café Saint Jacques, witte broek, wandelen vanaf Jorwert, alertcops
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Regio Friesland nieuwsbrief juni 2024

Beste Tissingh 

Voor je ligt de nieuwsbrief van de maand juni van de Regio Fryslân. In deze nieuwsbrief vind je o.a. de aankondiging voor het volgende café St Jacques (in Leeuwarden) en een wandeling, met lezing, van Jorwert naar Leons.

Van een bijeenkomst in het café Saint Jacques worden geen verslagen gemaakt. Het is tenslotte een informele bijeenkomst. Iedereen die er is en wat kwijt wil kan dat over de tafel gooien. Dat kwijt zijn is laatst ietwat letterlijk ter tafel gekomen. Daarnaast werd er ook gesproken over een app van de Guardia Civil : alertcops Over beide dingen is in deze nieuwsbrief geschreven.

Aan het eind van de nieuwsbrief is natuurlijk de agenda voor de rest van het jaar opgenomen.

Let op!

De agenda is nooit 100% zeker. Door onvoorziene omstandigheden kunnen datums en plaatsen wijzigen. Check daarom ook altijd de agenda op de website van het genootschap.

Volgende bijeenkomst 

De volgende bijeenkomst is een café St. Jacques. Dit keer is het café in Leeuwarden.  De aanvangstijd en adres vind je in de agenda aan het eind van de nieuwsbrief.

Zoals altijd is er geen programma. Het is een gezellig en informeel samenzijn dat bijdraagt aan het behoud van het “pelgrimsgevoel” bij ons allen!

Nog even de regels:

  • Consumpties zijn voor eigen rekening (ook de eerste).
  • Het bittergarnituur wordt u door de Regiocommissie aangeboden.
  • Je hoeft je niet aan te melden
  • Neem gerust iemand mee (je hoeft geen lid te zijn).

 

De witte pantalon

Diederika Telgenhof

In maart 2024 liepen we de Camino Portugese. Op 19 maart sliepen we in de Bono Alberge in Redondela. De alberge was gevestigd in een toren. Het was er prima schoon en omdat het nog geen hoogseizoen was, niet druk. Na een lichte maaltijd moe maar voldaan voor de eerste maal in onze lakenzak geschoven. Wat op zich ook al een avontuur was, want eerder sliepen we in hostels en/of hotels.

Rust werd ons echter niet gegund want van een mevrouw verderop op de slaapzaal was een witte pantalon zoek. Haar partner, die in de rugzak aan het zoeken was, liet herhaaldelijk de wandelstokken vallen met de nodige herrie. Mevrouw zelf ging met haar mobiel ( met vertaal app) langs alle bedden om te vragen of we haar broek hadden gezien. Mevrouw werd verwezen naar de wasmachine, de droger en de waslijn, maar daar had ze zelf ook al gekeken. Uiteindelijk vertrok ze naar de receptie om aangifte te doen van de vermissing. De lampen gingen uit. Eindelijk rust. Maar helaas van korte duur. Opnieuw gingen de lichten weer vol aan en kwam mevrouw samen met de receptioniste de slaapzaal op. Opnieuw werd iedereen bevraagd naar de vermiste pantalon. Ook nu natuurlijk zonder resultaat, maar wel was iedereen weer wakker! De rust keerde weer en de lampen gingen uit. Iedereen zo’n beetje weer in de slaap en….. opnieuw alle lampen in vol ornaat aan! Mevrouw, de receptioniste en twee politieagenten in vol ornaat stapten de slaapzaal op. En de zoektocht naar de witte pantalon werd hervat. En weer iedereen wakker! Onverrichterzake verliet het viertal de slaapzaal weer. Zou het nu dan echt stil worden?

Helaas…. Toen gingen de snurkers los! Einde nachtrust. Morgen maar een nieuwe poging.

 

 

Alertcops

La Guardia Civil (Spaanse politie) heeft een app om de veiligheid voor pelgrims op de camino te verbeteren. Als pelgrim schakel je, vrijwillig, 'geolocatie' in op je mobiele telefoon.

De app wordt 'Alertcops' genoemd en wordt gecoördineerd en beheerd door een 24/7 Guardia Civil Monitoring Center, waardoor het voor pelgrims gemakkelijker wordt om contact op te nemen met de politie of andere hulp in te schakelen, omdat direct zichtbaar is waar je je bevindt. De app kan ook in het Engels worden ingesteld en werkt in Spanje, maar ook in delen van Portugal en Frankrijk. 

Voor meer informatie klik hier.

Zondag 30 juni is Leons één dag 'lyts Santiago'

Om 13.30 uur vanuit Jorwert samen met landloper en auteur FOKKO BOSKER wandelen via de weilandroute van het Jabikspaad naar de Catharinakerk in Leons.
Overige, rechtstreeks komende bezoekers zijn om 14.15 uur welkom in Leons.

Programma in de kerk van Leons vanaf 14.30 uur
Fokko vertelt over zijn routegidsen ´Rondjes om de kerken in Noord Fryslân´ (verschenen i.v.m. 20 jaar Tsjerkepaad) en ´Het Ziltepad´ (langs de Waddenkust van Den Helder naar de Duitse grens).
De presentatie wordt afgewisseld met bijpassende muziek van het duo Martijn van Dongen (blokfluiten) en Tom de Vries (viola da gamba).

Informatie
• De wandelaars kunnen in Jorwert parkeren aan de Battensereed (is door het dorp).
• Start van de tocht met Fokko is bij de Redbadtsjerke. Retour naar eigen keuze.
• Entreeprijs kerk Leons voor een ieder € 10.00 (incl. koffie/thee/versnapering).
• Maximaal 60 wandelaars.
• Aanmelding op volgorde van mailbericht aan jandekroon@kpnplanet.nl

Vol=vol; dan volgt afbericht.

Met warme pelgrimsgroet,

Joke
Henk
Gerlof
Marchel

Agenda regio Fryslân

 

do. 27 juni

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

do. 25 juli

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles, Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 28 augustus

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 26 september

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

za. 19 oktober

Najaarsbijeenkomst
/-wandeling regio Fryslân

Locatie volgt:

do. 24 oktober

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 27 november

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

Wijziging gegevens lidmaatschap 

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

  • Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website.
  • Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in.
  • Klik op Inloggen.
  • Klik op de tekst 'mijn account'. 
    Je ziet nu de profielinformatie.
  • Klik op 'profiel bewerken'.
  • Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
  • Rol naar beneden
  • Klik op 'Profiel bijwerken'.
  • Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op 'email en wachtwoord bewerken'. Volg de aanwijzingen op het scherm.
  • Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie: ledenadministratie@santiago.nl
Uitschrijven    |    Bekijk in browser