Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

OKTOBER 2024

Beste Pelgrim. lid van het Genootschap van Sint Jacob,

TIJD

Het begrip tijd is waar veel mensen tegenaan lopen. Hoe ouder je wordt, hoe sneller het leven lijkt te gaan. Of is het dat de tijd niet snel gaat maar wij snel aan de tijd voorbij gaan.
In een lied van Will Tura komt dat mooi tot uitdrukking.

De straat was ooit een steeg
nu staat geen huis meer leeg
De buurt is nu een wijk
Wat vliegt de tijd

Speeltijd is voorbij
je vrienden ben je kwijt
je hebt geen dag meer vrij
wat vliegt de tijd

Er is zoveel dat je hoopt nog te doen
maar voor je 't weet komt een ander seizoen
regen en zon, veel illusies en spijt
want je begrijpt
wat vliegt de tijd

Nu je volwassen wordt
ben je tot veel bereid
een week lijkt een dag tekort
wat vliegt de tijd

Niets gaat snel genoeg
een afspraak is nooit te vroeg
wachten duurt een eeuwigheid
wat vliegt de tijd

Er is zoveel dat je hoopt nog te doen
maar voor je 't weet komt een ander seizoen
regen en zon, veel illusies en spijt
want je begrijpt

wat vliegt de tijd
wat vliegt de tijd....

 

De tijd vliegt voorbij en voor je het weet is er alweer een maand voorbij.

In de vorige nieuwsbrief hebben wij jullie het programma van onze regiodag van 19 oktober a.s. gepresenteerd.

Maar door de snelheid van het leven is dit aan sommige leden waarschijnlijk door de tijd voorbijgegaan.

Dus willen wij hier graag nogmaals de aandacht op vestigen. Jullie zijn van harte welkom! 
Als je een introducee mee wil nemen kan dat natuurlijk ook volgens onderstaande aanmeldprocedure.  

REGIODAG ZATERDAG 19 OKTOBER A.S.

Deze zal in het teken staan van mooie Camino herinneringen, muziek en we worden meegenomen in de wereld van de Spaanse Camino wijnen. 

Iedereen is weer van harte welkom in MFC ’t Paradies in Roermond. 

Het programma van deze regiodag

09.30 u:  Inloop met koffie/thee en schelpcake

10.00 u:  Welkom en inleiding

10.15 u:  LEZING door HUBERT BASTIAENS over De Via de la Plata: de meest interessante pelgrimsroute van Spanje. 

Hubert Bastiaens (1953) is afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen en is ecoloog, bosbeheerder en waterspecialist. Vorige zomer verscheen van zijn hand het boek ‘De lokroep van de camino’ over zijn voettocht over de Via de la Plata naar Santiago de Compostella. Het boek is zeer goed door lezers en media ontvangen. Voor meer informatie over het boek en de auteur zijn te vinden op www.pelgrimerenoverdeviadelaplata.nl 

Hubert licht hieronder alvast een tipje van de sluier op over zijn lezing.

“De lezing is een afwisseling van dagboekfragmenten uit het boek ‘De lokroep van de camino’ en informatie over een drietal onderwerpen, namelijk de ecologie van de route, de geschiedenis van de Via de la Plata en de verschillende iconografieën van Sint Jacob.

De Via de la Plata is een van de vele routes waarover pelgrims al honderden jaren trekken op weg naar het graf van Sint Jacob in Santiago de Compostella. De route begint in Sevilla in het zuiden van Spanje, loopt dan ongeveer parallel aan de grens met Portugal naar het noorden en buigt boven Zamora naar het westen af naar Galicië, waar de heilige stad is gelegen. Maar de Via de la Plata is ook een oude, Romeinse heerbaan, die liep van Sevilla naar Astorga en al in de eerste eeuw voor Christus in z’n geheel geplaveid was. Langs de weg ontstond een reeks van prachtige oude steden, die de verschillende tijdperken in de geschiedenis van Spanje reflecteren.

Verder is de route interessant vanwege het landschap en de natuur. Ze gaat dwars door Spanje en de pelgrim krijgt te maken met verschillende klimaten en de vegetaties die daarbij horen. Belangrijke plantensoorten, die elke pelgrim wel zal herkennen, zijn steeneik, kurkeik, Pyreneese eik, brem en cistusroos. Ik zal ook iets vertellen over de ‘dehesas’, dat zijn grote, ommuurde gebieden met een afwisseling van bossen, boomweides en grasvegetaties, die veel voorkomen in Andalusië en de Extremadura. De dehesas kenden vroeger een zeer rijke flora en fauna, maar die zijn door eeuwenlange ontbossing en degradatie van de bodem sterk achteruitgegaan.

Tenslotte zal ik iets vertellen over de verschillende iconografieën van Sint Jacob, die in de loop van de tijd zijn ontstaan. Het is goed als de pelgrim deze iconografieën kan onderscheiden en weet waar zij voor staan.

De Via de la Plata is ongeveer 1000 kilometer lang en niet altijd makkelijk om te lopen of te fietsen. Maar voor wie meer wil weten en goed om zich heen kijkt, liggen de Spaanse geschiedenis en cultuur voor het oprapen. En dat in een prachtige, natuurlijke setting!”

11.30-12.15 u: Workshop door Schola Cantorum uit Oosterhout 

Schola Cantorum Oosterhout 1941 – 2024, ruim tachtig jaar en nog vol ambitie!

De Schola Cantorum Oosterhout stelt zich ten doel het authentieke gregoriaans als kostbaar cultureel erfgoed te bestuderen, te bewaren en te propageren. 

In deze workshop vertellen ze over het ontstaan van het Gregoriaans zingen, de wijze van overbrengen en het daarna eenvoudig te leren zingen.

12.15-13.45 u.  Lunch.

13:45-15.00 u.  Concert door Schola Cantorum. 

Zij nemen ons mee op de Camino Gregoriano, een reis vol mirakels en muziek!

Je ontkomt er niet aan! Zowel Jacobus de Meerdere, de apostel, als de voorloper van het huidige Gregoriaans zijn beide - los van elkaar - in het begin van onze jaartelling, vanuit Jeruzalem vertrokken en hebben via wonderlijke wegen Galicië in het Noordwesten van Spanje bereikt. Toegegeven; van de twee is de weg die de apostel heeft afgelegd wel de meest miraculeuze én hij is er, als zijn tocht al zo gelopen is, in ieder geval als eerste aangekomen. Het Gregoriaans, ontstaan vanuit de Joodse Synagogen, heeft er – dwars door de Grote Volksverhuizing heen - beduidend langer over gedaan!

Zij zingen liederen uit de 12e en 17e eeuw op weg naar Santiago de Compostela. Zij nodigen ons van harte uit om met hun mee te gaan, op zoek naar de klanksporen vanuit een ver verleden. De weg te volgen die het Gregoriaans gegaan is.

Om uiteindelijke de dubbele vraag te stellen: Bestaan er nog wonderen én slaapt Vader Jacob nog altijd?
Iedereen wordt uitgenodigd om ook mee te zingen.

Op zoek naar verbinding tussen Jacobus en het Gregoriaans, naar de mirakels en de muziek.

Gregoriaans en de weg naar Compostela, de sterrenweg.

André Kuipers (astronaut) vertrouwt ons op verzoek toe: “Voor mij heeft het Gregoriaans iets magisch en universeels. Daarom is het geen wonder dat ik er tijdens mijn verblijf in de ruimte, er nu en dan voor koos, om Gregoriaanse muziek te luisteren bij de aanblik onze prachtige planeet tegen het decor van de sterrenhemel”. 

Zij staan onder leiding van Rudi Oomen en worden begeleidt door het Boventoon Ensemble Diapason: Fred Bouwer & Tim Timmermans.

En verder leest Walther Halters, in 2000 en 2004 te voet op weg naar Santiago de Compostela, tussendoor uit zijn dagboek.

 • 15.00 - 16.00 u: Wijnen rond de Camino door Marc van Hagen. 

Rondom dit thema zal Marc, lid van de regiocommissie Limburg,  ons vertellen en ons laten proeven van de wijnen (met hapjes) die je tegenkomt op de Camino. Hoe hij hiertoe gekomen is vertelt hij hieronder zelf.  

´Mijn naam is Marc van Hagen en ben afkomstig uit Sint Odiliënberg. Tijdens de zomermaanden van 2023 heb ik mijn eerste Camino gelopen van Saint Jean Pied de Port naar Santiago de Compostella en daarna nog via Muxia naar Finisterre. Ik heb vier weken lang alleen gelopen en de twee weken daarna werd ik vergezeld door mijn vrouw Helanda. Een geweldige en onvergetelijke ervaring zoals velen van jullie dat zullen herkennen.

Behalve mijn interesse voor het pelgrimeren in alle facetten ben ik ook geïnteresseerd in wijn en alles wat daarbij hoort. Ik heb een aantal cursussen gevolgd en ondervonden dat de Camino en wijn heel goed samen gaan. Ik vind het ontzettend leuk om beide hobbies te combineren en me te verdiepen in wijnen en wijngebieden rondom de Camino’s in Spanje.

Tijdens de regiodag van het genootschap van Sint Jacob op 19 oktober wil ik jullie tijdens een presentatie graag meenemen in mijn Camino ervaringen maar vooral ook in de wijngeschiedenis en wijncultuur van Spanje en de druiven en de wijngebieden rondom de Camino Francés.

Het zal geen gortdroge presentatie worden want praten over wijn is leuk, maar het drinken van een glaasje wijn nog veel leuker. Daarom zal ik ook wat wijnen meenemen die we samen gaan proeven. We gaan er samen een leuke, leerzame en gezellige activiteit van maken. Ik zie jullie graag op 19 oktober. ¡Salud!”

16.00 u. Nazit tijdens het café Saint Jacques waar eenieder nog de mogelijkheid krijgt om zijn Camino verhaal te delen.

Aanmelden en locatie regiodag

Aanmelden voor deze regiodag, incl. lunch, kan door € 15 euro over te maken op  rekeningnummer NL27RABO0171795008 t.n.v. Nederlands Genootschap St. Jacob Regio Limburg. 

Als u de voorkeur geeft aan een vegetarische lunch, geef dit dan tevens aan bij de overschrijving.

Als u geen gebruik wil maken van de lunch maak dan € 5 euro over op bovenstaande rekeningnummer.

De regiodag vindt plaats in het MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 in Roermond. Naast de Munsterkerk.                                  

Aanmelden is mogelijk tot 14 oktober.

MFC ’t Paradies ligt op loopafstand van het NS-station. Komt u toch met de auto dan zijn er voldoende parkeermogelijkheden in de buurt. O.a. bij het Designer Outlet en de parkeergarage achter het NS-station of bij Theaterhotel de Oranjerie. 

De Helden van Limburg op de “Wall of FAME”

Onze Wall of Fame is een succes. De afgelopen maand hebben we weer diverse foto’s mogen ontvangen van de aankomst van een regiolid op de Plaza Obradoire voor de kathedraal van Santiago. 

Dus ben jij dit jaar (of eerder) aangekomen, te voet maar zeker ook met de fiets, stuur ons dan je mooiste foto van je aankomst in Santiago naar: regio.limburg@santiago.nl 

Vermeld wel even je naam en datum van aankomst. Wij plaatsen hem dan op onze Limburgse Wall of Fame.

Kijk maar eens op onze webpagina wie jullie is voorgegaan. 

Wall of Fame
Wat er verder nog op het programma staat.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Ledensecretariaat

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website. 

• Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in
• Klik op Inloggen.
• Klik op de tekst 'mijn account'.
Je ziet nu de profielinformatie.
• Klik op profiel bewerken.
• Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
• Scrol naar beneden.
• Klik op Profiel bijwerken.
• Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op email en wachtwoord bewerken.
volg de aanwijzingen op het scherm.

Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie:  ledenadministratie@santiago.nl

Lees meer
Uitschrijven    |    Bekijk in browser