik morgen verder?’ Waarop ik hem de weg aanwees en tegen hem zei hoe de camino te herkennen was, etcetera.
‘Ja’, zei hij, ‘maar je zei ook dat de weg naar Santiago het belangrijkste is en dat het geen wedstrijd is, maar wel een mooie gelegenheid om je hoofd leeg te maken.’
Hij had mijn naam toen opgeschreven en was blij met wat ik hem toen gezegd had. Ik vroeg hem: ‘en, klopte het wat ik tegen je gezegd heb?’ ‘Jawel, en daarom ben ik je niet vergeten!’ Nou dat bleek! We hebben adressen uitgewisseld en met een omhelzing afscheid genomen.
Sindsdien hebben we alle jaren contact met elkaar. Mooie ‘feedback’; of een mooie en bijzondere manier om te weten waarvoor je hospitalero bent.
Tijmen, maart 2021
lopend het onbekende tegemoet, jezelf wellicht tegemoet
Aarzelend in de keuze van je gedachten, van je verwarring, van je zoektocht
De richting, ach er is maar één richting, er is maar één einde, er is maar één weg
De weg kent een einde dat ik niet kende
De ochtenden, de stilte, de natuur, het landschap, de hoop om niet te verdwalen in de intensiteit van je innerlijke dorst naar het ware woord
Je rugzak, vol hoop, verdriet, herkenningen, wensen, spijt van alles wat heen is gegaan
Verlangen naar een schoon geweten van wat komen gaat
Je wandelstaf wijst naar de sterren in de verte om je de weg te verlichten
Lopen naar jezelf, lopen samen met de anderen,
daar ergens in de bossen, de heuvels, daar wachten de anderen om je te begroeten
Je te aanschouwen, te zien lijden, lachen en pijnigen
De weg kent geen tijd, geeft geen antwoord, wel duizenden vragen
De weg geeft geen antwoord
En toch loop ik en zal blijven lopen op zoek naar rust, uitbarsting en het conflict in de memoires
Dat is mijn weg, die loop ik samen met de anderen en die heeft een verlangend einde
De Weg
Mohamed el Haddad
Al vele jaren zijn op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob jacobalia vermeld. Het lijkt vanzelfsprekend dat die sporen van de verering van onze Jacobus in heden en verleden in Nederland daar staan, maar er zit natuurlijk heel wat speurwerk achter. Met de voortschrijdende digitalisering van archieven en van collecties van musea komt steeds meer materiaal beschikbaar. Dat levert nieuwe jacobalia op, maar ook kunnen bestaande beschrijvingen uitgebreid en geactualiseerd worden.
In de vorige Ultreia werd een boek over de jacobalia in België aangekondigd. Voor Nederland zijn plannen voor een boek in ontwikkeling. Hierbij zal de beheerder van de verzameling jacobalia beslist een belangrijke rol spelen.
De huidige beheerder, Wolter van der Zweerde, stopt medio 2021 na bijna tien jaar. Wil je jezelf verdiepen in dit aspect van de pelgrimage, dan kun je een bijdrage leveren aan de instandhouding en uitbouw van de virtuele verzameling.
Het onderwerp leent zich voor verdeling van het werk over een klein groepje mensen. Tot nu toe valt het beheer van de jacobalia organisatorisch onder de werkgroep geschiedenis en cultuur, maar het zou ook een los project kunnen zijn.
Vereist zijn enige onderzoeks- (vooral op internet) en computervaardigheid (eenvoudige tekstverwerking en een basale kennis van een spreadsheet als Excel). Het team van de website biedt in specifieke gevallen ondersteuning. De huidige beheerder kan je de komende maanden op weg helpen.
Denk niet te snel dat een ander wel zal reageren, wanneer het wel je belangstelling heeft, want als iedereen zo denkt, komt er uiteindelijk geen nieuwe beheerder en verliest de verzameling haar waarde.
Heb je nadere vragen of wil je je meteen aanmelden? Laat het weten met een e-mail aan de werkgroep.
De Territorial Studies Group (GET) van de faculteit sociologie van de Universiteit van A Coruña doet onderzoek naar de Camino de Santiago in Galicië en vraagt onze lezers om medewerking.
Uiteraard voldoen wij graag aan dit verzoek. De onderzoekers vragen iedereen
om enkele vragen te beantwoorden.
Je informatie wordt vanzelfsprekend volledig anoniem en vertrouwelijk behandeld. Schroom dus niet om alle vragen naar waarheid en in alle vrijheid te beantwoorden. Dit kost je slechts vier minuten.
De enquête is beschikbaar in Spaans en Engels (voor de Engelse versie even rechtsboven klikken op de welkomstpagina).
Bij voorbaat hartelijk dank, namens de onderzoekers.
Pelgrimage opnieuw uitvinden
In het kader van het project ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’ behandelt de Camino Academie weer een nieuwe route. Beter gezegd, een serie van elf nieuwe routes, te weten de Camini’s in Zuid-Limburg. Op de website van de Camino Academie vind je – in de rubriek activiteiten onder ‘2020: Pelgrimage opnieuw uitvinden – de projectresultaten’ – de video van het gesprek dat Paul Post heeft gevoerd met Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg. Tevens is daar informatie over deze route te vinden.
Vrijdag 16 april slotbijeenkomst ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’
Ter afsluiting van het project ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’ organiseert de Camino Academie op vrijdag 16 april (aanvang 14.00 uur, afsluiting circa 15.15 uur) een (online)bijeenkomst waarin enkele experts vanuit hun eigen invalshoek zullen reageren op het materiaal dat verzameld is. Tevens zal, op basis van enkele stellingen, gediscussieerd worden over de vraag hoe deze ontwikkelingen geïnterpreteerd kunnen worden. Voor meer informatie over de bijeenkomst, zie de website van de Camino Academie. Belangstellenden die deze bijeenkomst online willen volgen, kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar de Camino Academie.
Cinema Camino verplaatst naar 2022
Het filmfestival Cinema Camino dat voor zondag 25 april gepland stond, moet helaas in verband met corona worden afgelast. Als nieuwe datum hebben we zondag 24 april 2022 gereserveerd en we vertrouwen erop dat het festival dan wél kan doorgaan. Reserveer in ieder geval alvast de datum. Op de website vind je, in de rubriek activiteiten, een terugblik op 2017 Festival Cinema Casino.
Precies drie jaar gelden begon ik aan mijn camino – nadat ik vrije dagen had bevochten bij mijn werkgever – te voet vanuit Gorinchem naar Santiago. Ik wilde een mooie tocht lopen en mijn geplande route liep via Maastricht en Vianden (Luxemburg) richting Genève om daar de Via Gebennensis op te pakken. Daarna verder langs Le-Puy-en-Velay. Uiteindelijk ben ik gestopt in Lourdes; de vrije dagen waren op en zo bleef er ook nog iets over voor de volgende keer, want die zou er komen.
Het duurde twee jaar, maar toen kon het weer. Dit keer vertrok ik vanaf Vézelay maar na drie weken strandde ik in de COVID-19 lockdown en dus maar weer naar huis. Mijn tocht naar Santiago wordt een echt meerjarenplan.
Nu heb ik een nieuwe droom en dat is om een oude boerderij in Frankrijk om te bouwen tot pelgrimshoeve. Ik ben daar al vijf maanden volop mee bezig. De uitdaging is om een gebouw te vinden, gelegen aan een van de pelgrimsroutes in Frankrijk.
Mijn voorkeur gaat uit naar de Via Lemovicensis (Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port) in de buurt van Limoges, maar ik sta open voor elke mogelijkheid. Om tips te krijgen van andere pelgrims heb ik de website Le Coeur du Chemin opgezet. Daar kun je alles lezen over mijn droom en de voortgang in het realiseren daarvan. Ook kun je je inschrijven voor de Nieuwsbrief of tips achterlaten. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook.
Met jullie hulp gaat deze nieuwe overnachtingsmogelijkheid voor de vermoeide pelgrim er zeker komen.
Ultreia,
Rudolf Reichert
(Naar Santiago voor Stichting Aap)
Bij een wonder gaat een wens in vervulling op een manier waarop je zelf geen invloed kunt uitoefenen. Behalve erin geloven. Maar je kunt op weg naar Santiago wel een klein wonder in scène zetten.
Op de Via de la Plata trof ik een Noors echtpaar. We raakten in gesprek over uiteenlopende onderwerpen, waaronder ‘wonderen’. Karl geloofde daar heilig in. Toen het gesprek op lokale lekkernijen kwam, bleken zowel Karl als zijn vrouw dol te zijn op Hollandse drop. De volgende ochtend vertrok ik als eerste. Na een paar kilometer, wetende dat zij een uurtje later dit punt zouden passeren, legde ik op een camino-aanduiding een rol drop. (Wel met een briefje erbij ‘voor Karl van Sint Jacob’). Zo geschiedde het ‘dropwonder’.
Maar nu liep ik in de bossen rond Brummen. Ik geloof in wonderen maar je moet er wel voor openstaan. In de berm lagen twee statiegeldflesjes en ik bedacht dat alles wat ik ‘al pelgrimerend’ zou vinden voor de donatiepot van Stichting Aap zou zijn en stopte twintig cent in de pot.
De volgende dag vertrok ik om acht uur in de ochtend, zag twee reeën, de bonte specht hamerde er lustig op los en voor het eerst sedert jaren zag ik een goudhaantje dat zich van heel dichtbij liet bewonderen.
Iets verder op het pad zag ik weer een klein vogeltje. Ik naderde het behoedzaam, het bleef zitten met één vleugeltje vreemd omhoog gestoken. Nog een paar stappen. En toen… bleek het geen vogeltje maar een gevouwen briefje van twintig euro. Voor de donatiepot!
Dank U! Weer een wonder, regelrecht van Sint Jacob.
Beste medepelgrims, blijf lopen en je ‘verWONDEREN’
Groet Marjolijn
A 600 Mile Journey on the Camino de Santiago
Op een warme zomerdag begin juli 2015 loopt de auteur van dit boek, Jordan P. Jones (uit Wales), de Pyreneeën op vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port, richting Orrison. Eenmaal daar aangekomen komt hij erachter dat zijn pelgrimspaspoort verdwenen is. Er zit niets anders op dan om te draaien en een dag later opnieuw te starten.
Deze ommekeer zal bepalend zijn voor zijn Camino Francés en brengt hem diezelfde avond in contact met zijn Nederlandse medeauteur Marc Geboers. Dit is het begin van een mooie vriendschap die als rode draad door het boek loopt.
Al snel wordt duidelijk dat toeval niet bestaat op de camino en dat er gaandeweg deze reis meerdere onverklaarbare gebeurtenissen en ontmoetingen plaatsvinden.
Met als hoogtepunt een bijzondere spirituele verschijning bij Cruz de Ferro. Ook hiervan zijn foto’s en een uitgebreide beschrijving te vinden in het boek.
Je krijgt echt het gevoel dat je zij aan zij loopt met de hoofdrolspelers uit dit boek. Het is een camino geworden die gaat over vriendschap, bijzondere ontmoetingen, afzien, hitte, pijn, vermoeidheid, liefde, verdriet, spiritualiteit en vele andere emoties. Het boek biedt praktische informatie, maar geeft je vooral een inzicht in het dagelijks leven van een pelgrim. Het is een feest van herkenning als je zelf ooit een pelgrimage gelopen hebt en het zal je nieuwsgierigheid vergroten en prikkelen als je een startende pelgrim bent.
Dit Engelstalige boek (EAN 9781 7164 5095 2) is beloond met de maximale vijf sterren (Outstanding) vanuit Readers’ Favorite en heeft vele uitmuntende beoordelingen gekregen zoals ‘Once in a blue moon a big hitter comes along. This is one of them’ van Discovery Channel. Het boek is verkrijgbaar bij zowel Amazon.nl (€ 17,07 incl. verzendkosten) als Bol.com.
De heruitgave van De Gids voor de Pelgrim ligt op schema. De teksten liggen bij de eindredacteur en de vormgeving staat voor april op de agenda. De beoogde presentatie op Jacobus’ naamdag, 25 juli, zou dus zomaar kunnen lukken.En de belangstelling? De teller staat op 350! Een mooi resultaat, maar nog meer is nog beter… Immers, hoe groter de belangstelling, hoe lager de prijs. In de loop van mei volgt meer duidelijkheid. Dan start ook de definitieve voorinschrijving. Kortom: wordt vervolgd.
Om nog even het geheugen op te frissen: De Gids voor de Pelgrim wordt een aantrekkelijk en royaal vormgegeven boek met mooie foto’s en kaarten voor slechts om en nabij de twintig euro.
Het twaalfde-eeuwse document is een levendige tekst, onderdeel van de Codex Calixtinus. Het bevat fascinerende details, is geestig – met toespelingen en parodieën – en toont groot ontzag voor heiligen en hun relieken. In een elftal hoofdstukken lees je over de wegen vanuit Frankrijk naar Santiago, over dagetappes in Spanje, over dorpen en steden langs de routes, over opvangcentra, rivieren en regio’s, hun bewoners en hun eigenaardigheden. En natuurlijk over de stad Santiago, Jacobus’ graf aldaar, de kathedraal en over hoe de pelgrims ontvangen moeten worden.
De nieuwe uitgave wordt voorzien van een inleiding en een aantal beschouwingen over specifieke onderwerpen; onder meer over het pelgrimeren in de twaalfde eeuw, de wegen naar Santiago, de heiligen en hun relieken langs de route, de Codex Calixtinus en de (kerk)politieke context in Spanje in de twaalfde eeuw.
Meer weten over de nieuwe uitgave van De Gids voor de Pelgrim? Klik op de knop hieronder en/of meld – vrijblijvend – je belangstelling met de andere knop.
Ardien Jansen van Oers loopt 2.020 kilometer tussen Bourbon L’Archambault en Santiago de Compostela; onderweg kijkt ze terug op haar 73 levensjaren. Ze kijkt om zich heen, maar ook in zichzelf. Dat gaat goed samen; ze heeft zichzelf immers bij zich. Ze doorloopt, tegelijk met het pad, ook haar eigen leven. Je hoeft niet op de bank te liggen om achterom te kijken, dat kan ook rustig lopend. Helder observeert en beschrijft ze wat ze waarneemt en dat in een prachtige taal: ‘bomen in feestkleren, stenen die je sereniteit leren, de tenen van de Pyreneeën’.
Op het ene moment heeft Ardien het besef ‘helemaal deel te zijn van de kosmos die ik hier overal om me heen voel. Ik sta in het midden van het heelal, in het begin der tijden. Dit is een onbekende, ongekende wereld. Een wereld van pure schoonheid, vol geheimen die ik niet hoef te kennen, die ik accepteer voor wat ze zijn.’
Op een ander moment voelt zij haar kinderverdriet wanneer Fons de plek inpikt op de schoot van haar moeder, waar ook zij zo graag zou zitten.
Je voelt haar liefde voor Helge, puft mee met de hitte en geniet er mét haar van hoe de nacht je met haar stralende sterrenmantel omhult. Je voelt dat je benen niet meer vooruit willen en hoe je rugzak je naar achteren trekt.
Ze slaat de plank raak met haar constatering: ‘alles is bijzonder’ en maakt zichtbaar hoe wij en onze wereld er uitzien wanneer je kijkt met de ogen van verwondering.
Dat maakt haar verslag bijzonder!
Het boek bevat illustraties van de hand van twaalf kunstenaars, geïnspireerd op het thema pelgrimstocht en ontwikkelingsweg.
Het boek is per e-mail te bestellen bij de schrijfster en kost € 24 (plus € 6 porto). De opbrengst van het boek is voor ‘Ecole du Village’, Haïti
Onder deze titel publiceren wij de komende tijd regelmatig een artikel speciaal over fietsen naar Santiago. We beten het spits af met het artikel over GPS-Jacobsfietsroutes in Nederland, hierboven.
Om de fietsers onder de lezers van Ultreia zo goed mogelijk te bedienen met onze bijdragen, horen we graag of je zelf suggesties hebt voor onderwerpen waarover je graag een artikel zou willen zien en/of waarover je zelf een artikel wilt schrijven.
Stuur je suggesties naar de fietsredactie van de werkgroep Jacobike. Wij zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in ervaringen met ligfietsen, tandem en e-bike en fietsen met kinderen.
Je eigen verhaal (maximaal 300 woorden), bij voorkeur met een of twee foto’s (JPG-formaat), kun je ook rechtstreeks naar de redactie Ultreia sturen.
Heb je:
Meld je dan aan om het Genootschap te ondersteunen als hoofd/eindredacteur website!
Of stuur een e-mail aan de webmaster voor meer informatie over de functie-inhoud.
Ultreia is een uitgave van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Voor meer informatie en nieuws zie de website www.santiago.nl en de Facebookgroep Camino de Santiago – De Virtuele Albergue, waar je ook tips en ervaringen kunt uitwisselen met andere pelgrims.
Redactie: José van der Haar en Francine van den Bergh
Redactieadviseurs: Julie Merks en Monique Walrave
Verzending: Han Lasance
Deadline/publicatiedatum: Ultreia verschijnt rond de 20e van iedere maand. Wij zien jouw kopij graag voor de 15e tegemoet op ultreia@santiago.nl.
Aanwijzingen voor de auteur: Kopij mag maximaal 300 woorden bedragen in platte tekst (tekst zonder opmaak), bij voorkeur met een relevante foto/afbeelding (met bronvermelding) erbij. Wij gaan ervan uit dat wij deze foto dan vrij mogen gebruiken.
Foto’s: De foto’s in deze Ultreia zijn afkomstig uit de collecties van diverse lezers, de redacteuren en van https://pixabay.com/.
Vertrouwenspersoon: Het Genootschap heeft twee vertrouwenspersonen die je kunt benaderen bij problemen, conflicten of voor een vertrouwelijk gesprek. Hier vind je meer informatie.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146