In de stad Groningen bestond een Kleermakersgilde dat is opgericht in 1420 en als patroonheilige Sint Jacobus had. Het gilde onderhield een kaars in de kerk van het Jacobijnenklooster in de stad Groningen. (De kapel van het Jacobijnenklooster was vrij groot en werd ook door de bewoners van de stad Groningen bezocht. Het was één van de vijf belangrijkste kerken in de stad.) Het Jacobijnenklooster in de stad Groningen werd gesticht in 1308 en was een dochterklooster van het klooster in Winsum. Met de overgang naar het Protestantisme in 1594 (in Groningen de Reductie genoemd) werd het klooster genaast en werden in het complex o.a. een weeshuis en een tuchthuis ingericht.
Intermezzo over de Jacobijnen:
De Dominicanen vormen één van de oudste kloosterorden. Zij worden ook wel Predikheren genoemd en in het Engels Black Frairs naar hun zwarte habijt. Hun naam Jacobijnen hebben zij gekregen, doordat zij in Parijs een klooster stichtten aan de Rue Saint-Jacques. Deze straat was genoemd naar Jacobus de Meerdere. De Dominicanen werden dus Jacobijnen genoemd naar de straat waaraan hun klooster stond, maar hadden verder geen verband met Jacobus de Meerdere. Dat verband wordt echter wel vaak gelegd, maar is geheel ten onrechte.
In Parijs staat op de rechter oever van de Seine de Tour Saint-Jacques in een parkje in het 2e arrondissement dat omsloten wordt door in het noorden de Rue de Rivoli, in het westen de Place du Châtelet, in het zuiden de Avenue Victoria en in het oosten de Rue Saint-Martin. Deze toren hoorde bij de kerk Eglise Saint-Jacques-la-Boucherie (de kerk van het gilde van de slagers). Alleen de toren is bewaard gebleven. Dit was een vertrekpunt van de pelgrims naar Santiago de Compostela. Die pelgrims volgden de Rue Saint-Martin in zuidelijke richting en kwamen over de Seine in de Rue Saint-Jacques en volgden zo de uitvalsweg naar het zuiden. (Thans volgt op de Rue Saint-Martin, de Pont Notre Dame, Rue de la Citë (op het Île de la Cité), dan de Petit Pont en op de linker oever van de Seine het Place du Petit Pont, Rue du Petit Pont, die overgaat in de Rue Sant-Jacques. Na de kruising met de Boulevard du Pont Royal, gaat de Rue Saint-Jacques verder als Rue du Faubourg Saint-Jacques. Hij eindigt in het 14e arrondissement op het Place Saint-Jacques op de kruising met de Boulevard Saint-Jacques. Daar bevindt zich ook het Metrostation Saint-Jacques.
De bekende factie uit de Franse Revolutie met de naam Jakobijnen, ontleenden hun naam aan het genaaste klooster van de Dominicanen, dat zij in bezit namen toen deze monniken verdreven waren.
Het Groninger Museum heeft in de collectie 4 penningen van het kleermakersgilde. Deze penningen zijn van ver na de Reductie en toen zal de patroonheilige niet meer belangrijk zijn geweest. Op de penningen is ook geen verwijzing naar Jacobus te vinden. Vandaar dat ze niet opgenomen zijn in deze lijst met jacobalia. Op de achterzijde staan namen en een jaartal. Via de link is een afbeelding en aanvullende informatie te zien. In het kleermakersgilde waren ook de wollennaaisters opgenomen.