café Saint Jacques, 6 miljoen stappen, Martenastate, Bernadette
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Regio Friesland nieuwsbrief maart 2024

Beste lezer,

RECTIFICATIE:

Per ongeluk de verkeerde maand voor het volgende café Sint Jacques in de inleiding genoemd. Excuses. Het moet 22 mei zijn.

Voor je ligt de nieuwsbrief van de maand mei van de Regio Fryslân. In deze nieuwsbrief vind je o.a. een nagekomen bericht over Martenastate (waar wij lunchten tijdens onze voorjaarswandeling), de aankondiging van een boek, de heilige Bernadette en natuurlijk de volgende bijeenkomst (22 mei,  Café Saint Jacques in Steenwijk).

Op dit moment zijn er mensen van onze regio onderweg naar Santiago en de eersten zijn, voor dit jaar, zelfs al weer terug. Ik hoop dat zij hun verhaal willen vertellen op de najaarsbijeenkomst van dit jaar. Voor diegene die deze nog zomer nog gaat: Buen Camino.

We worstelen nog met de aankondiging van boeken. Aan de ene kant willen we jullie zoveel mogelijk de gelegenheid bieden om kennis te maken met boeken over pelgrimeren, de Camino en wandelen. Aan de andere kant willen we ook geen soort van reclamebureau zijn voor auteurs. Zeker wanneer we het gevoel hebben dat het erg commercieel is. Hebben jullie het gevoel dat we te commercieel bezig zijn stuur dan een mail naar ons. Natuurlijk is een goede tip ook welkom. 

Aan het eind van de nieuwsbrief is natuurlijk de agenda voor de rest van het jaar opgenomen.

Let op!

De agenda is nooit 100% zeker. Door onvoorziene omstandigheden kunnen datums en plaatsen wijziging. Check daarom ook altijd de agenda op de website van het genootschap.

 

Heilige Bernadette

Wanneer je via Frankrijk en dan specifiek Nevers en Vezelay onderweg bent naar Santiago dan kom je ook langs het klooster Couvent de Saint-Gildard in Nevers. Daar ligt de heilige Bernadette opgebaard. Als gevolg  van de verschijningen van Maria aan haar in Lourdes is het bedevaartsoord daar ontstaan.

Bernadette heeft de laatste jaren van haar leven in Nevers doorgebracht en ligt daar ook opgebaard. Maar half april was zij in Nederland en oa in Bolsward.

Wil je meer weten wat er gebeurd is?  Klik dan hier.

Voorjaarsbijeenkomst april (nagekomen bericht)

Net nadat de vorige nieuwsbrief was rondgestuurd stond er nog een bericht over de Martenastate in de nieuwsberichten. Er is een verbindingen ontstaan tussen de Le Roy tuinen (Ecokathedraal) in Heerenveen en de Martenastate.  Voor alle informatie over deze koppeling verwijs ik naar de website van Le Roy tuin.

Boek: 6 miljoen stappen

Soms kom je iets tegen wat je graag wil delen met anderen. Dat betreft in dit geval het boek ‘6 miljoen stappen’ Een boek over een doodgewoon Rotterdams meisje dat de Pacific  Crest Trail loopt. Een tocht van meer dan 4200 kilometer en dwars door Amerika. Het is geen pelgrimstocht, maar  ik ga ervan uit dat veel van zaken, die zijn tegenkomt onderweg,  wij ook hebben ervaren op onze tocht naar Santiago.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten klik dan hier. Het boek is overigens op meerdere plaatsen verkrijgbaar. 

Volgende bijeenkomst 

De volgende bijeenkomst is een café St. Jacques. Dit keer is het café in Steenwijk. Een mooie foto van de locatie mochten we gebruiken van de maker: Hendrik de Nekker. De aanvangstijd en adres vind je in de agenda aan het eind van de nieuwsbrief.

Zoals altijd is er geen programma. Het is een gezellig en informeel samenzijn dat bijdraagt aan het behoud van het “pelgrimsgevoel” bij ons allen!

Nog even de regels:

  • Consumpties zijn voor eigen rekening (ook de eerste).
  • Het bittergarnituur wordt u door de Regiocommissie aangeboden.
  • Je hoeft je niet aan te melden
  • Neem gerust iemand mee (je hoeft geen lid te zijn).

 

Met warme pelgrimsgroet,

Joke
Henk
Gerlof
Marchel

Agenda regio Fryslân

 

wo. 22 mei

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 27 juni

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

do. 25 juli

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 28 augustus

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 26 september

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

za. 19 oktober

Najaarsbijeenkomst
/-wandeling regio Fryslân

Locatie volgt:

do. 24 oktober

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 27 november

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

Wijziging gegevens lidmaatschap 

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

  • Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website.
  • Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in.
  • Klik op Inloggen.
  • Klik op de tekst 'mijn account'. 
    Je ziet nu de profielinformatie.
  • Klik op 'profiel bewerken'.
  • Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
  • Rol naar beneden
  • Klik op 'Profiel bijwerken'.
  • Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op 'email en wachtwoord bewerken'. Volg de aanwijzingen op het scherm.
  • Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie: ledenadministratie@santiago.nl
Uitschrijven    |    Bekijk in browser