Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

JUNI 2024

Beste Pelgrim, lid van het Genootschap van Sint Jacob, 

In de vorige nieuwsbrief zijn we begonnen met een gedicht over het pelgrimeren. Deze keer willen we dat ook weer doen en dan in de vorm van een haiku.
Een haiku betekent letterlijk gedicht in het Japans. Bij deze vorm van de Japanse dichtkunst waarbij het, niet-rijmend, gedicht in drie regels wordt geschreven van (meestal) 17 lettergrepen. De eerste regel telt er 5, de tweede 7 en de derde weer 5.
In de klassieke vorm drukt de haiku een ogenblikervaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door zen. Bij een moderne haiku wordt de omgeving als onderwerp genomen en wordt die zo zintuigmogelijk gemaakt met een wending erin. Er worden geen emoties benoemd.
Hoe komen we op het onderwerp haiku?
Ger Lenssen, een van onze wandelmentoren, maakt vaak mooie haiku’s op zijn wandeltochten. Een goede reden dus voor ons hem te vragen om een haiku te maken over onze Lentewandeling. Hieronder volgen 2 haiku’s gemaakt door Ger.

het oude zandpad
zijn duizenden voetstappen
lopen steeds verder

 hoor vogels fluiten
zie groene knoppen groeien
de lente kriebels

Verslag van de Lentewandeling van 25 mei door Ger Lenssen.

“Zaterdag 25 mei stond onze lentewandeling in Reuver op het programma. De tocht was uitgezet door een van onze wandelmentoren. Het startpunt was om 10.00 uur bij het station in Reuver. Met een groep van 26 personen beginnen we aan deze mooie tocht van zo’n 14 km.
Wat hebben we, ondanks sombere voorspellingen, geboft met het weer.
Een aangename temperatuur, geen spatje regen en op het eind een lekker zonnetje.
Na 8 km door bosgebied de Bercken, langs de mooie Maas, over de onlangs aangelegde dijk,  kwamen we aan bij restaurant Mert 5 in Beesel voor een lunchpauze.
Na deze stop liepen we verder via kasteel Nieuwenbroeck, door de Walsberg naar de Lambertuskapel in Reuver. Hier werden diverse kaarsjes opgestoken. Niet voor niets, want 't zonnetje komt er lekker uit! We sluiten deze gezellige en mooie wandeling af op het terras aan de markt.
De wandelmentoren bedanken de groep voor het meelopen. Gezien de vele positieve reacties zeker voor herhaling vatbaar.

Tot weerziens,
Henk, Ria en Ger”.

Tijdens de lentewandeling was er duidelijk sprake van verbroedering. Sommigen hadden onlangs hun Camino voltooid wat natuurlijk aanleiding was voor mooie verhalen. Bij iedereen kwamen er mooie herinneringen naar boven. Anderen hebben nog een Camino voor de boeg en kregen nog tips. Duidelijk is wel dat het pelgrimeren in Spanje de laatste jaren aan het veranderen is. 

Dit haal je uit de verhalen die iedere pelgrim bezig houdt.
Wel of niet reserveren voor een slaapplek?
Is er nu wel of geen sprake van een donativo en hoeveel moet ik doneren? 
Hoe voorkom ik jeuk door bedwantsen? 
Hoe is het weer er in een bepaalde periode?
Hoe ga je naar je startplek? 
Hoe laat zal ik opstaan om te vertrekken? 
 Is er eten en drinken onderweg te krijgen?
Heb ik wel voldoende bij me in de rugzak? enz. enz.  

Je kunt veel vooraf plannen maar op de Camino kom er je er pas achter wat je werkelijke planning wordt. Over een aantal van bovengenoemde zaken zullen wij in de komende nieuwsbrieven een artikel plaatsen. 

Hieronder enkele pelgrimsquotes die veel wandelaars wellicht bekend voorkomen.

Houd je voeten op de grond, maar je denken/gedachten op luchtige hoogte”  

“Onnodig bezit is onnodige ballast. Wanner je die hebt, moet je je daar over druk maken. In een eenvoudiger leven ligt een grotere vrijheid. Diegene die genoeg – maar niet teveel hebben leven veelal gelukkiger”   

Belevenissen van een pelgrim………

In deze nieuwe rubriek willen we ruimte vrijmaken voor pelgrims die iets opmerkelijks hebben meegemaakt, ervaren of hebben gezien. Het eerste stukje gaat over een ervaring van Cor met een hospitalero in een donativo herberg die als niet  caminowaardig werd ervaren.

“Op dag 7 van mijn wandelavontuur op de Camino del Norte kwam ik in de donativo herberg in Larrabutze. Hier waren 11 slaapplaatsen. Een mooie herberg op de 1e etage van een vrij nieuw gebouw. Maar dat zegt natuurlijk niet alles, en dat bleek. Door een Spaanse dame werd op de openingstijd aangegeven dat ik naar binnen mocht. Ik ging met de lift naar boven en daar zat ze achter haar tafeltje met de donativo pot. Gelukkig was deze dicht en ondoorzichtig. Ze ratelde hele verhalen af in het Spaans. Toen ik vroeg of ze geen Engels kon keek ze mij beledigend aan en ratelde dat ze Spaanse was en alleen Spaans wilde praten. Haar toon klonk al helemaal spottend toen ik zei dat ik ook hospitalero ben geweest in Roncesvalles.  Een hospitalero die geen Spaans spreekt is geen hospitalero, dat kon volgens haar niet. Gelukkig wist ik beter en heb verder mijn mond maar gehouden. 
Nergens hing hier iets met enige informatie in een andere taal waarnaar zij kon verwijzen. De toon was duidelijk gezet door dit dictatortje. Dat zou ook zo blijven was ook de ervaring van de andere pelgrims. Nee, wacht er was een moment dat ze zich anders gedroeg. Ze wilde verplicht een groepsfoto maken met haar telefoon, op statief, zodat zij er ook op stond. En we moesten lachen op commando.Waarschijnlijk gebruikt ze die foto om aan haar collega’s te laten zien hoe “gezellig” het bij haar is. 
Daarna ging om 21.00 u verplicht het licht uit en de deur op slot. Verbazing alom en die werd nog groter toen om 6.00 u het licht aanging en muziek van Andre Rieu door de ruimte schalde. Mevrouw stond al in haar shortama te commanderen wat we moesten doen en dat we moesten opschieten. Ze keek ons de deur uit. Tot onze verbazing stond ze voor zevenen met emmer en dweil klaar om ons letterlijk de deur uit te vegen. 
Helemaal perplex stonden we buiten en er werd maar een zin uitgesproken: she’s is crazy!

Waar was de Spaanse gastvrijheid die je overal tegenkomt hier gebleven. Wat ging hier mis of is hier in het verleden misgegaan. Hier had de donativo pot bij de uitgang van de herberg moeten staan. Wellicht hadden we dan mogelijk een herberg minder gehad om te overnachten”. 

Heb jij ook iets meegemaakt wat je graag wil delen, laat het ons weten dan nemen wij het op in onze nieuwbrief.

De Helden van Limburg op de “Wall of FAME”

In onze vorige nieuwsbrieven hebben we een oproep gedaan om je foto van de aankomst te laten plaatsen op onze Limburgse “Wall of Fame”.

Na een wat moeizame start kunnen we nu toch wel stellen dat pelgrims dit een leuk initiatief vinden en is hier al 17 keer gebruik van gemaakt. Nogmaals bedankt voor je inzending en medewerking. Mooi om te zien is dat iedereen zijn aankomst op zijn eigen manier wil vastleggen. Soms heel serieus maar ook vaak uitbundig.

De laatste foto die we kregen was van Piet en Christina. Bij de foto hadden ze nog een verslagje van hun reis gedaan. Hieronder hun ervaring.

“Hallo, 
Wij zijn op 28 maart in Sevilla onze wandeling begonnen en zijn op 23 mei aangekomen in Santiago. De route die wij gevolgd hebben liep over Salamanca, Zamora en Ourense, de Via de la Plata en Camino Sanabres dus.
Door de overvloedige regenval in maart in Andalusië en de Extremadura en het koude voorjaar was het een zware tocht. De lange afstanden waren van tevoren bekend, geen klagen daarover dus (al was het soms wel moeilijk). 
De paden en wegen waren echter slecht en absoluut niet makkelijk begaanbaar zoals onze twee boekjes aangaven. Door de vele regen blijft de zware leemgrond in vooral de Extremadura erg lang drassig zodat wij wekenlang over modderige paden moesten lopen. De modder kleeft aan de schoenen wat het lopen zwaar maakt en daarnaast hebben wij vaak onze schoenen en sokken moeten uittrekken om door water te waden. Bovendien gaat de weg vaak over ongelijke steenpaden of (later) opgedroogde modderpaden wat lastig is als je al in het begin van de tocht je enkels hebt verzwikt. 
Wij pleiten er dan ook voor om deze nuancering -slechte, lastig te lopen paden bij regenval- te maken bij het hoofdstukje "begaanbaarheid" en ik heb dat verzoek aan de uitgever gezonden. Kijken of er wat uit komt.
Desondanks een wondermooie route. Met afstand de mooiste die wij tot nu toe gelopen hebben, ondanks de vele inspanningen. Ook een heerlijk rustige route met overwegend prima albergues.   

Vriendelijke groet, 
Piet Beckers en Christina Hofman”

Kijk ook eens op onze regiosite en wil je dat jouw foto er ook tussen komt te staan, aarzel niet en stuur ons een foto met je naam en datum van aankomst en wij zullen je “vereeuwigen”.

Die kun je sturen naar regio.limburg@santiago.nl 

Oproep aan 30’ers en begin 40’ers die een Camino gelopen hebben of gaan lopen.

Enkele weken geleden werden wij benaderd door een journaliste van L1. Zij wil een nieuwsitem maken (zowel voor online als tv) over 30’ers en begin 40‘ers die steeds meer interesse hebben in het lopen van de Camino naar Santiago. 
Zij merkt uit verhalen uit haar omgeving dat de Millenial-generatie, waartoe zij ook behoort, steeds vroeger/jonger met spiritualiteit en zelfontwikkeling bezig is. De Camino is en blijft natuurlijk een religieuze tocht, maar wordt door velen gebruikt om echt het aarden en in verbinding staan met het lijf en niks moeten/weg uit de sleur van het dagelijks leven. Zeker de Millenial voelt zich erg geleefd en gejaagd en heeft een hang naar ontsnapping. Aldus de journaliste. 

In onze ledenadministratie hebben wij een aantal leden die aan het leeftijdscriterium voldoen. Voor ons zijn het vaak leden die wij, jammer genoeg, niet zien op een huiskamerbijeenkomst, een wandeling of Café Saint Jacques. Zij regelen vaak dingen zelf of zoeken informatie via social media. Hierdoor weten wij vaak hun verhaal niet en hoe zij de Camino beleven. 

Herken jij je in bovenstaande en wil je graag meehelpen aan dit nieuwsitem, aarzel dan niet en geef je op via onze mail regio.limburg@santiago.nl  

De wandelmentoren vertellen over hun ervaringen in het eerste halfjaar van 2024.

“Onderstaand geven we een overzicht van onze activiteiten in het eerste halfjaar.

De huiskamerbijeenkomsten van januari in Reuver en Munstergeleen werden in totaal door 25 pelgrims bezocht, waar we onder het genot van koffie en een wijntje alle informatie verstrekten en de inhoud van de rugzak bespraken.

Op zaterdag 24 februari hadden we onze jaarlijkse oefenwandeltocht met rugzak!
Het aantal deelnemers was overweldigend. 41 Aanmeldingen!
Halverwege  was er een lunchstop in de Biesenhof te Geleen.
Het eindpunt was in de kapel van Pater Karel te Munstergeleen.
Pater Martien sprak de pelgrims toe, gaf hen de zegen en men kon een mooie stempel krijgen in de credential.
Tot slot werd in een ontvangstruimte nog een glaasje gedronken.

Ons Café Saint Jacques verhuisde in februari naar ’t Paradies in de Munsterstraat te Roermond. Een prachtige locatie!
In de periode januari t/m mei hebben we op CSJ 39 nieuwe pelgrims ontvangen die ons met allerlei vragen bestookten, zoals; 
• Welke camino?
• Hoe kom ik op het beginpunt?
• Waar kan ik overnachten?
• Is het veilig?
• Welke rugzak?
• Kosten?  Etc.etc.

De meeste pelgrims wilden de Camino Portugués vanaf Porto en de Camino Francés lopen.
Enkele pelgrims vertrokken zelfs van huis uit.
April/mei was een veel gekozen periode om te vertrekken.

Tevens bezochten afgelopen periode 22 ervaren pelgrims ons CSJ die het leuk vonden om andere pelgrims te ontmoeten en te vertellen over hun ervaringen.

In juni/juli/augustus  is er geen CSJ, in september hopen we weer nieuwe pelgrims te ontmoeten op CSJ.
In september of oktober houden we weer evaluatie middagen, waar we zullen genieten van de verhalen en ervaringen van de pelgrims op hun Camino.

Mocht er tussentijds behoefte zijn aan informatie kan men altijd contact opnemen via mail: regio.limburg@santiago.nl

Groetjes van de wandelmentoren Ger, Ria en Henk”

Wat er verder nog op het programma staat.

Reserveer deze data alvast in je agenda.

02-09-2024:  Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, naast de Munsterkerk
07-10-2024: Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, naast de Munsterkerk
19-10-2024: Najaars regiodag
De regiocommissieleden zijn direct na de geslaagde regiodag van 13 april j.l. aan de slag gegaan om een nieuw programma voor de volgende dag te maken. En dat is gelukt. Deze dag zal in het teken staan van mooie herinneringen, muziek en we worden allemaal meegenomen in de wereld van de Spaanse wijnen en tapas. Hebben we al jullie interesse gewekt, noteer dan deze dag alvast in je agenda.
In de nieuwsbrief van begin september zal het programma verder worden toegelicht. 

Verder zal er gezien de geslaagde Lentewandeling ook nog een Herfstwandeling georganiseerd worden. De datum volgt nog. 

Ander leuk nieuws is dat…..

-Wij Marc van Hagen van harte welkom heten als nieuw lid in de regiocommissie.
-Onze regio op dit moment 1079 leden telt.
-Er zich vanaf 1 januari j.l. 73 nieuwe leden hebben aangemeld. 
-Dit leden zijn die dit jaar al hun Camino hebben gelopen of nog gaan lopen. 

Lees meer over onze regio
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Ledensecretariaat

Regelmatig komen er verzoeken binnen van onze leden of wij hun gegevens willen aanpassen in de ledenadministratie. Helaas mogen wij dat, om privacy redenen, niet doen en dient ieder lid dat zelf te doen op onderstaande manier.

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website. 
• Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in
• Klik op Inloggen.
• Klik op de tekst 'mijn account'.
Je ziet nu de profielinformatie.
• Klik op profiel bewerken.
• Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
• Scrol naar beneden.
• Klik op Profiel bijwerken.
• Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op email en wachtwoord bewerken.

volg de aanwijzingen op het scherm.

Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie:  ledenadministratie@santiago.nl

Uitschrijven    |    Bekijk in browser