Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

AUGUSTUS 2024

Beste Pelgrim, lid van het Genootschap van Sint Jacob,

Dat de Camino naar Santiago de Compostela nog altijd heel populair is willen we aan de hand  van enkele cijfers laten zien. In 2013 hebben 215.879 pelgrims in de Oficina in Santiago een officiële oorkonde opgehaald. Hiervan kwamen er 105.893 uit Spanje en 2.890 uit Nederland. 

Als we 10 jaar later kijken zien we dat er in 2023 in totaal 446.076 pelgrims in Santiago zijn aangekomen, waarvan 197.203 uit Spanje en 5.886 uit Nederland. In dit jaar hebben er pelgrims uit 197 landen deelgenomen aan een Camino naar deze stad.

En kijken we alvast vooruit naar 2024 zullen de aantallen verder toenemen. Tot augustus waren er al 25.000 pelgrims meer aangekomen dan vorig jaar. De drukke maanden augustus, september en oktober zullen het record weer gaan verbreken. 

Als we naar de leeftijdsopbouw van deelnemende pelgrims kijken zien we vanaf 2013 tot heden een procentuele stijging van pelgrims tot 18 jaar, een daling bij de groep 18 tot 45 jarigen, een stijging van de lopers tussen 46 en 65 jaar en een stijging van deelnemers ouder dan 65 jaar. 

In de volgende nieuwsbrieven zullen we nog wat andere cijfers presenteren. 

Regiodag zaterdag 19 oktober a.s.

Zoals we in de vorige nieuwsbrieven hebben aangegeven willen we jullie nu ons programma voor deze dag presenteren. Deze zal in het teken staan van mooie Camino herinneringen, muziek en we worden meegenomen in de wereld van de Spaanse Camino wijnen. 
Iedereen is weer van harte welkom in MFC ’t Paradies in Roermond. 

Het programma van deze regiodag

• 09.30 u:  Inloop met koffie/thee en schelpcake

• 10.00 u:  Welkom en inleiding

• 10.15 u:  LEZING door HUBERT BASTIAENS over De Via de la Plata: de meest interessante pelgrimsroute van Spanje.

Hubert Bastiaens is afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen en is ecoloog, bosbeheerder en waterspecialist. Vorige zomer verscheen van zijn hand het boek ‘De lokroep van de camino’ over zijn voettocht over de Via de la Plata naar Santiago de Compostella. Het boek is zeer goed door lezers en media ontvangen. Meer informatie over het boek en de auteur is te vinden op www.pelgrimerenoverdeviadelaplata.nl 
Hubert licht hieronder alvast een tipje van de sluier op over zijn lezing.

“De lezing is een afwisseling van dagboekfragmenten uit het boek ‘De lokroep van de camino’ en informatie over een drietal onderwerpen, namelijk de ecologie van de route, de geschiedenis van de Via de la Plata en de verschillende iconografieën van Sint Jacob.

De Via de la Plata is een van de vele routes waarover pelgrims al honderden jaren trekken op weg naar het graf van Sint Jacob in Santiago de Compostella. De route begint in Sevilla in het zuiden van Spanje, loopt dan ongeveer parallel aan de grens met Portugal naar het noorden en buigt boven Zamora naar het westen af naar Galicië, waar de heilige stad is gelegen. Maar de Via de la Plata is ook een oude, Romeinse heerbaan, die liep van Sevilla naar Astorga en al in de eerste eeuw voor Christus in z’n geheel geplaveid was. Langs de weg ontstond een reeks van prachtige oude steden, die de verschillende tijdperken in de geschiedenis van Spanje reflecteren.

Verder is de route interessant vanwege het landschap en de natuur. Ze gaat dwars door Spanje en de pelgrim krijgt te maken met verschillende klimaten en de vegetaties die daarbij horen. Belangrijke plantensoorten, die elke pelgrim wel zal herkennen, zijn steeneik, kurkeik, Pyreneese eik, brem en cistusroos. Ik zal ook iets vertellen over de ‘dehesas’, dat zijn grote, ommuurde gebieden met een afwisseling van bossen, boomweides en grasvegetaties, die veel voorkomen in Andalusië en de Extremadura. De dehesas kenden vroeger een zeer rijke flora en fauna, maar die zijn door eeuwenlange ontbossing en degradatie van de bodem sterk achteruitgegaan.

Tenslotte zal ik iets vertellen over de verschillende iconografieën van Sint Jacob, die in de loop van de tijd zijn ontstaan. Het is goed als de pelgrim deze iconografieën kan onderscheiden en weet waar zij voor staan.

De Via de la Plata is ongeveer 1000 kilometer lang en niet altijd makkelijk om te lopen of te fietsen. Maar voor wie meer wil weten en goed om zich heen kijkt, liggen de Spaanse geschiedenis en cultuur voor het oprapen. En dat in een prachtige, natuurlijke setting!”

• 11.30-12.15 u: Workshop door Schola Cantorum uit Oosterhout 

Schola Cantorum Oosterhout 1941 – 2024, ruim tachtig jaar en nog vol ambitie!
De Schola Cantorum Oosterhout stelt zich ten doel het authentieke gregoriaans als kostbaar cultureel erfgoed te bestuderen, te bewaren en te propageren. 

In deze workshop vertellen ze over het ontstaan van het Gregoriaans zingen, de wijze van overbrengen en het daarna eenvoudig te leren zingen.

• 12.15-13.45 u:  Lunch.

• 13:45-15.00 u.  Concert door Schola Cantorum. 

Zij nemen ons mee op de Camino Gregoriano, een reis vol mirakels en muziek.
Je ontkomt er niet aan! Zowel Jacobus de Meerdere, de apostel, als de voorloper van het huidige Gregoriaans zijn beide - los van elkaar - in het begin van onze jaartelling, vanuit Jeruzalem vertrokken en hebben via wonderlijke wegen Galicië in het Noordwesten van Spanje bereikt. Toegegeven; van de twee is de weg die de apostel heeft afgelegd wel de meest miraculeuze én hij is er, als zijn tocht al zo gelopen is, in ieder geval als eerste aangekomen. Het Gregoriaans, ontstaan vanuit de Joodse Synagogen, heeft er – dwars door de Grote Volksverhuizing heen - beduidend langer over gedaan!

Zij zingen liederen uit de 12e en 17e eeuw op weg naar Santiago de Compostela. Zij nodigen ons van harte uit om met hun mee te gaan, op zoek naar de klanksporen vanuit een ver verleden. De weg te volgen die het Gregoriaans gegaan is.

Om uiteindelijke de dubbele vraag te stellen: Bestaan er nog wonderen én slaapt Vader Jacob nog altijd?
Iedereen wordt uitgenodigd om ook mee te zingen.

Op zoek naar verbinding tussen Jacobus en het Gregoriaans, naar de mirakels en de muziek.

Gregoriaans en de weg naar Compostela, de sterrenweg.

André Kuipers (astronaut) vertrouwt ons op verzoek toe: “Voor mij heeft het Gregoriaans iets magisch en universeels. Daarom is het geen wonder dat ik er tijdens mijn verblijf in de ruimte, er nu en dan voor koos, om Gregoriaanse muziek te luisteren bij de aanblik van onze prachtige planeet tegen het decor van de sterrenhemel”. 

Zij staan onder leiding van Rudi Oomen en worden begeleidt door het Boventoon Ensemble Diapason: Fred Bouwer & Tim Timmermans.
En verder leest Walther Halters, in 2000 en 2004 te voet op weg naar Santiago de Compostela, tussendoor uit zijn dagboek.

 • 15.00 - 16.00 u: Wijnen rond de Camino door Marc van Hagen. 

Rondom dit thema zal Marc, lid van de regiocommissie Limburg,  ons vertellen en ons laten proeven van de wijnen (en hapjes) die je tegenkomt op de Camino. Hoe hij hiertoe gekomen is vertelt hij hieronder zelf.  

´Mijn naam is Marc van Hagen en ben afkomstig uit Sint Odiliënberg. Tijdens de zomermaanden van 2023 heb ik mijn eerste Camino gelopen van Saint Jean Pied de Port naar Santiago de Compostella en daarna nog via Muxia naar Finisterre. Ik heb vier weken lang alleen gelopen en de twee weken daarna werd ik vergezeld door mijn vrouw Helanda. Een geweldige en onvergetelijke ervaring zoals velen van jullie dat zullen herkennen.

Behalve mijn interesse voor het pelgrimeren in alle facetten ben ik ook geïnteresseerd in wijn en alles wat daarbij hoort. Ik heb een aantal cursussen gevolgd en ondervonden dat de Camino en wijn heel goed samen gaan. Ik vind het ontzettend leuk om beide hobbies te combineren en me te verdiepen in wijnen en wijngebieden rondom de Camino’s in Spanje.

Tijdens de regiodag van het genootschap van Sint Jacob op 19 oktober wil ik jullie tijdens een presentatie graag meenemen in mijn Camino ervaringen maar vooral ook in de wijngeschiedenis en wijncultuur van Spanje en de druiven en de wijngebieden rondom de Camino Francés.

Het zal geen gortdroge presentatie worden want praten over wijn is leuk, maar het drinken van een glaasje wijn nog veel leuker. Daarom zal ik ook wat wijnen meenemen die we samen gaan proeven. We gaan er samen een leuke, leerzame en gezellige activiteit van maken. Ik zie jullie graag op 19 oktober. ¡Salud!”

• 16.00 u: Nazit tijdens het café Saint Jacques waar eenieder nog de mogelijkheid krijgt om zijn/haar Camino verhaal te delen.

Aanmelden en locatie regiodag

Aanmelden voor deze regiodag, incl. lunch, kan door € 15 euro over te maken op  rekeningnummer NL27RABO0171795008 t.n.v. Nederlands Genootschap St. Jacob Regio Limburg. 

Als u de voorkeur geeft aan een vegetarische lunch, geef dit dan tevens aan bij de overschrijving.

Als u geen gebruik wil maken van de lunch maak dan € 5 euro over op bovenstaande rekeningnummer.

De regiodag vindt plaats in het MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 in Roermond. Naast de Munsterkerk.                                                              

Aanmelden is mogelijk tot 14 oktober.

MFC ’t Paradies ligt op loopafstand van het NS-station. Komt u toch met de auto dan zijn er voldoende parkeermogelijkheden in de buurt. O.a. bij het Designer Outlet en de parkeergarage achter het NS-station of bij Theaterhotel de Oranjerie. 

De Helden van Limburg op de “Wall of FAME”

Onze Wall of Fame is een succes. De afgelopen maand hebben we weer diverse foto’s mogen ontvangen van de aankomst van een regiolid op de Plaza Obradoire voor de kathedraal van Santiago. Helaas blijven de foto’s van fietsers die aankomen op hun eindbestemming nog altijd achter. 

Dus ben jij dit jaar (of eerder) aangekomen, te voet maar zeker ook met de fiets, stuur ons dan alsnog je foto naar: regio.limburg@santiago.nl 

Vermeld wel even je naam en datum van aankomst. Wij plaatsen hem dan op onze Limburgse Wall of Fame.

Kijk maar eens op onze webpagina wie jullie is voorgegaan.

Wall of Fame
Ik loop op de Camino en wat kan ik tegenkomen ……….

In deze rubriek deze keer een ontmoeting die pelgrim Hans Bartelink heeft gehad op zijn Camino. Namelijk met een pelgrim en zijn hond. 

Bij ons Café Saint Jacques worden ook vaker vragen gesteld of je met een hond de Camino kunt gaan lopen. Je kunt je ook de vraag stellen of het wel verstandig is. Doe je dit jezelf en je hond wel aan? Het brengt in ieder geval organisatorisch meer met zich mee. Denk alleen al eens aan de heen- en terugreis met je viervoeter. En in veel herbergen in Spanje is een hond niet welkom veelal vanuit hygiënische gronden. Ook in restaurants, cafés, taxi’s en bussen mogen in Spanje geen honden.  Dus dient een pelgrim in ieder geval een tent mee te nemen voor te overnachten met zijn hond. Het vinden van een plek voor een tentje kan ook op problemen stuiten. Vaak wordt er als voorwaarden aangegeven als je met de hond gaat dat hij middelgroot, gezond en fit dient te zijn. Hij mag geen verlatingsangst hebben en moet alleen kunnen zijn zonder blaffen of janken. Ook moet hij fietsersvriendelijk zijn en goed onder appel staan. Hij moet commando’s goed en snel uitvoeren, geen jachtgedrag vertonen en enige tijd zonder toezicht kunnen blijven. Ook dient hij vertrouwd te zijn met koeien, schapen en paarden. Dus veel extra zaken die je je van te voren dient te realiseren.

En nu het verhaal van Hans en zijn oproep.    

“Beste,
Op mijn 4 maanden durende pelgrimstocht naar Santiago kwam ik bij Baamonde uit bij een prachtig kerkje in het bos. Toen ik het kerkje aan het bewonderen was kwam er een man met hond die mij uitgebreid over het kerkje en bron vertelde. Op het einde van onze ontmoeting zei hij dat de hond geen gewone hond was maar de Camino hond. Hij liet me op de gsm enkele afbeeldingen zien die bij een interview hoorden afgenomen door een Nederlands blad. Kennen jullie dit artikel? Ik zou het graag lezen.
Groet Hans”

Mocht je Hans aan de gevraagde informatie kunnen helpen kunnen jullie ons dat laten weten. 

Als er iemand van jullie met de hond een Camino gelopen heeft vertel ons dan over die ervaring zodat wij andere pelgrims van deze informatie kunnen voorzien of met jou in contact kunnen brengen. 

(Oproep aan) 30’ers en begin 40’ers die een Camino gelopen hebben of gaan lopen.

We zijn op dit moment bezig om te kijken hoe we dit onderwerp verdere invulling gaan geven in een van onze volgende nieuwsbrieven. 

Mochten er toch nog MANNEN zijn die zich willen opgeven om hier aan mee te werken. Jullie zijn van harte welkom!!!!

We willen graag het verhaal van zowel mannen als vrouwen horen wat de trigger is geweest voor het lopen van de camino, wat is voor hun een mogelijke belemmering geweest, wat zou je anderen adviseren, wat is hun ervaring met het aantal jongeren die de camino lopen, etc.

Wat er verder nog op het programma staat.

07-10-2024: Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, hoek Munsterstraat/Munsterplein.

 

Een overdenking

We sluiten deze nieuwsbrief passend af met een gedicht gemaakt door wandelmentor Ger Lenssen.

Wandeling

elke dag ervaar je
het wandelen in
vreugde en goedheid in
een stralende ochtendzon

elke dag ervaar je
een mooie omgeving
die neem je mee
om niet te vergeten

elke dag ervaar je
dat wegen zich kruisen
met wind, zon en regen
ook met gevaren

elke dag ervaar je
de mooiste avondzon
kijk omhoog
droom maar

en als je omhoog kijkt
zullen de sterren, in een knipoog
je laten zien
dat ze je nooit…….alleen laten

 

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Ledensecretariaat

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website. 
• Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in
• Klik op Inloggen.
• Klik op de tekst 'mijn account'.
Je ziet nu de profielinformatie.
• Klik op profiel bewerken.
• Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
• Scrol naar beneden.
• Klik op Profiel bijwerken.
• Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op email en wachtwoord bewerken.
volg de aanwijzingen op het scherm.

Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie: ledenadministratie@santiago.nl

 

Lees meer
Uitschrijven    |    Bekijk in browser