Oorspronkelijk was dit een retabel. Retabel betekent letterlijk “ACHTERTAFEL “, Achter de offertafel.
Het is een werk rond 1900 van de Roermondse kunstenaar Albin Windhausen.
Het drieluik of triptiek bestaat uit drie geschilderde panelen : de kruisafname , geflankeerd door links de stadspatroon Christoffel tevens de patroon van reizigers en pelgrims, en rechts Sint-Jacobus als pelgrim.
Jacobus draagt een lange mantel, een sluike muts met voorop een schelp en loopt op sandalen. In zijn rechter hand houdt hij een staf en in zijn linker een zwaard en een boek. Op de achtergrond zien wij schepen aan de kade en een brug naar een stad aan de overzijde. Het zou zomaar een beeld kunnen zijn van de rivier de Roer met de Theresiabrug naar de Voorstad Sint Jacob.
Het kunstenaarsgeslacht Windhausen stamt uit het Duitse Waldniel . In 1873 vestigde zich de portretschilder Peter Heinrich met zijn gezin in Roermond . Hij trad in dienst van de kerkelijke ateliers voor kerkelijke kunst van Cuypers-Stoltenberg. Zijn drie zoons, onder wie Paul (1871 – 1944) en Albin (1863 – 1946) kwamen daar ook terecht. Tot 1925 werkten Albin en Paul samen. Albin legde zich vooral toe op het schilderen van kruiswegstaties en altaarstukken en trad op als zakelijk leider van het atelier. Paul, die op latere leeftijd ook portretten schilderde, trad tevens op als boekhouder en in elk geval als inner van honoraria. Van het Roermondse geslacht Windhausen is thans de vierde generatie werkzaam in de kunst.
Het drieluik bevond zich aanvankelijk in de Sint-Jacobuskapel in deze Christoffelkathedraal en was daar opgesteld als retabel. Het drieluik is nu verplaatst naar de rechterzijde van het Mariakoor en hangt als een schilderij tegen de muur.